Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#4801 » stř 21. zář 2016, 06:47

j.kuntos: A kde je kontrola zásobníkové šachty a komory ? A rána jistoty až po vrácení zásobníku ?

Viděl jsem to učit tak, že závěr zachytí na záchytu, zkontrolují zásobníkovou šachtu a komoru a teprve pak pokračují v manipulaci. Ránu jistoty bych dal vždy bez zásobníku.

Doporučuji nechat si to ukázat od někoho, kdo školí uchazeče o ZP.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4802 » stř 21. zář 2016, 06:51

j.kuntos : Na tomto názorně vidíš, že ani pan Komenda není dokonalý. Většinou je v provozních řádech střelnic nemít zásobník ve zbrani mimo palebnou čáru. Podle mého názoru by ZOZ měla vycházet z praxe a tudíž zásobník zpět do zbraně nepatří. Navíc si tím můžeš způsobit problémy sám sobě při další manipulaci. Tím netvrdím, že bych tě za to vyhodil, kdybys ho tam vrátil po vypáskování nábojů ale vytkl bych ti to. Samozřejmě s mým názorem nemusí jiný komisař souhlasit.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#4803 » stř 21. zář 2016, 07:41

wally píše:@CMK: Ja tedy nevim, co je na tom k nepochopeni. Je to normalni dril, ktery ma za cil minimalizovat riziko nehody. Proto stokrat zbytecne miris do bezpecneho prostoru, abys az po sto prve neco popletes a zacnes rozebirat s prstem v luciku nabitou zbrani, nezastrelil cloveka vedle sebe. Ze mas garantovane vybitou zbran si totiz muzes myslet, ale nemusi to byt pravda.
Ale jestli nekdo nedovede ani tupe zopakovat tech par kroku pri zkousce, aby komisare uspokojil, tak mu asi fakt zbran do ruky nepatri.

1,zásobník ven
2,stažení závěru, kontrola komory a šachty
3,závěr dopředu a mířená rána jistoty
Když tohle splním jsem si na 100% jistej, že mám nenabitou zbraň.
CZ75 jsem calá léta rozebíral natažením kohoutu na ozub, palec levé ruky do lučíku, srovnat drážky (ono při natažení na ozub to vychází ) a pravou rukou za použití dna zásobníku vyrazit čep.

Poznatek od zkoušek, náš komisař tenkrát vyhodil uvhazeče co tam byl na opravce právě za dlaň před hlavní. Takže ji tam radši nestrkejte.

Uživatelský avatar
Marcurba
Příspěvky: 406

Příspěvek#4804 » stř 21. zář 2016, 09:13

j.kuntos zásobník do zbraně a pak ránu jistoty to zavání průserem u zkoušek, logicky pak zkontrolovaná zbraň nevystřelí, ani pokud by v zasobníku byly náboje - pokud bys ovšem znova nestáhnul závěr...ale tohle rozhodně ke zkoušce nepatří...

správný postup vyžadovaný většinou komisařů - po dostřílení/závadě...

stále míříme bezpečným směrem
1.prst ze spouště
2.zásobník ven
3.stažení závěru
4.kontrola komory a zásobníkové šachty - nejlépe i hmatem malíčku do zásobníkové šachty
5.spuštění závěru
6.mířená rána jistoty/vypuštění kohoutu podle komisaře
7.odložení zbraně
8.vypáskování zásobníku
9.poté možno vložit prázdný zásobník do zbraně - ale není nutno
10.to je vše :)



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4805 » čtv 22. zář 2016, 07:11

Byl jsem na střelnici v Táboře, mám zkoušky za měsíc. Nikdo mi to neukázal s tím, že mi byli vysvětleny vskutku důležité věci. Nevím no možná kdybych se k tomuto fóru dostal dřív tak bych se tam více ptal.

Edit: Výuka trvala asi hodinu a půl.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#4806 » čtv 22. zář 2016, 07:17

Doporučuji dohodnout si ještě jednu výuku a vzít si sebou seznam dotazů.



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4807 » čtv 22. zář 2016, 07:39

To už by vycházela příprava na 3000Kč což už je trochu víc než je můj rozpočet. :D Každopádně co se dozvím tady by doufám mohlo mé teoretické nesrovnalosti doplnit.


Když už tak ještě jedna věc mě napadá.

Když dělám rozborku, samožřejmě bezprostředně po uvedení do bezpečného stavu, stále musím i při ní mířit do bezpečného prostoru? Jde o to, že u CZ jsem se naučil způsob, kdy držím EDIT: závěr stažený trochu dozadu ukazovákem s tím, že palec mám zapřený o lučík a čep vysunu pomocí zásobníku na stole například. Do bezpečného prostoru se při tomto postupu mířit snad ani nedá tak se chci optat na názor vás všech.
Naposledy upravil(a) dominic_no dne čtv 22. zář 2016, 08:08, celkem upraveno 2 x.



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#4808 » čtv 22. zář 2016, 07:50

Doporučuji tady projít teorii pod odkazem, co jsem dával výše, potom projít vlákno tady na fóru ke zkoušce -Co všechno Vás může potkat..." , ale nečti to celé, tak 180 nejstarších příspěvků, a dát si alespoň jeden další kurz, tak jeden až dva týdny před zkouškou, ideálně individuální, určitě s jiným instruktorem, střelnici nechci hodnotit, v Táboře jsem na ní nikdy nebyl, ale možná i na jiné střelnici. Všude k tomu přistupují trochu jinak a zkušenost z různých střelnic/instruktorů se doplňuje. I když se to tak prodává, podle mě je skupinový kurz hodina a půl málo. Sice jsem to asi trochu přeháněl, ale já měl jeden kurz se dvěma částmi každá asi tu hodinu a půl, jeden individuální s instruktorem asi taky tu hodinu a půl a dvě půlhodiny střelby. Čas do zkoušky ještě máš.



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#4809 » čtv 22. zář 2016, 07:54

Možná jsem mimo, ale ten způsob co popisuješ si moc neumím představit, k hlavni se přece dostanu až po vysunutí čepu a sundání celého závěru i s hlavní? Každopádně bezpečný prostor u zkoušky vždy a stále.



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4810 » čtv 22. zář 2016, 08:00

Tohle byla individuálka, za 1500. Nemám proti instruktorovi nic proti, byl v poho, řekl mi svoje, upozornil mě na to co nemám dělat pak jsem si zastřílel, tam jsem ale nastřílel vše do černého a tam došel k závěru, že se střelbou problém nebude pak to tak nějak skončilo. Jako ono je to asi tak, že říkají to, na co v daným okrese komisaři ptají a ostatní jim přijde zbytečný, ikdyž pro klid duše bych vskutku znal ohledně všechno, co může přijít. Lepší být připraven, než aby mě pak vyloupl na něčem, co bych si pak vyčítal. Každopádně díky moc. :)



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4811 » čtv 22. zář 2016, 08:06

cmd_ píše:Možná jsem mimo, ale ten způsob co popisuješ si moc neumím představit, k hlavni se přece dostanu až po vysunutí čepu a sundání celého závěru i s hlavní? Každopádně bezpečný prostor u zkoušky vždy a stále.


Moje chyba, popsal jsem to blbě, prostě:
Zbraň míří směrem doleva, zeshora ukazovákem levé ruky stáhnu závěr tak, že se rysky překrývají a tak, že palec je zachycen o lučík, poté čep vytlačím o zásobník, který je položený na stole. Z druhé strany čep pouze dovytáhnu a stáhnu závěr. Dokážeš si to trochu představit? :)

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#4812 » čtv 22. zář 2016, 08:13

Zbraň by měla mířit pořád do bezpečného prostoru. Ale Tobě nebude nikdo bránit otočit se bokem...

P.S. Brzo zjistíš, že 3tis. jsou v případě střílení úplný nic... ;)



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#4813 » čtv 22. zář 2016, 08:23

Teď už trochu ano, pokud to tak na kurzu učili, tak asi mají ověřené, že to komisaři akceptují, ale já bych to tak u zkoušky určitě nedělal. Jednak "vlevo" asi nebude bezpečný prostor, a kromě toho mi vysouvání čepu o zásobník ležící na stole přijde dost krkolomné, taky nás učili, že když nejde ven, lze si pomoci zásobníkem, ale určitě ne ležícím na stole.



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#4814 » čtv 22. zář 2016, 08:47

Nedá mi to, tak pro jistotu "palec je zachycen o lučík" předpokládám, že z vnějšku lučíku, tedy od ústí hlavně, pokud by to mělo znamenat, že ho strčíš mezi lučík a spoušť, tak dotyk jakéhokoliv prstu se spouští kromě definovaných činností=konečná. Nicméně stejně mi to přijde zbytečně krkolomné, pokud jsi pravák, exisuje na stažení závěru takový grif, palec pravé ruky opřeš zezadu o pažbičku, ostatními prsty seshora chytneš závěr v zadní části tak, abys nepřekrýval výhozní okénko a stáhneš dozadu, ani nemusíš koukat na rysky, protože před rozborkou máš kohout na bezpečnostním ozubu a když to děláš s citem, tak se o ně závěr zastaví, ale to chce opravdu nacvičit v reálu se zbraní a někým, kdo Ti to ukáže.Samozřejmě způsobů je víc, záleží na individuálních preferencích, ale základ je, že zbraň VŽDYCKY míří jenom do bezpečného prostoru.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#4815 » čtv 22. zář 2016, 08:54

Nevím, jak to na té střelnici mají, ale většinou stojí hodina instruktora o dost méně. A ty asi nepotřebuješ celou výuku, ale ujasnit si dotazy a zpřesnit manipulaci.

Je více modelů výuky. Já měl několikrát hodinovou lekci, syn byl na delší výuce na jiné střelnici, ale on dělal i skupinu C. A šel na tu výuku raději dvakrát, i když už měl docela dost zkušeností ze střelnice.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot], Seznam.cz a 19 hostů