Co dál po získání zbrojáku

Corwin_102

Příspěvek#31 » čtv 24. říj 2024, 12:45

Připojím svojí aktuální zkušenost. ZP od jara, nosit (zatím (?)) nechci, baví mne střílet a hrát si.
Pořídil jsem si co jsem chtěl - westernové klasiky (repliky) a celkem si je užívám (CAS).
Pak jsem chtěl i něco co by šlo příležitostně nosit + trénovat mířenku - koupil jsem 2" revolver Taurus 85 ultralite (.38spec) a střílím z něj asi nejvíc.
Zatím jsem šel cestou "samostudia" - kurz mne zajímá, ale nevím jestli se dá revolverově ;)
Jde mi zatím jen o mířenou střelbu na terč - tzn: postoj, úchop, spouštění
- v rámci přípravy na ZP střelby 2x střelba s instruktorem - kde jsme vše probrali a "srovnal mne"
- nakoukal jsem videa z YT (a vzpoměl si co mi říkal instruktor)
- suším před zrcadlem - snažím se každý den, několikrát uchopit zbraň, zaujmout postoj, min. 50x spuštění (průběžně si vše kontroluju + při spouštění že nestrhávám) - u SA/DA revolveru spouštím v DA - a docela to odsejpá. Musím napsat že hned týden po začátku sušení se výsledky na střelnici moc hezky projevily...
- střílím na střelnici - pravidelně 1x v týdnu 0,5hod cca 40 - 70ran - soustředěná celkem pomalá střelba, snažím se zase věnovat a kontrolovat vše - velká pozornost na spouštění + mám tendenci se výstřelu až moc lekat - tak se zaměřuju abych vnímal celý průběh výstřelu a zpětného rázu (neuškubnul v jeho očekávání nebo v průběhu)
- fázi na kterou se chystám - střelnice kam chodím nabízí i instruktory, zkusím se za nějaký obnos domluvit aby na mne ze začátku třeba každou pátou návštěvu nekoukl (10min) a neupozornil na systematické chyby.

Myslím že tímto způsobem je člověk schopný naučit se základy i "sám".

Pokud nechceš přebíjet tak s radami ohledně klasického střeliva (=prakticky jen 9L) se dá naprosto souhlasit. Já si leju střely a přebíjím, tak mám .38spec někde mezi 3kč-3,50kč, tak mi je to jedno (čas nepočítám, proflákal bych ho jinak) ;)

Corwin_102

Příspěvek#32 » čtv 24. říj 2024, 12:58

Ještě doplním co si po načtení (např. Manuál obrané střelby - možná bys ho mohl pořídit) a nakoukání videí na YT "myslím že vím" o postupu naučení se střílení (pokud není akutní potřeba nosita a bránit se):
1) Bezpečné zacházení se zbraní!!!!!
2) Naučit se pomalou mířenou střelbu na terč
3) Zrychlovat opakování mířené střelby až do dosažení požadovaných výsledků rychlost vs přesnost.
(to si myslím je pár tisíc výstřelů)
4) Začít dělat nadstavbu - střelba pod zátěží, dynamická střelba, střelba v pozicích, využívání krytů apod.
Tak to mám alespoň já a takovou cestou se chci vydat. A jestli budu na kroku 1,2,3 další dva roky? Nebo déle? Tak ať.

dan

Příspěvek#33 » čtv 24. říj 2024, 13:03

Corwin_102 píše:koupil jsem 2" revolver ... - kurz mne zajímá, ale nevím jestli se dá revolverově ;)
Na to nejde odpovedet obecne. Zalezi kurz od kurzu. Podle obsahu. Postoj, taseni, ukadani - to jde. Kdyz prijde cas na odstranovani zavad, muzes vzit pauzu, revolver zavady co by se daly odstranit v prubehu boje prakticky nema. Pauzu muzes mit i behem vyuky bojoveho prebiti.

Na nektere takticke kurzy smysl jit ma, pruchod domem a vyhledavani hrozby je s revolverem stejne jako s pistoli, ale na force-on-force uroven treninku se s revolverem nedostanes. Nevim o tom, ze by existovaly vhodne systemy pro takovy nacvik s revolverem.

Teprve se znalosti konkretni naplne kurzu zjistis, jestli budes nebo nebudes vic pauzovat nez cvicit.

Corwin_102 píše:Myslím že tímto způsobem je člověk schopný naučit se základy i "sám".
Ano. A pokud ti takova uroven staci, tak je to ekonomicky efektivni zpusob. Komplikace nastsane kdybys chtel, z libovolneho duvodu, zaklady prekrocit a pokracovat trochu dal. Spousta veci s revolverem nepujde, nebo, prinejmensim, nepujde dobre. A pokud prejdes na pistoli, budes se muset spoustu navyku preucit.

Ale tim nechci revolver nikomu pomlouvat. Kazda zbran ma nejake vlastnosti a ty ji cini pro nektere veci vhodnejsi a v jinych ji naopak znevyhodnuji. Vyber optimalni zbrane zavisi na tom ceho chces v kratkodobem i dlouhodobem horizontu dosahnout.

kolombo

Příspěvek#34 » čtv 24. říj 2024, 14:48

DesertEagle píše:T......
Hardtask je z mého pohledu nejlepší co je v CZ v nabídce, ale rozhodně to není pro začátečníky.
......

V úvodu popisu je:
Dynamic Pistol 1 je intenzivní jednodenní střelecký kurz pro úplné začátečníky i pokročilé střelce a nabízí bezpečný a efektivní vstup do světa střeleckého umění.
A ještě tam je:
Pro absolvování tohoto kurzu nemusíte být držitelem zbrojního průkazu.

Spousta z nás tam byla s mokrým zbrojákem a půjčenou pistolí od HT, tak proč by to, sakra, nemělo být pro začátečníky???

expres

Příspěvek#35 » čtv 24. říj 2024, 15:26

Měním si doklady. Absolutně nechápu k čemu mi jako ty archaické plastové blbosti sou v dnešní době. Místo abych šel na jídlo (a to mám štěstí žití ve městě), jsem byl hlady abych 2x vystál frontu na plastovou kartičku k ničemu... Posledních pár let to vytahuji snad v sebeobraně u úředníka.

ISIC a studenti? Nebude to spíš "menší kalkul" platnosti isicu vs aktuální datum zda ještě studuje a když ne, padá sleva na vše možné...

JZFireworks

Příspěvek#36 » čtv 24. říj 2024, 15:52

Corwin_102: zažil jsem na kurzu pána s revolverem.
Jednalo se o taktickou střelbu a zvládal to úplně normálně :-D

dan

Příspěvek#37 » čtv 24. říj 2024, 16:07

kolombo píše:Pro absolvování tohoto kurzu nemusíte být držitelem zbrojního průkazu.
Je ovsem spravedlive rict, ze tohle u HT plati pro vsechny kurzy s vyjimkou MV, kde to zakazuje zakon.

kolombo

Příspěvek#38 » čtv 24. říj 2024, 16:33

Pak ale není možné tu tvrdit, že minimálně PD1 není pro začátečníky :-)
A u DP2 už je podmínka DP1 ...

Ale ZP nutný není ...

Hele, HardTask je dobrá volba, Aegis je taky dobrá volba.
I zkušený kamarád je lepší, než se učit sám z nějakého videa.
Chce to kontrolu z venku, sám na sobě ty chyby nevidíte ....

JirkaCV

Příspěvek#39 » čtv 24. říj 2024, 16:38

Náročný u HT je průběh. Jedeš osm hodin s jednou pauzou ve vysokým tempu. Mladší kusy to zvládají s prstem v nose, my starší pánové ke konci sotva dýcháme. Při posledním drillu jsem zjistil, že netuším, v jakém stavu mám zbraň. Miloš na mě zařval co mám udělat, tak jsem to udělal, zbraň do pouzdra a tři kroky zpět. Nebyl jsem jediný.
Kurz v podobném rozsahu, ale na dva dny byl pro mě daleko příjemnější, míň vojenského drillu, víc vysvětlování a oprav. I když na opravu držení jsem trošku doplatil, rychlá změna není na rychlé použití.

kolombo

Příspěvek#40 » čtv 24. říj 2024, 17:06

Byl jsem na DP1 i na Aegisu a vím jedno. Už nikdy nepojedu na vícedenní kurz.
Jeden den dám v poklidu, ale tři dny bylo fakt moc.
A mladší kus nejsem rozhodně taky.

JirkaCV

Příspěvek#41 » čtv 24. říj 2024, 17:11

Jasně, záleží na každým, co mu víc sedí. Byly to dva dny, ale tři bych dal klidně taky. I když jsem tam vlezl dost nervozní a bylo to znát. Dokonce jsem na konci prvního dne uvažoval, že to vzdám. Ale znáš to, ráno moudřejší večera :)

dan

Příspěvek#42 » pát 25. říj 2024, 10:05

Tech vicedennich je u HT je par. A vyslovene zacatecnicka strelecka vicedenni je snad jen brokna. Nestrelecke zacatecnicke vicedenni jsou -zdravotnicky kurzy a preziti. Zbytek zacatecnickejch je jednodenni.

Ty dalsi vicedenni - MV201/301, CQB zamereny na boj z/do auta, sniperina, slaňování z/do budov, boj v zastavene oblasti, Ochrana osob, CQB Week a dalsi uz jsou kurzy pro lidi co vedi co chteji. Nemusi mit (a nekteri opravdu nemaji) zbrojak, ale uz to nejsou zacatecnici.

dan

Příspěvek#43 » pát 25. říj 2024, 11:29

A jeste drobnost k ctyrbodovemu planu Corwina_102. To je velmi dobry plan. Jen k bodu 1 bych poznamenal, ze to nelze chapat jako misi, kterou si clovek naplanuje, splni a odskrtne jako hotovou. Je to kontinualni proces. Jak se budes dostavat ke slozitejsim vecem, bude treba si neustale upevnovat, ze "bezpecnost" je uloha s nejvyssi prioritou, ktera nesmi byt potlacena nicim jinym co v dane chvili delas. Zejmena az se dostanes k bodu 5, kterym je bod 4, ale v prostredi, kde se pohybuji dalsi lide (bojujici i nezucastneni).

Ja verim, ze umereny trenink s zivymi lidmi je nakonec nezbytny. Pokud se clovek se strelbou mezi lidmi prvne potka "az v pruseru" bude ho paralyzovat strach, ze ohrozi nekoho, koho nechce. A mozna prave kvuli tomuhle strachu nakonec nekdo zbytecne umre.

Bezpecna prace se zbrani mezi lidmi se musi stat prirozenou. Stejne prirozenou s jakou lesni delnik mezi lidma pracuje s motorovou pilou a jerabnik mezi lidma na stavbe presouva tezke veci. Vi, ze pri tom svoji chybou muze nekoho zabit, ale umi svoji praci natolik dobre, ze veri, ze takovou chybu neudela.

Netvrdim, ze kazdy musi dojit az na tuhle uroven, ale pokud se nezastavi driv, tak tenhle bod nakonec nemuze minout.

A mezi body 3 a 4 bych tu hranici nevnimal uplne ostre. Ano, neni dobre honit prilis zajicu v jednu chvili, a ano, zakladem je umet se rychle trefit, ale kdybych s komplexnejsimi drily cekal na dobu az budu umet strilet tak rychle a presne jak bych rad, nedostal bych se k nim dodneska ...

Franko_CZ

Příspěvek#44 » čtv 31. říj 2024, 12:32

Já bych doporučil:
- ze začátku několik střeleb pod dohledem různých instruktorů - okamžitě ti řeknou, co děláš blbě a nemusíš se pak zbavovat špatných návyků
- po čase možná zjistíš, že zbraň na mířenku (asi FS) a zbraň co chceš nosit u sebe na obranu (asi compact) možná nebude jedna a ta samá
- výběr zbraně pro nošení - použil bych vylučovací metodu, na dobré střelnici si půjčil třeba 4 zbraně a tak dlouho bych střílel ze všech a postupně vyřazoval, že nakonec zbyde ta co mi nejvíc sedí
- koupit Manuál obranné střelby 1, 2 a Praktický průvodce pistolnice (výborné publikace)
- po pořízení vlastní zbraně kromě návštěv střelnice popřemýšlet o nákupu laserového náboje a využití sw Mantis Laser Academy (možno koupit set, možno koupit jen náboj, stáhnout appku s free mody a stáhnout a vytisknout terče) a trénovat denně doma
- jít postupně do ucelené řady kurzů
- nosit, trénovat, dodržovat bezpečnost a mít respekt

dan

Příspěvek#45 » čtv 31. říj 2024, 12:45

Ruzni instruktori jsou dobry napad, ale ne driv, nez clovek alespon neco umi. Stejne situace totiz obvykle lze vyresit ruznymi zpusoby - a ruzni instruktori maji ruzny nazor na to, ktery z tech zpusobu je nejvhodnejsi. A take se lisi v nazoru na to, ktere veci jsou dulezitejsi a je treba se je ucit nejdriv, a ktere mene dulezite a maji prijit az pozdeji. Prilisna preletavost v dobe, kdy clovek jeste nema predstavu a neni schopen uzitecne (ale nekdy protichudne) rady zasazovat do sve predstavy (nebo se rozhodnout je neprijmout) muze snadno skoncit s gulasem v hlave, ve kterem se sam nebude schopen vyznat.

Zpět na