Mazání nábojnic při přebíjení.

Uživatelský avatar
netopyr
Příspěvky: 86

Příspěvek#16 » čtv 30. pro 2010, 10:39

No se sprejem bych byl opatrný,. snadno se nastříká dovnitř nábojnice. Postup : naolejovaný hadr a v něm ty nábojnice vytřít, mi přijde nejlepší.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#17 » čtv 30. pro 2010, 10:47

Tohle mazadlo narozdíl od oleje prachu nevadí, stříká se toho trošku a po vyprchání lihu jsou prakticky suché. Ale jak říkáš, na mazání pistolovek peču, není v tom valný rozdíl. Puškové jsou jiný příběh.

Uživatelský avatar
Iha
Příspěvky: 98
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#18 » čtv 30. pro 2010, 14:29

Nevim jak v devitce, ale v .45 mi rozdil prisel znatelny.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#19 » čtv 30. pro 2010, 18:14

Taky docela koukám, hledím. U dobře vypraných hilzen je i u 9P rozdíl na odporu páky velmi znatelný, pokud se kalibrují celé.

Už jsem vyzkoušel leccos, od mazadel Lee a RCBS case lube, Hornady One Shot ( spolehlivě nehorší....prostě nemaže, alespoň můj vzorek)

Jednoznačně nejlepší zkušenost mám se zmiňovaným Dillon case Lube. Maže skvěle, alkohol po nastříkání velmi rychle vyprchává, zůstane nepatrný film lanolinu. Kvalitní rozprašovač. Na 500 ks hilzen stačí 2x stříknout, prohrábnout, znovu dvakrát stříknout.
D650/matr. RCBS/Hornady/ žehl.Lee
Stejně jako předřečníci: důrazně varuji před WDčkem a Konkorem na hilzny. Opravdu i nepatrné množství v zátravce umí po čase paralyzovat zápalku.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#20 » ned 27. lis 2011, 17:18

Co se týká mazání, prý je to jen lanolin rozpuštěný v něčem (zřejmě lékařském benzínu ?) Nezkoušel to někdo?

Edit: odděleno z dillona 650. P.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#21 » ned 27. lis 2011, 17:23

jo, je to tak



ianraider
Příspěvky: 565

Příspěvek#22 » ned 27. lis 2011, 17:41

Nikdy jsem nemazal žádným olejem. Všichni výrobci střeliviny a zápalek nedoporučují tento postup s ohledem na možnost znehodnocení jejich výrobku reakcí s olejem.Znám pár lidí,kteří měli nevysvětlitelné selhače při ,,promazání,, védéčkem. Je jasné,že po použití mazadla na nábojnice se odpor lisu :P výrazně sníží a také životnost a přesnost matric je vyšší. Navíc cena značkového mazadla s množstvím přebitých nábojů je směšná.Jediná nevýhoda po mazání je menší lesk nábojnic.

Uživatelský avatar
Kukri
Příspěvky: 68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#23 » ned 27. lis 2011, 18:30

Patrik: na mazání puškových střel při full-lenght kalibraci používám Imperial sizing die wax, cena asi 7 doláčů, ale stejný výsledek je s čistým lanolínem z lékárny malý kelímek za 25Kč.
Na krčkování puškových používám práškové mazivo Imperial dry lube, funguje skvěle, jenom do něj namočíš krček a oklepneš, namaže krček i zevnitř a spotřeba minimální. Podle údajů výrobce neznehodnocuje prach ani zápalky a asi to bude pravda, protože po stovkách nábojů ani jedno selhání.
Pokud jde o mazadla typu WD40, nenamazal bych s nima ani vrata a do dílny nesmí, nejsou k ničemu :D
PS: všechny maziva na nábojnice pokud se dostanou dovnitř znehodnotí prach, nebo zápalku stejně jako olej s výjimkou suchých mazadel na bázi molyky ;)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#24 » ned 27. lis 2011, 21:21

Zdarc všem. I já se připojím k diskuzi. Koukám, že co kus, to originál, co člověk, to jiný názor :D
Taky přebíjím (ikdyž poslední dobou už dost omezeně) a to již nějaký ten pátek - jen 9mm Luger. Ono každé přebíjení je taková malá alchymie. Když jsem s tím začínal já, jeden známý mi řekl: povím ti postup, ale detaily si musíš doladit sám, protože každý to dělá jinak. Měl pravdu. On např. pral posbírané nábojnice v pračce (spec. k tomu určené + skořápky ořechů). Já je dnes peru v plastovém kýbli ve vodě s jarem + nějaký to čistící "svinstvo" co má mamina poschovávané před děckama. Je to ruční práce, ale já nikam nespěchám, takže jsem si to v paneláku rozložil na několik dní :roll: :D . Po vysušení projdou naolejovaným hadříkem - obyč. KONKOR. Nikdy na hilzny nestříkám přímo, vždy jen na hadr. Potom jdou do lisu na odzápálkování. Poté ještě vyškrábnu zbytku střelivin ze zápalkové misky, nazápalkuju, nasypu prach a zatlačím střely. Podotýkám, že mám jednooperační lis. Za těch několik let jsem měl před několka lety pouze 1 selhač, který byl zapříčiněn bůhví čím - po výstřelu nešla vytáhnout nábojnice a já musel na závodech ukončit stage. Zbytek bez problémů. Dodnes. Mimochodem dnes (v době selhače tomu tak nebylo) používám jen a pouze jedenkrát vystřelené nábojnice - originály. Už ani ty mnou podruhé použité nábojnice po sobě nepoužívám. Až tak moc jsem rozmlsaný :lol:
Takže co se týče pistolových nábojnic - mažu v naolejovaném hadříku, olej NIKDY nesmí jít přímo na nábojnice - možnost vniknutí oleje do vnitř nábojnice a následné pozdější navlhnutí prachu.
Mimochodem přebíjím jen a pouze pro vlastní potřebu a nikdy jsem náboje neprodal a nikdy jsem přebíjené od nikoho nekupoval.

Uživatelský avatar
Old Death
Příspěvky: 79

Příspěvek#25 » ned 27. lis 2011, 22:38

Nabojnici 45/70 Gov.,bez namazání nezkalibruješ.
Mažu nečim od dillona.
Old Death

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#26 » pon 28. lis 2011, 08:20

žádný puškový nenamazaný nezkalibruješ. Dokonce ani namazaný olejem, jen ho zadřeš v matrici. Na druhou stranu na pistoláky mám karbidový matrice a nemažu. .45ACP i .357magnum a jedou jak z praku :)

Georg: je vidět že na přebíjení máš dost času, takhle se nemažu pomalu ani s patronama na mířenku z flinty :mrgreen:

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#27 » pon 28. lis 2011, 15:37

Jóó kde jsou ty časy :)
Když se mi nakupilo dost nábojnic (sbíral jsem je do plastových 5-ti litrových nádob od sirupu), tak jsem je ve volných chvílích vypral. Pak zas jiný den jsem je "namazal" a odzápalkoval. Pak zas někdy jindy nazápalkoval a zkalibroval. No a když byl znám termín závodů, tak jen sedl, nasypal prach, "zašpuntoval" a bylo. A co zbylo po závodech jsem zas použil na trénink. Řešil jsem to průběžně. A to vzhledem i k jednooperačnímu lisu. Prostě pohoda, žádný spěch 8-) . A protože karbidový matrice nemám - mažu v "olejovém hadru" :)



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#28 » pon 28. lis 2011, 21:51

Georg píše: Prostě pohoda, žádný spěch 8-)
To bych chtěl někdy zažít :evil:



Freed
Příspěvky: 75

Příspěvek#29 » stř 5. dub 2017, 08:33

Moje zkusenost s mazanim .223 rem pro FL kalibraci.
1. Lee Resizing Lubricant -tuba -dostal jsem ji v sade. Zdlouhava prace ,ale nejlip maze
2. Francoford Aresenal Case Lube - maze malinko hur , ale jednodussi nanaseni
3. Lyman Quick Slick - 1 hodina dolovani nabojnice z matrice.
2,3 jsem 2x nastrikal do igelit. sacku a pak nasypal nabojnice, chvili povalel a nechal na vzduchu 5 min. a kalibroval.
Zaver. Lyman pouziji jen na 9mm Luger. Na puskove se dle mych zkusenosti nehodi.



Jirik.fx
Příspěvky: 356

Příspěvek#30 » stř 5. dub 2017, 08:59

Na pistolové používám něco z uvedených v předchozím příspěvku, na puškové vosk od Reddingu nebo lanolin rozpuštěný v ..., nějaký alkohol co se používá např. na čištění PC. Teď si nevzpomenu na název. Postříkám zamíchám, nechám vyprchat alkohol a už to jede.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů