První výstřel

Black Powder a vše co k tomu patří
Uživatelský avatar
Drahoun
Příspěvky: 79

Příspěvek#1 » pát 28. dub 2017, 20:39

Před započetím střelby z perkusní pušky vždycky napřed odpálím samotnou zápalku tzv. odmašťovací. U prvního "ostrého" výstřelu se mi stává, že první kule jde v terči daleko od černé. Až další výstřely jsou v černém poli. Chci se zeptat zda je to běžné. Člověk by čekal, že z vypucované hlavně bude první střela nejpřesnější a ne naopak. Je totiž zajímavé, že až dalšími výstřely jsou zásahy přesnější, i když sice ještě ne tak jak bych si přál, ale to je ještě otázka laborací, se kterými nejsem u konce. Z počátku laborací jsem to dával za vinu buď kulím, flastrům nebo mazání, ale co se mi zlepšuje soustřel, tak ta první kule si prostě dělá co chce.
Před odjezdem na střelnici hlaveň vždycky vypucuju od konzervačního oleje, tak že by to způsobovaly zbytky oleje v hlavni se mi nezdá. Jinak bych totiž snad musel po vysušení hlavně od oleje ji projet hadrem nasáklým mazivem pro flastry nebo co - to abych eliminoval případné zbytky oleje.



tomas fuk
Příspěvky: 831

Příspěvek#2 » sob 29. dub 2017, 04:06

Nevim, jak u predovek, ale u klasickych pusek byva tzv. studena rana oznacovana jako "nepresna". Kazda puska ma jinou odchylku studene rany. Treba u moji pusky mam studenou ranu cisty stred, dalsi zasahy jsou o 10 mm pod stredem, tak jak mam nastreleno. Asi mam dobry kus.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#3 » sob 29. dub 2017, 07:14

U předovek je vždy první rána odmašťovací, bez ohledu na to, jak byla předtím zbraň vytřena. Odpálení zápalky nestačí. Dokonce je lepší odmastit ostrým výstřelem mimo terč, než jen s ucpávkou. Chladná hlaveň má jistě taky vliv, ale mám vyzkoušeno, že po přestávce a vychladnutí střílí zbraň téměř stejně - rozuměj podstatně lépe, než při odmašťování.

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#4 » sob 29. dub 2017, 07:45

První rána je vždycky jinak. Střelci to vědí a první dvě rány dávají někam do valu. Pak se poměry v hlavni upraví a může se soutěžit, nebo jinak bavit. Většinou se použije kule nestandardní, vrásatá, co jí není škoda. O nic nejde.
Přesto je to otázka, nad kterou se zamýšlím celou dobu, co střílím, nebo střílel, z předovky. Nikdo mně to skutečně uspokojivě a fundovaně neobjasnil. My se předovkou bavíme, ale byly doby, kdy na prvním výstřelu závisel život vojáka, nebo myslivce, jejich úspěch v lovu, život v divočině. Museli mít fígl, jak tuhle "nectnost" obejít. Zřejmě to ve starých análech je, ale kde.
Můžeme jen spekulovat. Staří vojáci měli příkaz mít pušku vypucovanou jako píšťalku, když to šlo a byl na to čas. Tedy hlaveň je dokonale čistá, lesklá jak zrcadlo a se zbytky oleje na stěnách. Olejový film tam je, přestože to střelec před střelbami vyčistí. Dalšími výstřely se hlaveň potáhne zplodinami, i když se střílí kulí a flastrem. V drážkách ulpí zbytky po vyhoření prachu s mazivem. Takže se mezi prvním výstřelem a dalšími změní výtahová síla kule. A kdy a za jakých podmínek střelec nastřeluje zbraň? No už znečištěnou. Tedy podmínky jsou zcela jiné.

Uživatelský avatar
Drahoun
Příspěvky: 79

Příspěvek#5 » pon 1. kvě 2017, 19:22

Takže prvním výstřelem odmastit a "začadit" celou hlaveň. Ono to bude zřejmě něco podobného jako když jsem při mých počátečních laboracích použil příliš řídké mazivo a kule si lítaly taky kam chtěly. Až při použití tužšího maziva se zlepšil soustřel. Zřejmě ty zbytky oleje v hlavni teda zvyšují kluznost střely (nebo jak bych to nazval), tím je její odpor nižší a než stihne prach vytvořit v hlavni maximální tlak, tak kule je už dávno mimo hlaveň. Jestli to dobře chápu.

Uživatelský avatar
blecha.z
Příspěvky: 66

Příspěvek#6 » pon 1. kvě 2017, 21:26

No v podstatě máš pravdu. Když jsem do maziva použil tekutý parafín, směs víc "klouzala". Zásahy byly rozházené o cca 8 cm. V tom ale není problém. Když takhle u předovky změníš "výtahovou sílu", musíš zbraň znovu nastřelit. Tedy upravit dávku prachu, aby se ti zásahy zase seskupily. Zdravější tedy je, nechat tu předovku v klidu, když už jednou střílí dobře. První dvě rány dát do valu, začoudit tím hlaveň, dát si kafe z termosky a pak začít na ostro.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů