CZ 75 D Compact vs fullsize SP-01 Tactical



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#1 » stř 17. srp 2016, 12:38

Ahoj,
chtěl bych poprosit o radu. CZ 75 D Compact nosím roky jako služební zbraň a jelikož policejní výcviky vypadají dlouhodobě tak, jak vypadají, a vystřílíme ročně cca 500 nábojů, tak v zájmu bezpečnosti vlastní, svých kolegů i civilního obyvatelstva bych rád získal větší jistotu ve střelbě. Takže zvažuji zakoupení totožné zbraně, se kterou sloužím. Na druhou stranu jelikož zbraň nebude určena na skryté nošení (na to mám subcompact), ale pouze na střelnici a domácí sušení, tak to nemusí být nutně kompakt. Uvažoval jsem tedy i o něčem fullsize se stejnými ovládacími prvky jako u policejního kompaktu. Takže buď CZ 75 BD nebo SP-01 Tactical. Kolega, který střílí závodně s Shadowem, je toho názoru, že dokud je to Česká zbrojovka, tak je to jedno, neboť ergonomie zbraně je totožná. Takže prvotní "zapíchnutí" zbraně na cíl by mělo být intuitivně stejné u všech 75ček, chod spouště by měl být u verzí s vypouštěním kohoutu také u všech stejný. Rozdílné bude předpokládám ale samotné chování při střelbě s ohledem na výrazné rozdíly v hmotnosti compactu proti např. právě tacticalu. Například vracení zbraně zpátky do záměrné atd. O kapacitu zásobníku mi nejde, jen mě láká ta delší záměrná u Tacticalu nebo BD. Na pudovku je to jedno, ale na mířenku by to byl předpokládám přínos. Prosím zkušenější střelce o názory. Je lepší trénovat s tím samým nářadím, co používám v práci, nebo je ten rozdíl pro finální výsledek tak zanedbatelný, že není na škodu kouknout rovnou po něčem větším, když zbraň na nošení už mám? Předem díky za vaše podněty. ;)



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#2 » stř 17. srp 2016, 13:52

Tak na tohle ti muzu odpovedet naprosto přesně... Sám jsem ve službě používal compacta a IPSC strílel Glockem. Strašně se mi to tlouklo, proto jsem si uz v roce 2007 koupil Shadow a v roce 2010 druhý. Myslím že je to vynikající kombinace, na nošeni a do služby relativně lehky compact a na sport těžký, klidny Shadow... Drženi, ovladaci prvky jsou stejné a chování není příliš rozdílné, jen je mensi zpětny ráz a zdvih. Vyhoda je i daleko větší životnost oceloveho rámu SP 01 než hliníkového compactu. Hlinik vydrží max 15000 ran, zatímco ocelovy rám ti vydrží i stovky tisic... Jediné na co si musis davat pozor, je že s compactem neudrzis stejnou rychlost strelby v serii, takže musiš spomalit, což není úplně jednoduché.



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#3 » stř 17. srp 2016, 18:15

Díky za radu. Tak teď mám dilema, jestli místo SP-01 nejít ještě o ligu výš a nevzít taky toho Shadowa. :)



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#4 » stř 17. srp 2016, 18:41

To se odvíjí jednoduše od toho, jestli chceš závodit nebo ne. :-) Pokud ano, světlovod je obrovská výhoda, protože ti umožňuje v rychlejší střelbu. Pokud budeš střílet IPSC v divizi production, budes potrebovat minimalně 4 a v divizi standard minimalne 3 zasobniky. Lepší charakteristika spouště dana absenci pádové pojistky se hodi vždycky. Takze pokud chces strilet zavodne, je Shadow jednoznačně lepší volba. Pokud jen tak pro radost, je to jedno. Na obě zbraně poskytuje CZUB 20℅ slevy.



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#5 » stř 17. srp 2016, 18:59

Jj. Se započítanou slevou je tam necelých 1600,- Kč rozdíl. Asi zajdu na prodejnu a porovnám. Ještě si pohrávám i s variantou klasické 75 B, ta po slevě vychází na cca 12500,- Kč, což je ve srovnání s Shadowem skoro zadarmo. :) Závodně střílet zatím neplánuji. Jde mi o to zatím získat prostě větší jistotu se služební zbraní. Jak pudovku, tak mířenku. Ale hlavně, aby se to promítlo do toho střílení s tím služebním kompaktem. Když to přeženu, tak je mi k ničemu, když budu na střelnici lovil desítky s vymazleným Shadowem s poladěným odporem SA na nějakých 0,8 kg a laborací střeliva tak tak splňující faktor a pak se služební zbraní budu strhávat, kvůli tužší spoušti, výkonnějšímu střelivu atd. Víš, co myslím? :)



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#6 » čtv 18. srp 2016, 06:47

Pokud nechces zavodit je to jedno... Postačí ti obyčejna ocelova 75. A ušetrene penize muzes investovat do munice na trenink.



notobi
Příspěvky: 661

Příspěvek#7 » čtv 18. srp 2016, 21:14

Sphinx: já osobně bych asi chtěl mít doma úplně to samý co používáš v práci, aby si měl pořád v ruce to co bys pak musel použít a měl jistotu v tom jak se to bude chovat



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#8 » pát 19. srp 2016, 07:48

To já bych chtěl taky, ale když jsem si důkladně přečetl Chipovy postřehy v diskuzi k policejnímu Compactu na policista.cz, tak je mi najednou strašně líto těch peněz za zbraň s předpokládanou životností 15 000 ran. :-( Začal jsem přebíjet a střílet hodlám dost, takže dám na radu Chipa ve věci volby ocelového rámu zbraně. Bohužel chování při střelbě tak bude o něco odlišné, ale tak nějak se s tím popasuju. :-)

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#9 » pát 19. srp 2016, 10:30

Ta debata je fakt dlouhá, ale taky 4 roky stará ...



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#10 » pát 19. srp 2016, 12:20

Je to otázka, kam se pohla kvalita a spolehlivost za ty roky. Jenže většina nadšených majitelů cz 75 d compact se chlubí tím, že ze zbraně vystřelili 1000, 2000, 3000 nábojů a zbraň v pohodě. Já zatím nečetl nadšené ohlasy typu 20 tisíc ran a vše ok. Pokud někdo ví o výrazném posunu v kvalitě/životnosti v průběhu posledních let, tak budu rád za info. Se svou služební zbraní jsem dal zatím cca 4000 a vše ok. Ale tohle množství jsem schopný dát se svou civilní za necelý rok a zajímá mě co se bude dít se zbraní dál. Na druhou stranu by mohlo být zajímavé udělat zatěžkávací zkoušku toho, co s sebou tahám do služby. Bych si mohl udělat vlastní obrázek o kvalitě policejního kompaktu. ;-) Akorát nevím, jestli se mi chce za to dávat ty peníze. :-/



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#11 » pát 19. srp 2016, 13:42

Nic se změnit nemůže. Zbraně s hlinikovym ramem nejsou konstruovany pro nějake ohromujici množstvi ran. Je to i jeden z důvodů, proč od hliníku všichni ustupuji a pouzivaji radeji plasty. Zkoušky dělat nemusíš. U nás instruktorů už 90 ℅ střelců nosi a používá služební Glock. ( Neberte to jako lacinou reklamu, já sám zrovna pořád střílím stařičkou ocelovou CZ, snad posledni u vnitra) Ale pokud hodně střílíte, hliníkový rám compactu za jeden až tři roky odejde do večnych lovišť...



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#12 » pát 19. srp 2016, 14:01

Tak jsem se dozvěděl, že bychom u nás na útvaru měli výhledově přejít taky na glocky. Tak na tom asi něco bude. ;-) Skočím na podnikovku do Opletalky a pár jich osahám a vyberu něco se stejnými mířidly a podobným chováním spouště. Časem očividně stejně skončím u Glocka. Díky za rady.



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#13 » pát 19. srp 2016, 17:18

Tak v tom pripade bych pockal jestli vas neprezbroji a pak bych sel do Glocka. Bylo by naprd koupit čízu a pak prezbrojit. Zbytecna investice



Sphinx
Příspěvky: 8

Příspěvek#14 » pát 19. srp 2016, 17:25

Nj... Jenže on nikdo nedokáže říct, co to znamená to "výhledově". :-D Výhledově u policie může znamenat taky třeba za 3 roky. :-)



JirkaP
Příspěvky: 41

Příspěvek#15 » stř 18. led 2017, 14:14

Máte někdo relevantní informace o skutečné výdrži CZ 75 D Compact? Na fóru Střelectví byla v roce 2011 informace od uživatele Doogs o vystřelených 20 000 ran a pistole v pořádku. Chip uvádí 15 000 ran. Docela by mě to jako vlastníka zajímalo, a myslím že nejen mě. Předem díky.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů