Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#4861 » ned 25. zář 2016, 21:20

marinakus píše:Medicinbal : Tak to je. Nechápu proč Wigum mluví o nějakém dalším verglování, když to už tam prostě není. Je to v podstatě stejné, jako odložit pistoli se závěrem na záchytu. V tom je snad nějaký problém? Navíc je to skutečně z praxe.


Vidíš, jak ho to blbne? Píšeš mu jak se nechávají dlouhé a hned další příspěvek napíše, že nechá pistoli po dostřílení se závěrem vzadu.
Před zkouškou jsem kecal s komisařem a ptel jsme se ho, zda musíme dávat rány jistoty i u brokovnice, když naprosto jasně uchazeč vyndavá náboje. Odpověděl, že bez RJ to nebere jako zkontrolovanou zbraň ať je brokovnice nebo cokoli jiného.



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4862 » pon 26. zář 2016, 06:09

No když ti tohle komisař řekl, tak jak bys to udělal u dlouhejch? Dal bys ránu jistoty a pak otevřel ještě? Pak nechápu proč pak nechávat zavřenou pistoli, když je princip vskutku stejný. :) Nechápu, proč to není normalizovaný. :O

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4863 » pon 26. zář 2016, 07:14

pedro! píše:Já jsem se například doptával, zda chce RJ po slabém výstřelu. Koukal na mě jak na exota, zda tu otázku myslím vážně. RJ nechtěl, jen vypuštění. Když jsem mu svoji otázku vysvětlil, že někteří komisaři RJ chtějí a preferují zničení zbraně před zastřelením manželky, tak jen nevěřícně kroutil hlavou.


Chtelo to jeste polozit otazku: "A jak byste resil slaby vystrel na Glocku?" a nasledne "je dobre ucit pro kazdou pistoli jiny postup?" :-)

dominic_no píše:No když ti tohle komisař řekl, tak jak bys to udělal u dlouhejch? Dal bys ránu jistoty a pak otevřel ještě? Pak nechápu proč pak nechávat zavřenou pistoli, když je princip vskutku stejný. :) Nechápu, proč to není normalizovaný. :O


U dlouhejch ti nic sam nezajizdi, co by ti pripadne samo zasunulo naboj do komory a pripravilo zbran ke strelbe tak, jako u pistole, proto je vynechani RJ u dlouhe jaksi tolerovatelne s ohledem na udernik... A nasledne se dlouha tedy odklada tak, aby byla videt prazdna.
Zatimco vybijeni kratke konci ranou jistoty - tzn. se zaverem v predni poloze. Abys ji odlozil se zaverem v zadni poloze, pridavas si, na rozdil od dlouhe, dalsi manipulaci.

K zamysleni:
Mejme 2 zbrane - spatne vybite a odlozene...
- Jedna s nabojem v komore a natazenym kohoutem (coz je obecne brano jako nejhorsi mozny stav)
- Jedna se zavrem vzadu a ve zbrani strceny zasobni s alespon 1 nabojem (coz byva dusledek dementniho napadu po vybiti strkat zasobnik do zbrane)

U ktere z nich je vetsi sance, ze pri nejakem otresu (napr. kdyz si strelecky stolek nekdo krapne nejakej bagl) vystreli?
Naposledy upravil(a) cmk dne pon 26. zář 2016, 07:20, celkem upraveno 1 x.



dominic_no
Příspěvky: 40

Příspěvek#4864 » pon 26. zář 2016, 07:17

Krom toho, chlapi co je nejlepší v situaci, když se jde střílet a vezmu zbraň do ruky a zkontroluji komoru ještě před vložením zásobníku? Kohout bude po kontrole natažený, takže: Vypustit kohout pomocí volné ruky, nebo rána jistoty, nebo vložit zásobník i s kohoutem v zadu a znovu zatáhnout závěr? :) Nevím jestli by mě za něco z toho nevyloupl a já bych netušil proč. :D

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#4865 » pon 26. zář 2016, 07:22

dominic_no: vezmeš pistoli do ruky, vyndáš zásobník (pokud není, raději bych se viditelně přesvědčil, například pohmatem prstu), zkontroluješ komoru, dáš ránu jistoty (případně vypustíš kohout, pokud to má komisař raději). Pak teprve vložíš zásobník. A pokud jdeš střílet, natáhneš a zamíříš ...

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4866 » pon 26. zář 2016, 07:24

Dominic_no: Ja vzdycky ucim: "Kdyz uz delas kontrolu, delej ji vzdycky komplet - proto, abys ji delal stejne a neresil, kdy, co a jak - jen pak si nadrilujes 100% bezvadny postup, na ktery se muzes vzdy spolehnout".
Za to, co pises, bych te nevyhodil (pokud by to nebyla nejaka 'posledni kapka"), ale prerusil bych nabijeni a zeptal se te, jestli to, cos delal, byla kontrola stavu zbrane a pokud bys spravne rekl, ze ano, pak bych se zeptal, jestli vis, co ty kontrole chybelo.

Uživatelský avatar
pedro!
Příspěvky: 330

Příspěvek#4867 » pon 26. zář 2016, 08:00

cmk píše:Chtelo to jeste polozit otazku: "A jak byste resil slaby vystrel na Glocku?" a nasledne "je dobre ucit pro kazdou pistoli jiny postup?" :-)


Neumíš vypustit bicí mechanismus u Glocku?

[*]Stáhmeme závěr dozadu a zachytíme záchytem[/*]
[*]Otočíme zbraň o 180 pažbičkou nahoru. Dbáme na míření do BP[/*]
[*]Glock dloubákem dloubneme do háku zápalníku tak, abychom ho posunuli za blokaci (pokud tam již není)[/*]
[*]Vložíme Glock dloubák pod hák zápalníku a stáhneme zápalníkové pouzdro[/*]
[*]Za míření do BP a držení pouzdra zápalníku dloubákem posuneme palcem volné ruky čelo závěru o několik mm nahoru[/*]
[*]Můžeme vyjmout Glock dloubák[/*]
[*]Za míření do BP dokončíme palcem vysunutí čela závěru. Dbáme, aby po vysunutí čela závěru nevylétla zápalníková sestava ani sestava vytahovače[/*]
[*]Vyjmeme sestavu zápalníku[/*]
[*]Vložíme zpět čelo závěru. Glock dloubákem zasuneme sestavu pružiny vytahovače a dosuneme čelo závěru na své místo[/*]
[*]Otočíme zbraň do přirozené polohy za stálého míření do BP[/*]
[*]Vzhledem k nepřítomnosti zápalníku nyní máme Glock Super-Hyper-Safe-No-Action[/*]
[*]Sejmeme závěr běžným způsobem a dokončíme polní rozborku[/*]
[*]Prohlédneme hlaveň, zda v ní není střela[/*]
[*]Vložíme zpět zápalníkovou sestavu. Zručnost jsme již získali při jejím vyjímání[/*]
[*]Prohlédneme hlaveň, provedeme polní sborku[/*]
[*]Vzhledem k tomu, že už opět máme Glock pouze Triple Safe Action, dáme RJ[/*]

Poznámka: Pro účely ZOZ myšleno jako vtip, ale technicky by to takto šlo.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#4868 » pon 26. zář 2016, 11:30

dominic_no píše:No když ti tohle komisař řekl, tak jak bys to udělal u dlouhejch? Dal bys ránu jistoty a pak otevřel ještě? Pak nechápu proč pak nechávat zavřenou pistoli, když je princip vskutku stejný. :) Nechápu, proč to není normalizovaný. :O


Ne už se nic netvíralo. Malorážka¨: dostříleno, zásobník ven, závěr dozadu, ukázat komoru a šachtu, zásobník na stůk, závěd dopředu, RJ, odložit.
Brokna: dostříleno, zlomit, vyndat nádoje ( měla vytahovače), RJ, odložit.
Tak to chtěl. Zbraně si následně sebral a odnesl ke stolku, kde je chystal pro dalšího uchazeče.

Ještě poznámka, když jeden uchazeč reptal, že RJ zbrani škodí, hlavně malorářce a brokně, tak ho usadil tím, že to nejsou jeho zbraně a až bude mít svoje, ať si postupuje jak chce, ale u něj na zkoušce vyžaduje RJ.

Uživatelský avatar
HV
Příspěvky: 398

Příspěvek#4869 » pon 26. zář 2016, 12:02

Tohle nemá smysl řešit, řešení je více a jediné správné pro úspěšné složení ZOZ je to, co požaduje komisař, který by to měl sdělit při briefingu.



Pítrs
Příspěvky: 27

Příspěvek#4870 » pon 26. zář 2016, 12:08

Podle mě je důležité hlavně poslouchat komisaře. Jestli chce ránu jistoty, nebo vypustit kohout palcem nestřílející ruky. Já například při zkouškách na Triggeru v Brně (zkoušející doc. Komenda) dostal na výběr. Řekl jsem mu, že volím RJ a pak chtěl po mě celý úkon kontroly zbraně zopakovat, ale s vypuštěním palcem :-D Jak to budu dělat doma je moje věc, ale při zkouškách vždy jen to, co se po mě chce.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4871 » pon 26. zář 2016, 12:13

pedro! píše:
cmk píše:Chtelo to jeste polozit otazku: "A jak byste resil slaby vystrel na Glocku?" a nasledne "je dobre ucit pro kazdou pistoli jiny postup?" :-)

Neumíš vypustit bicí mechanismus u Glocku?


Jako kazdy, kdo si poridil stojinu s dorazem samozrejme znam - a musel jsem si na to prijit sam :-)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4872 » pon 26. zář 2016, 13:42

Pedro : Běžný postup pro klasického uživatele to podle mě není. Samozřejmě je to technicky správně.

HV : Ony to ale nejsou ani zbraně komisaře. Možná by to se svými dělal jinak. Ale samozřejmě co chce on, je pravda.

wigum : Mě svojí odpovědí dominic_no zblblý vůbec nepřipadal a nelze zobecňovat zkušenosti ze svojí zkoušky. Naopak je postup, který jsi zažil ty celkem nezvyklý.

Uživatelský avatar
HV
Příspěvky: 398

Příspěvek#4873 » pon 26. zář 2016, 14:16

marinakus: snažím se být v souladu s názvem vlákna, odpovídám tedy (snažím se) tak, jak je to důležité pro budoucího zkoušeného. Samozřejmě, že až budou mít zbrojáky, budou si to dělat podle známých či sami přijdou na ten "svůj" správný postup, popř. zde budou diskutovat a radit :) Každá zde vyslovená rada by se však měla zasadit do kontextu dle názvu tohoto vlákna. Zájemce o ZOZ z toho tady musí být celý tumpachový. Ideální je znát všechny, u komisařů přípustné, varianty (pominu-li, že jediná správná je ta, co razí cmk :) ) a pak čekat co vyleze z komisaře a tomu se přizpůsobit.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#4874 » pon 26. zář 2016, 14:26

HV : Naprostý souhlas. Ale vidět všem komisařům do hlavy, abys vymyslel všechny varianty, prostě nelze.

Uživatelský avatar
HV
Příspěvky: 398

Příspěvek#4875 » pon 26. zář 2016, 14:30

marinakus: :) nezbývá než souhlasit...jak smutné

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 14 hostů