Vysvětlení testových otázek



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#31 » pát 31. bře 2017, 19:04

Když jsem studoval na zkoušky zkušebního komisaře, byla jednou z knih z doporučené literatury http://www.mvcr.cz/soubor/lit-pro-zk-kom-pdf.aspx kniha Jiřího Frenzla: Ruční palné zbraně. Zde na straně 154 najdeme tento text:

Z konstrukčního hlediska představují pušky střílející dávkami i pušky střílející jednotlivými ranami v principu stejný systém. Samomabíjecí pušky jsou variantou samočinných zbraní, lišících se nepatrnými úpravami ve spoušťovém ústrojí, jemuž je přidáno zařízení, které pouze ovlivňuje způsob střelby a omezuje možnost automatického systému jako brzda. Že jde o dohodnuté značení, je ještě více zřejmé, když si uvědomíme, že všechny pušky určené k nepřetržité palbě mají přepínač umožňující střílet i jednotlivými ranami."

Konec citátu.

Zajímavý právní problém by asi vzniknul, kdyby se neúspěšný uchazeč ZOZ odvolal proti neuspěšné zkoušce s testem, který by obsahoval tuto otázku, když fakticky správná odpověď dle MV je výrokově nejednoznačná (nebo spíš vadná).

P.S. Sdělení pro některé diskutující: Sorry jako, osobně s tím nemám problém, diskutujeme pouze akademicky :-) :-) :-) :-)

Werewolf píše:PetrSSS, podle výrokové logiky máš samozřejmě pravdu. "Palná zbraň,... a jejíž konstrukce umožňuje střílet jednotlivé rány" jsou jak samonabijeci tak i samocinna. Obě splňují toto zadání. Jak jsi napsal, že tam chybí slovíčko "pouze", aby to samocinnou vyřadilo, jak jsi psal, že pokud by to samocinna být neměla, muselo by to znamenat, že žádná samocinna nesmí umět střílet jednotlivě, jsi napsal naprosto přesně.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#32 » pát 31. bře 2017, 19:15

A kde má být problém? Rozdíl mezi samočinnou a samonabíjecí je daný a Tebou uváděný text to potvrzuje. Jedno umí jen jednotlivě - druhé jednotlivě a dávku. Kdo nezná tento rozdíl tak asi moc nevěnoval studiu nauky o zbraních.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#33 » pát 31. bře 2017, 19:18

Petras, přestaň trollit nebo tě někdo brzo zařízne. Neboj, já to nebudu.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#34 » pát 31. bře 2017, 19:33

Petras: Hele ty akademiku. MV připravuje celou sadu nových zkušebních otázek. Pokud jsi schopen a odborně se cítíš na to, naformulovat nové otázky a odpovědi na ně, které budou odpovídat legislativě, soudobým poznatků v konstrukci zbraní a střeliva, které dostatečně prověří znalosti uchazečů o ZOZ, nebudou ani příliš jednoduché ani příliš obtížné, zároveň budou jednoznačné a nezavádějící, nedávající možnost dvojích výkladů...jen s chutí a nadšením do toho. Pomůžeš tím nejen členům tohoto fóra, ale celé střelecké veřejnosti. Děkujeme.



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#35 » sob 1. dub 2017, 17:48

To Petzold: Teď trochu vážně a bez trolení. Pokud by byla možnost se na vytváření nových testů spolupodílet, asi bych do toho šel. Profesně k tomu mám docela blízko. Otázka je, jaká je předstva MV o formulaci otázek a formulaci správných/nesprávných odpovědí. Současným testům bych vytknul následující:

- okruh otázek pokrývá všechny ustanovení zákona o zbraních a prováděcích + souvisejících vyhlášek. Tj. i ustanovení, se kterým se běžný majitel ZP v praxi v životě nepotká (dotazy související s komisaři, dotazy na informačný systémy, ...)
- dost otázek je prakticky zcela k ničemu (třeba otázky na velikost fotografií)
- spousta otázek vlastně nic netestuje, protože správnou odpověď musí bezchyně odhadnou i uchazeč s IQ houpacího koně
- otázky (např. 192) s odpovědí typu zajištění/odnětí/zadržení vedou k mentorování správné odpovědi, bez praktického smyslu
- otázky pro skupinu D by mohly být ve specifických testech, protože běžnému držiteli ZP je znalost rozteče mříží a zbrojních licencí zholana nic.
- některé otázky jsou poněkud diskutabilní (autotransfůzní poloha, ...)
- některé otázky jsou formulačně záludné (zbytečné chytáky)

Tj. podle mého by testy nemusely pokrývat celý zákon, ale mohly by jít více do hloubky ve věcech, s kterými se držitel ZP reálně potkává. Testy by také nemusely kopírovat jednotlivé paragrafy, ale mohly by být formulovány obecněji a "použitelněji" (Může ze zbraně kategorie D střílet osoba mladší 10-ti let ?). Stávající otázky vedou uchazeče často k tomu, že se je prostě nadrtí a moc neuvažuje nad odpověďmi.

Osobně si ale myslím, že nové otázk jen tak hned nebudou. MV musí nyní transponovat novou směrnici EU do českého právníhon řádu, tj. do zákona o zbraních a vyhlášek. To nejspíš povede k tomu, že novela zákona bude až cca za rok a ruku v ruce s tím půjdou i nové testy. V dubnu bych měl mít jednání na MV a dost pravděpodobně budu mluvit i s paní Bač... tak se třeba něco dozvím.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#36 » sob 1. dub 2017, 18:52

Petras : Za prvé : Od 1. 8. 2017 vstupuje v účinnost poslední část novelizace z minulého roku. K témuž datu plánuje OBP MVČR obnovu testových otázek. Za druhé : Bez urážky.... všechny tyto "dobře myšlené" změny zejména od lidí nezainteresovaných byly vždy víc ke škodě než k užitku. To už si srovnej v hlavě sám. Ale ty jsi zřejmě dost přesvědčen o vlastní neomylnosti. Možná by to chtělo nejdříve zjistit víc informací z oboru a až pak se ohánět paní Bačkovkou. A pokud jsi komisař, snad to ani neříkej.



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#37 » sob 1. dub 2017, 19:59

Uvidíme, zda novela k 1.8. opravdu vstoupí v platnost. Pak můžeme diskutovat, kdo z nás dvou měl více informací z oboru. Ostatní ponechávám bez komentáře.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#38 » sob 1. dub 2017, 20:33

Uveď mi jediný důvod proč by tato novela neměla vstoupit v platnost? Zřejmě bohužel vůbec netušíš o co se jedná. Ostatní ponechávám bez komentáře.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#39 » sob 1. dub 2017, 20:39

Ne asi netuší. Novela zákona je platná, schválená PS PČR, podepsána prezidentem ČR....s účinností některých ustanovení od 01.08.2017. Ale to jsou tak jemné legislativní nuance, o kterých má pán zřejmě víc informací "z oboru". :roll: Tvl, to začíná vypadat na veselou taškařici :D

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#40 » ned 2. dub 2017, 07:13

Petzold : Máš pravdu, vyjádřil jsem se špatně. Platná už je ale od 1. 8. 2017 bude účinná v těch částech, pro které to bylo takto v ní stanoveno.

Uživatelský avatar
scorpions.cz
Příspěvky: 505

Příspěvek#41 » ned 2. dub 2017, 13:07

petras125 pokud jsi ty zkoušky udělal , tak tu šanci podílet se na otázkách si snad měl.
Mě přišel od MV mejl , pokud se chci podílet na tvorbě otázek tak mám své návrhy zaslat. Bylo to ale jenom do 31.3. :D

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#42 » ned 2. dub 2017, 13:10

Mám za to, že asi každému komisaři tento mail přišel. Že by na pana Petráše zapoměli?



petras125
Příspěvky: 158

Příspěvek#43 » pon 3. dub 2017, 17:46

To marinakus: Nezapomněli, nejsem komisař a ani jsem zkoušky na komisaře nedělal. Dělal jsem ZOZ pro skupiny A,B, a C - myslím, že jsem to psal ve svých příspěvcích celkem jasně. Stačí vyfiltrovat moje příspěvky podle NICKu nebo kouknout na můj příspěvek ze středy 8. března 2017, 21:35 ve vláknu "Zkoušky na zkušebního komisaře", který jsi komentoval.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4571

Příspěvek#44 » pon 3. dub 2017, 20:02

Právě že nepsal. Tvůj příspěvek, cituji : Když jsem studoval na zkoušky zkušebního komisaře, byla jednou z knih z doporučené literatury http://www.mvcr.cz/soubor/lit-pro-zk-kom-pdf.aspx kniha Jiřího Frenzla: Ruční palné zbraně. Zde na straně 154 najdeme tento text:

Proč myslíš, že jsme takto reagovali já i Scorpion?

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#45 » pon 3. dub 2017, 20:39

Jo jo, i já jsem z napsaného nabyl jasného dojmu, že petras125 je zcela jistě zkušební komisař. To je ten všude přítomný informační šum...
Nakonec i ty jeho otázky se jevily tak, že se ptá na věci, které pak zkouší!

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: lumír a 39 hostů