Koncesované živnosti - Puškař

Uživatelský avatar
Netrefijev
Příspěvky: 144

Příspěvek#1 » pát 14. kvě 2010, 07:23

Dobrý den,

mám jeden dotaz k živnostenskému zákonu, doufám že mi někdo poradí.

V koncesovaných živností v předmětu podnikání "Vývoj, výroba, opravy, úpravy, přeprava, nákup, prodej, půjčování, uschovávání, znehodnocování a ničení zbraní a střeliva" je požadavek
c) střední vzdělání s maturitní zkouškou v oboru vzdělání s technickým zaměřením a 3 roky praxe v oboru.
Můj dotaz se týká praxe. Představme si že mám maturitu ve strojirenském oboru a praxi 10 let jako přípravář výroby taktéž ve strojírenském průmyslu (výroba převodovek, hřídelů, mechanických součástí). Zajímalo by mne zda živnostenský zákon by bral mou praxi jako "3 roky praxe v oboru". (nejsem si jist jestli zákon přímo nemyslí praxi jako v oboru vývoj, výroba, oprava atd.)

Díky moc za nějakou kvalifikovanou odpověď.

Uživatelský avatar
jakde
Příspěvky: 140

Příspěvek#2 » pát 14. kvě 2010, 09:52

Už je to dlouho, co jsem byl na praxi na živnostenském úřadě, ale tenkrát se uznávala jen praxe obsahově shodná s živností (tj. praxe v oboru zbraní a střeliva, ne obecně technika a technologie). Ale nevím, jak se od těch dob do praxe promítla legislativa EU...

Nejlepší bude, obrátit se na uznávací orgán - Ministerstvo průmyslu a obchodu. ;)

Uživatelský avatar
Netrefijev
Příspěvky: 144

Příspěvek#3 » pát 14. kvě 2010, 10:26

Koukám do Živnostenského zákona a nejsem z toho vůbec chytrý co se rozumí praxi v oboru:

§ 7 Zvláštní podmínky provozování živnosti
(4) Pokud je v rámci odborné způsobilosti vyžadována praxe v oboru, rozumí se jí pro účely tohoto zákona výkon odborných činností náležejících do oboru nebo příbuzného oboru živnosti osobou samostatně výdělečně činnou v oboru nebo v příbuzném oboru na základě příslušného oprávnění k podnikatelské činnosti, osobou pověřenou vedením podniku nebo organizační složky podniku, odpovědným zástupcem, osobou bezprostředně odpovědnou za řízení činnosti, která je předmětem živnosti, nebo osobou vykonávající samostatné odborné práce odpovídající oboru živnosti v pracovněprávním vztahu, služebním, členském nebo obdobném poměru (dále jen „pracovněprávní vztah“). Za příbuzné obory se považují obory, které užívají stejných nebo podobných pracovních postupů a odborných znalostí.

Ty příbuzné obory dle mého neodborného názoru by mohly vystihovat můj případ.

Co vy na to?



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#4 » pát 14. kvě 2010, 12:53

Bohužel je to různé na každém živnostenském úřadě, někde ti praxi ve strojírenství uznají ale vím pouze o jednom spolužákovi z čech kterému to uznali. Ostatní museli mít osobu odpovědnou. Ani vyučení v oboru puškař v UB ti v tomhle směru nepomůže.

Uživatelský avatar
bobr
moderátor
Příspěvky: 567
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » ned 18. črc 2010, 15:22

příbuzné obory fungují. Ale mají na živnosťáku takovou tabulku, kde je vypsáno který obor může kterému dělat příbuznýho. Nejjednodušší je tam u vás zavolat a domluvit se po telefonu nebo tam zajít sobně - aspoň se dají hnedle vyjasnit případné nesrovnalosti nebo pokud to nejsou kokoti ta ti řeknou jak to udělat aby jsi dosáhl svého cíle.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#6 » čtv 16. bře 2017, 12:27

U nás jsem se na to ptal a řekli mi, že uznávají pouze a jedině doloženou praxi v oboru puškař.

Uživatelský avatar
machinus
Příspěvky: 164

Příspěvek#7 » čtv 16. bře 2017, 12:50

Čistě ze zvědavosti... Kde člověk přijde k 3-leté praxi v oboru puškař?



gunman
Příspěvky: 173

Příspěvek#8 » čtv 16. bře 2017, 13:00

Když ti to potvrdí někdo, u koho máš pracovní smlouvu a on má koncesi již vydanou.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#9 » čtv 16. bře 2017, 13:06

Další možností je zaměstnání např. v České Zbrojovce v Uh.B. Zde je ale nutno podotknout, že na "specializovaném pracovišti", což je např. montáž. Buď na krátkých (pistole), nebo dlouhých (kulovnice a pod.), případně brokových zbraní.



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#10 » čtv 16. bře 2017, 13:11

...a jeste drobnost. Pokud to nebude neprustrelne, tak se klidne muze stat, ze za par let ZU tu koncesi zase vesele odejme. Ja osobne jsem to zazil v jinem oboru, kdy mi dali koncesi, pak mi ji za tri roky chteli sebrat, takze velke dohadovani a ve finale se to vyresilo salamounsky, ze mi do ZL doplnili omezujici vetu.

Cili pokud bych si nebyl 100% jistej, tak se na to vybodnu, protoze staci jedno nejake nove narizeni a "hodna pani na ZU" s tim nic neudela.

Uživatelský avatar
scorpions.cz
Příspěvky: 505

Příspěvek#11 » čtv 16. bře 2017, 13:58

Já to vyřešil takto: Mám zástupce , takže koncesi jsem dostal , ale stejně si dodělávám výučák v UB. Co kdyby se zástupci něco stalo , nebo jsme se podádali.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#12 » čtv 16. bře 2017, 14:30

Hledám někoho, kdo splňuje podmínky na odpovědného zástupce oboru puškař. Potřebuji to jen na dva roky, než splním podmínku praxe. Nevíte o někom?



gunman
Příspěvky: 173

Příspěvek#13 » čtv 16. bře 2017, 16:09

odkud jsi a kolik měsíčně nabídneš?



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#14 » čtv 16. bře 2017, 16:46

Jsem z okolí Olomouce, ale to je jedno, zástupce může být odkudkoliv, na ŹÚ mi říkali, že je nejlepší si o koncesi požádat v místě bydliště zástupce, takže mohu přijet kamkoliv. Měl bych představu o jednorázové částce, ne o měsíční platbě. Potřebuji to jen na dva roky. Ta částka by měla být odpovídající tomu, že to ty první dva roky budu dělat spíš jako koníčka při zaměstnání, neočekávám z toho žádné velké výdělky.

domluvte si to mezi sebou....

Uživatelský avatar
miguel.cz
Příspěvky: 9

Příspěvek#15 » čtv 23. bře 2017, 22:05

Můžu se zeptat s tou koncesí je to tak, že když založím firmu a někdo s koncesí je můj zástupce, ačkoliv nemá aktuálně žádné výkonné pravomoci, je to z pohledu zákona OK? A pak je tato osoba vedená jen jako zaměstnanec, nebo musí být uvedena v obch. rejstř. spolu se zakladatelem?
Děkuji za odpověď.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů