AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

kubass_hk9

Příspěvek#136 » pát 6. led 2017, 12:21

S&W maj podle stránek pro 16" lauf twist 1:7-9 podle modelu... modely s 1:7 jsem ale u nás nikde neviděl. Koukám trochu po tom modelu MAGPUL a ten by měl mít 1:8.
Jinak mířenka/terčovka rozhodně ne:) Chci to na kropení jako doplněk k 9mmL

mihlit

Příspěvek#137 » pát 6. led 2017, 12:41

kubass_hk9:
S výrobcem se dá domluvit na tenčí hlavni. Sám tam tenčí hlaveň mám. Předpažbí m-lock co tam dává jako jednu z možností je také poměrně lehké. Těžká na předek pak rozhodně není. Má to píst s autoregulací odběru plynů a žere to všechno. Jinak stejně jak píše Béďa, s těmi 55gr střelami to chodí submoa.

Erunamo

Příspěvek#138 » ned 8. led 2017, 15:21

Zdravim, pred nedavnem jsem koupil PAR MK3 SPARTAN, zatim ma nastrileno zhruba 200. Dneska na strelnici jsem zjistil zavadu:
priblizne kazda druha az treti nabojnice mi zustane ve vyhoznim okenku (klasicky kominek). Naboje pouzivam MAGTECH FMJ 55gr. U prvnich 150 vystrelu se mi tato zavada stala cca jednou. Zkousel jsem i vic zasobniku a beze zmeny. Zbran jsem i vycistil a vyzkousel znovu a opet beze zmeny. Napada nekoho cim by to mohlo byt?
Diky za pomoc..

Erunamo

Příspěvek#139 » ned 22. led 2017, 12:57

Tak pokračování mojí závady. Přišel jsem na to, že bufer je úplně vysypaný. Pojistný čep byl napůl vypadlý a dno buferu napůl vylezlé. Reklamace v Proarmsu proběhla hladce, za pár dní přišel nový díl. Včera na střelnici jsem zbraň vyzkoušel a střílela bez nejmenší závady (dal jsem cca 80 ran). Doma při čištění jsem přišel na to, že nový bufer už je zase v háji a má stejnou závadu jako ten předchozí viz fotky. Nevím čím to je. Podle mě jsou dvě možnosti - bud je bufer špatně nadimenzovaný a nebo Proarms dává do Sparťana šméčkový bufer.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Elado

Příspěvek#140 » pon 23. led 2017, 11:37

ešte dve reklamácie a môžeš im vrátiť pušku;-)
Myslím, že by malo byť v ich záujme dodať poriadny bufík, je to súčiastka za pár korún, tak celkom nechápem čo sa tam ušetrí šitným dielom.

Levit

Příspěvek#141 » pon 23. led 2017, 12:28

Zdravím, koupil jsem AR od jednoho maníka a A2 flash hider není vycentrovaný v ose, ale je pootočený doprava. Podle prodejce je to tak nastavené pro praváka. Co jsem projížděl net, tak všude to dávají rovně. Má to nějaký význam, nebo ho mám narovnat, díky.

mihlit

Příspěvek#142 » pon 23. led 2017, 13:16

Flash hider není kompenzátor a to ani když je to A2, co nemá díru dole. Pointa bude v tom, že jim nevyšel crush washer (deformační podložka, či jaký je správný český název). Když to srovnáš (povolíš), tak ho nebude ta podložka dostatečně držet a může se začít sám povolovat. Řešením je výměna podložky. Jinak pokud je to jen trochu a sneseš estetickou nesymetrii, tak bych to nechal být.

Erunamo

Příspěvek#143 » pon 30. led 2017, 08:44

A opet pokracovani moji zavady. Zacal jsem resit problem se Spartanem po mailu primo s Proarmsem a vynechal z komunikace Alfatactical. V sobotu jsem Proarms primo navstivil. Bylo rozhodnuto, ze jde moc plynu na pist a tim padem dostava bufer vic zabrat. Na zbrani byl vymenen uzaver pistu a rozbity bufer byl nahrazen buferem o vaze 4,7 unce. Zbran byla na firemni strelnici vyzkousena a funguje, ale poradne zabrat dostane az v nedeli.
Je teda zajimave, ze pan rikal, ze se u Spartana stava celkem bezne (u starsi verze). Zejmena u verzi s hlavni delsi nez deset palcu.
Nicmene doufam, ze uz jsou moje problemy vyreseny a puska uz bude jen delat radost a ne starost.

Bajlo

Příspěvek#144 » pon 30. led 2017, 15:01

Zdravím pánové odborníci. Právě jsem pročetl toto vlákno a pár dalších na jiných forech. Jakožto člověk s malými zkušenostmi vás tímto žádám o pomoc. :) Mám několik otázek, protože se rozhoduju o koupi AR-15 (jo, já vím, zase další otrapa).

