"Studentské přebíjení"



soumrak
Příspěvky: 46

Příspěvek#1 » stř 3. srp 2016, 17:47

Zdravim,
Jsem dlouhodoby ctenar konecne dohnany k registraci.
Predne bych rad rekl, ze jsem procetl o prebijeni snad vsechna temata, ktera tady, ale i na jinych serverech jsou a moje tema je castecne duplicitni, nicmene jsem nikde nenasel reseni kompletni problematiky absolutne nejlevnejsi prebijeni naboju.


K nadpisu: Jedna se mi o co nejlevnejsi prebijeni naboju z hlediska porizovacich nakladu, s prihlednutim k tomu, ze cas straveny prebijenim nehraje tak velkou roli => "studentske" prebijeni.

Kde zatim jsem:
1) Zatim jsem neprebijel, ani nesledoval zive prebijeni - internetovy a youtube teoretik.
2) Jako nejlevnejsi varianta cisteni zatim vypada pet lahev s jarovou vodou a nasledne nekolik dnu trvajici schnuti nabojnic.
3) Pochopil jsem, ze vetsina prebijejicich vyuziva nejakou verzi lisu - at klasicky, nebo turret. Problem je u mne s porizovaci cenou a umistenim takoveho lisu.
4) Objevil jsem nekterymi pomerne chvaleny, jinymi zase zatracovany prebijeci kit od Lee s cenou okolo 1000Kc. Kritika krome spotreby casu (jeden naboj trva okolo 40s), kteraje z pohledu tohoto tematu irelevantni, spociva v absenci nekterych kroku oproti lisu a nepresneho davkovani prachu. Narazil jsem i na udajnou vyhodu, kdy je nabojnice po prvnim vystrelu "vytvarovana" na komoru dane zbrane a tim, ze se s ni pri prebijeni nic nedeje, tak muze dojit k zvyseni presnosti/spolehlivosti.

Pro doplneni: Strilim 9mm luger z Glocka 19 a .223 Rem/ 5,56 z pistove AR15. Rocne nastrilim malo naboju, z Glocka do 1000, z AR15 okolo 500. I obycejny single stage lis by se mi tak vratil az po par letech a porad zustava problem s umistenim. Strely bych radeji pouzival celoplastove a vyhnul se olovu.

Je tady nekdo, kdo tento Lee kit pouziva? Da se s tim prebit naboj vhodny na "kropeni" na 100m ? Najde se nekdo na Praze 6, kdo by mi prebijeni ukazal nazivo? Neni nakonec lepsi alternativou nabojnice prodavat jednou vystrelene a z vytezku kompenzovat cenu tovarniho streliva?

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#2 » stř 3. srp 2016, 18:12

Přijde mi, že dát tolik peněz za totálně ruční zařízení je nesmysl. Nejlevnější lis stojí necelých 1600 Kč. Pak to chce přikoupit matrice a váhu na prach. A je to zhruba všechno, co je do základu potřeba.

Ono když se nasčítá cena komponentů na náboje, tak není nářadí největší položka ...



lada1516
Příspěvky: 235

Příspěvek#3 » stř 3. srp 2016, 18:32

Myslíš tím ten kit u kterého je potřeba koupit i vhodné kladívko?

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#4 » stř 3. srp 2016, 19:23

Předně "výhoda" použití nábojnic vytvarovaných podle komory v tvém případě odpadá. To se používá u přesných nábojů do klikové opakovačky a set kvalitních matric pro takové přebíjení stojí násobně víc než nejlevnější jednooperák.
9L i .223 je třeba prohnat komplet rekalibrací, u AR jsou navíc navýsost doporučené "small base" matrice.
U úplně jednoduchého lisu + 2 x matrice je třeba počítat s investicí min. cca 5 - 6 tis.

Než kupovat a trápit se s Lee Loaderem (u kterého ti .223 stejně budou v AR na 99,99 % blbě fungovat) běž raději někam na brigádu a vydělej pár kaček. Nebo sleduj burzy a bazary, občas se dají základní přebíjecí cajky pořídit docela rozumně.

A za další, to jsou tvoje zbraně ? On ne každý dopustí aby mu z jeho zbraně někdo střílel cizí přebíjenky s nejasnou kvalitou. ;)



lada1516
Příspěvky: 235

Příspěvek#5 » stř 3. srp 2016, 20:20

To jsem chtěl taky napsat ale nevěděl jsem který kit vlastně myslí. Měl jsem ho jako raritu v revolverové ráži. V době vzniku tohohle přípravků nejspíš ani ráže 223 neexistovala. Na rovné revolverové nábojnice to funguje docela dobře ale jinak to velký smysl nemá. Neskutečná pakarna udělat 50ks. Navíc není pravda že by to jen krčkovalo,teda nejsem si jist u pusky ale myslím že se tam kalibruje celá. Naklepavani nábojnice do kalibru a následně usazování strely klepáním není zrovna nejvhodnější.Skrceni je někdy moc někdy žádné, usazení střel různých rozměrů je taky problém. Dovedu si představit že bych si na tom naklepal dvacet nábojů 44mag pro pobavení ale jinak škoda tisícovky. Přidat ještě dvaapul a máš jednu ráži vyřešenou. Začal bych lugrem. Prostor velikosti dvou krabic od bot snad doma najdes



soumrak
Příspěvky: 46

Příspěvek#6 » čtv 4. srp 2016, 00:13

Ano, myslel jsem ten, ke kteremu je treba dokoupit i vhodne kladivko.

Zbrane jsou samozrejme moje.

Problem neni s prostorem velikosti dvou krabic od bot, ale se stolem, ke kteremu by se lis primontoval.

Vzhledem k tomu, ze bych se rad vyhnul i olovenym strelam a bral kvalitnejsi celoplaste, tak se zacinam priklanet k myslence nabojnice spise prodat a kupovat tovarni strelivo.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#7 » čtv 4. srp 2016, 05:51

Jen poznámka - pokud je problém se stolem na pevné přimontování lisu, jde to řešit montáží na kus pevného prkna, která se připevňuje dočasně ke stolu pomocí truhlářských svorek. Dva mí kamarádi to takto mají a funguje to.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » čtv 4. srp 2016, 06:30

Vzhledem k nutosti kalibrovat .223 nábojnice pro AR pušky v celoformátovací matrici, jinak máš zaděláno na záseky, nedovřené závorníky a násilné vytahování seklých nábojů (přebíjím si .223 pro V-AR už pár let takže vím co dovede blbě zkalibrovaná nábojnice) je ta myšlenka LEE kitu špatná cesta. Osobně jej vnímám jako OK na postapo přebití pár kusů nábojů v lese na špalku, ale domů alespoň jednooperák a jak psal Peggy svorkama ke stolu se to dá upnout vždy a i já a spousta mých známých to tak dělá pokud nemají dílničku a je potřeba ten stůl neblokovat lisem trvale.



Rab
Příspěvky: 70

Příspěvek#9 » čtv 4. srp 2016, 06:54

Jestli máš na mysli tenhle přebíjecí kit
http://leeprecision.com/lee-loader-9mm-luger.html
tak můžu pár věcí napsat, používám ho totiž ale jen na 9 mm Luger.

je to šikovná malá krabička, je v tom všechno, co k přebíjení potřebuješ. ještě se k tomu musí dokoupit kladívko. Puškařský kladívko stojí cca 600 korun. Já to vyřešil malou gumovou paličkou z Obi za 90 korun.

Nevýhody
Bouchání paličkou je docela hlasitý, tak pamatuj na sousedy
jeden náboj děláš cca 20 - 25 vteřin, rychlost tedy nic moc
bolí z toho ruce
dělat víc jak 150 nábojů na jeden zátah je docela náročný

výhody
je to malý a skladný, strčíš do batohu a můžeš přebíjet téměř kdekoli
je to celkem levný, já si to nechal dovézt z USA za cca 1000 korun.


Je to přebíjení, řekněme do max 300 nábojů za měsíc. Samozřejmě není problém jich napráskat třeba 2000, ale počítej s tím, že se pořádně zapotíš. Ale jestli chceš jen zábavu na večery, tak je to OK (stále nezapomínej na hlučnost a na sousedy). Největší problém je s resiznutím nábojnice, tedy jak jí nacpat do té resizovací trubky. Mlátit to tam gumovou paličkou nejde...je moc měkká. Mlátit to tam obyč kladivem...hluk + likviduješ ten nástroj. Po pokusech se stojanem na vrtačku apod. jsem to začal dělat ve svěráku. Prostě tam tu nábojnici natlačíš -> nevýhoda: potřebuješ velkej svěrák.

Pokud se někdy pohybuješ v Liberci, můžu ti to ukázat. Případně ti můžu natočit nějaký video a pořádně ti to aspoň takhle ukázat



Xerxes
Příspěvky: 484
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » čtv 4. srp 2016, 07:04

soumrak: taky se to odvíjí od toho, kolik cca měsíčně vystřílíš. Pokud je to 100ks a míň, tak neřeš přebíjení a nábojnice prodávej, ať ti to trošku přispěje na tovární střelivo. Tohle přebíjení cenu nemá.



Rab
Příspěvky: 70

Příspěvek#11 » čtv 4. srp 2016, 07:52

Jop, ještě jsem zapomněl napsat ceny (9 mm), tak tedy
střela (124 gr) 1,65
zápalka 0,6
prach 0,45
CELEKM 2,70 koruny na 1 náboj

Tedy oproti Limitům ušetříš cca 1 Kč na náboj, oproti novovýrobě cca 2,70 Kč
Tak si spočítej, jestli seti to vyplatí

EDIT: předpokládám, že nábojnice sesbíráš někde na střelnici



mihlit
Příspěvky: 424

Příspěvek#12 » čtv 4. srp 2016, 09:09

Těch 25 vteřin se mi moc nezdá a těch 20 už vůbec. Bez optimalizace trvá i na turretu s automatyckým sypačem jeden náboj skoro 15 vteřin. Tady mi přijde, že postupuje rozumnou rychlostí (bez zbrklosti) https://www.youtube.com/watch?v=UeEl9wZyabc a trvá mu to od 0:05 do 0:40 tedy 35 vteřin na náboj.

Sice taky delaboruju občas náboje, nikdy mi nic nebouchlo, ale obecně nemám dobrý pocit z kombinace ostrý náboj a mlátění kladivem.

Jinak ve výsledku nepotřebuje lis, ale hodí se velký svěrák (tam bude ta rychlost úžasná) a nebo stojan na vrtačku.To už si může pořídit lis rovnou.

Podle mě bude prakticky jakýkoliv lis z bazaru lepší než toto.



soumrak
Příspěvky: 46

Příspěvek#13 » čtv 4. srp 2016, 11:28

Psal jsem to v tom uvodnim prispevku, vystrilim cca 1000 z glocka a okolo 500 z AR15 rocne, takze na mesic maximalne 100x 9mm a 50x .223.

Do Liberce se v blizke budoucnosti asi nedostanu, ale dekuji za nabidku, jsem rad, ze reagoval i nekdo, kdo tento kit pouziva.

Neslo mi ani tak o vrtani do stolu a trvale usazeni lisu, jako spis o to, ze se obavam, ze tento drevotriskovy stul po prvnim prebijeni praskne, v nekolika videiich o prebijeni jsem si vsiml nemaleho prohybani stolu.

Nabojnice sbiram ty, co vystrelim, takze vetsinou tovarni vlasimske.

McFly: Mohu se zeptat kolik je tak uspora na jedne prebite .223 pro V-AR?

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » čtv 4. srp 2016, 14:44

výrobní cena jedné .223 se střelou 55g Prvi Partizan, prachem S060 a apalkou SaB mi vychází cca 5.6kč/ks oproti cca 8.5Kč - 9Kč za Barnaul atp.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#15 » čtv 4. srp 2016, 15:18

Ve vlákně o výběru lisu doporučují tenhle lis http://www.naboje-prebijeni.cz/lee-reloader-press-prebijeci-lis, cena více než příznivá.

Co k tomu znalci poradí za matrice na 9*19 ?
Ale takové, co by pak šly dát do víceoperačního lisu, pokud by se přebíjecí aktivita rozjela. Nejlépe asi sadu 4 matric.

Mimochodem, jak budeme zápalkovat ? Ručním zápalkovačem ?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů