Prach Vectan pro přebíjení pistolových/revolverových nábojů
- Deza
- tomcat1
Příspěvek#108 » stř 25. pro 2024, 02:31
cavte,
rad by som sa s vami poradil
Chystam sa prebijat 38Sp a 357magnum.
Strely Ares .38/.357 FPBB 158grain CEPRX, dlzka projektilu 17.37mm (vyratany aritmeticky priemer z nameranych 20tich nahodne vybratych striel)
Prach mam Vectan Ba9 1/2 ktory pouzivam aj do 9mm Lugra a rad by som ostal pri tomto druhu prachu nakolko som spokojny s cistotou horenia oproti Ba9. Viem ze su lepsie typu prachu pre tieto raze, ale mne ide fakt len o Vectan Ba9 1/2
Zapalky budem pouzivat male pistolove Fiocchi alebo S&B, cize nie magnum, co by nemal byt problem kedze ide o rychlejsie horiaci prach a nezeniem sa za vykonmi.
Chcem to pouzivat do LA karabiny s hlavnou o dlzke 18.6" ale zaroven aj pre revolver s hlavnou 2.5"
Nechcem robit pre kazdu zbran extra strelivo (co by bolo idealne), ale rad by som to zjednotil.
Ucel je dierovanie papieru a cinkanie do gongov. Takze ocakavam ze vystreleny projektil z karabiny nepojde nad rychlost zvuku 340m/s pri 15°C, koli stabilite strely pri prechode do/z rychlosti zvuku a teda aj lepsej presnosti (viem ta hranica rychlosti zvuku zalezi aj od teploty vzduchu, cim teplejsie, tym sa posuva vyssie, ale pre zjednodusenie pouzijem 340m/s).
Podla vyrobcu Ares by EPRX strely mali bezpecne bez strhavania zvladat rychlosti do 460 m/s.
Nanestastie tento typ strely od Aresu ani iny podobny nie je v tabulkach od Vectanu, tak sa nemam coho chytit.
Co je v tabulkach tak nejaka strela HP 158grain, tipujem ze to asi bude nejaka FMJ alebo pomedena strela aspom podla toho, co mi google ukazal na obrazkoch.
Na nejakom CZ fore som vycital realnu kladnu skusenost uzivatela s podobnou poplastovanou strelou, 357magnum nabojnicou a rovnakym prachom pri navazke 5.6 grain, ale ten to pouzival pre revolver. Pre karabinu je to ale podla GRT nadzvukova rychlost ktorej sa chcem vyhnut.
Data z tabuliek pre strelu HP 158grain
38Sp s navazkou min 3.7 a max 4.6 grain
357 magnum s navazkou min 5.2 a max 6.6 grain
Nahodil som si do GRT zopar dat a rad by som ich porovnal s niekym kto ma Quickload, ze by to prehnal tym programom, ci sa dostane na podobne hodnoty ako ja, alebo este lepsie kto ma realne skusenosti s prebijanim striel s poplastovanym povrchom a spominanym prachom.
Rovnako sa chcem spytat ci su moje zatial teoreticke vyratane navazky bezpecne, kedze zaplnenie nabojnice prachom je menej ako 50%
Moje vyratane hodnoty v GRT:
38Sp OAL 39.37mm
navazka | zaplnenie | Pmax | Revolver 2.5" | Karabina 18.6"
4.5 grain | 42.6% | 996Bar | 196.9 m/s | 338.0 m/s
4.3 grain | 40.7% | 928Bar | 191.0 m/s | 330.3 m/s
357 magnum OAL 40.39mm
5.2 grain | 50.7% | 1302Bar | 218.7 m/s | 365.5 m/s nie, v karabine prekona rychlost zvuku
4.5 grain | 43.9% | 1027Bar | 197.2 m/s | 339.0 m/s
4.3 grain | 41.9% | 956Bar | 191.2 m/s | 331.3 m/s
Realne ta ustova rychlost s reloverom bude nizsia, nezaratal som tam medzeru medzi bubnom a hlavnou.
Max tlak mi vychadza bezpecne pod maximom stanoveny normou.
Priznam sa ze jedinu obavu s tymi navazkami mam ohladne % naplnenia nabojnice prachom.
Alebo sa mam na to vykaslat, lebo zbytocna namaha a ist radsej do BA9?
Dufam ze som sa v ziadnom udaji nepomylil.
rad by som sa s vami poradil
Chystam sa prebijat 38Sp a 357magnum.
Strely Ares .38/.357 FPBB 158grain CEPRX, dlzka projektilu 17.37mm (vyratany aritmeticky priemer z nameranych 20tich nahodne vybratych striel)
Prach mam Vectan Ba9 1/2 ktory pouzivam aj do 9mm Lugra a rad by som ostal pri tomto druhu prachu nakolko som spokojny s cistotou horenia oproti Ba9. Viem ze su lepsie typu prachu pre tieto raze, ale mne ide fakt len o Vectan Ba9 1/2
Zapalky budem pouzivat male pistolove Fiocchi alebo S&B, cize nie magnum, co by nemal byt problem kedze ide o rychlejsie horiaci prach a nezeniem sa za vykonmi.
Chcem to pouzivat do LA karabiny s hlavnou o dlzke 18.6" ale zaroven aj pre revolver s hlavnou 2.5"
Nechcem robit pre kazdu zbran extra strelivo (co by bolo idealne), ale rad by som to zjednotil.
Ucel je dierovanie papieru a cinkanie do gongov. Takze ocakavam ze vystreleny projektil z karabiny nepojde nad rychlost zvuku 340m/s pri 15°C, koli stabilite strely pri prechode do/z rychlosti zvuku a teda aj lepsej presnosti (viem ta hranica rychlosti zvuku zalezi aj od teploty vzduchu, cim teplejsie, tym sa posuva vyssie, ale pre zjednodusenie pouzijem 340m/s).
Podla vyrobcu Ares by EPRX strely mali bezpecne bez strhavania zvladat rychlosti do 460 m/s.
Nanestastie tento typ strely od Aresu ani iny podobny nie je v tabulkach od Vectanu, tak sa nemam coho chytit.
Co je v tabulkach tak nejaka strela HP 158grain, tipujem ze to asi bude nejaka FMJ alebo pomedena strela aspom podla toho, co mi google ukazal na obrazkoch.
Na nejakom CZ fore som vycital realnu kladnu skusenost uzivatela s podobnou poplastovanou strelou, 357magnum nabojnicou a rovnakym prachom pri navazke 5.6 grain, ale ten to pouzival pre revolver. Pre karabinu je to ale podla GRT nadzvukova rychlost ktorej sa chcem vyhnut.
Data z tabuliek pre strelu HP 158grain
38Sp s navazkou min 3.7 a max 4.6 grain
357 magnum s navazkou min 5.2 a max 6.6 grain
Nahodil som si do GRT zopar dat a rad by som ich porovnal s niekym kto ma Quickload, ze by to prehnal tym programom, ci sa dostane na podobne hodnoty ako ja, alebo este lepsie kto ma realne skusenosti s prebijanim striel s poplastovanym povrchom a spominanym prachom.
Rovnako sa chcem spytat ci su moje zatial teoreticke vyratane navazky bezpecne, kedze zaplnenie nabojnice prachom je menej ako 50%
Moje vyratane hodnoty v GRT:
38Sp OAL 39.37mm
4.5 grain | 42.6% | 996Bar | 196.9 m/s | 338.0 m/s
4.3 grain | 40.7% | 928Bar | 191.0 m/s | 330.3 m/s
357 magnum OAL 40.39mm
5.2 grain | 50.7% | 1302Bar | 218.7 m/s | 365.5 m/s nie, v karabine prekona rychlost zvuku
4.5 grain | 43.9% | 1027Bar | 197.2 m/s | 339.0 m/s
4.3 grain | 41.9% | 956Bar | 191.2 m/s | 331.3 m/s
Realne ta ustova rychlost s reloverom bude nizsia, nezaratal som tam medzeru medzi bubnom a hlavnou.
Max tlak mi vychadza bezpecne pod maximom stanoveny normou.
Priznam sa ze jedinu obavu s tymi navazkami mam ohladne % naplnenia nabojnice prachom.
Alebo sa mam na to vykaslat, lebo zbytocna namaha a ist radsej do BA9?
Dufam ze som sa v ziadnom udaji nepomylil.
- tomcat1
Příspěvek#110 » stř 25. pro 2024, 20:25
nad tym som sa aj ja cudoval, ako to je mozne ze dlhsia nabojnica, vysledne dlhsie OAL o cca 1 mm = vacsi priestor v nabojnici by malo dat mensiu zaplnenost a nie naopak.
v GRT som pouzil prednastavene nabojnice co su tam pre dane kalibre, nemenil som ich parametre
len som nastavil OAL a manualne parametre pre pouzitu strelu Ares FPBB podla nameranych hodnot, kedze GRT ju v DB nemala
diky za povzbudenie, skusim to, potom sa pochvalim s nameranymi vysledkami
v GRT som pouzil prednastavene nabojnice co su tam pre dane kalibre, nemenil som ich parametre
len som nastavil OAL a manualne parametre pre pouzitu strelu Ares FPBB podla nameranych hodnot, kedze GRT ju v DB nemala
diky za povzbudenie, skusim to, potom sa pochvalim s nameranymi vysledkami
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1440
- Jarda.Jezek
Příspěvek#111 » stř 25. pro 2024, 20:49
Jde ti jen o dírky do papíru na krátkou vzdálenost a teorie ti říká držet se pod 330m/s. To není žádná věda, spíš jde asi o rozptyl zásahů na terči. A to se musí zkusit.
Velký prostor pro málo prachu může způsobit slabší hoření, měkké střely půjdou rychleji do hlavně, tak asi budeš muset přisypávat, krátit a škrtit, jestli nebudou rychlosti při nízkých navážkách konzistentní.
Což ti stejně žádný simulátor nevypočítá. Takže to zkusíš a správnou kombinaci určitě najdeš.
Velký prostor pro málo prachu může způsobit slabší hoření, měkké střely půjdou rychleji do hlavně, tak asi budeš muset přisypávat, krátit a škrtit, jestli nebudou rychlosti při nízkých navážkách konzistentní.
Což ti stejně žádný simulátor nevypočítá. Takže to zkusíš a správnou kombinaci určitě najdeš.
- Wdog
Příspěvek#112 » pát 27. pro 2024, 10:33
tomcat1: GRT je jako program zcela spolehlivý a komfortní, není třeba shánět Quickload. Problém jsou výrobci prachu
..., a pak ti přebíječi.
Takže máš GRT, daný prach, tabulky, a přebíjené náboje z tobě dostupných komponentů, přebíjené určitým způsobem.
Teď si na střelnici sežeň k vypůjčení hradla na měření rychlosti.
Podle tabulek si vyber co nejvíce podobný náboj a podle toho udělej svůj vlastní. Vystřel třeba 10 ran a změř průměrnou rychlost a odchylku.
Pak v GRT uprav všechny parametry co nejblíže tvému náboji, důležitá je i délka nábojnice a hloubka usazení střely, spalovací prostor a délka hlavně .
A jako poslední, uprav parametry prachu, tak aby odpovídala naměřená rychlost té teoretické.
Výsledek: máš v GRT hodnověrný teoretický model, kde si namodeluješ různé varianty v bezpečném tlaku, od nich si uděláš série nábojů a u těch sleduješ požadovanou přesnost (třeba), rychlost a její odchylku.
No je to dost práce, ale je to zajímavé a poučné.

Takže máš GRT, daný prach, tabulky, a přebíjené náboje z tobě dostupných komponentů, přebíjené určitým způsobem.
Teď si na střelnici sežeň k vypůjčení hradla na měření rychlosti.
Podle tabulek si vyber co nejvíce podobný náboj a podle toho udělej svůj vlastní. Vystřel třeba 10 ran a změř průměrnou rychlost a odchylku.
Pak v GRT uprav všechny parametry co nejblíže tvému náboji, důležitá je i délka nábojnice a hloubka usazení střely, spalovací prostor a délka hlavně .
A jako poslední, uprav parametry prachu, tak aby odpovídala naměřená rychlost té teoretické.
Výsledek: máš v GRT hodnověrný teoretický model, kde si namodeluješ různé varianty v bezpečném tlaku, od nich si uděláš série nábojů a u těch sleduješ požadovanou přesnost (třeba), rychlost a její odchylku.
No je to dost práce, ale je to zajímavé a poučné.
- Wdog
Příspěvek#113 » pát 27. pro 2024, 12:27
Ještě jsem si všimnul, že chceš počítat náboje do pušky i revolveru. Pokud v GRT počítáš parametry náboje pro revolver, jeden z parametrů je i mezera před čelem válce, kdy v revolveru uniká část energie. To je důležité zejména pro historické revolvery, kdy ty mezery bývají velké. Ale pro náboj pro pušku to není. Musíš tedy počítat v GRT dvě verze, které se budou lišit tou mezerou, a taky délkou hlavně. ... Na samotný tlak uvnitř náboje to nemá vliv, ale na úsťovou rychlost ano.
- Héfaistos
Příspěvek#114 » pát 27. pro 2024, 17:32
tomcat1 píše:...Realne ta ustova rychlost s reloverom bude nizsia, nezaratal som tam medzeru medzi bubnom a hlavnou...
GRT umí započítat mezeru mezi válcem a hlavní. Už jsem to zde postoval v jiném vláknu:
https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?t=4861&p=315765#p317240
- Wdog
Příspěvek#115 » pát 27. pro 2024, 18:18
Hefaistos: souhlas, však jsem to tak také napsal. Když chce borec spočítat náboj .357 a bude ho dávat do revolveru a pušky, musí si v GRT nastavit dvě varianty, a u té pro revolver zadat i velikost mezery. A jinou délku hlavně. Jinak mě osobně je program GRT velmi sympatický a považuji ho za odborně i uživatelsky velmi užitečnou věc. Škoda jen, že jeho tvůrce již nežije, a tedy zřejmě nebude pokračovat další vývoj programu. Snad je stále dostupný ke stažení, kdo můžete, stáněte si GRT (Gordon Reloading Tool) co nejdříve.
- tomcat1
Příspěvek#116 » pát 27. pro 2024, 22:20
cavte, diky vsetkym za vase pripomienky a rady
hradla mam, takze to aj planujem zmerat a nasledne upravit parametre pre prach, len asi skor ako o 1-2 mesiace to nebude, nakolko ma teraz cakaju ine aktivity ktore musim prednostne spravit.
Tak si zatial robim teoreticku pripravu na prebijanie a aby som mal nejake startovacie navazky od ktorych sa odrazim a po zmerani na hradlach vyladim.
Tu medzeru v revolveri som nedaval z lenivosti, predpokladal som ze ked to bude bezpecne v karabine, tak revolver to zvladne tiez kedze primarny ciel je max vykon pri neprekroceni rychlosti zvuku v karabine samozrejme pri co najlepsej presnosti. Takze urcite budem robit tych navazok viac a budu sa porovnavat namerane data a sustrely. Ale mate pravdu doplnim to minimalne pre moznost porovnania presnosti vypoctu.
S prebijanim 38sp. a 357magnum nemam prakticke skusenosti, citil som potrebu si dat odsuhlasit tie pokusne navazky BA9 1/2, nakolko mam troska obavu z toho zaplnenia nabojnic pod 50%.
Nechcem zazit explozivne horenie ktore sa sem tam spomina ako vystraha.
Ale kedze ma od toho neodradzujete, tak v tom ocividne nevidite problem.
Inak GRT je stale k dispozicii k stiahnutiu na oficialnych strankach, len sa zastavil vyvoj po smrti Gordona v 2022, takze aj databaza prachov a striel odvtedy nie je aktualizovana. Ale to uz som offtopic.
hradla mam, takze to aj planujem zmerat a nasledne upravit parametre pre prach, len asi skor ako o 1-2 mesiace to nebude, nakolko ma teraz cakaju ine aktivity ktore musim prednostne spravit.
Tak si zatial robim teoreticku pripravu na prebijanie a aby som mal nejake startovacie navazky od ktorych sa odrazim a po zmerani na hradlach vyladim.
Tu medzeru v revolveri som nedaval z lenivosti, predpokladal som ze ked to bude bezpecne v karabine, tak revolver to zvladne tiez kedze primarny ciel je max vykon pri neprekroceni rychlosti zvuku v karabine samozrejme pri co najlepsej presnosti. Takze urcite budem robit tych navazok viac a budu sa porovnavat namerane data a sustrely. Ale mate pravdu doplnim to minimalne pre moznost porovnania presnosti vypoctu.
S prebijanim 38sp. a 357magnum nemam prakticke skusenosti, citil som potrebu si dat odsuhlasit tie pokusne navazky BA9 1/2, nakolko mam troska obavu z toho zaplnenia nabojnic pod 50%.
Nechcem zazit explozivne horenie ktore sa sem tam spomina ako vystraha.
Ale kedze ma od toho neodradzujete, tak v tom ocividne nevidite problem.
Inak GRT je stale k dispozicii k stiahnutiu na oficialnych strankach, len sa zastavil vyvoj po smrti Gordona v 2022, takze aj databaza prachov a striel odvtedy nie je aktualizovana. Ale to uz som offtopic.
- Héfaistos
Příspěvek#118 » pon 30. pro 2024, 12:17
tomcat1 píše:...Nechcem zazit explozivne horenie ktore sa sem tam spomina ako vystraha...
Explozivní hoření je něco jako paní Colombová. Všichni o něm mluví ale reálně ho nikdo prokazatelně neviděl. Zato jsem viděl, jak si přebíječ rozebral revolver, když dal dvojnásobnou navážku rychlého prachu.
Střílel jsem hodně slabé navážky rychlým prachem u velkoobjemových nábojnic (45 LC - zaplněnost třeba jen 35%) a kromě nekonzistentnosti rychlostí nikdy nic. Rychlý prach má u velkoobjemových nábojnic jediné nebezpečí - do nábojnice se v pohodě vejde dvojnásobná navážka - a to už pak dokáže potrápit... U takového D037.2 se do 357 Mag. dvojnásobná navážka nehrozí, když je zaplněnost cca 80%, ale např terčové D032 se zaplněností pod 50%....
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí