Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#1246 » čtv 9. čer 2016, 07:36

Sam. Naměřil jsem ode dna ke schránce 470 mm. Ale pokud chceš přímo vstupní otvor, tak si odečti spodní rantl ostění dveří 30 mm. Ostění do boku je necelých 16 mm. Dveře se otevírají jen do 90° a jsou tlusté cca 42 mm (záleží jak vnitřní krycí plech přilehne ke dveřím. Po zavření jsou dveře ještě utopené o 12 mm dovnitř od vnějšího obrysu ...
Jestli chceš ještě něco změřit, tak napiš.

MM. Já to teď beru jako zvýšení bezpečnosti. Pokud by se mi někdo dostal do baráku a začal si hrát s ovladačem závor, tak už trezor elektronickým zámkem neotevře.
Když vím, že s ním nemám po zavření již nijak otáčet (ani zlehounka) a respektuji to, tak nemám s otevíráním již žádné problémy.
Ale výrobci napíši dotaz, je-li to tak provedeno záměrně, nebo se jedná o nějakou anomálii.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#1247 » čtv 9. čer 2016, 07:55

Podobný problém jsme se zámkem trezorku měli v práci a bylo to ne záměrné, ale výrobní vada, po rezebrání dveří a Začištění mechaniky to šlapalo jako hodinky.

Obecně musím říci, že výrobci trezorů jsou pěkní "fušeři" - kdysi jsem po zakoupení prvního trezoru (prošlo mi jich životem asi šest nebo sedm) žil v dojmu, že je takový trezor něco jako hodinky, že zámkové systémy jsou něco takového, co vidíme ve filmech - samá nerezová táhla, nádherné převody, atd. Skutečnost je pravým opakem a zámkové systémy jsou spíše práce zkušenějšího vesnického kováře (nechci urazit vesnické kováře, ale nejsou to certifikovaní výrobci trezorových zámkových systémů!!!). Po otevření vnitřní části dveří člověka čeká zdešení - špinavá holá železa, křivě přivařená, nenalakovaná a nepokovená, ošklivé nezačištěné sváry, všude ostré hrany, plno špíny, okují, pilin, atd. Často právě ostré hrany a otřepy a hlavně křivě přimontované části zámkového systému částečně blokují mechaniku zámku. Potkalo mě to i teď po zakoupení posledního trezoru na zbraně od AdSafe, když jsem ho chtěl poprvé otevřít, tak to vůbec nešlo (od dodavatele byl přiložen atest, že trezor byl úspěšně odzkoušen?!!), muselo se klikou různě manévrovat a pak se otevřel, ale po zavření se to opakovalo. Jsa v tomto už trochu zběhlý, nastoupil jsem postup, který jsem praktikoval zatím u všek koupených trezorů, to je otevřít vnitřek dveří, vše "doladit", to je vše začistit, uvolnit, co jde to rozebrat a dodělat a spasovat, pak vyčistit špínu, pak lehounce namazat a kontrolovaně (!) složit. Potom trezor navěky šlape a je pohoda.

Dodatek: chápu, že výrobce nepočítá s tím, že do zámků někdo poleze a v zájmu minimalizace výrobních nákladů se na nějakou krásu a kosmetiku prostě vykašle. Ale kdyby to alespoň nemělo vliv na funkčnost a spolehlivost zámkových systémů!!! Jinak to poslední popisované "doladění" mi zabralo zhruba 4 hodiny času (dvakrát rozebrání, zabrušování, převrtání otvorů, vypodložkování křivě uchyceného zámku, apd.), tak si s tím výrobce jistě hrát nebude. Možná ale, že to je problém jen "laciných trezorů v cenové relaci kolem 10.000,- Kč.......



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#1248 » čtv 9. čer 2016, 08:28

terrier: Bude to chyba - já normálně zkontroluju kolečkem, jestli je zamčeno. Podle mě tam něco drhne - asi po roce se mi začlo zdát, že ZSL jde nějak hůř otvírat. Tak jsem sundal kryt, aniž bych to nějak moc řešil, do mechanismu jsem fouknul Balistol a teď chodí zase jako hodinky.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#1249 » čtv 9. čer 2016, 18:11

Tak doladit si zavírání i případně zámek pro mě nebude problém. Kdysi jsem dělal v konstrukci výrobků v KOVONĚ, která byla za socializmu jediným výrobcem ohnivzdorných skříní, které byly uznávány jako trezory... Takže si živě pamatuji, jak se na montáži vše dolaďovalo, aby to šlo vůbec zavřít ...
Známému jsem pak v r. 1989 i malý trezorek vyráběl. Do něj jsem pak sestavoval a dolaďoval i seriově vyrobený motýlkový zámek.
S Petrem Koktánem, který založil firmu TREZORTEST jež vydává certifikáty se znám ještě z kriminalistického ústavu v Bartolomějské, kam jsme služebně jezdili.
U koupeného trezorku šlo otvírání i zavírání kromě uvedeného problému lehce a bez zádrhelu, tak jsem myslel, že výrovci poněkud v kvalitě pokročili na vyšší mety. Tak si to o veekendu otevřu a doladím.
Dík za upozornění :-)

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#1250 » čtv 9. čer 2016, 18:58

Paza a Irish T.: vaše slova a poznatky musím bohužel potvrdit :-(
Taky jsem se byl cca před půl rokem podívat do prodejny ADSAFE v Praze 6, Břevnově, zkoumal jsem tam manipulaci s rozvorovými mechanismy trezorů několika našich výrobců - "kovorolníků" a u jednoho, jehož vnější konstrukce a bytelnost se mi líbila (byl pootevřený), nešlo ovladačem rozvor v zavřeném stavu dveří zamknout. Když se to nakonec povedlo, nešel pak zase otevřít! Obsluha s poznámkou "to znám, moment..." pár mířenými údery nějakým nástrojem na korpus trezoru mechanismus odblokovala a jala se rozebírat vnitřek dveří-krycí plech. Po odkrytování - no hrůza pohled! Vodící klemy táhel halabala navařené, groty, okuje, špony, šmír, holé železo, rez. Prostě se tam něco kouslo. Jako že doma už něco od jiného výrobce mám, byl jsem tam jen okukovat, co na chalupu. Ale ten můj původní favorit, to bylo těžké zklamání. Že ty výrobce hanba nefackuje. Tohle bych zvládl v dílně sám a mnohem lépe... Výrobce jmenovat nebudu, ale je to jeden ze čveřice Justra, WICO, T-safe a Jinova.



Maglajz
Příspěvky: 1

Příspěvek#1251 » čtv 9. čer 2016, 19:18

Ahoj, kdyby někdo nakupoval na adsafe a chtěj slevu 300Kč (podmíněno nákupem nad 5tis.) nebo 500Kč (podmíněno nákupem na 8tis.) dejte vědet. Koupila jsem trezor a došli mi kupony, ktere logicky už nevyužiju :-)

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#1252 » čtv 9. čer 2016, 19:23

To jamira: No ono to není nic nového, můj první trezor, koupený před desítkami let od jednoho kdysi téměř monopolního výrobce (nechci jmenovat, ale je z Chlumce nad Cidlinou), mě šokoval, tenkrát jsem, v touze spatřit tu nádheru mechaniky trezorového zámku, dveře odkrytoval. Po tomto šoku jsem napsal výrobci dopis, kde jsem své zděšení barvitě vylíčil, výrobce reagoval udiveně a ne moc vstřícně, ale po pohrůžce, že foto té nádhery zveřejním mi obratem byl nabídnut jiný kus s tím, že ten můj omylem neprošel výstupní kontrolou, která by ho ven nepustila. Přivezli mi nový, ten byl konstrukčně stejný, ale provedením slušný, sváry zabroušené, hrany odgrotované, pokus o nějaký nástřik táhel barvou. Ještě jsem ho došolíchal (jsem vyučen jako jemný mechanik, takže jsem posedlý) a trezor slouží dodnes.

Možná, že by podobný tlak na výrobce své ovoce přinesl a nekupovali bychom za nemalé peníze takové, nebojím se říci, bastly a šmejdy. Nejde jen o kosmetiku, ale jde, a to zejména, o spolehlivost zámkového systému. Proto doporučuji každému, jen trochu mechanicky zdatnému majiteli trezoru, ten svůj otevřít a alespoň vše zkontrolovat.

Opět dodatek: nechápu, že Trezortest nebo kdo jiný ještě certifikace trezorů dělá, takovýto šmejdy pustí a certifikáty vydá. Nebo že by výrobci byli tak sprostí, že by pro test předali krásně provedený trezor a lidem potom prodávali šmejdy??? Nevyplatilo by se potom, kdyby si tyto certifikační firmy vyhradily (a také to dělaly), že si namátkou vžádají kontrolu náhodného kusu a bude-li proveden špatně, že bude nějaký postih?????



cipis
Příspěvky: 2103

Příspěvek#1253 » čtv 9. čer 2016, 20:18

Certifikují se vzorky, ne běžně prodejné kusy. A co si budeme povídat, nějaké groty nebo chybějící barva nemá absolutně žádný vliv na funkce, které se při tom testování zkouší. Jedině tak někde výše zmiňované neodemčení při drbnutí do páčky či co, tam už to "odfláknutí" dospělo do takové hodnoty, že má vliv na chod zámku.
Tedy prostě obyčejná reklamace, či jak tu píše paza, pohrozit zveřejněním. Případně, jestli má někdo dost peněz, tak si může koupit dva kousky a nechat si je ověřit ;-)

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#1254 » čtv 9. čer 2016, 20:39

Ale vůbec ne kupovat víc kusů! Řemeslo a stavovská čest pláče! Chápu, že za kus "železa" za 10tis. Kč asi nelze čekat zázraky, ale pouštět na trh něco, co srovna svářečkou slepil někdo v pátek nasraný, že musí makat i odpoledne, to je trestuhodná nedbalost majitele firmy.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#1255 » čtv 9. čer 2016, 20:50

"Řemeslo a stavovská čest pláče!" - ano, to je přesně ono, dokonale napsáno!!! Byl jsem spolumajitelem dvou firem a naši pracovníci byli vedeni k tomu, aby odvedená práce byla nejen funkční ale i na pohled "Krásná". A učil jsem naše lidi, aby když něco udělají a mají pocit, že to mohlo být lepší, ale nějak to nevyšlo, tak aby to předělali. To je prostě ta profesní čest. Proč ji nemají ti pracovníci, kteří ty zámkové systémy dělají, proč ji nemá jejich šéf, který tu hrůzu musí vidět, jak může firemní technolog dovolit, aby táhla byla rezavé holé železo a ne povrchově upravené přesné výrobky. Jak může mít výrobek protokol, že byl před prodejem odzkoušen, když se zámek opakovaně seká???? Chybí PROFESNÍ ČEST a je to jen sprostý kšeft. Škoda.
Proto opakovaně radím - zkontrolujte si zámkový systém, než se vám trezor plný zbraní kousne a budete ho rozbruskou pracně řezat, abyste se ke svým miláčkům dostali, nedejbože aby to bylo ve chvíli vašeho ohrožení, kdy je nejvíce budete potřebovat. Tím končím, abych nebyl, jsa zbytečně rozvášněn, OT!!!
Naposledy upravil(a) paza dne čtv 9. čer 2016, 20:56, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
Espezetka
Příspěvky: 332

Příspěvek#1256 » čtv 9. čer 2016, 20:55

No, pokud je to zevnitř rezavé, jaká se asi dá očekávat životnost?



cipis
Příspěvky: 2103

Příspěvek#1257 » čtv 9. čer 2016, 21:17

Jo, jenže za tohle si jako zákazníci můžeme i dost sami, že se neobtěžujeme všechno hned dotyčným omlátit o hlavu, žádat náhradu škody, ztracený čas atd. Ono se nikomu moc nechce, znovu objednávat stěhováky, tentokrát z bytu dolů na auto, odvoz k prodávajícímu atd. Přitom tohle by mělo být, v případě oprávněné reklamace, uhrazené. Kdyby tohle udělal každý, co trefil takový humus, tak si to za chvíli prodejce/výrobce sakra rozmyslí, co pustí do světa. Ve finále na té skříni nic není, materiálu je tam za "pár korun", vysoké náklady na testování se rozpočítají do kusů, tak je to fakt šetření centů, tedy haléřů na čase zámečníka atd. a evidentně se zkouší, co kdo snese.
Já si na skříně, které jsem kdy použil, nemůžu stěžovat, a to byly leckdy bazarové kousky.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#1258 » sob 11. čer 2016, 11:45

Vážení, ne že bych chtěl někoho omlouvat za fušeřinu, ale na druhou stranu, co asi tak čekáme za klenoty za cca 7-8 tisíc? Máme doma dva trezory. Jeden nový a jeden poměrně starý. A ten nový stál 13000 a kdybych chtěl koupit ten starý, tak se dá dnes sehnat za cenu kolem 80 000. Nic proti tomu novému, funguje, nezasekává se, žádný problém. Ovšem srovnávat jejich mechaniku je asi jako porovnávat orloj a hodinky od čonga.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#1259 » pon 13. čer 2016, 09:27

Zdravím pánové.
Tak k rozebrání trezorku jsem se dostal později, než jsem předpokládal. Jako OSVČ nejsem vždy úplně pánem svého času. Zákazníci mají přednost ...
K mému potěšení jsem ale zjistil, že žádná špína, otřepy, nenabarvená táhla a podobně se nekonala.
Kluzné části dokonce namazány dostatečně vyzelínou ...
Za cenu, kterou to dodávají prodejci odpovídající kvalita. Někde bych patrně mohl vytknout něco jen vzhledu svarů, ale rozhodně již ne jejich pevnosti. A ty svary jsou skryté ubnitř dveří...
IMGP2441.JPG
IMGP2441.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#1260 » pon 13. čer 2016, 10:01

Jo, tak to je slušné provedení, to jo. Proti tomu, co jsem zvyklý vidět a co mi ukázal i poslední koupený trezor od AdSafe, tak toto je paráda!

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 32 hostů