NO: Poslední slova před výstřelem

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#31 » pon 15. kvě 2017, 21:18

wigum píše:
Lynx píše:Většina příspěvků je zajímavá, ale já bych se nejraději střelbě vyhnul. Proto jsem jako téma zvolil slova PŘED střelbou, ne PO ní. Snažím se vymyslet slova, ze kterých útočník pochopí, že aktuálně má větší problém on a že pro něj existuje jediné řešení - vycouvat.


...V případě útoku ze zálohy, budeš rád až ti bude kudlou šimrat po žebrech, že stihneš vyndat a zmáčknout...

To bez debaty. Ale příprava mě nic nestojí, tak proč se nepřipravit i na variantu, kdy čas na mluvení ještě je? Kdyby slova vyřešila problém bez použití zbraně a následků (i kdyby byla NO potvrzena prakticky ihned), stálo by mi to za těch pár minut přemýšlení.

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#32 » pon 15. kvě 2017, 21:52

Sarkafarka.Loupeznik píše:Jen taková technická, pokud vás někdo uslyší, jak na někoho řvete že mu ustřelíte palici a bude přizván jako svědek, pomůže vám to??? Aby se z vás fofrem nestal agresor...


Proto by se před i po "ustřelení palice" řvát "Nech mě", aby byla šance, že svědek uslyší i to "nech mě"...

Uživatelský avatar
Werewolf
Příspěvky: 171

Příspěvek#33 » úte 16. kvě 2017, 06:17

"Můžu si ta slova připravit a "sušit" do zblbnutí"
Třeba doma na manželce viď :-D :-D
Souhlasím s tím, že důležitější bude asi jak se to řekne, něž co se řekne. Mužem říkat co chceš, ale kdyz se ti bude pistol v rukách klepat a u toho koktat, bude mít útočník z tebe srandu. Ale když budeš působit jako že už máš pár zářezů, pocítí mnohem větší nebezpečí. Samozřejmě takhle od stolu se to mluví, nezažil jsem si to... :-)



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#34 » úte 16. kvě 2017, 07:42

Jak už zde někteří psali, je rozdíl, zda se událost seběhla se svědky, anebo bez. Přítomnost svědků můžu obrátit ve svůj prospěch. Třeba takhle: Schovej tu kudlu, je tady dost lidí, kteří mi dosvědčí, jak to bylo.



mihlit
Příspěvky: 424

Příspěvek#35 » úte 16. kvě 2017, 08:13

Myslím, že takové ty právní výhružky, by měly v situaci značně minimální účinek. Jak bylo řečeno výš, tak varianta magor má větší šanci na úspěch. Pokud má jít o odrazování. Bonus je, že to toho útočníka zastaví vyvedením z jeho očekávání. Snaha o rozumnou promluvu může pomoci třeba kdy někdo nejistý ve finanční nouzi jde vykrást obchod, benzínku. V případě přepadení venku, to bude spíš typ lidí, kde nezabere.



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#36 » úte 16. kvě 2017, 08:23

Právní výhružky nejsou určeny útočníkovi. Ty jsou pro uši svědků.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#37 » úte 16. kvě 2017, 09:12

Ještě jednou bych chtěl zdůraznit, že neřeším střelbu a události PO střelbě, od toho je tu vlákno přímo o NO. Řeším, jak mluvit s útočníkem, abych se střelbě VYHNUL. Když se výstřelu vyhnu, nebudu nucený řešit svědky, právní dopady, policii, nic, pokud sám nebudu chtít.



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#38 » úte 16. kvě 2017, 09:46

Svědky budeš muset řešit v okamžiku, kdy tasíš zbraň. Nemusíš ani střílet. Za "nebezpečné vyhrožování" ase dá jít také sedět.



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#39 » úte 16. kvě 2017, 10:01

Re: Luky22

Pokud to beres do dusledku, tak svedky budes muset resit v okamziku, kdy otevres hubu a vyhrozujes, aniz bys tasil zbran. Na to ale nepotrebujes ZP. Tady se proste resi, co posledni rict, nez clovek sahne po krajnim reseni se strelnou palnou.

Stara babka, co neco slysela z ulice vecer pres okno, vubec nemusi tusit, jestli mas opravdu nejakou zbran u sebe, zato zcela spolehlive slysela, zes nejakymu panovi rekl, ze mu ustrelis hlavu. S timto proste nic nenadelas a je porad lepsi resit reci nejakeho svedka, nez mrtvolu sebe, nebo pribuzneho.

Paklize se branim legalne a to ja se VZDY hodlam branit legalne, pak mohu rikat, co chci, nebot NO se nevztahuje jen na strelne palne, ale na veskere ciny jako takove. Ty uplne stejne dobre muzes tomu zlodeji zlomit ruku klackem, pokud ti hrozi treba smrt. Vsechno toto je "cin jinak trestny,..." atd. Vyhrozovat nekomu je take cin jinak trestny. Jestlize ale vyresi situaci v ramci NO, pak neni problem.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#40 » úte 16. kvě 2017, 10:21

Asi je rozdíl, jestli se člověk snaží hrát divadýlko pro svědky, kde svědky přesvědčuje, že ho vlastně bude hrozně mrzet, když grázla bude muset střelit, nebo odráží útok na osamělém místě a snaží se grázla zastrašit.
Ale když budu mluvit za sebe, myslím, že bych v krizovce žádnej složitej divadelní monolog nevyplodil.
Takže pokud bych vůbec měl čas vytáhnout zbraň a ještě kecat, nejspíš by to skončilo u něčeho jako: "Nech mě bejt. Polož tu kudlu nebo střelim!" ať už by poblíž nějací svědci byli, nebo ne.
Naposledy upravil(a) oldlamehand dne úte 16. kvě 2017, 10:22, celkem upraveno 1 x.



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#41 » úte 16. kvě 2017, 10:21

Jenom pár poznámek:

Proč si myslíte, že člověk popsaný v prvním příspěvku bude na varování racionálně reagovat, když se právě chová velice nerozumně?

Co když to, co a jak mu budete říkat, mu dá informaci hlavně o tom, jak jste vystresovaní a jak se bojíte?

Co když se diskuze s útočníkem rozvine - jak si takovou konverzaci přestavujete, o čem přesně se chcete bavit?

Jak bude situace, kdy na někoho míříte zbraní a o něčem se dohadujete nebo na sebe pokřikujete a objektivně jste sami mnohem nebezpečnější, než sám útočník, působit na třetí nezaujatou osobu?

Co když konverzace s útočníkem vás vystresuje natolik, že nebudete zbraň vůbec schopní použít a nakonec se díky tomu stanete obětí?

Co když je útočník na takovéto situace mnohem lépe připravený než vy, protože on takovým způsobem funguje celý život?

Máte nějaký speciální výcvik ve vyjednávání se zločinci? Předpokládám, že ozbrojené složky se na takové situace školí a trénují je.

Nebude probíhající konverzace známkou toho, že žádné vážné nebezpečí vlastně nehrozilo?

Pokud budete schopní v té situaci mluvit, nebylo by lepší to využít na instruování osob, které jsou případně s vámi?



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#42 » úte 16. kvě 2017, 10:33

Knop: Máš bohužel ve všech bodech pravdu. Takže se celé toto vlákono dá shrnout asi takto: nejlepší poslední slova před výstřelem jsou žádná slova.



Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvky: 546

Příspěvek#43 » úte 16. kvě 2017, 10:34

Výhrůžky a zvýšená agresivita povětšinou konflikt jen eskaluje... Člověk by se měl chovat asertivně(nikoli pasivně či podřízeně, neplést si) a v případě že se konflikt dostává za únosnou mez, pak tvrdě a přímočaře... Nejen verbální, ale i nonverbální komunikací by mělo být útočníkovi sděleno, že vy nejste šťastný terč a nechutnáte dobře... Ale toho nedocílíte křikem či výhrůžkami... Další věcí je to, tréninkem jinde než před zrcadlem či manželkou docílit toho, že umíte zvládat krizové situace a návaly adrenalinu do té míry, aby se konflikty daly tímto způsobem i zkoušet řešit...



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#44 » úte 16. kvě 2017, 11:36

Agresivita neverbalni samozrejme neni na miste.

Ja jsem prepadeny byl, mohu rict, ze drtiva vetsina poucek je uplne naprd, protoze zrovna dana situace vypadala jinak, nez si ji clovek lajnoval a vsechno bezi rychleji, nez by clovek chtel. Kazdopadne bejt hnusnej zabralo.

Moje zena celila v mladi pokusu o znasilneni. Nastesti zachovala chladnou hlavu a reagovala slovy "fajn, mam to rada tvrde, tak ukaz frajere, co na mne mas, chci videt poradnej klacek". Dostala poradnou facku a nasilnik utekl. Neznamena to ale, ze to je univerzalni reseni. Neni. Mela stesti.

Proste kazdej, kdo nosi, ma prostredek pro vyrovnani sil. Je ale na jeho zvazeni a treninku, aby ho vyuzil efektivne. Vic se s tim nenadela. Civilista nebude chodit na pravidelne treninky verbalniho zvladani situace. Za dva tri roky se mu to vyhuli z hlavy. Probehlo tady nekolik scenaru, kazdej si musi z toho prebrat aspon dva, tri postupy od totalne pasivniho, ale ne submisivniho, az po aktivni. Hlavne je dulezite umet ovladat zbran. Zustat stronzo a jeste neumet vystrelit, to je tragedie.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#45 » úte 16. kvě 2017, 11:46

Sleduju tu diskusi tady docela pozorně a nemůžu si pomoct, to jsou všechno pozvánky k průšvihu, kdybych to já osobně chtěl aplikovat. je to totiž docela hodně individuální.

Já to mám v hlavě srovnané tak, že se budu snažit vykecat nebo utéct - a až už to nebude dál možné (nebo vůbec nedostanu možnost), tak vytáhnu pistoli s odhodláním střílet. A naprosté maximum (pokud bude útočník stále ještě daleko) bude "Stůj nebo střelím". A jestli se pohne směrem ke mě on nebo někdo z jeho kompliců (když jich bude víc), nebudu váhat a až to skončí, seženu právníka a budu doufat, že mě nezavřou. Zní to cynicky a vybízí to ke komentáři typu "jasně, až se ti to stane, tak se teprve uvidí" - takže rovnou přiznávám, že doufám, že to nikdy nebudu muset podrobit praktickému testu.

Upřímně, větší problém mám s tím, že kdybych fakt chtěl tasit, tak se musím většinu roku nejdřív prodírat přes oblečení a rozepínat bundu a to žere hromadu času.

A k zamyšlení: divili byste se, jak snadno běžný gauner vycítí, že jste odhodlaní ho zabít, pokud překročí určitou hranici. Může to mít samozřejmě mnoho podob - viz Sysopovy příspěvky. Gauner se celý život přirozeně cvičí v rozpoznávání, koho může napadnout a před kým má utéct. Většina pozná, že jim jde o život ještě dřív, než se rozhodnete vy, že teda není zbytí a je čas sáhnout po zbrani. Odhodlání zvítězit a porazit soupeře z člověka čiší a díky němu lze vyhrát bez boje. Snaha nemuset střílet naopak může (a IMHO obvykle bude) působit jako slabost a zvedá pravděpodobnost, že na vás dotyčný nakonec zaútočí, protože vám ty výhružky neuvěří.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů