Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4569

Příspěvek#4876 » pon 26. zář 2016, 14:36

HV : SZ pro lepší vysvětlení.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4877 » pon 26. zář 2016, 15:38

Bacha, ja netvrdim, ze bych nejradsi zavedl povinnost, aby zaklady byly naprosto totozne s tim, o cem jsem ja presvedcen, ze je spravne.
Ja jen tvrdim, ze by mel byt jakysi black-list veci, za ktere se nevyhazuje, jako treba:
- nevypaskovani zasobniku
- nezodpovezeni otazky
- rana jistoty PO vybiti pri slabem vystrelu (tohle by vyvolalo velkou diskuzi)
- ruka pred zbrani ci zbran mimo uhel bezprostredne po dokoncenem vybiti - treba jen omezeno pro ucely rozborky (samozrejme, za zakaz mirit na kohokoliv dalsiho nadale plati) (tenhle bod by asi vyvolal velkou diskuzi)
- mozna to sporne - zapomenuti vyndani zasobniku, pokud ovsem zadatel v nasledujicim kroku sam prijde na to, ze zapomnel zasobnik vyndat a provede vybiti spravne (ale tenhle bod uz by asi narazil)
... apod...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4569

Příspěvek#4878 » pon 26. zář 2016, 16:33

Jak správně říkáš, vyvolalo by to velkou diskuzi. :lol:



Pítrs
Příspěvky: 27

Příspěvek#4879 » pon 26. zář 2016, 19:46

A co si myslíte o tom, že trvají striktně na dodržování míření do bezp. prostoru po celou dobu manipulace se zbraní? Beru to jako samozřejmost jen do doby, dokud se nepřesvědčím, ze zbraň není nabitá a další úkony (rozborka) jsou tedy bezpečné. Já se chtěl kouknout, proč mi nejde u CZ 75 vyjmout delaborační čep při rozborce, i když značky rám/závěr byly v rovině a zamířil jsem jinam, než do BP. Nekompromisně jsem letěl a dělal opakovanou zkoušku.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4880 » pon 26. zář 2016, 19:50

Marinakus> A to ja zase umim a nemam s tim problem :-)
Ale vnimas tu logiku...
Ja nechci nutit komisare, aby vyzadovali ranu jistoty po slabem vystrelu...
Me by stacilo, kdyby za ni nevyhazovali, protoze to je regulerni krok v ramci reseni zavady.
Je na tom neco, co by mel byt zasadni problem, kdyz tuto logiku takto polozenou zduraznim?

Pitrs> u me bys neletel, pokud bys nenamiril na me, na policajty, na spravce ci na kohokoliv na strelnici a bylo to skutecne bezprostredne po vybiti v ramci rozborky k cisteni. Zato bys u me letel za prst na spousti ci namireni nad val kdykoliv, kdy neni zbran cerstve po vybiti.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4569

Příspěvek#4881 » pon 26. zář 2016, 19:56

Cmk : Chápu, souhlasím a jednám přesně stejně. Ale nemůžu nařizovat jiným ať jednají stejně, když to nadřízený orgán neudělá a maximálně vydá nějaký debilní právní názor, který nemá žádnou zavazující funkci. V tom měl Petzold pravdu, ikdyž tě tím nadmíru vytočil. To jsem se zas bavil já. :D



Pítrs
Příspěvky: 27

Příspěvek#4882 » pon 26. zář 2016, 20:07

Upřesňuji: Bylo to ihned po kontrole zbraně. Oznámil jsem: Zbraň je zkontrolovaná a není nabitá. Odpověď: Výborně proveďte rozborku zbraně, nutnou k čištění. Zbraň jsem neodložil z ruky a nevložil zpět zásobník. Přesto jsem stáhl znovu závěr, zkontroloval komoru a šachtu, vypustil kohout na bezp. ozub, aby se mi lépe nastavil závěr do delaborační polohy.... a ouha. Čep nešel ven. Komisař i policistka stáli po me pravé ruce u stolku, zbraň jsem tedy otočil hlavní doleva-na druhou stranu od nich, horní stranou závěru k tělu, abych viděl na čep, žádná část mého těla se nedostala před hlaveň.... a to byla moje poukázka k opakované zkoušce.



ptarmigan
Příspěvky: 38

Příspěvek#4883 » pon 26. zář 2016, 20:23

Pítrs: nás učili při rozborce CZ 75 natočit se levým bokem směrem k pultu (bezpečnému prostoru)

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4569

Příspěvek#4884 » pon 26. zář 2016, 20:27

Záleží na způsobu rozborky a držení zbraně. A také jak to provedeš, jak se kam otočíš..... na to není jednoznačná odpověď: "Takto je to správně a takto už ne". Proto říkám, že nebudu hodnotit zkoušku, kterou jsem neviděl.



Jendien
Příspěvky: 7

Příspěvek#4885 » pon 26. zář 2016, 20:37

Jen pánové zážitek s Komisařem Kaupem ze zkoušek 7.9.

za přítomnosti pana Kaupeho jako komisaře v Kolíně 7.9. jsem neudělal manipulaci (nepodívání se do hlavně při sborce) přičemž mě to nechal napravit a já to neudělal znovu:-). Za což ho obdivuji že mi dal druhou šanci a celé neudělání byla moje vina:-)
Přišel mi komisní, férový, jediné co si mohl odpustit byla kontrola zbraně před každým úkonem. I když jsme stáli přímo před ní, další věcí že nebude vkládat náboje do komor ani papírky. No s těmi náboji lhal.

Paradoxně jako voják v aktivní záloze tam měl kamaráda, který verboval Dčkaře do své firmy, a když šel na řadu Dčkař, šel za komisařem a řekl mu že tento člověk je policista, dělá si Dčko a asi pro něj bude pracovat. Čímž mu zajistil úspěšnost zkoušky (20 minut ho vodil za ruku u přerušení střelby:-))

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#4886 » pon 26. zář 2016, 20:38

I pri rozborce lze to provest s nezmenenym postojem a mirenim do stanoveneho prostoru. Je to trochu slozitejsi manipulace, ale imho to nejde napadnout



Pítrs
Příspěvky: 27

Příspěvek#4887 » pon 26. zář 2016, 20:40

ptarmigan: Já bohužel v žádné "přípravce“ nebyl. Sušil jsem to doma v garáži s bratrem a jeho zbraní, se kterou střílí už x let. Tím se nechci omlouvat. Pravdou je, že otočit levobokem k terčům bych mohl a bylo by to úplně košer, ale to mě opravdu v tu chvíli nenapadlo. Já spíš ztratil hlavu, když to nešlo ven. Ani jsem se nehádal. Nakonec... pan komisař hned při brífingu řekl, co vyžaduje. A já to jednoznačně porušil, bohužel. To je přesně to, o čem jsem tu psal někde výš. Poslouchat, co říká.... a hlavně klid. Ale být klidný....já si u zkoušek připadal jak sotva dospělý klouček u maturitní komise. Jen mi to přišlo líto, protože předemnou vyletěli pánivé za totálně hrubé chyby.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4569

Příspěvek#4888 » pon 26. zář 2016, 20:45

Serz: Přesně tak jak říkáš. Komukoliv ukážu manipulaci se zásobníkem položeným na stole bez porušení bezpečného směru (bezpečný prostor je něco jiného), rozebrání zbraně tímto způsobem za dodržení návodu od výrobce s palcem v lučíku a je to naprosto nejjednodušší způsob jak to provést a žádná bezpečnost porušena není. Ale také je to způsob jak je možno provést nejvíc porušení bezpečnosti. Proto učím něco jiného. Až přijedeš příště, klidně vysvětlím přímo.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#4889 » pon 26. zář 2016, 20:50

marinakus píše:Cmk : Chápu, souhlasím a jednám přesně stejně. Ale nemůžu nařizovat jiným ať jednají stejně, když to nadřízený orgán neudělá a maximálně vydá nějaký debilní právní názor, který nemá žádnou zavazující funkci. V tom měl Petzold pravdu, ikdyž tě tím nadmíru vytočil. To jsem se zas bavil já. :D

Me nevytocil konkretne on tim, ze odmita akceptovat ten pravni vyklad. K tomu jsem poskytl pomerne pragmaticky rozbor, ze ktereho plyne, ze pokud nekdo pujde do dusledku, bude to on, kdo prohraje a pokud bude nekdo ten, kdo to pozene k soudu, bude to muset byt on :-)
Me spis toci obecne ta vlastnost lidi: "Ja mam razitko, ja mam moc". To neni jen o casti ZK, to je o casti policistu, uredniku, politiku, ...

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#4890 » pon 26. zář 2016, 20:53

To by me dost zajimalo :)
Abychom si rozumeli, mam na mysli stazeni zaveru na rysky levou rukou (u pravaka), palec pod bobrim ocasem, ukazovacek a ostatni prsty pred hledim, pravou rukou vytlaceni cepu, prehmatnuti, vytazeni cepu

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů