Proc byt clenem LEXu?

Uživatelský avatar
Tardis
Příspěvky: 152

Příspěvek#31 » úte 14. čer 2016, 14:09

Všem díky. Marinakus: Napadat mě může cokoli, nicméně z toho nevyplývá, že mě musí brát někdo vážněji. Jsem prostě člověk, kterej má rád všechno narovinu, ideálně černý na bílým. Každýmu docházejí věci jiným způsobem. Když budu hodně paranoidní, i když v dnešní společnosti už ani moc ne, tak třeba chtějí víc členů, aby měli víc peněz a víc vytunelovali :) Prostě jsem se jen zeptal. Proč na gunlexu jsem četl, ale vyzní to tam jako dejte se do spolku kuchařů, protože rádi jíte, nebo znáte někoho, kdo bojuje proti tučnýmu... Je to samo nadnesený. Chtěl jsem prostě konkrétní věci.. Ne si domýšlet.. A pokud takto kouká víc lidu jako já... třeba jsou v nich potenciální členové, protože takto mě to moc neoslovuje, i když jsem všude řek "ano".

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#32 » úte 14. čer 2016, 14:58

Mas pravdu, ze mam take sklony byt leckdy skepticky k uzitecnosti ruznych spolku. V tomto pripade je to ale organizace, ktera se alespon nejak pere a bojuje za me zajmy a to je pro me nejdulezitejsi, zvlast v soucasnosti. Z duvodu nejakych potencionalnich vyhod bych se clenem nikdy nestal.

Uživatelský avatar
Tardis
Příspěvky: 152

Příspěvek#33 » úte 14. čer 2016, 15:24

Já to napsal zvláštně, jako by to znamenalo stanu se=sem s výhodami. Prostě, když se přihlásím to šachu, výhoda bude ta, že můžu hrát s lidma, který to baví, ale třeba i to, že můžeme do herny, jezdíme na turnaje apod. I když tam jsem byl ještě když bylo SRPŠ :) Jdu vícegooglit, spíš jsem čekal praktické zkušenosti.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#34 » úte 14. čer 2016, 15:29

Praktické zkušenosti, to je věc relativní.
Pokud chceš vidět, na čem pracují, můžeš zkusit kouknout na jejich webovky a pročíst třeba některý z bulletinů, či zkouknout třeba jejich facebookovou stránku.
Ovšem s organizacemi, která brání tvá práva, je to holt tak, že když svou práci dělají dobře, tak o nich ani nemusíš slyšet, protože ti ta práva zůstávají i bez tvého aktivního zásahu. (Čímž neříkám, že není třeba se aktivně zapojovat, naopak.)

Uživatelský avatar
j.v.
Příspěvky: 160

Příspěvek#35 » úte 14. čer 2016, 16:06

Přesně tak. Ono by bylo opravdu dobré si v hlavě nejdříve ujasnit, co je vlastně Lex zač a jaké je jeho zaměření (hint: Lex z.s. - Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní).

Lex totiž opravdu není střelecký klub. Je to společenství lidí, kterým není jedno jak vypadá naše zbraňová legislativa, a (i) proto chtějí její vývoj aktivně ovlivňovat. Čím více má sdružení členů, tím silnější je jeho mandát a tím více jej budou brát autority vážně.



matias
Příspěvky: 259

Příspěvek#36 » úte 14. čer 2016, 18:51

Kdybych byl členem LEXu, tak bych z jeho stránek například nedozvěděl tuto informaci

Machead
Predmet príspevku: Re: EU - navrh plosneho zakazu samonabijacich zbraniPoslaťNapísal: Dnes, , 12:29
Offline
prispievateľ

Registrovaný: 28 Sep 2015, 14:33
Príspevky: 336
Europoslanci vo vybore IMCO zopakovali svoje vyhrady v navrhu smernice od EK a podporia verziu smernice s pripomienkami clenov parlamentneho vyboru. Takze zatim dobry, uvidime ci im to vydrzi do hlasovania v novembri...

_________________
ZP sk. A, E, F
Legis Telum positive
ZVEŘEJNĚNO NA SLOVENSKÉM Legis Telum - obdoba č. LEXu

Uživatelský avatar
jamira
Příspěvky: 301

Příspěvek#37 » úte 14. čer 2016, 20:51

slavekskeeve píše:Já to napsal zvláštně, jako by to znamenalo stanu se=sem s výhodami. Prostě, když se přihlásím to šachu, výhoda bude ta, že můžu hrát s lidma, který to baví, ale třeba i to, že můžeme do herny, jezdíme na turnaje apod. I když tam jsem byl ještě když bylo SRPŠ :) Jdu vícegooglit, spíš jsem čekal praktické zkušenosti.

Slávku, já jsem před pár lety asi uvažoval velice podobně, jako nyní Ty. A pak jsem si řekl: "Za ty 3 stovky ročně nemám co ztratit a když, tak další rok nezaplatím a budu zase "venku". Jak velice jsem se po první účasti na Valné hromadě v tom dobrém slova smyslu mýlil! Fajn lidi, pokecáš s celým spektrem střelců od mlaďochů až po ty staré zkušené, spousty informací ze zákulisí tvorby zákonů a legislativy (s možností via MV to téměř přímo ovlivňovat a posunovat tím správným směrem-pšššt!). Domluvíš se se spoustou lidí na vzájemných návštěvách na svých střelnicích, dozvíš se mnohem více od ředitele severských kopytníků-LOSu, atd. atd.
Zkrátka jsem nelitoval a nelituji dodnes! Tak si projednou nevsaď Sportku nebo odřekni 4 krabičky cigaret (jsi-li kuřák) a uděláš něco pro svoje zdraví jak fyzické, tak i duševní a mentální :-)
p.s. : viděl jsi MIB 1 ? Jak tam seděj na lavičce Tommy Lee Jones a Willy Smith a Smith se ho ptá, když přemýšlí o tom, zda se vzdát minulosti a dát se k M.I.B.: "Stojí to za to?" A Jones odpovídá: "Ano stojí to za to!" Tak to mi bleskne vždy hlavou a říkám: "Ano, stojí mi to za to !!!"

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#38 » úte 14. čer 2016, 21:20

jamira: Ty bys mel presvedcovat Evropskou komisi! ;-)

Uživatelský avatar
Espezetka
Příspěvky: 332

Příspěvek#39 » úte 14. čer 2016, 21:49

Já se přihlásila po zkouškách, a popravdě mě překvapilo, jak nízké členské číslo jsem dostala.
To je členem sdružení opravdu jen něco přes 1% z 300.000 držitelů ZP??

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2232

Příspěvek#40 » úte 14. čer 2016, 21:57

Asi jo, všichni raději mudrují nad zaplacením pár korun a hledají důvody, proč je to vlastně zbytečné ...

Uživatelský avatar
Tardis
Příspěvky: 152

Příspěvek#41 » stř 15. čer 2016, 05:53

Jamira: Díky za vyčerpávající odpověď. Ani nečudím a nesázím (už tuplem ne u Sazky :D ) Nešlo mi vůbec o ty tři stovky. U třech tisíc by to bylo jinak, ale tohle mě vyloženě asi nepoloží. Spíš jestli mám koupit kilo a půl zadního hovězího :)



pavelg
Příspěvky: 3057

Příspěvek#42 » stř 15. čer 2016, 06:58

Jsem podobně opatrný, než někam vlezu, tak ten přístup docela chápu, já jen jsem víc googlil a neřešil to přes diskuse.
Vyšlo mi z toho, že LEX má solidní pozici v oblasti zbraňové legislativy bez toho, že by se zaprodal nějaké partaji. Je dobré si přečíst pár článků a člověku mimo jiné docvakne, že české zákony jsou takové z velké míry i proto, že se v procesu angažoval právě LEX. Dobré je srovnat zbraňovou legislativu s okolními státy. Ne že by to bylo jen díky LEXu, ale určitý podíl tam je jak přímý, tak řekněme díky dlouhodobé a systematické kultivaci prostředí.
Takže jsem se přihlásil s tím, že kouknu na valnou hromadu kde se uvidí - a vidělo se. Potvrdilo se mi, že je to solidní organizace, fungující hodně racionálně a podle mě stojí za podporu.



kk
Příspěvky: 1018

Příspěvek#43 » stř 15. čer 2016, 09:05

Ja se stejne jako Espezetka zaregistroval po získání zbrojáku,s tím, že 300 za rok neni skoro nic (vzhledem k ceně nábojů) a mam alespoň dobrý pocit z toho, že jsem tou kapkou v moři podpořil dobrou věc.



jack-3d
Příspěvky: 155

Příspěvek#44 » stř 15. čer 2016, 09:37

Proč být členem? Protože v jednotě je síla. A debata o členském příspěvku za rok je naprosto bezpředmětná, jen si spočítejte, jaká je cena střeliva, co vystřílíte za rok... Členství je jak jedna krabka lugerů...

@Espezetka: Členské číslo neznamená momentální počet členů. Na LEX fóru je v tuto chvíli 4994 členů, tedy nějakých 1,7% ze všech 300 000 držitelů ZP. Faktem je také to, že ne všichni členové LEXu mají ZP.



pavelg
Příspěvky: 3057

Příspěvek#45 » stř 15. čer 2016, 09:59

Ještě snad poznámku k výhodám... na jedné straně samozřejmě člověk nepoleze do spolku, kde by ho čekaly samé nevýhody. Na druhé straně chci ale apelovat na zdravý rozum. LEX není TESCO a kdo by čekal, že na lex-kartičku bude čerpat výhody, volání zdarma a půl kila šunky ročně grátis, tak to asi není zrovna člen s velkým potenciálem.
LEX chápu jako organizaci, zastupující moje zájmy jako střelce. A beru to proto z pohledu jakým způsobem můžu já přispět k tomu, abych si mohl v klidu a pohodě občas zastřílet a nemusel se permanentně bát domácích nebo zahraničních papalášů, že mi moje hobby zakážou. Ve spoustě zemí nesmím mít ani nůž, pepřák, nebo učit děcka střílet ze vzduchovky. Tahle oblast je jedna z mála, kde může člověk pocítit jistou hrdost za příslušnost k ČR. A těch oblastí není zase tak moc (nepočítám do toho akce typu: hop hop kdo neskáče není Čech - tam pocit hrdosti spíš klesá).
Samozřejmě v každé organizaci je 80 procent pasivních členů, 20 procent aktivních a z nich jen úzká skupina klíčových. Zatím patřím k těm 80 a na VH jsem se přesvědčil o tom, že vedení se chová rozumně a pracuje efektivně. Že bylo schopno nastavit a udržovat korektní vztahy s politickou representací státu, státními úředníky a silovými složkami. Když uvidím, že bych byl schopen přiložit svoji ruku, udělám to a členem jsem i proto, abych byl schopen tuto situaci rozpoznat.
Nechci se vyjadřovat k zanedbatelným 300Kč/rok ani nevidím jako klíčové jak je dlouhý seznam slev na kartičku. Ty konkrétně chápu jako bonuns v rámci "komunitní spolupráce". Nekamarádím s lidmi proto, že mi dají pivo nebo koblihu zadarmo, ta relace je přece naopak. S kamarády na jedno pivo nehledíme a vzájemnou výpomoc si neúčtujeme.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti