Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti



AnCZ
Příspěvky: 17

Příspěvek#16 » čtv 25. srp 2016, 07:12

Dobré ráno,

zkouška v Plzni na sportovní střelnici Košutka
Komisař: p. Rosa

Ráno se dostavilo cca 21 lidí. Testy nás psalo jenom 17 + 4 lidi opakovali praxi. Jednalo se o testy už podle novely a všichni jsme byli úspěšní.
Po vyhodnocení se přešlo na rozborku. Všechno bylo v pohodě, běžné otázky - nabijete zbraň, vystřelíte a nic.. o co se jedná. Pak přerušení střílení. Kam se zbraní, která má závadu.
Opět všichni úspěšní.
A následovaly střelby - opět plná úspěšnost.



slavja05
Příspěvky: 6

Příspěvek#17 » sob 27. srp 2016, 17:05

25. 8. 2016
Střelnice Ostroměř - 700 Kč střelnice + 600 Kč komisař
Komisař Bc. Vladimír Fiedler
Sraz v 8 hodin, 6 repetentů (včetně mě) + 10 na první pokus (+ cca. 5 neomluvených a 3 omluvení). Testy nenapsali dva o jeden bod. Praktická zcela bez podrazů, vyžaduje kontrolu nejen komory, ale i zásobníkové šachty, při sborce kontrola hlavně, jestli není něco očividně poškozené na rámu, jestli ze závěru nekouká úderník (vše na začátku řekne), po sborce kontrola funkčnosti pojistek, celkově je mu jedno, jestli člověk kohout vypouští nebo dává ránu jistoty, hlavně vše bezpečně.
V jednu chvíli bylo 5 vyhozených a 2 úspěšní, což bylo celkem děsivé. Nakonec po manipulaci 8 úspěšných, 6 neúspěšných. Vyhozeni za prst na spoušti, míření mimo bezpečný prostor, při lámání brokovnice sklápění hlavní do země... Vše fér. Nakonec 1 nenastřílel.
Není se čeho, při manipulaci za dobré věci chválí, za detaily hned nevyhazuje.



Lukáš Koukal
Příspěvky: 34

Příspěvek#18 » pát 2. zář 2016, 13:18

Zdravím, tady Vlaďka.
Zkouška 1.9.2016 střelnice Hrobčice, zkušební komisař Ctibor Arnold.
Začátek v po 9. hodině konec zhruba ve 14 hodin. Celkem 11 lidí, 10 zkouškou prošlo, 1 nedal test (cizinec, Ital měl problémy rozumět otázkám ).
Komisař byl férový, nedal nikomu nic zadarmo, ale zároveň se choval velice lidsky a snažil se navést člověka správným směrem; např. pokud viděl že člověk manipuluje správně se zbraní, ale nemůže si vzpomenout na název části zbraně, snažil se mu pomoci. Jako velké plus vidím hlavně to, že dělal briefing před každou částí zkoušky zvlášť. Na každém briefingu se ptal zda má někdo dotazy, odpovídal na všechno, i na zdánlivé triviálnosti případně rád zopakoval.
Rozdal papíry s pokyny, co říkat při zkoušce střelby - na pokynech ke střelbě ale nelpěl doslovně, chtěl pouze, aby člověk svými slovy oznámil, co oznámit má, tedy např. že zbraň je nabita, mám závadu apod.
Při rozborce pistole chtěl slyšet části zbraně - hlavně ty hlavní a ty které při rozborce berete do ruky. Konkrétně mě se pak doptával na druhý název rozborného čepu, tedy záchyt závěru. Když jsem si nemohla vzpomenout, navedl mě abych si vzpomněla, ale nehrotil to protože nešlo o hlavní část zbraně. Chtěl vidět při rozborce i sborce pohled do hlavně, některé lidi za to pak napomínal.
Ptal se také na to, co člověk udělá když má závadu, nebral jako chybu když člověk řekl, že má počkat 30sekund i u zádržky. Také se ptal co uděláme jako první, když se při střelbě zavelí stop! (- chtěl slyšet dát prst mimo spoušť.)
Při vybíjení zbraně chtěl vidět, že se člověk podívá nejen do nábojové komory, ale i do hlavně (někteří udělali jen jedno). Za tyto chyby napomínal, ale nevyhazoval.
Při manipulaci s malorážkou obdobně - chtěl vědět hlavní části, rozebrat ji, složit a napomínal za neotevření závěru před položením na stůl.
Při střelbě bral lidi po dvou - pomáhal mu policista. Dával automaticky 3 nástřelné, nechal lidi v klidu se podívat na terč a až po té vždy přistoupil k hodnoceným ranám; vyjma brokovnice, kde se ale raději ptal, zda jim to bez nástřelu nevadí.
Žadatelé o skupinu A,B, nebo E stříleli pouze s pistole. Při střelbě ze všech zbraní mu záleželo hlavně na bezpečné manipulaci, vidět prst opravdu mimo spoušť, dodržování bezpečného směru a hlídal aby si lidi nezapomněli nasadit ochranné pomůcky. Pokud člověk pozorně poslouchal při briefingu a pak poslouchal pokyny při střelbě, nebyl nejmenší problém.



Akrubek
Příspěvky: 6

Příspěvek#19 » stř 7. zář 2016, 09:03

Zdravím
Datum 6.9.2016
Místo: Střelnice Katusice
Zkušební komisař Zdeněk Kopal

Dorazilo nás cca 15 + 4 opravenkáři na manipulaci, test nenapsali 2 uchazeči, poté komisař detailně vysvětlil co bude požadovat (převzetí, kontrola, rozbroka, složení, kontrola funkčnosti - zde i pojistky - a ukončení/odložení - zde i vyprázdnit zásobník) a že nedělá žádné levé, takže hlavně klid. Jak řekl, tak udělal, opravdu naprosto fér, za malé chybky nevyhazoval, spíš vysvětlil, nicméně 4 uchazeči odešli s nepořízenou (3x nečekali 30 sekund při selhači a jeden si sáhl na spoušť když neměl) - poté už se šlo na střílení, kde zase vysvětlil co se chce, že hlavně klid, nicméně bezpečnost přede vším...šel jsem mezi prvními, ale zase super, pokud někdo nenastřílel, nevím, ale byla by to chyba střelce.
Díky panu Kopalovi za jeho přístup!
A díky serveru ZbraneKvalitne.cz za velkou pomoc!



Sleza
Příspěvky: 4

Příspěvek#20 » čtv 8. zář 2016, 13:53

Datum: 8.9.2016
Místo: Střelnice Valdice
Zkušební komisař: Ing Jaroslav Vít
Popis: Dorazilo 15 lidí (5 + 10 opravářů), test nenapsali 2, manipulaci neudělalo 7 lidí, 1 nenastřílel. Zkušební komisař byl férový, vše vysvětlil. Požadoval popis zbraně, přípravu zbraně ke střelbě, postup při závadách na zbrani (výstřel nevyšel, slabý výstřel atd.) a postup při přerušení střelby kvůli přítomnosti osoby v cílovém prostoru. Dělal jsem skupiny A, B, E a tak po mně chtěl manipulaci s CZ 83 a malorážkou. Brokovnici měli Céčkaři. Celkový pocit je dobrý, ale je to jedna nejtěžších zkoušek, kterými jsem kdy prošel (ve srovnání s řidičáky, vůdcem plavidla, potápění, vodní záchana atd.)

Uživatelský avatar
Antony30011
Příspěvky: 536

Příspěvek#21 » čtv 8. zář 2016, 15:32

Brno na Awiwu na jaře s komisařem P Lukěs
Testy napsaný, asi 3 lidi šli domů. Pak si nás komisař volal podle nejasného schématu. Mám BCE a šel jsem asi třetí dvojička. Rozborka pomalu, v klidu. Co člověk neřekl, to se zeptal. Oba jsme rozebrali a složili vše - krátkou, kulovnici, brokovnici. Střelba bez zkoušky, když se kolegovi o ránu nezadařilo - byla to ta zkušební. Mně selhal náboj v malorážce - zeptal se mě postup, řekl jsem. Odpověděl: proveďte. Provedl jsem a pokračoval "s nábojem navíc". Selhal mi myslím druhý náboj. Pak nám vydal papíry a šli jsme domů.



coroner
Příspěvky: 1

Příspěvek#22 » pát 9. zář 2016, 21:26

7.9.2016
Střelnice kapslovna
komisař: Julius Babinský
Moji první zkoušku jsem dělal na kapslovně v červenci a skušební komisař byl pan Váňa,náhodou jsem právě u něj měsíc před tím prodělal školení,ale nabylo mi to nic platno,manipulace byla v pořádku,ale nevzal jsem si nástřelné a díky nervům jsem nenastřílel o jeden zásah.Jinak pan Váňa se choval naprosto normálně žádné pasti a podrazy u manipulace,působil jako férovej chlap.
Takže sedmého to byla má druhá zkouška s komisařem Babinským.
Podrobně nám vysvětlil co bude požadovat.
Bylo nás asi přes dvacet,čtyři opakovači. Na testech vyletěli čtyři.Manipulaci jsme udělali jen tři a jedna slečna,ta vyletěla u střeleb,měla závadu dvojíté nabití a při pokusu o stažení závěru dozadu a zajištění záchytem závěru, sáhla na spoušt,smůla,jinak byla perfektní.
Všichni co byli vyhozeni,ale uznávali že to byla jejich chyba,prst na spoušti,míření mimo bezpečný prostor,jeden při pokynu nabijte zbraň nejdřív skontroloval zbraň,odložil ji,pak nabil zásobník a potom zvedl odloženou zbraň znovu ji nezkontroloval a nabil ji, to se komisaři nelíbilo,takže nabít zásobník pak skontrolovat zbraň,nepouštět ji z ruky a potom hned nabít připravený zásobník.
Já jsem dostal převzít zbraň,v komoře byl samozřejmě náboj a potom rozborku,rozborka podle návodu ke zbrani,kontrola hlavně po rozebrání,pokyn složte zbraň,když jsem před složením znovu skontroloval při rozebráníuž skontrolovanou hlavěň přišlo mi že si pan komisař uznale mlasknul :-) (mám dojem že za neskontrolování před složením taky někoho vyhodil)
Potom slabá rána,vybít přes palec,jednomu se to nepovedlo,neudržel to a kohout narazil na zápalník,vyhodil ho za to,za ránu jistoty při slabé ráně před rozebráním vyhazoval taky.Ale vše nám jasně vysvětlil před skouškou,nikdo si nemohl stěžovat.
Ještě mě slovně vyzkoušel co udělat při přerušení střelby,prst ze spouště,zajistit zbraň,stáhnout k tělu,mířím do bezpečného prostoru a čekám na další povel,to mu stačilo a měl jsem to v kapse.
Celkově,komisař Váňa i Julius Babinský normální přístup, žádné naschvály a pasti,ale pokud uděláte zásadní chybu vyhodí vás,policajti byli taky v pohodě,řekl bych že mi i fandili když vyděli že jsem nervózní,ale kdo by nebyl,když přede mnou deset lidí vypadlo.Vyhodil i zkušeného padesátiletého mazáka,který si chtěl jen rozšířit skupiny,jenže měl doma Glocka a ten nemá kohout,jak sám poznamenal.Myslím že pokud uvidí,že víte co děláte,máte nacvičeno a jste jen nervózní,je schopen vám i něco prominout.Když to shrnu,rozhodně prst mimo spoušť,mířit do bezpečného prostoru,postupovat klidně a pomalu s rozmyslem,jakmile vám něco není jasné,zeptejte se,klidně vám to zopakuje,lepší než udělat chybu.
Takže jsme to ze skoro 25 udělali tři,jeden napoprvé,já napodruhé,a jeden tam byl počtvrté.
Děkuji za odbornou přípravu panu Váňovi,panu Martinovi Fischerovi ze střelecké školy a panu Mrázkovi ze střelnice v Květnici.



Medicinbal
Příspěvky: 56

Příspěvek#23 » pon 12. zář 2016, 15:50

12.9.2016
Strlnice: Magnum Praha
komisar: p. Adamec
Prihlaseno 20 lidi, dorazilo cca 12 ( +-2 lidi) a 6 opravaru
Delal jsem A, B, E

Zacatek byl rychly a testy i s opravou od komisare byly do 30 minut hotovy. 2 lidi neudelli testy, jeden to sel zkusit na blind a rikal, ze ho to stve, protoze mel nakonec 72 ( cekal horsi vysledek) a druha udelala dve zbrkle chyby, vse vedela. Ja to dal za plny pocet, hlavne diky zde dostupne aplikaci, za kterou jeste jednou dekuji.
Dale se pridali opravari a rekl, jak to bude na strelbe a manipulaci. Vse jasne rekl, zadne zaludnosti nevymyslel a otazky zodpovidal jasne a srozumitelne. Sel jsem asi jako 7 a prede mnou 3 udelali a 3 ne. Dale uz nevim, odesel jsem po mem slozeni zkousky. Ty co neudelali, tak dva vlastni chybou pri manipulaci, jeden prst na spousti a druhy necekal 30 sekund pri slabe rane. Posledni neuspesny nedal strelbu, kdy strilel na 15 meteu a nedl uz podruhe za sebou ( delal skupinu D).
Ja jsem tam byl cca 5 minut. Opravdu to byla rychlovka. Pistole byla na stole namiren do bezpecneho prostoru a byla nabita zajistena. Chtel prebrani, kontrolu zbrane, rozborku a popis zbrane. Provedl jsem a on rekl, ze to ovladam at to slozim. Nasledne mi podal pistoli do ruky ze zavadou a at to pojmenuji a odstranim. Byl to vzpriceny naboj, provedl jsem odstraneni a vybiti a rekl, ze mu to staci. Jeste mi dal prevzit malorazku, u ktere chtel jen at prevezmu a nasledne nabiju a zajistim, aby to kel pripraveno na dalsiho uchazece.:) U brokovnice to bylo take rychle, jen prevzit, vybit rozebrat a popsat. Zase rekl, ze vidi co delam a at slozim a nabiju, aby mel opet nachystano na dalsiho uchazece.
Nasledovala strelba, kde jsem trenoval se shadowem a jelikoz poridili novou shadow orange, tak dali na strelbu tu. Byla to jeste jednodussi strelba nez z klasickeho. Spoust sla krasne a vsech 8, mimo jedne rany do 7, jsem mel v cernem.
Komisar podekoval , prohodili par vtipku a byl konec. Bal jsem se toho, ale kdyz videl, ze vite co delate, tak chvalil a nic nevymyslel a pokracoval dale.



zx83
Příspěvky: 1

Příspěvek#24 » ned 18. zář 2016, 22:06

15.9.2016 9:00 - 12:50
Brno, Trigger Service
komisař JUDr. Záruba, dále přítomen uniformovaný policista
skupina: E

Příprava na zkoušku
Na tomto webu jsem si zběžně přečetl zákon o zbraních, přečetl všechny otázky se zobrazeným klíčem, pak prošel jednotlivé kapitoly jako tréning nanečisto (dokud jsem dělal chyby), pak prošel jako tréning nanečisto všechny otázky a vypsal si ty, kde jsem udělal chybu (asi 17), a ty si párkrát projel. Pak jsem udělal pár testů na zkoušku, většinou bez chyby, max. 1 chyba. Děkuji autorům webu za možnost teoretické přípravy!
Týden před zkouškou jsem na střelnici Trigger absolvoval nácvik na praktickou část, bylo to pro mě jako začátečníka dost přínosné.

Průběh zkoušky
Na zkoušku bylo přihlášeno asi 25 lidí, přišlo 18, všichni dělali napoprvé.
Tři nenapsali testy (z toho jeden si spletl list či řádky, takže měl asi 50 bodů), měl jsem jednu chybu (otázka č. 261).
Pak se šlo na bezpečnou manipulaci se zbraní. Dostal jsem kontrolu zbraně (vyhodit zásobník, podívat se do komory, mířená rána jistoty), pak rozebrat a složit pistoli - nechal jsem po sborce natažený kohout, na což mě komisař upozornil, dal jsem mířenou ránu jistotu. Dva lidé neudělali, vyhozeni za hrubou chybu - při kontrole zbraně nevyhodili zásobník. Komisař férový, nevymýšlel žádné triky.
Poslední je střelba: nejprve kontrola zbraně, pak nabít, zajistit, počkat na pokyn ke střelbě. Střílel jsem ze stejné pistole jako při nácviku minulý týden, nástřel jsem si nevzal, dal jsem všechny do terče (na 10 m je terč docela velký). Na konec šli ti, kteří dělali i skupinu C- stříleli z pistole, brokovnice a malorážky. Nastříleli všichni.



Mira7
Příspěvky: 1

Příspěvek#25 » úte 20. zář 2016, 16:25

20.9.2016, 8:30-14.00
Katusice (u Ml. Boleslavi)
Komisař: Mgr. Jiří Kratochvíl (prý ze Semil), 2 policistky z Mělníka byly v pohodě
Přihlášeno: nevím
Dostavilo se: 18, z toho asi 5 opakovalo
Testy nenapsali: 4
Praktickou neudělali: 2 (nečekání 30 s, prst na spoušti)
Nenastřílel: 1
Na praktické se ptal fakt na všechno a u všech zbraní:
- kontrola,
- rozborka/sborka,
- příprava ke střelbě,
- přerušení a ukončení střelby,
- závady,
- "co uděláte, když zjistíte, že je trošku promáčklá hlaveň".

Já: dal jsem přípravě asi 3 týdny, celkem tipuji tak 30-40 hodin, 1x kurz v Katusicích u p. Kocourka 14 dní před zkouškou (doporučuji), skupiny B, C, E, test 79, střelba pistole 4x10, 1x9, malorážku ani nevím, řekli jen, že to mám, to samé brokovnice, takže jsem prošel.

Asi nejlepší komisař, jakého si člověk může přát. Předem vše vysvětlil absolutně do podrobna, řekl, co chce, co je hrubá chyba apod., dal prostor pro dotazy. Nic neodpustil, na všechno se při zkoušce zeptal, ale nevymýšlel chytáky a nevyhazoval za drobnosti jako někteří jeho kolegové, co jsem slyšel od opakovačů nebo četl tady, a spíš pomáhal. Vůbec nechtěl popis zbraní, řekl, že pro něj je důležité bezpečné zacházení se zbraní. Sám jsem udělal asi 3 drobné chyby, ale nic potenciálně nebezpečného, takže mě nevyhodil. Celkově příjemná a pohodová atmosféra, jen to čekání bylo samozřejmě dlouhé. Takto by podle mě měla zkouška vypadat - komisař si uvědomuje, že je člověk ve stresu, zkoumá, co umíte, a ne aby čekal na drobnou chybu a hned vás vyhodil.



Herry
Příspěvky: 5

Příspěvek#26 » stř 21. zář 2016, 21:42

Datum: 20.9.2016
Místo: Liběšice (Litoměřicko) 09:00-13:30
Zkušební komisař : Ctibor Arnold
Dva PČR v civilu.
Dorazilo 10 + 4 oprava - test nenapsali 2, manipulaci neudělalo 5, nenastřílelo 2 (možná manipulace 4 a nenastřílelo 3)
zkoušky zvládlo 5

Začátek 9:10, čekalo se jestli ještě někdo nedorazí.
Komisař řekl informaci k testům, s tím kdo to odevzdá má si přečíst postup s povely,komunikací kterou bude vyžadovat u střelby,manipulace a řád střelnice. Následovalo vyhodnocení- většina lidí 79 bodů. Dva K.O.

Komisař řekl informaci k manipulaci, určil bezpečný prostor a dal možnost položit otázky. Netrval na doslovné komunikaci z pokynů, stačilo vlastními slovy říci nabito,střelba ukončena, závada. Vše ochotně vysvětlil.
Šel jsem jako druhý, protože se tam nikomu nechtělo a nechtěl jsem to protahovat.
CZ 75B kontrola zbraně, rozborka a popis hlavních částí, zborka, příprava ke střelbě, závada selhač
Brokovnice dvojka - kontrola zbraně, rozborka, popis hlavních částí, zborka, kontrola zbraně.
Venku postupně stoupala nervozita jak lidi odpadávali . 5 neudělalo -jeden nedal čep - zbraň se rozletěla a už nešla složit.

Střelby- první pistole všichni, pak malorážka a nakonec brokovnice.
Pistole CZ85 (CZ75 byla K.O.) automaticky 3 nástřelné, Malorážka s oporou na stolku - automaticky 3 nástřelné, Brokovnice kozlice rovnou hodnocená, pokud to nevadí
2 nenastříleli z malorážky

Komisař férový, ochotný, za drobnosti nevyhazoval, žádné naschvály, nic nedal ale zadarmo. Předal osvědčení a jako bonus formuláře na ZP a lékaře. PČR také v pohodě.

Děkuji serveru ZbraneKvalitne.cz za teoretickou přípravu a J.Šustkovi z obos.cz za praktickou přípravu.



pawlis
Příspěvky: 1

Příspěvek#27 » stř 21. zář 2016, 23:17

Dobrý den všem,
19.9.2016 Zkouška střelnice Dvory.
Zkušební komisař pan Bečka + dva chlapi od PČR
Bylo nás myslím 13 z toho nějakcí opraváři, test nenapsali 2, bezp. manipulaci nedali myslím taky 2, možná tři a nastříleli pak prý všichni.
Pan komisař se jevil jako celkem super chlap. A taky byl. Dal jasné instrukce, chtěl ránu jistoty, určil jasně obří bezpečný prostor, pokud vím nedělal ani žádné špeky, žádné naschvály. Chtěl klasiku. Popovídat o zbraních ( podle skupin žadatelů ) sborka rozborka, sem tam šoupnul nějakou tu závadu. Osobně jsem si to podělal tím, že jsem při sborce nepřekontroloval hlaveň a bylo vymalováno. Tudíž zbytek vím z doslechu :)



yakuza
Příspěvky: 8

Příspěvek#28 » pon 26. zář 2016, 16:06

Střelnice Březová u Karlových Varů - 700 Kč střelnice + 600 Kč komisař
Komisař p. Eduard Frisch (jiný pro okres není )
Nervy v celku na pochodu, blbec jsem žil od půlky srpna v tom, že mám zkoušky v sobotu 24.9.16. V předvečer jsem vzal do ruky papír o PČR a koukám jak živnostník na Babiše, že až v neděli. Pro jistotu jsem tam v sobotu ráno zajel, ušetřil jsem si tedy v neděli hledání. Ono je to trochu více vlevo, než by člověk čekal. V sobotu jsem svým entreé velmi pobavil skupinu zkoušených (alespoň těch, co se dostavili), komisaře a paní s pánem policisty :lol:  Otázky jsem díky získanému času mohl projíždět o celý den déle. Jsem prý první za 25let, co je zkušební komisař činný, kdo přišel dříve.

V noci před správným termínem zkoušky jsem toho moc nenaspal a to jsem měl pár piv v žilách (rozumně málo, věděl jsem, co mne druhý den čeká, včetně cesty s autem – byť to byl sraz s třídou ze střední po dvaceti letech). Vrtění synka na přistýlce, kde spal a pád dcery z postele, kterou si vybrala, moc kvalitě spánku nepřidalo. Díky tomu, že jsem nemohl zabrat, vydržel jsem do jedné rána, v šest jsem se probral znovu…čas jsem věnoval kontrole správnosti odpovězených otázek. Lehká snídaně, hup do auta…Sraz v 9 hodin, já přijel po třídním srazu z Mariánských Lázní už ve čtvrt na devět. V autě jsem po zaparkování ještě trénoval, po chvíli přijel chlapík z Nových Hamrů a pak už začali jezdit další. V neděli už jsem díky sobotní návštěvě přesně věděl kam jít. Bylo vidět, že jsou všichni nervní jak prvnička. Chlapíkovi vedle se klepaly ruce víc, než je zdrávo. Později z něj vypadlo, že je na testech potřetí. Doma je dává na 100 %, pak zapracuje nervozita… Stručné představení komisaře, dvou policistů, info k průběhu testů, manipulaci se zbraní a střelbě. Komisař není komisní, občas přidá nějakou příhodu z oboru. Drobná kontrola přítomných, nepřišlo deset lidí, osm přítomno. Jsme vyvoláváni podle abecedy, losujeme si testy. Nechci pokoušet osud a laborovat, beru ten nejbližší soubor, který se ve vějíři nabídnutých objevil. Za cca. tři minuty mám zakřížkováno.
Vůbec se mi to nelíbí, otázky mi přišly jednoduché, nikde žádné trestní sazby, otázka s Úřadem snad jen jedna. Projíždím tedy všechny odpovědi od začátku znovu, dávám důraz na znění otázky a odpověď. Když končím se stejným výsledkem a to zcela bez pochyb, odevzdávám test komisaři.
Po chvíli se ozve drobné zanadávání, komisař mě propichuje očima. Se zdviženým obočím a tázavou grimasou ukazuju na sebe a on přikyvuje. :o :shock: :| Tak a je to v prdeli, za tři měsíce pápá lálá!
Tři vteřiny dramatického ticha a pak povídá: “Podepsal jste se místo mně, dám mezi naše podpisy šipku!“. Uff!!!

Když všichni odevzdají, testy zkontrolují a s konstatováním, že o pouhý bod neprošli, se loučí s dvěma nejmladšíma z nás. Stálo je to pouze odměnu komisaři. Za praktickou část je nekasíroval.

Manipulace probíhá ve vedlejší místnosti pod dohledem mladšího z obou přítomných policistů. V podstatě bez chyby – až na doznívající nervozitu u Glocka. Naučeno. Mohl jsem si vybrat, jestli budu rozebírat Glocka nebo vz. 83. Glock je pro mne jasnou volbou, hodlám si ho koupit. Bez stažení závěru nejde rozebrat, komisař pomáhá stručným pokynem a pak už to jde po másle. (Nepopotáhl jsem závěr dozadu). Vratnou pružinu a hlaveň už nemusím vyndávat. Viděli jsme se na nácviku manipulace se zbraněmi. Revolver ovládám bez problému. Bez problému je i malorážka, včetně vrácení závěru. Dvojka je taky v klidu.

Při vlastní střelbě, kam si nás zve po dvou, se divím, kde má policista sluchátka. Ukazuje vztyčené ukazováky a směje se  Dtto. komisař.
U krátkých je na výběr, opět beru Glocka. Kontrola zbraně, nabít, střílet. První rána, druhá, třetí, čtvrtá a pak si říkám, co je do prčic, že závěr nezůstal vzadu…nepočítal jsem rány a pátá byla v komoře. Mířím stále k terči, komisař mě upozorňuje, že tam je ještě jedna, ať jsem v klidu. Bum, prásk, dokonáno jest. Všechno v papíře, dle očekávání. Po mně střílí kolega (jakože později ).
Dostávám povel střílet z malorážky, první rána vyšla pod terč, když jsem pušku zdvihal ke středu terče a ten zcela minul. Po Glocku, kde byla spoušť poměrně tuhá, měla malorážka spoušť velmi lehkou a já si o ni brnknul prstem. Chci vystřelit podruhé, zmáčknu spoušť a nic. Komisař mi povídá: “Musíte si nabít, to není samonabíjecí!“  4tyři z pěti tam jsou. Pak střílím z dvojky, petelice do ramene jako prase, přitom jsem se snažil flintu do ramene dobře posadit. Druhá rána byla lepší. Po mém kolegovi střílí ještě tři poslední (pár lidí přišlo pouze opakovat praktickou část zkoušek).

Celkem z osmi přítomných udělalo tedy šest a ještě ti tři, kteří opakovali praktickou. Vcelku tedy v klidu, nervozita a nevyspání si vybíralo svou daň, ale jen v drobnostech. V praxi se mi takový kiks nestal, na střelnici jsem zaznamenal i závadu…

Dnes jsem v práci vytisknul veškeré dokumenty, zaběhl za svou praktickou lékařkou, vykoupil kolky na poště a podal žádost o vydání ZP. Do měsíce se můžu těšit a pak hurá na povolení k nákupu zbraně.



yakuza
Příspěvky: 8

Příspěvek#29 » pon 26. zář 2016, 16:15

coroner píše:7.9.2016
Střelnice kapslovna...
.

To máte teda slušnou úmrtnost...



david33
Příspěvky: 179

Příspěvek#30 » pon 26. zář 2016, 19:39

yakuza:Gratulace hezky napsaný

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 41 hostů