Kdy je možné nosit zbraň neskrytě?



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#31 » stř 1. úno 2017, 15:46

Kolombo, určitě ne, vždyť to byl černý humor, který snad byl vše jasný.
A s tím zeleným panáčkem nemáš pravdu, ono to je hned na začátku zákona napsáno v paragrafu 4, jak se máš obecně chovat ;-)

Myslím, že tu řešíme hovadinu. První tazatel se ptal na porušení, zmiňoval v konečném důsledku držení, ne nošení, takže ne, porušení to není. Piggy to tam uvedl špatně.
Nese to ale sebou další stránku, již několikrát zmiňovanou, a to, zda je to vhodné takto praktikovat. A to už pak záleží na sousedských vztazích, kde, jak je známo, může být staletí problém ...



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#32 » stř 1. úno 2017, 16:55

Jestli myslíš tohle:
Piggy píše:Na vlastní zahradě nosit zbraň nemůžeš v žádném případě.
tak na tom si trvám. Jestlis našel nějakou moji chybu jinde, tak pardon.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#33 » stř 1. úno 2017, 17:02

Já bych neřekl, že všechny země mají restriktivnější zákony než my. Zejména co se týče zbraní kategorie C. V "béčkách" jsme na tom lépe, ovšem většina zemí se řídí dosud platnou směrnicí EU, která vyžaduje povolení, tedy ZP jen na kategorii B. "Céčka" jsou na rozdíl od nás v těch státech k dostání jen na občanku a pak je nakuoující musí jen ohlásit a zaregistrovat. Žádné zkoušky se u nich nedělají, dokonce ani na povolení k nošení "béček", která se ovšem udělují dost vyjímečně. Takže je pravda, že na nošení "béček" máme mírnější podmínky, ale na rozdíl od nich musíme dělat zkoušky i na "céčka", která si jinde nakupují po dovršení 18 let volně. V počtu registrovaných zbraní jsem v evropských statistikách někde mezi posledními státy, možná právě proto, že i na "céčko" u nás musíme splňovat téměř stejné podmínky jak na "béčko".



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#34 » stř 1. úno 2017, 17:02

Tam jsou dokonce dvě chyby. Za a) nosit můžeš tařka kdekoliv (skrytě) (krom vymezených míst v zákoně) a za b) na vlastní zahradě nebudeš nosit, ale držet, za předpokladu "uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí", což oplocená zahrada beze zbytku splňuje. Vzhledem k tomu, že jsi vlastník, tak máš i souhlas, tedy zákon dále nespecifikuje, jak to držení probíhá.
Tedy znovu, na vlastním pozemku, zahradě, sadu, poli atd., které jsou zřetelně ohraničené (je to oplocené), tak si můžeš klidně štrádovat se dvěma puškami a 4 pistolemi, pokud to teda uneseš, naprosto v souladu se zákonem.
Druhou stránku, jestli je to taktické (chytré), tak neřeším.
Dle litery zákona se jedná o držení a se souhlasem majitele/nájemce není specifikován stav zbraně.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#35 » stř 1. úno 2017, 17:11

Kdysi existovala ještě jedna skupina ZP, byla to skupina, která dovolovala nošení zbraně k ochraně života, majetku atd. v prostorách, kam nemá veřejnmost volný přístup. Mezi takové prostory samozřejmě oplocený pozemek patří. Potom se tato skupina ZP ukázala jako zbytečná, byla zrušena zejména pro nezájem uchazečů o ZP si o ni žádat, a fakticky splynula se skupinou E. Pokud máš "éčko"a můžeš nosit zbraň na ulici, tak ji zcela logicky můžeš nosit i doma, na dvorku či zahradě, i když tam ji máš se souhlasem vlastníka v režimu držení. Pokud ale máš zahradu oplocenou jen drátěným plotem, nevidím důvod, proč by jsi ji chtěl nosit viditelně a dráždit tím kolemjdoucí či sousedy. Mohou tě třebas považovat za blázna, zavolají na tebe benga a podle současné právní úpravy ti mohou odebrat zbraně a poslat tě na vyšetření. Myslím, že tohle ti určitě není zapotřebí a proto raději nedráždí hada bosou nohou.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#36 » stř 1. úno 2017, 17:41

cipis: Že tys nedočetl tu větu do konce?
Piggy píše:Na vlastní zahradě nosit zbraň nemůžeš v žádném případě, viz zákonná definice držení x nošení.
Promiň, jsemť zlomyslný trpaslík a dělá mi škodolibou radost utahovat si z oponenta, který tvrdí totéž co já a jenom něco přehlédl. ;)
Jestli tě to utěší, také se mi to často vrací i s úroky. :lol:
iloveguns píše:Pokud máš "éčko"a můžeš nosit zbraň na ulici, tak ji zcela logicky můžeš nosit i doma, na dvorku či zahradě, i když tam ji máš se souhlasem vlastníka v režimu držení.
Právě že zcela logicky nemůžeš, právě proto, že je v režimu držení a nošení je když... to není držení. Takže nemůžeš ne že bys nesměl, ale že to nejde - ať doma vyvádíš se zbraní cokoliv, nikdy to nebude nošení.



rcc
Příspěvky: 205

Příspěvek#37 » stř 1. úno 2017, 18:15

Já dopořučuji nikde nedávat na obdiv, že vůbec nějakou zbraň vlastním, ba dokonce nosím. Skrytost a utajení považuji pouze za přínos. O zbraních neví sousedi, kolegové v práci, známí ani většina kamarádů.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#38 » stř 1. úno 2017, 19:34

Piggy, ale dočetl a přesně to, co popisuješ, tak jsem čekal, že budeš pokračovat ;-) Tak jsem byl zvědavý, jestli jsem se trefil :)

Ještě můžeme rozebrat případ, kdy si to sám sobě zakážu (držení), tudíž mám nošení, ale zase jen skrytě :D

Jinak s tím vědomím, ono to není zase tak jednoznačné. Když totiž budou všichni vědět, tak to začne být naprosto normální, jako vlastnictví auta či televize, nebude se z toho dělat taková věda ...



robokop
Příspěvky: 198

Příspěvek#39 » stř 1. úno 2017, 22:38

Ať vykládáte zákon jakkoli, rozhodně bych před sousedy, pokud to není fakt nějaký kámoš, nedával vůbec najevo, že mám zbraně.
Proč?
- až vám dům navštíví zloděj a půjde na trezor, budete přemýšlet - kdo asi mohl dát tip?
- až bude nedejbože platit ještě nějaký horší zákon- viz směrnice EU - bude udávání (nemá soused náhodou nějak velký zásobník?) běžné, jsme přece Češi
apod.
Já mám zbraň, abych si zastřílel tam, kde podle zákona můžu, abych ji použil tam, kde je to dle zákona možné (snad to nikdy nebude potřeba), a taky abych se s ní doma (v obýváku) potěšil. Ne na to, abych se předváděl před sousedem. Nehledě nato, že kolem plotu může jít kdokoli cizí, třeba nějaký aktivista, a už jste ve zprávách...



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#40 » stř 1. úno 2017, 22:51

Panebože, aby náhodou někdo neuviděl kus pažby. A pak se člověk diví, když je každý drobný exces náležitě rozmáznut. Vždyť by to bylo stejné jak s autonehodami. Po nějaké době by se nad tím už nikdo nepozastavil. Děláme, či spíše děláte, ze zbraně něco naprosto extra, přitom je to nástroj jako každý jiný. Pak se toho nemají lidi bát.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#41 » čtv 2. úno 2017, 13:03

kolombo píše:Pokud je někdo přesvědčen, že se může běžně pohybovat, za vlastním plotem, viditelně se zbraní a že to je normální, tak je něco špatně.

Já bych to viděl tak, že na místech, kam sousedi vidí, platí skryté nošení. Není potřeba přivolávat problémy, protože to žádné vylepšení nepřinese ...

No vidíš a já zase myslím že je každému u paty, jak si chodím po zahradě. Kdyby se každý staral o sebe, to byl na světě klid. Podle tvého výkladu, bych si ani doma neměl sundávat bundu aby mě náhodou šmírujíci soused neviděl s pistoli za pasem.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#42 » čtv 2. úno 2017, 13:15

KDYBY, KDYBY... Sám říkáš kdyby, takže víš, že to tak nefunguje :-)
A prosím, neřešme tu extrémy "nikdo nikdy nesmí vidět, že něco mám" a "naopak budu co nejdrsnějc ukazovat, že něco mám"...

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#43 » čtv 2. úno 2017, 13:53

To tak neřeším. Reagoval jsem na příspěvek, že je špatně se pohybovat na své zahradě viditelně se zbraní. Špatně to není protože to zákon nezakazuje.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#44 » čtv 2. úno 2017, 14:53

Záleží na okolnostech. Někdy to může být velmi špatné, jindy naopak velmi žádoucí.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#45 » čtv 2. úno 2017, 15:53

wigum: Ne, zákon to fakt nezakazuje.

Ale většina lidí tu chápe, že je lépe to nedělat. Ne každý, ne nikdo. Prostě většina.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mbem a 14 hostů