Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#4891 » pon 26. zář 2016, 20:57

No vidíš. Mě zas sere právě to, že policisti dělají u zkoušek mrtvé brouky. Kdo by měl v tomto případě do zkoušky zasáhnout když ne oni? K čemu tam tedy jako dohled vlastně jsou? Zhazovat vše na to, že rozhodnutí komisaře je konečné asi není vždy úplně O.K. Ale je to samozřejmě pohodlnější. Otázkou je, jak by se nám líbilo vstupování policie do zkoušek. Asi moc ne.



Pítrs
Příspěvky: 27

Příspěvek#4892 » pon 26. zář 2016, 20:58

CMK: Souhlasím. Všude tam, kde je součástí objektivního hodnocení subjektivní hodnocení hodnotitele, je to prostě zcela v jeho moci a zcela neuchopitelné. Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde. Zářný příklad např. komisaři autoškol, ale to je OT. Ovšem princip, bohužel, stejný. Já mám to kulaté razítko a kdo je víc....

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4893 » pon 26. zář 2016, 21:28

marinakus píše:No vidíš. Mě zas sere právě to, že policisti dělají u zkoušek mrtvé brouky. Kdo by měl v tomto případě do zkoušky zasáhnout když ne oni? K čemu tam tedy jako dohled vlastně jsou? Zhazovat vše na to, že rozhodnutí komisaře je konečné asi není vždy úplně O.K. Ale je to samozřejmě pohodlnější. Otázkou je, jak by se nám líbilo vstupování policie do zkoušek. Asi moc ne.


Podle me je dobre, ze nezasahuji. Provadeji KONTROLU KOMISARE. Jejich ukolem je zadoukumentovat poruseni narizeni 315/2011 a 115/2014, pokud k nemu dojde (coz cini - coz je odpoved na otazku proc tam jsou), pripadne nasledne svedcit u pripadne odvolacky. Pokud by policiste byli nadrizenym organem komisare, mohli bychom komisare zrusit a mohli by to delat rovnou policiste.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#4894 » úte 27. zář 2016, 07:39

Ale tak to vůbec nemyslím. V žádném příppadě nadřízeným orgánem komisaře ale orgánem dohledujícím zákonnost, přesně jak uvádíš ty (dodržování vyhl. 115 a nařízení vlády 315). A při porušení těchto předpisů by zasáhnout mohli a podle mě i měli. Už ze zákona o policii, kdy policista je povinen zasáhnout, pokud zjistí porušení zákona. Nahrávání průběhu zkoušky je třeba ve StČ novinka od letošního června. Takže do té doby nic nedokumentovali, pouze byli přítomni. A to video není jen pro kontrolu komisaře. Já ho naopak beru jako důkazní materiál pro mne.



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#4895 » úte 27. zář 2016, 21:15

Dovolím si odbočit od tématu.

Páni komisaři, napiště prosím, kde se dnes dělají zkoušky se záznamem na videokameru. Donedávna se to považovalo za doménu Prahy. Ale chodím teď na střelnici, kde jsem před půlrokem dělal ZOZ (tehdy ještě bez záznamu) a správce střelnice mi řekl, že už to přišlo i k nim. Podle mě je docela důležité, aby na to byl uchazeč předem připraven (kromě toho aby se slušně oblékl a oholil...).



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#4896 » úte 27. zář 2016, 21:18

Jako ze to pak budou davat nekde v televizi??? Jako to me vazne pobavilo resit u ZOZ vizaz ;-)



SC1
Příspěvky: 367

Příspěvek#4897 » úte 27. zář 2016, 21:31

Uf. Příliš pozdní večerní doba na pochopení nadsázky, ještě k tomu v závorce? Já nevím, kdo byl u ZOZ jaký geroj, ale mě by teda kamera na klidu fakt nepřidala, pokud bych o ní předem nevěděl.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#4898 » stř 28. zář 2016, 09:04

Praha už dlouho, StČ od června letos. Zbytek nevím ale policisti ve StČ to dostali nařízeno.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4899 » stř 28. zář 2016, 12:07

Ono to sice nemusí přidat na klidu, na druhou stranu - když to daj šikovně, tak si ji člověk ani pořádně nevšimne, případně na ni během první minuty zapomene...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#4900 » čtv 29. zář 2016, 08:07

CMK : Vzhledem k tomu, že oznamují natáčení zkoušky na jejím začátku si nevšimnout dost nelze. :D

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#4901 » čtv 29. zář 2016, 08:22

Já naopak myslím, že natáčení průběhu zkouška je dobrá věc. Průběh zkoušky je dokumentován a když žadatel podá stížnost, tak se dá daleko lépe posoudit, zda je oprávněná nebo nikoli.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4566

Příspěvek#4902 » čtv 29. zář 2016, 08:50

Wigum : Většinou lze řešit už na místě přehráním záznamu. On si uchazeč mnohdy vůbec neuvědomuje co právě udělal.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#4903 » čtv 29. zář 2016, 09:05

marinakus píše:CMK : Vzhledem k tomu, že oznamují natáčení zkoušky na jejím začátku si nevšimnout dost nelze. :D


To neni o tom... Ja si rozsiroval zbrojak v Praze vloni na jare. Na zacatku bylo receno, ze se nataci, zaregistroval jsem kameru, jak nataci komisare, co povida a behe, prvni vety jsem na ni zapomnel... Totez u prakticke... Videl jsem policajta, jak ji soupnul na muj stav (delali jsme postupne 4 manipulaci a pak vsichni 4 strelbu najednou) a zase - nez komisar dorekl prvni povel, uz jsem o ni ani nevedel. Kdybych nevidel, jak ji tam strka, tak ji ani poradne nezaregistruju,



Medicinbal
Příspěvky: 56

Příspěvek#4904 » čtv 29. zář 2016, 10:04

Hlavně ať si nikdo nepředstavuje, že je tam štáb "ČT".

Prostě na roh stolu kde se manipuluje je postavená malá GoPro kamera či podobná hračička a na to natáčí. Takže to opravdu ani nevnímáte, že tam něco je.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#4905 » čtv 29. zář 2016, 13:06

cmk píše:
marinakus píše:Cmk : Chápu, souhlasím a jednám přesně stejně. Ale nemůžu nařizovat jiným ať jednají stejně, když to nadřízený orgán neudělá a maximálně vydá nějaký debilní právní názor, který nemá žádnou zavazující funkci. V tom měl Petzold pravdu, ikdyž tě tím nadmíru vytočil. To jsem se zas bavil já. :D

Me nevytocil konkretne on tim, ze odmita akceptovat ten pravni vyklad. K tomu jsem poskytl pomerne pragmaticky rozbor, ze ktereho plyne, ze pokud nekdo pujde do dusledku, bude to on, kdo prohraje a pokud bude nekdo ten, kdo to pozene k soudu, bude to muset byt on :-)
Me spis toci obecne ta vlastnost lidi: "Ja mam razitko, ja mam moc". To neni jen o casti ZK, to je o casti policistu, uredniku, politiku, ...


No víceméně jsem se k tomu už nechtěl vracet :) ale dobrá. Na danou situaci máme opačný názor a ze své pozice jistě neustoupíme, což naprosto akceptuji. Možná je zbytečné to dále rozpitvávat, ale já si například vůbec nemyslím, že konkrétně v daném případě to "bude on kdo prohraje".
Asi všichni víme, jak se 90% soudců v téhle zemi dívá na oblast zbraní, jejich nabývání a držení, případné použití v KN a NO. A až by konkrétní daný soudce na okresní nebo krajské úrovni měl rozhodnout, zda je "správnější" se přiklonit k "přísnějšímu" výkladu dané vyhlášky při procesu získání dané skupiny ZP, je otázkou jak moc by se řídil "znaleckým posudkem" o výkladu znění vyhlášky, nebo jinými posudky, např. ze soudní patologie dokladujícími fotografickou dokumentací rozsáhlá a devastující poranění způsobená střelou z "dlouhé kulové zbraně".
Z té "dlouhé kulové zbraně" kterou může žadatel nabýt, držet a střílet z ní, aniž by skutečně doložil zda je skutečně schopen ji ovládat (manipulovat a střílet).
Absurdní a dovedené do krajnosti ? Asi ano.

A co by mně k tomu v extrémním případě případně motivovalo ? Víš CMK, nechci být příliš osobní, ale v době kdy ty jsi na "vedlejším foru" teprve koketoval s myšlenkou na jmenování ZK, já měl za sebou odzkoušené už tři pětileté "turnusy". Tím žádném případě nechci tvrdit, že "kdo to dělá dlouho, automaticky to dělá dobře", to vůbec ne. Ani, doufám, netrpím pocitem výjimečnosti nebo výlučnosti, na to mám ze svého okolí dost výraznou zpětnou vazbu.
Mám ale po těch dnes už tisících odzkoušených žadatelů zřejmě bohatější zkušenosti, "rukama" mi prošlo výrazně víc "všech typů" žadatelů a protože jsem kdysi měl tu možnost "být" u tvorby předchůdce současně platného zákona o zbraních.... vidím kam se celý zákon o zbraních a podmínky pro získání zbraně vyvíjí.
Absolutně nechci komukoliv upírat právo na získání ZP, to rozhodně ne. Jen mne posledních pár letech nedokáže opustit myšlenka, že jsme nastoupili trend výrazného rozvolňování podmínek v duchu .... "jen pozor, ať chudáku žadateli nešlápneme na bebíčko".

Pokaždé, když někdo z našich politiků nebo v současné době EU začne s křižáckým tažením proti držitelům ZP, začneme společně bubnovat na poplach...protože bezúhonnost, spolehlivost, zdravotní způsobilost, přísné testy a důsledná praktická zkouška... A je to tak skutečně ?

Stačí srovnání s Finskem, jak jsem to psal v jiné diskuzi. Tam každý lovec musí každý rok absolvovat střelecký test. Na 75m kulovnicí s mechanickými miřidly, ve stoje nebo v kleče bez opory, musí ze 4 ran 4 x trefit terč o průměru 17 cm, v čase 90 s. Test stojí 20 Eur a kdo nenastřílí, prostě neloví. Prošlo by to u nás ? :)
Kdy se objeví první novinář, který v duchu politického zadání tendenčně napíše....třeba že " vážený čtenáři podobnou kulovnici . 308 Win, 300 Win Mag, 7,62x54R atd. atp.....která je schopná zabít člověka i 3 km za střelnicí si u nás může koupit i ten ...kdo vůbec nemusí prokázat že s ní umí střílet ale stačí k tomu 4 rány z CZ 75 na 10 m " :shock:

Určitě se mnou budeš souhlasit, že jednou z podmínek, proč máme zákon o zbraních v tak příznivé podobě ,je mimo jiné i důsledkem toho, jak odpovědně se stávající držitelé chovají.
A zvláště ve vývoji posledního roku "mámo já když v televizi vidím ty uprchlíky, udělám si zbroják", kdy více než polovina žadatelů se o zbraně a jejich fungování téměř nezajímá, s těžkým srdcem protože to stojí prachy, absolvují rychlokvasné kurzy...ale hlavně znají svá práva a nejlépe práva v procesu správního řízení ..je dobré myslet na ty, kteří už ZP mají a díky nimž je stávající zákon tam kde je.

To jen k filosofii mého přístupu.

Nevím zda jsi motto "Já mám razítko, já mám moc" směřoval na mně, ale asi ano a proto si dovolím jako správná husa zakejhat. :) Ve dvou modelových případech z mnoha a z nedávné doby.

1. Držitel stávajícího ZP sk. "D+E rozšiřoval o B a opakoval praktickou část (první zkouška nebyla u mně). Manipulace a dodržování bezpečnostního řetězce naprosto komfortní, při nástřelných z malorážky na 25 m se mu soustřel "táhl" doprava nahoru. Trošku posmutněle konstatoval, že má nějakou malou cylindrickou vadu a přes dioptr se mu nedobře míří. Při "ostré" střelbě nastřílel všech 5 ran s rozpylem cca 25 mm na pravou horní hranu kruhů , ovšem 2 zásahy byly už mimo plochu kruhů.
Splnil podmínky pro získání ? Vyhláška hovoří jasně, nesplnil. Já ovšem tvrdím, že manipulovat i střílet umí a velmi dobře a "Protože mám razítko a moc" osvědčení jsem mu napsal. Brblající dozorující policisty jsem vyzval, ať to klidně napíší do záznamů o zkoušce. Nenapsali. ;)

2. Pošmourné únorové dopoledne. Jeden z 25 uchazečů takový "divný", přijel na motorce, celou teoretickou část zkoušky stažený do ústraní, , test ovšem na plný počet bodů. Kupodivu zároveň už na zkoušku donesl potvrzené osvědčení o zdravotní způsobilosti. Před manipulací byl takový nervozní, jako divně na drátkách a protože mám občas takový zvyk se zeptat proč si ZP dělá, pán se rozpovídal. Volně cituji: "Strašně nutně potřebuji něco účinného na svoji obranu, protože se u nás necítím bezpečný, všichni po mně jdou, hážou mi klacky pod nohy, dělají mi naschvály a pronásledují mně, mám hrozný strach a musím se jim bránit....." . Manipulace ovšem naprosto brilantní, bezpečná, precizní.
Takže co ? Brání mu ve vykonání zkoušky zdravotní stav podle 315 ? No než se s ním soudit, tak protože "Mám razítko a mám moc" nechal jsem ho pěkně vyčkat na chladu, aby šel střílet jako poslední, protože "mám razítko a mám moc" docela důrazně jsem ho znervóznil u nástřelných a dost důrazně jsem ho pokyny při střílení vycukal tak.....že nenastřílel.
Jsem to ale hovado s "razítkem a mocí". ;)

Následující dny jsem se dozvěděl, že to je neléčený schizofrenik, který na ves s patnácti chalupama přistěhoval před rokem, žije v domě bez vody a elektřiny s desítkou psů a koček v jedné místnosti. Starosta vsi naprosto zděšený že si žádá o ZP, protože pán naopak bezdůvodně vyhrožuje komukoliv koho potká v okolí, starostovi prořezal pneumatiky na autě protože "mu četl myšlenky přes zeď" atd. atd. Osvědčení mu vydal senilní pan doktor obvoďák, který už deset let přesluhuje důchod ve vedlejší vsi a byl velmi udiven, protože si s pánem si vždycky "příjemně popovídal".
Dotyčný pán za půl roku spáchal v domě sebevraždu dost brutálním způsobem.

Slibuji, že se do podobné literární tvořivosti už nikdy nepustím. :)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů