Heckler & Koch P30 / P30S / P30L / P30 LS

Glock a spol.


PosmrkanyKapesnik
Příspěvky: 74

Příspěvek#841 » ned 16. dub 2017, 11:07

Ja teda osobne v tom vidim spise minus, nez plus. U zbrane se nezmeni delka zamerne, coz je hodne dulezite pri mireni, takze olepsich vysledcich si muzes nechat jen zdat. Navic verze L ma teziste vic na cumaku, proto se muze zdat klidnejsi nez klasika.
U tohodle modelu se to bude chovat defakto jako klasika P30 jne ti po case zacne vadit ze ti couha hlaven a budes si muset davat bacha, abys s ni nekde o neco netuknul nebo se zezahaknul :? To je muj nazor na takto vycuhujici hlaven. Nehlede na to, ze tlumic je u nas zakazany, takze je to maximalne jen na okrasu :twisted:

Ano, malinko bude mit strela vetsi rychlos = vice joule. Ale to je asi tak vsechno. Dle meho zanedbatelne ;)

Kdyz to nechces moc nosit, a vic si zbran uzit na strelnici, tak bych radeji sahnul po verzi L a proste to neresil. Casem se treba rozstrilis a pak si poridis nejakeho prcka na noseni. I kdyz nevidim problem ani v tom, nosit klidne verzi L skryte ;)

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#842 » ned 16. dub 2017, 11:15

Ad tlumič - je zakázaný, ale ne na dlouho. Poptej se na vnitru ;-).

O vyčuhující hlaveň mít strach opravdu nemusíš, spíš by mělo mít strach to, o co se ta hlaveň otře (případně čí hrudník s ní dostane ránu :-) ).

Když už Lko, tak se závitem. Bohužel v ČR momentálně žádné dostupné není a jediné dvě jsou na cestě k nám, ale těžko říct, kdy dorazí.

Z hlediska přesnosti zbraň hraje stejně minimální roli, resp. to jeslti máš P30SD, P30L nebo P30L SD. Je to o rukou ;-). Pokud se pak bavíme o obranné sportovní střelbě, tak tam už je to tuplem šumák :-).

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#843 » pon 17. dub 2017, 00:02

K te vycuhujici hlavni - predloni na vycviku cisteni budov ve dvojici jsem zavitem s krytkou na Lku urazil kus zdi na jednom rohu (nekdy jsem hold extra sikovny, na druhou stranu bylo to potme s baterkama a hrozne lekacky typu hozeneho smetaku na zem apod). Na te hlavni bys to mohl hledat jedine mikroskopem a stejne bys asi nic nenasel :-). Lepsi ocel nez H&K lauf asi v rucnich palnych zbranich neni. A v zivote jsem s tim nikde nezachytil o nic, ani pri taseni, ani nijak jinak. Nesmysl, ze by to nejak prekazelo. Akorat se obcas povoli krytka, ale to staci omotat zavit teflonovou paskou a je klid.

Jeden sberatel amik si chtel prestavet USP 40 S&W na 10 mm auto, potrebujete na to STI zasobnik upraveny, silnejsi 20 lbs vratnou pruzinu a samozrejme vyrezat novou komoru na delsi 10 mm Auto nabojnici (strili to pak OK, ale nevyhodite ostry naboj, vyhozni okenko je moc kratke na ostry). Po trictvrte roce zkouseni americkych firem a puskaru a spouste nadavek na totalne znicene komoraky to zabalil, koupil neorigo hlaven 40 S&W a tu mu uz potom vysoustruzili na 10 mm v pohode na prvni pokus v te neorigo hlavni z obycejne oceli.

Hlaven kratke P30 se po 91 tisicich ranach (vetsinou vojenska +P munice a casto i +P+)
zhorsila v rozptylu na 20 m z 3,8 cm na 5 cm. A to jeste bych rekl, ze tak 80 % toho minimalniho zhorseni bylo opotrebeni railu v ramu a protikusu na pokles hlavne na vedeni vratne pruziny (nepatrne zvyseni vule uzamykaciho bloku komory v zaveru).

Jinac ten zavit ma vyhodu, pokud tu zbran pouzijes k zastaveni utocnika bez strelby, neboli k uderu.
Tou vycnivajici hlavni to extra fajne boli i kdyz to tluces slabe jenom klasicky rukou, ne z teziste
(z teziste nepotrebujes ani vycnivajici lauf ani pistol, staci pest na par cm a pujdes dolu hned).
Maly obrance kdyz flakne jenom rukou obrovskeho utocnika pistoli mimo extra citlive oblasti, tak ho tim nezastavi, spis akorat tak jenom vic nastve. Tim laufem to boli tak, ze i kdyz ho to zase stejne nezastavi (40-50 kg navic udela proste svoje), tak ho to na chvilku zasekne a je cas zacit zdrhat nebo udelat neco dalsiho. Uz jsem s tim zavitem poklepal a postouchal fakt hodne lidi a to to bylo jenom lehce na treninku a ty ksichty fakt stoji za tu srandu (auuuu, proboha co mas na te pistoli, bodak nebo co???)
Kdo by si to chtel vyzkouset osobne bez zavitu vs se zavitem, neni problem na predvadecce 10. zari ;-).

Jinac pripravujeme extra fajnou zubatou krytku zavitu presne pro tyto ucely, viz fotky na FB strance ;-).

A taky mam uz doma micro kompenzator na evropsky zavit vyvinuty primo na HK, siroky 18 mm presne jak uzka rovna cast cela zaveru. Ucinek je az prekvapive silny i se slabsimi prebijenymi naboji. Nejsilnejsi cast zpetneho razu se uplne ztrati, je to jak by to strilelo 7,65 Browning asi. Akorat jsou jeste potize s aretaci, nedrzi to na miste, povoluje se. Jeste se to ladi... vymenim to za verzi s trema sroubkama a snad to pomuze. Mam v podstate prototyp z prvni serie s jednim sroubkem jenom.
Jinac ta zavitovka vycniva centak a pul, ten microkompik prida dalsi necely centak a pul a zkousel jsem to s tim nosit a stejne jako bez zavitovky - vubec zadny znatelny rozdil. Neco jineho je +5 prodluzovak na zasobac, ten samozrejme prekazi fest, hlavne v aute, ale ze je neco malo navic na konci zaveru si teda vsimnout fakt nejde. To by ten nositel musel mit leda tak 40 kg max, aby se mu ten spodek pistole zapichl v aute do sedacky jedine. Samozrejme myslim noseni pistole klasicky na boku, ne apendix carry.

Zavitovka na kratke P30 krome jiz zminovanych vyhod zadny rozdil v chovani zbrane nezpusobi.
Na Lku je diky delce 5.08" citit snizeni zdvihu (mam obe hlavne na prime porovnani), ale jak uz jsem rikal, malokdo to pozna. To uz musite mit strelbu fakt v rukach, jinac receno pokud Vam prijde citelny rozdil 147gr strely i v Shadowu 2 oproti 124gr, pak jasne poznate i zavitovku na Lku oproti normalni.
Citelne snizeni zdvihu zpusobi i magwell na rukojeti, malicek ma dodatecnou oporu navic.

Presnost je v tomto pripade zcela irelevantni a je to nesmysl vubec resit. Nejdelsi zavitovka z Lka bude asi o chlup presnejsi, nez hlaven z SKacka, ale obe upnute ve sveraku a s laboratorni superprecizni munici. V rukach neni nikdo fyzicky schopen zbran udrzet natolik, aby poznal nake centaky na hlavni.
Muj Expert ma tovarni nastrelny list na 25 rozptyl asi 3,5 cm z peti ran, kdo to udrzi na takovy rozptyl?
(Nedavno jsem si prasknul na 100 m na siluetu, miril jsem na horni okraj hlavy a vsech pet bylo v hrudi).

K noseni Lka skryte - nosim Lko bezne od 2010, od unora 2015 se zavitovkou, posledni dva roky casto i s magwellem a ted jsem zkousel i s micro kompikem pro zajimavost. Ale to nelze brat objektivne, jsem trosku vetsi nez obvykle. Nicmene je pravda, ze celkove mensi gver je pohodlnejsi, hlavne v aute teda, zkousel jsem nedavno nosit USP Compacta a je to fakt trosku pohodlnejsi. A to je USPc bachratejsi, nez P30. Prejdu na SKacko V4.1 na noseni co nevidet, bo P30L Ultimate komplet nastrojena je uz hold trosku obluda a odstrojovat to furt se mi nechce.

Jinac vsecky ty srandicky navic - magwell, micro kompenzator, +5 prodluzovak jsou z durallu a ultralehke, na vaze nenabite pistole to vubec nepoznam. Poznam akorat tech 20 ran, to uz je tezsi nez 15. Nahodim nejake fotky, az si konecne udelam novy poradny stipling na profily na rukojet.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#844 » pon 17. dub 2017, 09:45

Když se tu bavíte o skrytém nošení L - to nosíte ve vnitřním nebo vnějším pouzdře? Teď jsem totiž dlouze ladil pozici vnitřního pouzdra pro své XDM kompakt. To je zbraň kratší, rukojeť taky - a jediný způsob jak mít pohodlí pro mě bylo posunout pouzdro co nejvíc nahoru, aby mi nepřekážela hlaveň.

Nějak si nedovedu představit, že s tak dlouhou hlavní v gatích se dá pohodlně sedět, ale jestli takový lauf nosíte všichni skrytě, tak se moc rád přiučím. Vzhledem k tomu že u každé zbraně bych rád, aby byla aspoň občasně nositelná, tak by padl jeden argument proti L verzi (a asi jediný opravdový).

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#845 » pon 17. dub 2017, 11:28

MKabar: Nezpochybňuji, že HK dělá výborné zbraně, to určitě ne. Ale tohle místy až nekritické obchodní PRko už vzbuzuje fakt úsměv.
Jen namátkou:
Lepsi ocel nez H&K lauf asi v rucnich palnych zbranich neni. No , když myslíš.... ;)
Kdyby ten američan nebyl ko..t, neřezal by komoru do povrchově vytvrzené hlavně. I když HK používá bezesporu kvalitní matroš, ocel musí být hlavně obrobitelná a až pak ji povrchově zušlechťuje.
To že na tom někdo zku..il komorové nářadí, je naprosto logické. I špičková AISI 416 (pro někoho obyčejná) se obrobí a až pak povrchově zušlechťuje.

Jestli máš na mysli test HK P 30 Todda Greena někdy z roku 2010, měl bys doplnit i pár informací. Bylo to ve spolupráci HK USA, v průběhu vyměnil pár součástí a po 91 tis. kdy se odštípl kus rámu se víceméně odmlčel. A rozhodně 91 tis. ran nebylo "vojenskými +P nebo dokonce +P+" a ani to nikde neuvádí. Rozptyl 1,7" palce uvádí na začátku testu se Speer +P Gold Dot, jako nejlepší, který se mu s polygonem podařilo dosáhnout z různých druhů střeliva. Nikde nic pak neměří a ani nezveřejnil žádné fotky rozptylu na konci testu. ;) Ostatně on ani Speer Gold Dot 124 gr +P, není ani tak moc +P . Má víceméně standardní tlak "našťouchnutého" 9 Luger podle SAAMI, ale dobře se to s tím +P prodává, že. :)

Jenom pro představu, co je +P+ . To má téměř tormentační tlaky kolem 3000 Barů a i špičkové závodní speciály za 5000 USD mají po 20 - 30 000 ranách hlavně a jejich uložení na hranici života.
Jistě úctyhodný test, ale podobné se najít nalézt z Glockem, W 99, dokonce i s K 100.

No a jen na závěr... micro kompenzator .... Ucinek je az prekvapive silny i se slabsimi prebijenymi naboji. Nejsilnejsi cast zpetneho razu se uplne ztrati, je to jak by to strilelo 7,65 Browning asi...

Jo tak všichni, kdo kdy stavěli comp do Openu nebo Modified, ladili na to náboje s kopicema pomalu hořícího prachu pod 100 gr střely kvůli objemu a výtoku spalných plynů, měřili zdvih, se vlastně spletli. Stačilo placebo ve formě hliníkové kostky a z 9 Luger je 7,65 Br.... :)

Promiň, neber to jako konfrontaci, ale pár věcí mně docela pobavilo... :)



PosmrkanyKapesnik
Příspěvky: 74

Příspěvek#846 » pon 17. dub 2017, 18:24

Petzold: Musim s tebou souhlasit uplne ve vsem :mrgreen: Jeho clanky jsou hodne pritazene za vlasy ;)

Mkabar: Ono nadarmo ti asi na strelnici Corrado a Stara Bela neprezdivaji "Rambo brouk pytlik" :twisted: Neber to jako rypani,urcite jsi to uz zaslechl od znamich, to je jen popichnuti :D Urcite mas prehled o zbranich to nepochybuju, ale tim ze veci moc nafukujes, tak to pak budi opacny dojem... :P

Jinak co se tyka HK, tak kazdopadne v tom mas pravdu, ze jsou kvalitne vyrobene z kvalitniho materilu. Ale super extra pistoli bych z ni nedelal.

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#847 » pon 17. dub 2017, 19:45

Komentare od lidi, co po sobe strileji do neprustrelnych vest apod. fakt neberu vazne a ani jako rypani...
Na Corradu jsem nebyl od zari 2012 a na Bele jsem byl presne jednou taky od 2012. Tudiz me tam zcela jiste vsichni asi fakt znaji... Od "znamich" jsem to teda neslysel a u znamYch se muzu poptat ;-).

A kdyz Vam tu tak strasne vadi moje tzv. reklama, tak staci rict. Prestanu s tim. Asi tim byla myslena reklama na dily at uz origo nebo neorigo apod. co jsem zdarma dotahnul z USA nebo ze Slovenska spouste cizich lidi tady z fora, miridla a detailni navody atd. Zhanet lidem miridla, prodluzovaky a jine dily za puvodni americke ceny ve svem volnem case je proste neuveritelne sprosta reklama. A montovat vsem LEM konverze nebo jine soucastky zdarma na pockani je uz primo drzost nejvetsi. A nebo tech cca 50 lidi, co u me bylo za poslednich 4-5 let zdarma na zaskoleni prakticke casti na zbrojak, to jsem asi taky uz fakt prehnal.
A dostat na cesky trh predtim vubec neexistujici podporu H&K uz je uplne drzost nejvetsi.
Clovek se pak nemuze vklidu venovat Open specialum, bo musi cist nake zvasty nekde o necem, co ho vubec nezajima a co ani nezkousel...
Vsem se tedy velice omlouvam za obtezovani reklamou a tech rozeslanych devet baliku z minuleho patku bylo fakt uz poslednich. Slibuju. Ani s zadnyma navodama uz nebudu otravovat, to Vam udelaji na pockani uplne v kazdem obchode za lidovou cenu, treba zrovna v tech vyse zminovanych. Tam tomu rozumi rozhodne lepe.

Ten upadly kousek ramu nemel vliv na funkci, zpusobilo ho extremni prehrivani zbrane (700-1000 ran za jednu navstevu strelnice) a v testu se neodmlcel, akorat dale nepokracoval kvuli pripadnym problemum s pojistovnou. H&K vyhodnotilo zbran jako plne strelby schopnou. Coz uz nebylo mozne v testu u Gecka nebo SW MP, kterym praskly obema zavery po 6x tisicich ranach (kolem uderniku a dole pod vyhoznim okenkem). Snizeni presnosti se tam primo resilo v jednom dile. Priste by bylo mozna vhodne precist si to uplne cele, ne 2-3 dily a hned to komentovat.

A jeste by bylo mozna dobre priste si neplest zdvih se zpetnym razem. Nikde jsem nenapsal, ze ten microcomp snizil zdvih zbrane, napsal jsem ze redukuje nejsilnejsi cast zpetneho razu zbrane (prenaseneho do ruk) a ze to evokuje zpetny raz 7,65 Br (mysleno ze stejne velke a tezke zbrane).
Nikde jsem ani nenapsal, ze si hned vsichni maji okamzite objednat micro kompenzator na H&K (zvlast kdyz to ani objednat nejde, z USA to do Evropy neposlou) a jeste to neni ani vyladene co se uchyceni tyce. Byla to technicka zajimavost. Nezajima? Nectete to. Jednoduche.



PosmrkanyKapesnik
Příspěvky: 74

Příspěvek#848 » pon 17. dub 2017, 19:56

Koukam ze jsi se pekne rozepsal :-D Jako nic proti tobe, mas hold svuj nazor a proste svoje pocity. Tve snazeni a zasluhy tady preci nikdo nezpochybnuje, tak se tak necerti.

Jinak kdyz zminujes konkretne ten rok 2012, tak bych to odhadoval ze jsi byl na nejake te akci ala 2.Svetova,kde bylo mozne strilet z kde ceho :D Mam pocit ze jsi tam byl s partickou pratel, tak asi 5 lidi, i nejake holky, jestli se nepletu, je to uz davno.
Jinak se omlouvam, ti "znami" jsou spise z moji strany, takze asi proto. Spolupracovali tam prevazne lidi z Corrada...Tolik asi na vysvetlenou.



Joab
Příspěvky: 65

Příspěvek#849 » pon 17. dub 2017, 20:03

MKabar: Me to treba zajima, ale skoda, ze nereagujes na ty konkretni poznamky petzolda o typu streliva (+p+, ty rozptyly..)

Uživatelský avatar
Tom Λ
Příspěvky: 57

Příspěvek#850 » pon 17. dub 2017, 20:14

Já jsem sice MKabarův kámoš :D ale to že z něho už všichni máme prdel potvrzuji (v přátelském smyslu - spíše je to rýpání), HK bere spíš jako náboženství než firmu :D s tím co říká Petzold víceméně souhlasím - hodně věcí tvrdí pouze ze své subjektivní zkušenosti, nebo domněnky (viz. vesmírná ocel HK laufů, zpětný ráz, atd.) víceméně si dokážu představit, že kdybych ho osobně neznal a jen četl tady jeho příspěvky, taky bych si o něm nepomyslel nejspíš nic hezkého.
____ALE____
Nedá se mu upřít, že v dané problematice se opravdu orientuje (HK pistole) a hlavně, že toho pro zlepšení servisu, zajištění dílů a pomoci lidem dělá ve !volném! čase opravdu hodně.

na závěr, vše bych bral s rezervou, je to jako na Glock foru, kde někteří lidé zase věří v mocnou božkost Glocka (nic proti němu, sám G mám) jako na BMW foru berou zase právě toto auto jako nejlepší na světě, atd.
Co se týče Corrada, na tuto střelnici zase nadávají všichni lidé (rozuměj střelci), které jsem potkal v MS kraji, takže od nich nějaká kritika by mi byla nejspíš hodně ukradená, jejich klamání a manipulace s cenami je pověstná. A to, že na HK předváděčce prodejce tvrdí mylné informace o zboží které nabízí k prodeji a MKabar jej opraví, v tom vidím spíše pozitivum, než nějaké Rambo chování.

Uživatelský avatar
HawkCZ
Příspěvky: 882
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#851 » pon 17. dub 2017, 20:23

Tak doufám, že jste si dostatečně pohonili všichni pindíky a tady je návrh té krytky, o které MKabar mluvil. Posíláme je do výroby, takže by měly být brzy ;-)

Obrázek

P.S.:Odvolávat se na cokoliv z Corrada hovoří samo za sebe ;-)

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#852 » pon 17. dub 2017, 21:34

Joab - OK - Green pouzival casto +P strelivo, protoze dostaval hromady tovarni munice od sponzoru na ty jeho testy.

Konkretne primo s nim jsem se bavil nejvic ohledne 9 mm v 1911 jak bezel test na Springfielda. Slibil mi i cepku poslat, ale uz to nestihl, zemrel loni v breznu na rakovinu v 45 letech. Mel s tim dlouhodobe zdravotni potize. O tech nabojich mi primo rikal sam, ze to i zamerne micha, vice znacek a druhu strel do jednoho zasobniku schvalne atd. Alespon u plastaku to delal bezne. Pouzil nejak 15 druhu munice nebo kolik pri testu P30. H&K to pak melo nekde vystavene s tou horou prazdnych krabicek.

Konkretne test presnosti v P30 je tady po 50 tisicich ranach:
http://pistol-training.com/archives/2069
Upadly kousek ramu:
http://pistol-training.com/archives/2626
Konec testu:
http://pistol-training.com/archives/2668
Ta zminka o presnosti P30 na uplnem konci testu bude u nektere jine pistole nejspis nebo na foru. Doporucuju precist vsechny jeho testy. HK45 je sice nuda (jedna zadrzka na 50 tisic ran a cistil 4 x), ale treba jeden z prvnich G17 Gen4 si sam opravil pouzitim vytahovace z Gen3 a pak uz to slapalo v pohode a nebo ten 1911 v 9 mm Luger nakonec rozchodil relativne spolehlive taky po sahodlouhem badani a experimentovani. Uz jsem myslel, ze to zabali, ale pak to vychytal a prestalo to blbnout.
P30 zacla zpocatku taky blbnout (7 zavad) prvnich 10 tisic ran, ale po vymene vratne pruziny uz tam bylo uplne minimum zadrzek az do konce testu neboli 80 tisic.
Vychazelo to na jednu zadrzku na skoro tricet tisic ran nebo tak nejak. Typy munice zminuje prubezne.
Cetl jsem to cele pred 6 lety, nepamatuju si to uplne presne cele uz. Tohle je jeste zajimave:
http://pistol-training.com/archives/8648
Ja uz videl par domacich dohladka vystrilenych laufu po 10-20 tisicich ranach.

Vymyslel si i vlastni kombinaci pruzin na stredni V4 LEM, rikalo se tomu pak V4 TLG (Todd Louis Green)
Jo a jednou se mu ta P30 zmagnetizovala uplne cela, nevedel jak a musel to pak demagnetizovat.
To je taky napsane v nekterem dilu toho testu, uz nevim ve kterem z hlavy.
A jeho F.A.S.T. dril je fakt super, doporucuju zkusit. Dostat to pod 5 vterin je masakr bez ohledu na pistol.



Joab
Příspěvky: 65

Příspěvek#853 » pon 17. dub 2017, 21:38

Diky, parada.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#854 » úte 18. dub 2017, 07:15

Připomínám se s dotazem na skryté nošení Lka - v té ohnivé výměně to rychle zapadlo :) Fakt mě zajímá, jak tuhle věc rozumně nosit, je to jedna z věcí, kterou bych u zbraně rád (sice ji asi nosit nebudu, ale prostě chci, aby zbraně měly praktickou hodnotu a byly nositelné) :)

Uživatelský avatar
MKabar
Příspěvky: 1162

Příspěvek#855 » úte 18. dub 2017, 10:10

Ja to nosim ve vnejsim kydexu na pravem boku. Vnitrni pouzdra mi osobne vadi, jinac mam hruby Tactical Pro Cobra opasek. Nekdo nosi vzadu na 4. hodine, nekdo appendix carry, ale zrovna Lko neni asi fakt vhodne na appendix carry vepredu ve vnitrnim. S tim si nejde normalne sednout ani s dvema metrama. Nosival jsem Lko bezne i v lete pod tilkem na opasku v kratasach, sice to delalo trochu bouli, ale to je jedno, skryte to bylo (teda az na ten fail jak jsem si raz vzal sitovane tilko a neuvedomil si, ze to je pres to uplne fest videt O:-) ).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Ygraine a 12 hostů