Přebíjení 9mm luger

skagerak

Příspěvek#2041 » ned 19. led 2025, 13:33

-erwien

Dle zákona neni problem nosti A-I ani ty zminene prebijenky(predpokladejme ze si nikdo neprebiji zapalne, prubojne zapalne a pod.)

Problem muze nastat v situaci kdy to pak nekdo posuzuje a nekdo k tomu pise posudky a odborna vyjadreni tak, to muze pusobit trochu blbe a ty mas dalsi vec co bude potreba vysvetlovat a uvadet na pravou miru....

Tak pak si muzes vybrat jestli pripadne riziko pouziti FMJ pri NO je horsi nez pripadne riziko srazky s blbcem ve funkci OCTR (nebo toho kdo jim dela podklady)
(Pozn. nejedna se z me strany o plane teoretizovani bez urcitych zkušeností atd...)

Ale to uz jsme OT
Tedy jako tak neni zakazano nosit prebijenky.

kolombo

Příspěvek#2042 » ned 19. led 2025, 16:09

Jarda.Jezek píše:Jo, a pokud jde o nošení, které ustanovení nedovoluje nosit náboj přebitý v souladu se zákonem a podle instrukcí výrobců komponent?

Pak by ale měla být k dispozici dokumentace jednotlivých komponent, tedy zápalek, prachu a střel.
Máš to na všechny tři komponenty k dispozici?

Nikdo asi nebude vyrábět přímo A.1 střelivo, ale u střel, které nejsou celopláště, by nějaké výhrady být mohly.

Koneckonců, do černoprachých nekupuješ už dlouho střely, ale závaží. A pak s tím někoho tref ....

Jarda.Jezek

Příspěvek#2043 » ned 19. led 2025, 18:47

Ale Míro, zákon po mně nechce, abych měl nějakou (jakou?) dokumentaci ke třem komponentám k dispozici, když přebíjím ze čtyř komponent. Chce po mně, abych dodržel technologické postupy výrobců komponent. A ty jsou jasné. U přebíjení nejíst, nepít a nekouřit. Nepřekračovat maximální navážky pro danou střelu. Používat ochranu zraku (možná i sluchu).

Střelivo je A nebo A1 jen tehdy, pokud má vyjmenované vlastnosti. Nosit A1 střelivo umožňuje jejím držitelům případná výjimka.

Takže kde je problém v nošení vlastních nábojů s běžnou litou ogivální střelou zapečenou v nějakém kabátku?

Jarda.Jezek

Příspěvek#2044 » ned 19. led 2025, 19:51

Opakování matka moudrosti...

Tomak

Příspěvek#2045 » úte 29. dub 2025, 12:47

Zdar všem. Uvažuju o pořízení těžších střel FMJ. Doteď jsem používal 124gr s prachem D032. Tady žádný problém není. Jelikož mám stále zásobu uvedeného prachu za staré ceny, rád bych ho zužitkoval i s novými, konkrétně 140gr těžkými střelami. Nejde mi o použití s tlumičem, náboje sice budou subsonické, ale jde mi o použitelnost D032 s uvedenými střelami. Dělal jsem s ním i střely 145gr, ale tady nevím rychlosti a ani faktor. Přebíjel jsem jich jen pár a to podle tabulek, kde je navážka 3,1 - 3,2. Funkční byly. Teď bych se na faktor rád dostal a otázka tedy zní : používá někdo uvedenou kombinaci prachu a střel a má ověřenou funkčnost, faktor a použitelnost D032?

Corwin_102

Příspěvek#2046 » sob 17. kvě 2025, 21:43

Ahoj.

Přebíjím .38spec a .45LC a tam už tak nějak vím.
Teď chci začít i s 9mm L. a tam bych potřeboval poradit. Fakt jsem zkusil přečíst celý tohle vlákno ale nedávám to.
Technika přebíjení, prach (použiju Ba9 co mám), laborace (tabulky, QL, radar), OAL všechno jasný.

Váhám a chci se zeptat na střely. S jakými jít ze začátku do přebíjení. Pro takové to bězné střílení na střelnici - sžití se se zbraní?

Střílel jsem továrky SB ogivály FMJ 124grs. Co jsem tak nastudoval tak právě tahle hmotnost by měla být taková klasika....

I když mám dobré zkušenosti s ARESy, tady bych chtěl jít do potahovaných střel. '

Našel jsem v podstatě: ALSA (2,2Kč/ks) , LOS (2,4Kč/ks) a LIMIT (1,8Kč/ks).

Četl jsem že docela ta ALSA chodí - takže bych první tisícovku koupil asi tam (?). Ten Limit je o hodně horší? Nebo jsou ještě další možnosti? S jakými střelami by jste doporučovali začít. Díky C.

JZFireworks

Příspěvek#2047 » ned 18. kvě 2025, 08:43

Ahoj, pokud chceš zůstat u ARES tak:
střela 135gr FPFB .356
BA9 4,2gr
27,9mm
Průměrná rychlost 290m/s
Spolehlivé v G43, P10C.
Navážka max dle GRT 4,4gr kdyby byla rychlost málo :-D

Jinak ALSA 124gr FMJ kolem 5gr BA9(záleží na šarži) 29,3mm - rychlost někde kolem 310-320m/s.

Henry

Příspěvek#2048 » ned 18. kvě 2025, 15:09

Ja střílím olovo v barvě váha 142 grs a dávám tam 4,3 grs Ba9, Délka náboje 28,90 mm a z Glocka 43 mam průměr 265 m/s. Ale s tím FMJ od Alsy nevim nevim ta prestnost byla fakt žalostná uz je naštěstí nemam ale nevim třeba se zlepšila kvalita ale střela mela tenkrát třeba 8.99 -9.00 mm.

Petzold

Příspěvek#2049 » ned 18. kvě 2025, 16:33

Corwin: Ne Limit není horší, naopak. Potom co zavedli lepší kontrolu, jsou střely velmi konzistentní. Přebil jsem jich v posledních letech desetitisíce. To se nedá říct o Alse, která má (pořád) problém s ovalitou střel a prodává "šišoidy". Celkem je podezírám, že v těch obrovských objemech nábojů které produkují, do pytlíků pro přebíjení sypou to, co kontrola vyřadí pro hotové náboje.

Héfaistos

Příspěvek#2050 » ned 18. kvě 2025, 17:04

Musím potvrdit, že Alsy FMJ nejsou rozhodně střely na mířenku nebo do karabiny s optikou a hraní si na snipera. Ale na tréning ucházející, do černýho se na 20m vejdu a víc to moc neřeším, na přesnou střelbu mám jiné zbraně jak devítky. ;-)

Jarda.Jezek

Příspěvek#2051 » ned 18. kvě 2025, 19:12

Od doby, co jsem přešel na celopoplastované střely, nanacházím žádný důvod se k FMJ vracet. Pro mě mají FMJ vesměs jen nevýhody.

O FMJ bych uvažoval tehdy, pokud bych chtěl dosahovat opravdu vysokých rychlostí, což si umím představit v karabině pro střelbu na dlouhé vzdálenosti nebo při snaze získat lepší průraznost. Ovšem netuším, kam do lugeru na takovou střelbu nacpat dost prachu.

Takže zůstávám u plastem potažených střel včetně dna, které honím do 300m/s a se kterými trefím z malé pistolky otevřenými mířidly na 8-10m zálepku.

ossan81

Příspěvek#2052 » ned 18. kvě 2025, 20:44

Poplastované střely jsou rozhodně fajn, ale musí si se zbraní sednout. Nejsou takříkajíc blbuvzdorné a neodpouští chyby tak, jako fmj. Já poplastovanými střílel cca půl roku (dal jsem jich tehdy asi 8000) a vlastně jsem neustále řešil nějaké problémy. Když pominu to, že v podavači nemusí chodit bezvadně a to, že je lze při usazování poškrábat, tak největší potíž mi způsobovaly při střelbě s Shadow 2. Ten můj je náchylný na řádně natlakovaný náboj a jakmile je laborace slabší, nepřetahuje, případně nevyhazuje a způsobuje FTE.
Takže když třeba pod Rašovského 147gr dám nějakých 3,5gr BA9,5 je to na hraně a už s tím začíná mít zbraň problém. Když dám totéž pod Alsu 147gr, jede to jak má (PF 130). Na posledním losu jsem viděl velmi podobný problém, kdy tam jeden závodník řešil 5 závad za situaci, zbraň mu nepřetahovala a přitom se zaklínal power factorem přes 135. Evidentně tyhle střely v hlavni lépe kloužou a tak sice létají rychle, ale při nízkém tlaku.
Takže aby mi zbraň přetáhla, musel jsem přisypat a to už pak zase střela nechávala olovo v hlavni, protože to na ní bylo asi moc ostré, či co. Nakonec když jsem si konečně myslel, že mám laboraci jakž takž vyřešenou, začaly mi létat střely naplocho, vždycky tak 2 z 10. Zkoušel jsem zase ubrat i přidat, míň škrtit, víc škrtit a vůbec neškrtit. A pak jsem plasťáky hodil za hlavu a vrátil se k FMJ. Od té doby můžu prostě střílet a ne chodit na střelnici furt dokola zjišťovat, jestli to tentokrát už bude fungovat, nebo ne.
Za celou dobu jsem zkusil střely Rašovského, Aresy a jedny bezejmenné. Nejmenší potíže a zároveň nelepší přesnost vykazovaly Aresy, ale teda za tu cenu se mi je moc kupovat nechtělo.
A když už jsme u těch značek, zkusil jsem přejít z Alsapro na BestBullets a létají mi lépe. Laborace stejná, ale soustřel o něco lepší.

Jarda.Jezek

Příspěvek#2053 » pon 19. kvě 2025, 05:37

Ale tvoje S2 nebyla úplně běžně se chovající zbraň. Docela se vymykala tomu, jak se chovají ostatní zbraně, se kterými jsem se kdy setkal. Skoro bych řekl, že byla trochu uhranutá...

Už jsi zkoušel, jak se na plasťáky tváří ta p09? Jestli ti už nezbyly, pár ti jich dám.

Protože já s nimi ani ve svých zbraních ani v ostatních, kde jsem je intenzivněji zkoušel, žádné potíže nemám.

Jinak Honza má pravdu v tom, že je třeba pro měkké střely lépe rozhrdlit, protože si cestu do nábojnice samy neudělají a o málo rozhrdlenou nábojnici se oříznou stejně jako olověné. Co neudělají měkké střely nábojnici, neudělají ani hlavni. Při ručním podávání jsou čisté a při automatickém s nimi potíže žádné nemám. Když mám možnost rozhrdlit, tak bych asi stejně rozhrdloval i pro FMJ, pokud bych je používal. Ledaže by už začaly propadat, bývají menší. Je to jen o pootočení matricí...

Takže ano, když si člověk dělá střelivo, jakékoliv, musí mu to všechno (včetně člověka samotného) sednout, jinak to není ono. A proto to děláme, aby to bylo ono.

ossan81

Příspěvek#2054 » pon 19. kvě 2025, 09:33

Zase tak zlé to nebylo ;-) Ale je fakt, že mi Shadow nežral úplně všechno.
Jsem teď trochu nalomenej, ale mám fmj střely za dobrou cenu, vše funguje jak má, tak se mi v tom nechce zase začít vrtat a experimentovat. Ale na druhou stranu bych plasťáky docela rád zkusil v p09. Ta by je mohla zvládat v pohodě.

Tomak

Příspěvek#2055 » pon 19. kvě 2025, 09:42

Petzold - s těma Limit střelama to myslíš vážně? Jsou opravdu lepší? Poznám to v dynamických disciplínách? Jsem ve fázi hledání těžších FMJ střel a možná by mě začaly zajímat...Nicméně teď jsem v tréninku vystřílel pár set Als a spokojenost. Na mířenku asi fakt úplně nebudou, ale LOS, IPSC a nějaký blbnutí dobrý. Otázka je, jestli moje ruce a oči poznají "přesnější" střelu...

Zpět na