Střelivo z 80. let



PetrSSS
Příspěvky: 13

Příspěvek#1 » úte 31. led 2017, 11:39

Máte někdo zkušenosti se starším střelivem? Známý končí a nabídl mi .22LR a 9x19 z 80. let. Hrozí nějaké riziko při použití?



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#2 » úte 31. led 2017, 11:44

Hrozí akutní riziko výstřelu po stisknutí spouště! :D
Ne a teď vážně. Pokud je střelivo skladované v suchu a nevykazuje známky poškození nebo nadměrné oxidace, tak není důvod k obavám. Střílejí se i podstatně starší várky. A pokud by ses bál, tak se dycky najde nějakej dobrovolník co strach nemá. ;)

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#3 » úte 31. led 2017, 12:30

Na střelectví se řešilo starší střelivo .22LR, u REXů tam docházelo k utržení dna nábojnice. Vyhledej název vlákna "Jak poznat vadné REXy?".



iloveguns
Příspěvky: 1423

Příspěvek#4 » úte 31. led 2017, 12:46

Já střílím normálně z drulovky rexama z 80tých let a ještě se mi žádné dno u nábojnice neutrhlo. jedinou vadu mají, že jsou uvolněné střely, dají se v nábojnici protáčet. Ale na střelbu to nemá vliv, pokud od nich neočekáváte extrémní přesnost... Na takové to"domácí plcání" to stačí...



PetrSSS
Příspěvky: 13

Příspěvek#5 » úte 31. led 2017, 13:53

Ok, díky za info. Tohle jsou všechno SB, ale polovina těch .22LR byla skladována v garáži, kde několikrát přemrzly, tak snad to nebude vadit.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#6 » úte 31. led 2017, 13:55

iloveguns: mě se to taky nestalo, ale střílel jsem je z revolveru a z opakovačky. Ale evidentně ta možnost tady je.



iloveguns
Příspěvky: 1423

Příspěvek#7 » úte 31. led 2017, 16:18

Já myslím, že ta možnost je u každého střeliva a nemusí to být SB REX. Utržení dna je spíš způsobeno tím, že se závěr otevřel ještě dříve než střela opustila hlaveň a než v hlavni poklesl tlak. To se může stát u samonabíječek a tehdy, když prach vyhoří eplozivně. Když je nábojnice pevně uzavřena v komoře závěrem, dno nemá možnost se utrhnout.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#8 » stř 1. úno 2017, 18:24

Tak náboje 9x19 není problém. Horší je to s .22LR. A to konkrétně u SB REX (výroba Československo), viz:
viewtopic.php?f=26&t=191&start=345
Je to dáno kombinací nekvality nábojnice a dynamickým závěrem. Protože je nábojnice nekvalitní (konkrétně její dnová část - materiálově slabší), tak vzhledem k tomu, že při výstřelu se nábojnice roztahuje (každá, nezávisle na ráži) a tím pádem dochází k určitému tření na stěnách nábojové komory, které je při vytahování nutno překonat, tak díky slabší dnové části to materiál nábojnice při vytahování nevydrží. U dynamického závěru k roztržení částečně napomáhá to, že k tomu dochází při výstřelu. Tedy v momentě, kdy je nábojnice celkem horká. Při vyšší teplotě dojde i k měknutí materiálu vlivem tepla a tím k menší pevnosti materiálu. Toto je velmi krátkodobá záležitost (cca necelá sekunda) - spousta střelců zná ten pocit od popálení čerstvě vystřelené nábojnice (včetně mě :D ). Běžné malorážkové náboje s tím nemají problém. Tento problém se vyskytl (co já mám informace a zkušenosti) pouze u starých československých REXů.
U pevného závěru nebo ve válci revolveru nedochází k okamžitému vytahování nábojnice z komory (válce) a dno nábojnice se má o co opřít (nedochází k tahu jako při vytahování u dynamického závěru, ale spíše k tlaku), proto k utržení dna nedojde tak často. Někteří střelci mi na střelnici sice potvrdili, že i u "pevného závěru" došlo k utržení dna nábojnice starých REXů, ale není to nic drastického.
Proto pokud se jedná o staré československé REXy, velmi důrazně nabádám ke 100% používání ochranných brýlí při střelbě ze zbraně s dynamickým závěrem a to i pro okolo stojící osoby !!



PetrSSS
Příspěvky: 13

Příspěvek#9 » čtv 2. úno 2017, 07:06

Díky všem za info i link na přínosnou diskusi. Pro jistotu ještě jednou ověřím, co přesně to je za náboje, protože jsem to chtěl vystřílet z malorážkové samonabíjecí pistole.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#10 » čtv 2. úno 2017, 13:23

Pokud se týče těch výše popsaných REXů, tak zbrani jako takové neublíží, jen se připrav na to, že větší míře budeš mít selhače a občas možná budeš vytahovat nábojnici z komory. Takže v samonabícejí zbrani - naprd. Nedoporučuji. A jak jsi psal o tom skladování v garáži - vzhledem ke stáří a podmínkách (dlouhodobě velké teplotní rozdíly) .... nevim, nevim. No zkus a uvidíš. Předtím je ale prohlédni, jestli nejsou nějak poškozené, nebo nezvykle zkorodované.

Vím, že je to mimo téma, ale přeci mi to jen nedá:
kdysi mi jeden starší pán vykládal historku, jak v jednom opuštěném baráku po válce našli s klukama starý revolver a k němu náboje s olověnýma střelama. Když začali střílet na cca 10 metrů na dřevěnou kadibudku, nemohli se trefit, Když se netrefili ani z 5 metrů, chodili blíž a blíž a až pak zjistili, že se olověná střela po opuštění hlavně v podstatě rozprskne (rozpadne) a není schopna plnit svou původní funkci.

Touto starou historkou jsem chtěl pouze upozornit na to, že pokud byly ty malorážkové náboje velmi špatně, nebo dlouhodě špatně skladovány, tak víc než radost ti mohou přinést starost. V jakém stavu jsou ty náboje, ke kterým se máš možnost dostat nevím, neviděl jsem je, to posouzení je na tobě. Zde ti byly pouze nastíněny možné rizika. Rozhodně bych byl zpočátku obezřetný.



Pavluso
Příspěvky: 213

Příspěvek#11 » ned 5. úno 2017, 00:21

Rozhodně se vyvarovat starým dvaadvacítek..... a ruzného válečného střeliva... nejřastější jsou u nás taré náboje SB 6,35 a 7,65 a konečně 9mm pokud nejsou nějak napadeny chemickými procesy, v klidu bych je používal :) http://detektorweb.cz/images/stories/up ... /obr6b.jpg

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů