Kde nelze nosit zbraň



rcc
Příspěvky: 205

Příspěvek#691 » ned 7. kvě 2017, 17:08

Přestaňte spekulovat, v zákoně máte jasně napsáno, kdy zbraň nosit nelze. Dále je pár institucí, které si svůj nesouhlas s vnášením zbraní zdůrazní detekčním rámem. Zase tak velká omezení to myslím nejsou. Koukněte se směrem na západ, tam jsou s nošením v ...

Uživatelský avatar
Hockeyista
Příspěvky: 36

Příspěvek#692 » ned 7. kvě 2017, 17:39

To, že na západě jsou s nošením v... pro mě není žádný argument. Tady jsme ve střední Evropě, díky bohu.

Při posuzování toho, jaká jsou omezení nesmět někam nosit zbraň, je hlavně důležité si říct, proč tu zbraň vlastně nosím. Pokud ji nosím proto, aby mi zvyšovala sebevědomí, tak to ji opravdu nepotřebuju. Pokud ji ale nosím proto, abych mohl bránit svůj život nebo zdraví v případě napadení, tak to mě taková cesta k soudu nebo od soudu může přijít pěkně draho.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#693 » ned 7. kvě 2017, 21:36

Zákon říká, kde nelze nosit, ale to neznamená, že ostatním nařizuje nošení akceptovat. Je spousta interních předpisů, které můžou upravovat některé činnosti. A tam jde o posouzení, co mi porušení předpisu dá a co vezme. Tazateli na školu může porušení předpisu vzít možnost dál studovat (byť třeba jen do nějakého rozhodnutí soudu). Takže myslím, že takový dotaz není spekulace, ale je naprosto relevantní.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#694 » ned 7. kvě 2017, 21:44

Stát ale neochvějně přesvědčený není. ZP ti dá, protože splňuješ nějaké minimální požadavky. Neprocházíš např. bezpečnostní prověrkou, takže se za tebe stát zaručit nemůže. Na konkrétní důvody u konkrétních zákazů nebo konkrétních institucí bude asi nejlepší zeptat se přímo MVČR nebo těch institucí.
Hockeyista píše:Pořád nechápu jednu věc. Když mi stát dá do ruky oprávnění mít zbraň, musí být přece neochvějně přesvědčený, že jsem bezúhonný (tedy i morálně), spolehlivý a zodpovědný občan. Pokud to tak je, proč je mi tedy zakazováno nosit zbraň u soudu, na letišti, v jaderné elektrárně, na demonstraci apod.? Docela alibismus, ne?

Tak my ti tu bouchačku teda dáme, ale nesmíš ji nosit, tady, tady a tady. My ti naprosto a úplně věříme, že nikoho nezastřelíš, ale co kdyby náhodou, že jo?

Mimochodem, člen justiční stráže je taky bezúhonný, spolehlivý a zodpovědný občan, ne? Je u něj díky jeho zaměstnání snad menší pravděpodobnost, že se zblázní než u mě?



vkrz
Příspěvky: 4

Příspěvek#695 » ned 7. kvě 2017, 22:37

Lynx píše:Zákon říká, kde nelze nosit, ale to neznamená, že ostatním nařizuje nošení akceptovat. Je spousta interních předpisů, které můžou upravovat některé činnosti. A tam jde o posouzení, co mi porušení předpisu dá a co vezme. Tazateli na školu může porušení předpisu vzít možnost dál studovat (byť třeba jen do nějakého rozhodnutí soudu). Takže myslím, že takový dotaz není spekulace, ale je naprosto relevantní.


Už jsem psal, že studenta vysoké školy lze potrestat v disciplinárním řízení pouze za porušení zákona nebo vnitřních předpisů školy. Vnitřní předpisy jsou celkem závažné dokumenty a rozhodně mezi ně nepatří zmiňované nařízení s řádem jedné místnosti. Za porušení tedy nehrozí vyloučení ze školy.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#696 » pon 8. kvě 2017, 07:43

Co jsi psal, to je vcelku jedno, pokud nejsi obeznámený s předpisovou základnou školy. Nebo se opravdu můžeš zaručit, že některý z předpisů studenty nezavazuje dodržovat předpisy všech zařízení fakulty? Já bych skoro řekl, že nějaké takové ustanovení tam bude.



kk
Příspěvky: 1018

Příspěvek#697 » pon 8. kvě 2017, 10:25

Hockeyista: asi tak ta cesta k soudu je prave to proc si clovek tu zbran poridil... protoze se tam setkava s individuem pred kterym si to poridil. Takze pokud mi neumozni ulozeni na justicni strazi, tak je to pak cele k ho.. s tim s tebou souhlasim. Je zajimave ze jsem navstivil 3 soudy a nebyl problem s ulozenim u 2. U jednoho problem byl, takze jsem sehnal dalsiho cloveka s ZP ktery to na chvili pohlidal venku...ale prijde mi ze investice 3-4 tisc do maleho trezoru by snad takovy problem pro ten soud byt nemusel. Ocividne je predseda toho konkretniho soudu nejaky "zaujaty".



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#698 » pon 8. kvě 2017, 17:43

Představ si, že proto, že tvoje práva nejsou absolutní. Jsou i jiné bezpečnostní priority a ber jako fakt, že existují místa, kde je vyhodnoceno, že přítomnost ozbrojené osoby je bezpečnostním rizikem. Neplatí jen zákon o zbraních, ale jsou i jiné zákony, které stanoví práva a povinnosti. Zákon o zbraních jim není nijak nadřazen.

Hockeyista píše:Pořád nechápu jednu věc. Když mi stát dá do ruky oprávnění mít zbraň, musí být přece neochvějně přesvědčený, že jsem bezúhonný (tedy i morálně), spolehlivý a zodpovědný občan. Pokud to tak je, proč je mi tedy zakazováno nosit zbraň u soudu, na letišti, v jaderné elektrárně, na demonstraci apod.? Docela alibismus, ne?

Tak my ti tu bouchačku teda dáme, ale nesmíš ji nosit, tady, tady a tady. My ti naprosto a úplně věříme, že nikoho nezastřelíš, ale co kdyby náhodou, že jo?

Mimochodem, člen justiční stráže je taky bezúhonný, spolehlivý a zodpovědný občan, ne? Je u něj díky jeho zaměstnání snad menší pravděpodobnost, že se zblázní než u mě?



kk
Příspěvky: 1018

Příspěvek#699 » pon 8. kvě 2017, 19:29

coffee: sice to neni na me, ale jo mas pravdu u toho soudu se to da pochopit treba. Tam odevzdavam i nuz a teleskop i klice (mam na nich rybicku a otvirak). Co me ale stve je to, ze na nasem soude proste nemaj ani ten blbej trezor. Treba v Pardubicich maji ten uplne nejmensi Wico trezor (skrin) za nejakych 3k ... uz dlouho premyslim, ze zajdu za predsedou mistnoho soudu a preptam se ho na to proc to nechce zaridit. Bohuzel tam jeste pujdu mnohokrat jak to vypada :(



stope
Příspěvky: 60

Příspěvek#700 » pon 8. kvě 2017, 21:06

rcc píše:Přestaňte spekulovat, v zákoně máte jasně napsáno, kdy zbraň nosit nelze. Dále je pár institucí, které si svůj nesouhlas s vnášením zbraní zdůrazní detekčním rámem...

Přesně, a ten zákon máme od Boha, a jako takový je dokonalý a námitky vůči němu jsou přinejmenším nevkusné rouhání. Buďte rádi, že nejste "na západ" a prostě budete nosit jen v sudé dny v týdnu, s výjimkou svátků. Že to absolutně postrádá logiku a z pohledu nošení pro obranu nedává žádný smysl? Tak a co kdybyste třeba nenosili vůbec? </cynism>

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#701 » úte 13. čer 2017, 09:32

Po dlouhé době jsem si připomněl kontroly na Pražském hradě. Manželka tam jela s kamarádkami ... původně jsem měl jet s nimi, ale nevyšlo mi to. Za tu dobu jsem nějaké kontroly na hradě úplně pustil z hlavy, zapomněl na ně a pistoli bych si určitě vzal :) asi bych byl potom překvapený. Máte někdo zkušenosti s tím, jaká je tam reakce Policie u kontroly, když u někoho tu zbraň najde? (Nedávejte mi prosím za příklad ty dva mamlasy z idnes ... to bylo předtím, než je vyprovokovali.) Dle mého názoru tím, že jsem se dostavil na kontrolu (tedy pokusil projít se zbraní, dost možná nevědomky), u které byla nalezena zbraň, nepáchám přestupek ani trestný čin a Policie by neměla mít právo zajistit zbraň, papíry nebo mě samotného (natožpak dělat nějaké veřejné faux-pas, dávat mi klepeta apod.). Podle mě mě může požádat o kontrolu dokladů, ZP, dát dechovou zkoušku, slušně upozornit na zákaz na hradě a požádat, abych si dal zpátečku. Je to tak, nebo jsem optimista? :)



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#702 » úte 13. čer 2017, 11:34

honzek86 píše:... Máte někdo zkušenosti s tím, jaká je tam reakce Policie u kontroly, když u někoho tu zbraň najde? ... Dle mého názoru tím, že jsem se dostavil na kontrolu (tedy pokusil projít se zbraní, dost možná nevědomky), u které byla nalezena zbraň, nepáchám přestupek ani trestný čin
Stoupnout si se zbraní do fronty do prostoru, kam se nesmí se zbraní, a zbraň navíc předem nehlásit, by většina lidí vyhodnotila jako pokus projít se zbraní a mimořádně hloupé chování. Je mnohem pravděpodobnější, že takový člověk měl nekalé úmysly, než že je to totální debil, který neví, že se se zbraní na hrad nesmí, nevšimne si nebo nepochopí nápisy ani obrázkové značky a nepochopí, proč je tam ta kontrola.

Uživatelský avatar
honzek86
Příspěvky: 347

Příspěvek#703 » úte 13. čer 2017, 12:32

Souhlas. Já jsem tam fyzicky nebyl, takže si nedokážu představit, jak moc je nebo není jasný účel fronty. Naschvál bych si do té fronty s pistolí nestoupl (pokud bych jasně pochopil její účel - kontrolovat se může ledacos) neb nejsem ani debil ani provokatér.
Nicméně odbíháme od tématu. Zajímala mě právní podstata toho, jak by se měla Policie v tomto připadě chovat (když najde zbraň) a jestli má právo ZP/zbraň/osobu zajistit.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#704 » úte 13. čer 2017, 13:16

Podle § 35 zákona o Policii je policista oprávněn vyzvat osobu k vydání zbraně, hrozí-li nebezpečí, že jí bude neoprávněně užito k násilí nebo pohrůžce násilím. Ty kontroly tam jsou proto, aby nedošlo k násilí. Z toho mi plyne že ji odebrat asi může.

Zadržet osobu se zbraní a platnými doklady a nekladoucí odpor, to by asi neobhájil.



Piggy
Příspěvky: 1867

Příspěvek#705 » úte 13. čer 2017, 17:07

Hlavně bych asi nezkoušel argumentovat, že jsem zapomněl (neuvědomil si), že mám zbraň u sebe.
To by nejspíš bylo na přezkoušení zdravotní způsobilosti. :lol:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Mahnamah a 10 hostů