Základní přehled o výrobcích jsem se dočetl, od pana Vosátky už mám i cenovou nabídku, ale než to odklepnu, chtěl bych znát toto:
1.) Co a jak ovlivňuje délka hlavně? V trezoru mám na výšku 80cm na uložení, můžu ale upravit poličku, tzn. jaká je celková délka zbraně cca?
2.) Co a jak ovlivňuje vývrt hlavně?
3.) Pro člověka, který si chce takovou zbraň ne jen zastřílet (byť né tisícovkami výstřelů za rok), ale také vymazlit (aby se pěkně vyjímala v trezoru mezi ostatními) , co by jste doporučili?
4.) Když budu myslet dopředu, jakou munici doporučujete?
5.) Finální prosba - prosím poraďte. V-AR bohužel mají vyprodáno a teprve vyrábí nové kousky, takže momentálně jsou k vidění pouze ve Vracovicích, což mám z ruky. Chtěl bych nějaký finální výběr třeba dvou typů, při přihlédnutí k odpovědím na výše uvedené otázky.

Díky moc!

izerS18

Příspěvek#145 » pon 30. led 2017, 19:01

Ahoj.
Doplním za mě - před nákupem AR-15 jsem prolezl snad vše na netu a skončil jsem u V-AR z důvodu kvality provedení zbraně, doživotní záruky s opravou v ČR. Ještě jsem se rozhodoval mezi PAR, ale V-AR se mi více líbí a pak jim měl Vosátka v 17,75" hlavni, tak nebylo co řešit. :oops:
1) délka hlavně ovlivňuje rychlost střely v m/s a pak energii v J. Ofotil jsem si u pana Vosátka jeho papír, kde měl naměřené hodnoty od 8" až do 24" hlavně s https://www.armed.cz/naboje223-remingto ... /d-100196/
8" hlaveň - rychlost 732 ms a energie 959 J, faktor IPSC v PF 132
10,5" hlaveň - rychlost 807 ms a energie 1166 J, faktor IPSC v PF 146
12,5" hlaveň - rychlost 863 ms a energie 1333 J, faktor IPSC v PF 156
14,5" hlaveň - rychlost 889 ms a energie 1415 J, faktor IPSC v PF 160
16,5" hlaveň - rychlost 933 ms a energie 1558 J, faktor IPSC v PF 168
17,75" hlaveň - rychlost 950 ms a energie 1615 J, faktor IPSC v PF 171
24" hlaveň - rychlost 981 ms a energie 1723 J, faktor IPSC v PF 177
Takže si vyber dle preferencí...
2) Myslíš vývrt nebo stoupání hlavně? Pokud vývrt ve smysl tvrdochrom a bez tvrdochromu, tak ideálně nepoužívat magnetické nábojnice. Je to lepší pro komoru, že nejsou tak tvrdé. Ohledně magnetizující střely - nenašel jsem odpověď. 50% lidí říká ne, 50% říká že to je jedno a nemá to vliv.. Ohledně stoupání, ideální je 1:8, bere to od 55gr do 80gr, ale třeba 1:12 jen 65gr - https://www.naboje-prebijeni.cz/index.p ... view=print.
3) V-AR je už vymazlená od začátku. Máš oboustranné ovládání, mám i vypouštění zásobníku na obou stranách, Vosátkovi mířidla.. takže pak už chybí jen pořádný kolimátor a puškohled. To samé platí pro PAR, řekl bych.
4) na střelbu do 100m mám ty SB výše. Na delší budu přebíjet. 68gr vyjde na 9,5 Kč, když máš nábojnici.
5) klidně se stav do Prahy, ukáži. V so jdeme také na střelnici, tak můžeš zkusit. Jinak pak za mě PAR, M&P15 MOE MID a Daniel Defense, ale ty jsou už krapet drahé...

Bajlo

Příspěvek#146 » úte 31. led 2017, 09:27

Čau, díky moc za vysvětlení! Podchytil jsi vše. Můžu se zeptat na délku tvojí V-AR? Já osobně se zatím orientuju na kratší, asi 12,5, ale jak jsem psal, hodně to závisí na tom, jestli se mi to vleze do trezoru :) . Díky ještě jednou.

izerS18

Příspěvek#147 » úte 31. led 2017, 09:54

Ja mam 17,75". Mne se libi delsi hlavne:) Ale byla to nahoda. Byl jsem u p. Vosatka pred Vanoci, vse bylo pryc, ale jel jsem se podivat na V-ARy. Kdyz jsem prijel, tak mi rikal, ze nekdo z Plzne odrekl tu 17,75". Tak jsem ji hned bral, pac oboustranne ovladani, vychoz zasobniku atd. Tak jsem ji do tydne mel.

Bajlo

Příspěvek#148 » úte 31. led 2017, 11:10

Hehe tak to je dobrá haluz. Akorát já bych potřeboval vědět celkovou délku zbraně, né jen hlaveň. Od ústí po pažbu. :) Co jsem tak brouzdal specifikacema na netu, tak by neměl být problém aby se mi to tam vlezlo, ale pro jistotu.

izerS18

Příspěvek#149 » úte 31. led 2017, 12:23

Ja to meril kvuli kufru. Mam delku 90,5cm od konce slozene pazby az ke konci hlavne. Takze se do 80cm vlezes s tou 12,5" hlavni.

kapopista77

Příspěvek#150 » úte 31. led 2017, 13:18

Na stránkach V-AR sa dĺžky dajú nájsť, konkrétne pre 12.5 je to od 700 do 780mm a myslim že 14,5 je največšia ktorá sa vlezie do origoš kufru bez rozoberania.
Dopnenie: v prospekte http://www.v-ar.cz/download/V-AR%20CZ_2.pdf sú trošku odlišné dĺžky.

Zpět na