Měření rychlosti střel - hradla / radary - jaké? (výběr)

Héfaistos

Příspěvek#46 » ned 4. kvě 2025, 11:27

Ono to chtělo ten test deseti garminů provést trošku více důkladně - alespoň deset výstřelů a pak porovnat průměry. Ze dvou ran se pozná kulový... Když už je tam měli, tak by to nebylo o moc času ani práce navíc.

risa2000

Příspěvek#47 » ned 4. kvě 2025, 12:35

Héfaistos: Taky tam ale říkali, že rozptyl měly oba měřáky stejný (na té pušce). Takže je akorát otázka, který byl blíž skutečné rychlosti. Viděl jsem dřív nějaká videa, kde srovnávali Garmina se vším možným, a taky jim ty měřáky neměřily všechny stejně.
Počítám, že časem udělá někdo podobný test i s tímhle a uvidíme.

risa2000

Příspěvek#48 » ned 4. kvě 2025, 12:58

Jarda.Jezek & Héfaistos: To jsme teda každý z toho videa viděli něco úplně jiného.
V první pokusu se jim to lišilo přes těch 10 o 1,5 fps (při rychlosti 2.800 fps), to je méně než tisícina.
Ve druhém pokusu (3 rány) jim průměr ze tří, přes všechny měřáky, kromě jednoho, vycházel v rozsahu 2 fps.

JJ: Jestli tohle považuješ za "přibližné", tak s jakou přesností to potřebuješ měřit?

Ještě si dovolím spekulaci: Ty chronografy nejspíš pracují na stejné, nebo dost podobné frekvenci a počítám, že když jeden měří, tak ty ostatní mají smůlu. Stejně tak počítám, že to každý měří několikrát a z výsledků pak stanoví "správnou" hodnotu. To může být zase ovlivněné tím, v jaké vzdálenosti postupně ta měření proběhnou a podobně, z jaké pozice vůči hlavni, resp. dráze střely. Takže já jsem spíš nadšen, jaké to dává konsistentní výsledky.

Jarda.Jezek

Příspěvek#49 » ned 4. kvě 2025, 13:16

Vždyť tam komentovali, jak jeden utekl i o víc. Otázkou je, když si koupíš jeden, jak poznáš, jestli je to ten, co se rozbíhá málo nebo víc?

Jaký je běžný rozptyl u třeba stovky zařízení, jaký je mimořádný a jak se pozná, které zařízení je to běžné a které mimořádné?

Nahrubo vidím, že lze očekávat přesnost cca 1m/s. Pokud to osciluje kolem správné hodnoty a pokud se dozvím, jak daleko před hlavní ta která hodnota byla naměřena, použít to asi jde.

Pokud bude někdo tvrdit, že to extrapoluje k ústí, tak by mě i zajímalo, jakým algoritmem, když to nemá k dispozici BC. A zřejmě to ani neví, kde je ústí.

risa2000

Příspěvek#50 » ned 4. kvě 2025, 13:44

Jarda.Jezek: Přesnost u takových "fyzikálních" měření bývá většinou relativní, takže 2 fps cca 2/3 m/s, když střílíš rychlostí 880 m/s. Když budeš střílet z pistole, čekám, že to bude odpovídajícím způsobem menší. Ale to je pouze moje spekulace.

To, že jeden neměřil správně nemusí nutně znamenat, že měl nějakou vadu. Mohl prostě mít smůlu, že se mu do toho pletl nějaký jiný z těch zbylých devíti. A rozhodně bych z toho nevyvozoval, že každý desátý měří špatně. Jo, dalo by se to ověřit, třeba tak, že by borci stříleli a postupně vyřazovali ty ostatní, až by tam zůstal jen ten "špatný". A já, kdybych měl takovou anomálii v měření, bych se takto na to pokusil přijít, ale jim o to zjevně nešlo.

Jarda.Jezek

Příspěvek#51 » ned 4. kvě 2025, 18:18

Hm. Ve mně to vyvolává spíš otázky než závěry, takže v klidu počkám, jednoho dne bude cena tak nízká, že se přestanu ptát a koupím.

Ale až budu vědět, že to změří výstřel z pistole na kryté střelnici do 5m k terči a chytne to spolehlivě aspoň 5 ran za vteřinu, tj technicky 10.

Jarda.Jezek

Příspěvek#52 » pon 12. kvě 2025, 03:40

Další srovnávací testy - Garmin, Athlon a MagnetoSpeed:

https://youtu.be/j8NXdamPo4A?si=4xzz4R7xABEG0unM

https://youtu.be/u8Bd7bt8AN0?si=6RhuGI5S2zF3nBSV

A zde jak poloha radaru ovlivňuje výsledek měření:

https://youtu.be/ECn6rUryz8o?si=pMNxmE5klESe8H2m

Zpět na