Výběr přebíjecího lisu

Uživatelský avatar
leda
Příspěvky: 5

Příspěvek#46 » pon 5. dub 2010, 18:07

:lol: Iha: s tím dávkovačem máš samozřejmě pravdu, já pořád žiju v rutině RCBS, kde dávkovač ovládala otáčecí tyčka - stačilo odpojit a dávkovač nedávkoval ...))))) U té 650tky si na to zvykám jen těžko, ale musím uznat, že to funguje výborně ... :mrgreen:

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#47 » pon 5. dub 2010, 19:19

No ja jsem u 550 oddelal tu pruzinku co tlaci na tu packu ma zabranit dvojitemu davkovani prachu, udajne to tak bylo na drivejsich lisech a ted mi pripadne, ze se prachovac vraci plynuleji, predtim se zasekl o tu packu a pak najednou skocil.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#48 » čtv 16. pro 2010, 20:04

Tak jsem to tu celé jako přebíjecí zelenáč proběhl a vše ukazuje na Dillona 550ku :)
Btw, ten podavač nábojnic by zvládl "skoropistolové" .30 Carbine?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#49 » čtv 16. pro 2010, 21:34

Mark: 550 má jen 4 díry, pokud nedáš prachovač na rozhrdlovací matrici tak Ti může jedna chybět a pokud vím tak podavač nábojnic u 550 neumí puškové. Takže bych radši volil 650 a nebo LNL. Jinak .30Carbine určitě zvládnou všechny, je to jen trochu delší .357ma ale je otázka jestli udržíš přesnost prachovače v rozumných tolerancích. (co se do nich sype, AA1680?) Budou to patrony tak na kropení.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#50 » pát 17. pro 2010, 00:52

sided píše:Mark: 550 má jen 4 díry, pokud nedáš prachovač na rozhrdlovací matrici tak Ti může jedna chybět

Muzes to, prosim, pro zacatecnika rozvest?

Uživatelský avatar
Proden
Příspěvky: 29

Příspěvek#51 » pát 17. pro 2010, 02:50

Jistě víš, že se přebíjecí proces skládá z několika operací. Některé se dají spojit do jednoho kroku. Vypíchnutí zápalky + vnější kalibrace nábojnice, rozhrdlení nábojnice k osazení střelou + nadávkování prachu, osazení střely + zakrimplování. Záleží na systému a výrobci, většina používá jednotlivé operace, tak jejich kombinaci v jednom kroku.

Pokud se jedná o 4děrový poloautomat, jsou následující možnosti:
1. díra - výpich zápalky + vnější kalibrace
2. díra - osazení zápalkou
3. díra - rozhrdlení + nadávkování prachu
4. díra - osazení střelou + zakrimplování
nebo
1. díra - osazení zápalkou
2. díra - rozhrdlení
3. díra - nadávkování prachu
4. díra - osazení střelou + zakrimplování
nebo
1. díra - osazení zápalkou
2. díra - rozhrdlení + nadávkování prachu
3. díra - osazení střelou
4. díra - zažehlení

Samozřejmě záleží na systému lisu, matricích a způsobu práce. Někdo zápalkuje "ručně" (tzn. samostatným zápalkovacím zařízením), někdo odzápalkuje a potom pere, někdo nekrimpluje v osazovací matrici ale má speciální matrici (tzv. žehličku). Sady matric jsou tří nebo čtyřdílné, rozdíl je právě ve středových kusech, buďto je č.2 která rozhrdlí a sype se přes ní zároveň prach, nebo je č.2 na rozhrdlení a č.3 k nasypání. Č.1 je vždy k vypíchnutí a vnější kalibraci a koncová (tedy č.3 u trojsady a č.4 u čtyřsady) je k osazení střelou a zakrimplování.

Na Jolce to můžeme rozebrat do podrobna v reálu, vezmu matrice a vlastní video pro začátečníky. Ostatní kluci určo taky přidaj něco ze svých zkušeností ;)

Uživatelský avatar
bobr
moderátor
Příspěvky: 567
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » pát 17. pro 2010, 08:16

MarK píše:
sided píše:Mark: 550 má jen 4 díry, pokud nedáš prachovač na rozhrdlovací matrici tak Ti může jedna chybět

Muzes to, prosim, pro zacatecnika rozvest?


takže 550 dělá operace :

1. odzápalkování rozhrdlení a dole rovnou zápalkuje
2. sype prach - nepotřebuje k tomu žádnou matrici je v konverzi na ráži rovnou takovej bazmek kterým se to sype do hilzně
3. osazení střely
4. žehlení

měl jsme to takhle nastavený a fungovalo to naprosto bez problémů

to ,že něco platí u tý sračky leečka neznamená, že to tak bude u všuch výrobců

MarKu pokud potřebuješ vidět 550 naživo tak se stav , ale dej případně dopředu vědět - pračku na hilzně mám na dílně v lis je momentálně u strýčka dědáčka ;)

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#53 » pát 17. pro 2010, 09:09

Přesně jak píše Bobr, je to úplně akorát a když budeš dělat jen pistolovky tak to stačí. Dokud se nerozhodneš přidat buletfeeder, nebo některé náboje nestačí škrtit žehličkou a je potřeba přidat crimpovací matrici. Pak je tam o díru míň, nebo myslíš že na 560 nebo LNL je jich pět jen proto že jim zbylo místo? ;)

Uživatelský avatar
bobr
moderátor
Příspěvky: 567
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#54 » pát 17. pro 2010, 11:45

ještě doplním k té 550 - operace 4 není nutná, ale doporučuje se -v podstatě pokud si člověk nastaví usazování a nepotřebuje žehlit tak mu ta 4 vypadává - já osobně si myslím, že když už tam ta díra je tak proč to rovnou neosadit žehličkou ;) ten cyklus člověk neurychlí ani nespomalí tím zda pozice 4 bude obsazená či nikoliv

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#55 » pát 24. pro 2010, 22:31

Mark: Vyber podle penez co na to mas. Dulezite je si udelat rozpocet co vsechno budes muset nebo chtit koupit - lis, matrice, konverzni kit, prach, strely, zapalky, nabojnice, vahy, dalsi hlava pro jinou razi nejlepe i s prachovacem, delaboracni kladivko, podavac nabojnic, paku s rolovaci ruckou, strong mount, krabicky na naboje, pracka hilsen a spousta dalsiho. Ja koupil lis z druhe ruky a take spokojenost. 650 je lepsi, ale 550 take udela svou praci a samostrejme je levnejsi. Jen u 550 nemas dalsi diru, kam muzes dat treba podavac kulek. Co se tyce podavace nabojnic, tak vede hlavne ke zvyseni produktivity, ale u 550 to neni nutnost. K 550 se da najit uprava podavace na podavani .223 Rem. Co se tyce matric, tak bych volil takove co maji zvlast usazeni a zvlast zehleni. Bud koupit Lee deluxe nebo primo dillon. Pokud pouzijes Lee, tak ti zustane prachovaci matrice lezet ladem, ale i tak te vyjdou matrice od lee levneji, jen jsem mel trochu problem s tim, ze nebyly dost dlouhe a jistici matice pak drzela jen na kousku zavitu, takze jsem nakonec stejne nakonec koupil origo matrice. Je jeste moznost dat jistici matrice zespodu, ale to by chtelo nejake specialni osazene, protoze pak mi nesla hlava do lisu.

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#56 » pát 24. pro 2010, 22:57

Z toho co jsem vyčetl si myslím, že 650ka je pro naprostého přebíjecího analfabeta jako jsem já až příliš, navíc je asi snazší udělat chybu, když se to i otáčí samo a práce je tak velmi stereotypní...

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#57 » pát 24. pro 2010, 23:11

Ja udelal chybu na 550 (double charge) a to jsem prebil spoustu naboju na turretu bez chyby. Osobne bych rekl, ze 650 je na chybu min nachylna tim, ze nemuzes se vratit jednoduse zpet a tim udelat chybu. Spis co jsem cetl, tak se 650 nedoporucuje kvuli slozitosti. 550 je stereotypni mozna jeste vice, protoze musis "pracovat" obema rukama a delas vice cinnosti (davas kulku, nabojnici a jeste musis otocit drzakem nabojnic). Vice cinnosti -> vetsi pravdepodobnost chyby.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#58 » sob 25. pro 2010, 09:13

Nějak jsem se nevšim že 550 nemá autoindex, tím bych jí vyřadil úplně ale přesně jak píše Iha, je to předevšímm o rozpočtu. Jestli ale přeci jen Ti vrtá hlavou že ted koupíš 550 a až se to naučíš pořídíš lepší tak kup 650 nebo LNL rovnou. Seřízení není nic co by nešlo zvládnout. Ušetříš spoustu peněz. Jo a ještě k matricím, v žádném případě nekupuj LEE, RCBS vyjdou na ty samé prachy a Redding je o trochu víc. Rozdíl v kvalitě je znát 8-)

Uživatelský avatar
Proden
Příspěvky: 29

Příspěvek#59 » sob 25. pro 2010, 09:23

Co máte všichni proti LEEčku? Lidi v mym okolí kupujou především karbidovky LEE ... sám je mám několik let a nemohu si stěžovat. Zrovna tak lis.
Mají všichni zdejší hanitelé vlastní zkušenost s tímto vercajkem, nebo jde o zprostředkovaný dojmy, ze kterých děláte pojmy? Netvrdím že je LEE nejlepší na světě, mám ale s ním dobrou zkušenost, navíc jsou lisy za polovic i míň než od ostatních, proč tedy dávat za stejnou muziku mnohem víc peněz?

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#60 » sob 25. pro 2010, 10:22

Protože to není stejná muzika ;)
Jediný srovnatelný jednooperák od LEE je železný "O" rám (nevímjaksejmenuje) a ten stojí stejně jako ostatní značky (proč asi). A matrice můžeš mít za stejnou cenu o třídu lepší (RCBS) A zkusil jsem si oboje, začínal jsem s puškovýma LEE, měl jem je ve třech rážích a všechny šly z domu. Rozdíl v práci s kvalitníma matricema především v puškových je obrovský. Neříkám že to s LEEčkem nejde, všechno jde, ale proč se zbytečně trápit.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Seznam.cz a 8 hostů