Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2234

Příspěvek#4816 » čtv 22. zář 2016, 08:56

Rozebírání s palcem v lučíku je podle návodu u ČZ, takže to nebezpečná manipulace být nemůže.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#4817 » čtv 22. zář 2016, 09:04

Palec levé ruky v lučíku je standardní postup z rozporky dle manuálu k CZ 75 - je to téma tu už stokrát omílané a stále se tu o něm polemizuje. Jistota je naučit se jak tento způsob, tak jeho ekvivalent (palec ne do lučíku, ale až pažbičku - jak píše kolega výše) a před zkouškou se komisaře zeptat, zda s palcem v lučíku problém má, nebo nemá. Já osobně rozebírám s palcem v lučíku, neb je to pro mě jednodušší a u zkoušky s tím problém nebyl. Nicméně bych rozborku už v tomto vlákně dále nerozebíral - k tomu tu je už několik paraelních vláken.

K té blokaci a ozubu je skutečně nejlepší mít v ruce zbraň a obě tyto funkce vyzkoušet takříkajíc na vlastní ruce a oči - vysvětlování je věc jedna, reálná zkušenost druhá. Neměl by být problém oslovit někoho z okolí se ZP a zajít na střelnici s ním - i když manipulaci můžeš dělat prakticky kdekoliv, kde nehrozí cizí oči. Já jsem takto chystal na manipulaci dva kolegy v zavřené kanceláři - 30 minut hraní pod mým dohledem a pak jsem se je nebál vzít s sebou na střelnici.



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#4818 » čtv 22. zář 2016, 09:13

Tak to se moc omlouvám, přiznávám, manuál k CZ75 jsem nečetl a tady na fóru mi tohle nějak uniklo, učili mě to jak píšu výše a teď už mi ani nepřijde, že bych to měl dělat jinak :-).

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4819 » čtv 22. zář 2016, 11:02

"Proč je to bezpečný?" - "Protože to píšou v příručce/manuálu" :-)

Když jsem četl tenhle článek, zvláště bod 3, tak jsem si pár debat vybavil :-)
http://www.armyweb.cz/clanek/chcete-ved ... duche-rady
3. Nenechte se obalamutit

Mějte svůj názor. Pokud se vám v recenzi něco nezdá, chtějte to vysvětlit. Chtějte důkazy.
„Víte, jak poznáte dobrého instruktora?" ptám se občas nováčků v přijímači. Zeptáte se ho: „Proč se to dělá zrovna takhle?" a on vám odpoví. Vysvětlí to a popíše příklad z praxe. Pokud jen řekne: „Protože je to napsaný v brožuře", je něco špatně.


U zkoušek ale holt platí - "bezpečný je to, co jako bezpečný stanoví komisař"...

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2234

Příspěvek#4820 » čtv 22. zář 2016, 14:11

Takhle by se dalo rozporovat i 30 vteřin u selhače. Je to taky v manuálu. A řekl bych, že zrovna tam se ten čas bude zdůvodňovat o dost hůře, než postavení rukou při rozborce.

Uživatelský avatar
Marcurba
Příspěvky: 406

Příspěvek#4821 » čtv 22. zář 2016, 14:13

cmk - pokud bys za prst v lučíku při rozborce vyhodil adepta - samozřejmě po kontrole a jistotě, myslím, že bys to asi nikde při stížnosti neukecal. sám jsi minule tvrdil, jak je zbraň bezpečná po ráně jistoty. A ten lučík není žádná novinka, co by měla komisaře překvapit. já taky preferuju zadní úchop, který je především pro glocka mnohem výhodnější, ale pětasedmu s prstem v lučíku mě taky učili na střelnici, předvedl jsem to komisaři a všechno v pořádku - rozhodně jsem se ho nemusel ptát, jestli můžu, nebo nemůžu. Je to jeden z kvalifikovaných postupů při zachování všech prvků bezpečnosti a basta...

edit: kolombo - selhač je ukázkový příklad - u zkoušky se simuluje cvičným nábojem a rozhodně se 30 sekund nečeká - pouze se o tom komisař informuje. Výrobce ovšem 30 sekund uvádí a střelec by to měl dodržovat. pokud nedodrží a utrhne mu to palec, pak si může tak leda ťukat na čelo...ale ruku na srdce, kdo z nás těch 30 sekund drží?



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#4822 » čtv 22. zář 2016, 14:30

Tak na krabičkách z Vlašimi je psáno 30 sec, ale třeba v návodech od Walthera je už napsaná při selhači čekačka celá minuta.
"If a cartridge fails to fire, wait 60 seconds while keeping the muzzle pointed in a safe direction."
Jestli to takhle půjde dál, bude to za chvíli 24 hodin. Znáte to - kdyby to mělo zachránit jediný život...
Realita je podle mě v řádu jednotek sekund.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4574

Příspěvek#4823 » čtv 22. zář 2016, 19:21

Jen poznámka. Ten bezpečný směr se zásobníkem na stole a vytlačení čepu o něj s palcem v lučíku vůbec žádný problém není. Spíš se to ale musí vidět než to slovně popisovat.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4824 » pát 23. zář 2016, 09:22

Marcurba píše:cmk - pokud bys za prst v lučíku při rozborce vyhodil adepta - samozřejmě po kontrole a jistotě, myslím, že bys to asi nikde při stížnosti neukecal. sám jsi minule tvrdil, jak je zbraň bezpečná po ráně jistoty.


Ach jo...
Copak ja nekde rikam, ze prst v luciku po vybiti je spatne a ze bych vyhazoval ????? To si zase domyslis jiny vyznamy pro neco, co jsem napsal...
Ja jsem napsal, ze argumentovat nekomu na otazku: "proc se to dela takhle" tim, ze "to tak je v prirucce" svedci povetsinou o nepochopeni procesu ze strany toho, kdo jej vysvetluje. Nikde nerikam, ze se nemuze dat prst do luciku po vybiti a ucelem posunuti zaveru, probuh...
A pro jistotu dodam, ze taky nezpochybnuju naprosto vsechno, co se pise v priruckach... Jen rikam, ze pokud nekdo predava informace dal, mel by vedet vic, nez: "je to v prirucce".

Uživatelský avatar
Marcurba
Příspěvky: 406

Příspěvek#4825 » pát 23. zář 2016, 11:31

Jenomže zde zcela jasně platí, že to co je v příručce, je zároveň akceptováno jako bezpečná manipulace...pokud to ale někteří akceptují a někteří nad tím ohrnují nos, tak je něco špatně...

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4826 » pát 23. zář 2016, 12:11

Vzdavam to. Na skoleni zakladni vyrazove logiky nemam naladu...

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#4827 » pát 23. zář 2016, 12:15

Přidávám ukázku z návodu od výrobce

Kód: Vybrat vše

CZ mod. 75/85, návod na používání a údržbu, zajištění pistole: „Vypustíme napnutý kohout do přední polohy tím, že palcem pravé ruky přidržíme kohout, stiskneme spoušť a pozvolna pouštíme kohout směrem dopředu. Tímto úkonem zabráníme tomu, aby přišel do styku zápalník se zápalkou a současně odlehčíme bicí zpruhu proti únavě.


Za což většina komisařů vyhodí.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4574

Příspěvek#4828 » pát 23. zář 2016, 12:20

Wigum : To bych tak úplně netvrdil ale je to fakt asi ten nejnevhodnější postup. Pokud vyklouzne kohout z pod palce při zmáčknuté spoušti, máš ovšem pravdu.



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4829 » pát 23. zář 2016, 14:13

Mám ještě nějakej malej soubor otázeček, na který nemůžu najít ten nejlepší možný způsob kterým to lze vyřešit.

Asi bude nejlepší, když dotazi očísluji a napíši k nim co bych udělal, budu rád když se vyjádříte, jestli je to na vyhazov, nebo je ještě něco třeba doladit.

1) Střílím na terč, je jedno jestli nástřelná, nebo ostrá série, ale komisař přikáže přerušit střelbu.
- V tomto případě si myslím, že by dle všeho mělo pouze stačit (u CZ-75) sundat prst ze spouště a kontrolovaně, palcem volné ruky, uvolnit kohout. Pak ale nevím, jak pokračovat, pokud by byl povel opět střílet, jestli by stačilo kohout opět natáhnout a střílet, nebo bych musel závěrem vyhodit náboj z komory a natáhnout jiný a začít střílet?

2) Pokud dostřílím, ať již nástřelnou sérii, nebo ostrou, jaký je postup. Mě bylo v kurzu řečeno, že vytáhnu zásobník, a zbraň se zajištěným závěrem v zadní poloze odložím na stůl.
- Tady mě ale zaráží jedna věc. Nebylo by i z hlediska bezpečnosti lepší, pokud bych vyndal zásobník, závěr uvolnil, a zkusil ránu jistoty, a pak až zbraň odložil? Protože takový postup je myslím i u bezpečné manipulace, pokud bych dostal příkaz abych uvedl zbraň do bezpečného stavu, tak bych odložil nakonec zbraň po ráně jistoty před sebe, nebo se mýlím?

3) Další věc, která mi není jasná se týká ohledně dlouhé malorážky. Pokud při bezpečné manipulaci dostanu příkaz na rozborku-sborku, bude postup takovýto?
-vytáhnout zásobník >zatáhnout závěr dozadu, případný náboj z komory vyletí >zkontroluji opticky komoru > zavřu závěr > rána jistoty > otevřu znovu > se spouští drženou vzadu (popř. vepředu) vytáhnu závěr > odložím > opačným postupem zandám závěr > zkontroluji funkčnost závěru 2 až 3 cykly > provedu ránu jistoty > zajistím pojistkou > odkládám

4) Také ohledně malorážky, ale při střelbě. Když dostřílím, vyndám zásobník zatáhnu závěr dozadu, náboj by z komory vyletěl a nechám otevřeno a odkládám, a nebo zavřu, provedu ránu jistoty a teprve pak odkládám? Jak koukám, 4) je stejná jako 2) ale už je to napsané, tak to mazat nebudu, kdyby byl náhodou postup jiný. :)

Díky moc za případné odpovědi a rozuzlení mých, v současné době, strašáckých myšlenek. :D

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2234

Příspěvek#4830 » pát 23. zář 2016, 14:47

Při přerušení střelby se u ČZ-75 zajišťuje zbraň pojistkou, alespoň já to tak měl.

Pokud dostřílíš, tak zásobník ven, vizuální kontrola zásobníkové šachty a komory, shodit závěr, rána jistoty a odložit zbraň.

A než začneš tu malorážko skládat, tak pohled od závěru do hlavně, kontrola průchodnosti. U té pistole to platí taky.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 72 hostů