Přežití a soběstačnost při rozvratu společnosti

Uživatelský avatar
dagobert
Příspěvky: 146

Příspěvek#16 » čtv 9. pro 2010, 16:24

Rodina je málo. Typická rodina dneska jsou 4-6 lidí, z toho v produktivním věku tak polovina. Obdělat půdu, postarat se o zvířata možná. Obrana? Bez šance.
Kdo rád čte, doporučil bych třeba knížku Malevil, která dává občas i logický smysl. Jasně že existuje spousta dalších postapokalyptických knížek a filmů, ale jsou většinou velice daleko od reality a soustředí se na to, jak hlavní kladný hrdina všecky přemůže se zbraní v ruce a blýskavým úsměvem na rtech.

Uživatelský avatar
hauktor
Příspěvky: 217

Příspěvek#17 » čtv 9. pro 2010, 16:31

v jednom až čtyřech se neohlídá nic.vzniknou oppida..asi to nebude moc veselé...a malevil jsem četl dvakrát aj vo slovenčině..moc pěkné.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#18 » čtv 9. pro 2010, 16:35

tak tak, jedna velká dobytčí jednotka na hektar. To je jedna kráva, pět ovcí a nebo 0,75 koně (jestli si to dobře pamatuju). Jenže to platí pokud máš dost velký zázemí, v těhle malých číslech je třeba počítat spíš 1,5ha , protože stačí suchej rok a pochcípá Ti všechno hlady. Navíc jedna kráva je k prdu pokud nemáš souseda s býkem. Navíc je velké riziko ztrát, když přijdeš o pět krav z deseti tak to zabolí ale když pojde jediná, přijdeš o všechno.



kralik
Příspěvky: 310

Příspěvek#19 » čtv 9. pro 2010, 17:01

no, tohle by mohla vyresit kombinace mosin - pso1.....

kralik

Uživatelský avatar
Maximus
Příspěvky: 91

Příspěvek#20 » čtv 9. pro 2010, 17:50

Zravím vespolek, data z "minulosti" jsou asi z 99% v nenávratnu, ale věřím, že to dáme to nějak dohromady i bez nich a určitě ještě lépe :D .

Co se týká uživitelnosti z 1 ha, tak se udává zhruba 500 kg býložravců (tzv. dobytčí jednotka), případně někde se uvádí, že 2 ha půdy uživí právě jednoho člověka s masitou stravou (kromě původních eskymáků neznám nikoho, kdo by existoval pouze na masité stravě), 14 vegetariánů (jí vajíčka a mléčné výrobky) anebo asi 50 veganů (pouze rostlinná potrava).

Z vlastní zkušenosti vím, že dědovi stačil "něco málo pod hektar pole" a zahrada cca 20x35 m (což dá vpodstatě dohromady celý hektar) na vcelku pohodlné uživení svojí rodiny (je potřeba zdůraznit že jde o výrobu potravin pro 4 lidi + něco blízkým příbuzným). Pole obdělával od dětství a měl ho jako koníček do vysokého věku. Mechanizaci používal (traktor střídal s koňem, podle toho, koho sehnal) - na orbu a setí obilí, dovoz hnoje, při žních kombajn a svůj wartburg k odvozu většiny hlavní sklizně obilí a brambor. Jinou mechanizaci kromě občasné výpomoci svých dvou dcer a nejstaršího vnuka (mě :roll: ) nepoužíval. Na pole jinak běžně jezdil na kole s motykou a na nosiči si postupně odvážel svoji úrodu. Nikdy bych nevěřil, kolik toho je schopen na svém, ještě prvorepublikovém kole, odvézt :) .

Na poli měl zhruba z poloviny obilí (ječmen+pšenice), které z části použil k vykrmení dvou prasat, cca tuctu slepic a desítky hus/kachen/krůt (podle toho, na co měla rodina ten který rok více chuť). Králíky do toho nepočítám, protože seno a "zelené" získával většinou na "obecních" loukách. Část obilí ještě prodával dál (dle odhadu, kdyby si to semlel, tak by byl samostatný z hlediska mouky a ještě zbylo).
Na zbytku pole měl kukuřici, brambory, fazoli, bob, řepu, zelí, cibuli a další zeleninu.

Na zahradě ranné brambory pro okamžitou spotřebu, zeleninu a hlavně pidi vinohrad (v průměru produkce 30 až 50 litrů vína za rok) a ovocné stromy (ovoce ke konzumaci a na cca 10 l pálenky za rok).

Je nutné si však uvědomit, že děda měl svoje hlavní zaměstnání, které poskytlo finance na cukr, máslo a další mléčné výrobky, sůl, něco málo hovězího masa, koření (část si babička pěstovala sama), mouku (mlít doma obilí při předlistopadových cenách nemělo moc smysl), ocet, těstoviny a rýži (tu nemá rád, takže se moc často nevařila) a snad kromě exotického ovoce a vánočního kapra jinak nekupovali z potravin už nic. Díky tomu, že je děda patří mezi myslivce, tak sem tam nějaký ten bažant, kachna či srnčí se dostalo také na stůl :) .

Za klíčové považuji si uvědomit že:
1) Pole s kvalitní půdou bylo to na jížní Moravě, tedy z klimatického hlediska v optimální lokalitě
2) Děda pocházel ze sedlácké rodiny, kde bylo zvykem tvrdě makat celý den na poli a kolem domácích zvířat a byl schopný opravit vše od žehličky po traktor - měl tedy nesmírně důležité knowhow
3) Pole nebylo pro něj zdrojem příjmů na běžné životní potřeby - dům, enegie, chod domácnosti, ošacení, etc. a ani na potřebné PHM, hnojivo, postřiky, nájem kombajnu, etc., tedy věci nutné k jeho způsobu zemědělské výroby

Závěr: 1 ha slušné půdy je minimum, co by měla být průměrná současná rodina (4 až 7 lidí) obdělat, aby nechcípla hlady. Větší plocha obdělané půdy bude generovat přebytky, které umožní i vyšší životní standart. Je ale fakt, že jinou výměru pole bude potřebovat člověk, který bude schopný vydělat si na živobytí jen motykou a jinou třeba kovář, truhlář, zámečník nebo třeba lékař.

Základní podmínkou survivalu při rozvratu společnosti je však nesnažit se přežít a hospodařit na vlastní pěst, ale být součástí komunity, která je schopná svoje majetky chránit i se zbraní v ruce.

Nakonec bych rád položil svoji oblíbenou otázku k zamyšlení, která některé managery, daňové poradce či vyzážistky dost vytáčí, čím by jste se byli schopni uživit, kdyby nastal opravdu velký rozvrat společnosti, tj. elektřina žádná, nebo jen občas, žádný telefon (natož mobilní) či internet, žádná burza, bezcenná měna, nefunkční státní instituce, rozložená policie i armáda, etc.. Co vlastně umí každý z nás z praktických řemesel či dovedností? :twisted: .



midlos
Příspěvky: 100

Příspěvek#21 » čtv 9. pro 2010, 18:04

Pánové, přestaňte citovat články, to je jen teorie.
Napiště někdo, kdo to zná z praxe.

To co jsem napsal, je svatosvatá pravda, to znamená, že to takhle u nás funguje.
A jestli někde v literatuře tvrdí, že na uživení 4 členné rodiny je potřeba x hektarů, je to blábol.

Mám to co mám a ono to ejhle funguje. Masa nekoupíme za rok ani deko. Salám, nebo párky dětem na ohníček pár kilo, ale bez toho se dá žít.

Hnojivo obstará ten dobytek, co máme.
Obdělávat několik hektarů ? Jsem blázen ? Ne nejsem. Stačí nám opravdu, to co máme.
A to máme jen 3 chovné kachny. Když jich budeme mít 6, tak je klidně možné mít i 300 kachen za rok. Jen bych přikoupil ještě další mrazák.
Ale kdo by to pořád jedl, že ? :mrgreen:

A doba, kdy bych třeba 10 kachen vyměnil za 15 kilo hřebíků, ty hřebíky vyměnil za 6 párů bot a ty boty vyměnil za kosu je nenávratně pryč.
Takže až zase tak velkou a úplnou soběstačnost nepotřebuju.
Naposledy upravil(a) midlos dne pon 27. pro 2010, 22:41, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#22 » čtv 9. pro 2010, 20:16

Midlos: 1) mluvím z praxe, mimo jiné mám farmičku s ovcema
2) mluvíme každý o něčem jiném. Ty si pěstuješ zeleninu a chováš zvířata pro potřebu rodiny v současném systému, pokud něco potřebuješ tak si to dokoupíš za výdělek který máš odjinud. Tahle debata se vede o soběstačnosti při úplném kolapsu současné společnosti a to je úplně jiný příběh. Benzín dřív a nebo pozdějc dojde, elektrika kaput. Takže orat jedině kobylou a nebo kravkou. No a tu musíš taky něčím živit a z tý předzahrádky s kedlubnama a erteplema to nebude.



midlos
Příspěvky: 100

Příspěvek#23 » čtv 9. pro 2010, 20:23

To máš pak pravdu.Několik hektarů polí jsme prodali nedávno, nikdo na nich nechtěl robotovat.
Naposledy upravil(a) midlos dne pon 27. pro 2010, 22:41, celkem upraveno 1 x.



gastly
Příspěvky: 116

Příspěvek#24 » čtv 9. pro 2010, 21:03

To midlos . Poklekám před tebou a buším hlavou o zem, neboť před vynálezcem perpeetua mobile se to tak sluší. Já živím jenom tři koně a potřebuju na to 2 ha intenzivně obdělávané vojtěšky. Z trávy potřebné výnos nedostanu ani s velkou pomocí spolany.Vojtěšku seču 4x a potřebuju cca 200 kg hnojiv, aby otavy stálo za to síct. Pokud ti to funguje jak píšeš, jsi za vodou a ničeho se neboj. A teď doopravdy ,na co jsi zapoměl, Obědy v práci. děcka ve škole ..... co se nepočítá. Nevím jak u vás ,ale u nás potřebuje slepička na jedno vajínko obilíčko za 1kč tak na těch tvých jentak bokem vypěstovaných 2400 vajec poptřebuješ 800kg obilí (či jeho ekvivalet) Pokud ne jsi první kdo: Upletl z hovna bič . s pozdravem Pepa buran z dědiny.
PS, když suším seno hlídám počasí přes internet a mám celkem problém to vychytat a to seru na cukry a vlákninu. (jestli tušíš vo co gou)

Uživatelský avatar
hetzer
Příspěvky: 81

Příspěvek#25 » čtv 9. pro 2010, 22:07

za dostatecnou velikost pozemku beru asi tak katastr jedne vesnice :) to je dle meho asi nejmensi jednotka schopna delsi dobu samostatne prezit a zaroven se v ni da ten pocatecni chaos nejak ukocirovat a ubranit pred rabovanim.

moje rada:
1. budujte sousedske vztahy
2. vyberte palebne sektory - v jugoslavii se ukazalo ze jeden samopal muze ubranit vesnici.
3. vytvorte plan krizove organizace
4. zjistete kde v okoli jsou vetsi sklady, co v nich skutecne je a zjistete jak se k nim dostat bez prujezdu obydlenymi sidly.
5. mejte zalozni plan :mrgreen:



gastly
Příspěvky: 116

Příspěvek#26 » čtv 9. pro 2010, 22:35

To midlos .Já to nežeru, já jenom nemám rád, když ze mně někdo dělá blba (dostal jsem sz) tvoje povídání je asi takový Mám oktávku,dvoulitr benzín,hrabe to na pětku a když natankuju dva litry speciálu v Bratislavě tak dojedu až do Aše. (jenom jsi zapoměl dodat, že ty dva litry je vše co se do nádrže JEŠTĚ VEŠLO a na tankování za Prahou jsi zapoměl jenom proto,žes byl aji čůrat,takže to (tankování)se vlastně nemusí počítat. Pepa.

Uživatelský avatar
JiGSSaW
Příspěvky: 179

Příspěvek#27 » čtv 9. pro 2010, 23:55

Jsou to zajímavé úvahy ale poradím vám zkuste také vzít v úvahu léky. A to teprve co se týče lidí co například trpí cukrovkou nebo jinými takovými nemocemi.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#28 » pát 10. pro 2010, 09:13

Já si nemůžu pomoct, ale když to tak čtu, tak je podle mě logickým důsledkem zhroucení společnosti feudalismus - někdo se ve vesnici chopí vlády a začne "specializovat" poddané - někteří z nich se budou starat o obilí, jiní o krávy, další o obranu území atd. Samotná rodina je odsouzená k tomu stát se dárcem pro první větší skupinku rabiátů, co půjdou kolem...

Uživatelský avatar
Proden
Příspěvky: 29

Příspěvek#29 » pát 10. pro 2010, 09:49

Já budu rabiát, kdo se přidá?
Má to tu výhodu, že si zde můžeme vytipovat případný cíle nájezdů, kdo bude hodnej, bude desátník (rozuměj že bude odvádět pravidelné desátky), kdo se bude bránit má smůlu. Na uvolněný "panství" se brzo nastěhuje nová pracovní síla, která bude zpracována k obrazu našemu hned zpočátku :mrgreen:



gastly
Příspěvky: 116

Příspěvek#30 » pát 10. pro 2010, 10:30

J hora. Myslím že jsi trefil hřebík přímo na hlavičku. A co rodina, za Karla 4. otce vlasti Český Budějovice byly příhraniční město,jež si nebylo jisto před vpádem hord cizáckých,loupeživých. Tak a teď kam se schovat ať mě ty koníky nesežerou. Pepa.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů