NO: Poslední slova před výstřelem

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#61 » úte 16. kvě 2017, 15:14

A dostáváme se zpět k prvnímu příspěvku, tj. mít zvládnutou techniku je jedna věc, ale je možné šanci na úspěšné řešení zvýšit připravením si, co člověk má udělat a říct. Právě proto, že se do takových situací nedostáváme denně, je dobré se na to připravovat a nevymýšlet to až v krizi, kdy budeme mít omezený čas i omezené myšlení.

A souhlasím, že další vývoj už je na konkrétní situaci. Ale ten základ, ten impulz útočníkovi "nezačínej útok", je společný a ten řeším.



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#62 » úte 16. kvě 2017, 16:46

Já si myslím, že by mělo bohatě stačit tasit zbraň. Útočník by měl být zaskočen situací, se kterou nemohl počítat, jeho logickou reakcí by měl být útěk. Pokud tomu tak není, a on se zbraně nezalekne, žádné proslovy ho asi už moc nezviklají, a stejně dojde na střelbu. V lepším případě výstražnou.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#63 » úte 16. kvě 2017, 17:15

Luky22: potom se tedy opravdy hodí mít připraveno něco spíše pro případné svědky, pokud tě uslyší zařvat něco ve smyslu "stůj, mám zbraň", ti může být jen ku prospěchu. Nehledě na to, že nenadálý řev není na škodu a nějakou vteřinku k dobru ti může přinést.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#64 » úte 16. kvě 2017, 17:20

Obecně vzato bych volil něco krátkého a jasného. Osobně bych asi v takové situaci použil mnou uvedené věty, protože mi přirozeně naskakovaly. A v nácviku pro stresovou situaci je nejlepší volit to, co je člověku nejpřirozenější (a samozřejmě je to funkční).

Uživatelský avatar
Werewolf
Příspěvky: 171

Příspěvek#65 » úte 16. kvě 2017, 18:04

Myslím, že už se motáte v kruzích.
Zkusme to jinak, zatím předpokládáte konfrontaci s jedincem, ale co:
Jdu po ulici, vidím, že budu muset projít kolem hloučku jakýchsi lidí. Když jsem u nich (třeba 4), jeden mi skočí do cesty a začne brblat něco o vydání peněz např. Než to dobrblá, mám zbytek kolem sebe. Tedy babo raď. Tasit je nesmysl v tento moment, to je jasný, když nemohu kontrolovat ty, co jsou za mnou. Taky je zde šance, že mě drapnou a zbraň najdou... Z této situace mám největší obavy! Co říct? Jak postupovat?



Luky22
Příspěvky: 789

Příspěvek#66 » úte 16. kvě 2017, 18:16

Nejlepší je takovému hloučku se vyhnout. Jít prostě jinudy. A když to nejde, tak se snažit si od nich alespoň udržet odstup. Si teda skromně myslím. Zažít bych to nechtěl. :)



blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#67 » úte 16. kvě 2017, 18:26

Když tě obestoupí více lidí tak jediná cesta vede dopředu takže musíš přejít přez toho co stojí před tebou a když říkám přejít tak to myslím doslova.Jak to udělat záleží na tvé a jeho tělesné konstituci.Když to bude hromotluk a ty budeš mít 60kg tak přez něj nepřejdeš pomocí fizické síly.Možná by pomohla jedna dobře mířená na bradu čímž by jsi ho uspal,ale tam hrozí riziko že se netrefíš a druhou šanci nedostaneš.Takže zbývá táhnout zbraň přímo v tom hloučku a začít střílet přímo na toho před tebou.Na takouvouto kontaktní vzdálenost nejlépe od rovnou boku a co nejrychleji se dostat mimo kruh útočníků.Potom buťo utéct a když vyhodnotíš že by jsi neměl šanci jim utéct tak se otočit a postupně řešit další cíle.Každopádně ať tak či tak.V situaci s výce útočníky nemá IMHO cenu nic říkat nebo se je snažit nějak zastrašit.Slovní zastrašení by možná mohlo zastrašit jednoho útočníka,ale když je jich víc tak zafunguje princip smečky a jakékoliv hrozby z tvé strany je ještě víc vyprovokujou.každopádně platí že do takovéto situace je nejlepší se vůbec nedostat.

Uživatelský avatar
Werewolf
Příspěvky: 171

Příspěvek#68 » úte 16. kvě 2017, 18:34

Tak určité, ale kdysi se mi něco podrobného stalo. Šel jsem v noci městem, nikde nikdo. Najednou zezadu hned za mnou někdy zvolal, než jsem pochopil oč jde, už jsem je měl kolem sebe. Vydal jsem se na útěk. Nejsem bitkař, ale běh mi problém nedělá. Jenže jeden z nich měl lepší fyzičku a já dostal nakládačku. Šlo o mladistvé, co se chtěli jen vyřádit...



blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#69 » úte 16. kvě 2017, 18:36

Ještě bych to doplnil.Když vezmu v potaz tvůj scénář tak bych jako první možnost zvážil jim tu peněženku prostě dát!Bohužel tato možnost je dvousečná.Buď se s peněženkou spokojí a nechají tě odejít,ale tím že jim tu peněženku dáš stáváš se automaticky kořistí a opět může zafungovat princip smečky.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#70 » úte 16. kvě 2017, 18:52

Je mozne, ze by utocniky vytazeni a treba hozeni penezenky,mobilu atd. trosku zamestnalo a vzapeti tasit kver?



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#71 » úte 16. kvě 2017, 18:59

Re: blacknocturno

Nevidim jediny racionalni duvod, proc nosit zbran a pak se podvolit nasili dobrovolne. Ano, kdyz bude nasilnik drzet manzelce nuz pod krkem, tak jsou pravidla jina. Ale jen tak vydat penezenku? Proc proboha? Kdo chce sponzorovat podsveti, nepotrebuje ZP. To si za ty penize muze radeji koupit vice penezenek.



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#72 » úte 16. kvě 2017, 19:02

Re: JardaB

Porad musis myslet na to, ze pokud dojde k vystrelu, tak dojde i na furu papirovani a rekonstrukci. Pokud hodim na zem nejaky pamlsek a pak tasim, tak se muze stat, ze pacifisticky zalobce mne v tom uvari. Zlodej se ukojil na lupu, dale mne neohrozoval, no, takze zivot lumpa je samozrejme vice, nez penezenka, bla bla bla a uz se to veze. Pokud vytahnu neco jineho drive, nez zbran, je to imho spatne.



blacknocturno
Příspěvky: 557

Příspěvek#73 » úte 16. kvě 2017, 19:10

Tak vždy záleží jestli ti to bude stát za to.Nemyslým jestli stojí za to zastřelit nějakýho zmrda kvůli peněžence to je snad jasné.S píš záleží jestli za to stojí ty případné problémy a možné soudy.Z mého pohledu,pokud budu přímo ohrožován 4-5 lidmi kteří mě obestoupí tak mám plné právo střílet s jakými koliv následky pro útočníky a to z pohledu zákona i logiky věci bohužel žijeme v čechách a ti co přežijou budou u soudu vypovýdat proti tobě a bohužel u nás má slovo grázla stejnou váhu jako slovo slušného člověka a oni těch hlasů budou mít víc§



Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvky: 546

Příspěvek#74 » úte 16. kvě 2017, 20:16

Sysop: Přijít o peněženku nemusí být pro člověka až takový nervový otřes... Někoho zabít už ano, ačkoli předtím dokázal navykládat na forech tuny řečí o tom, jak střílet na lumpy... Někdy nejde jen o ušetření života nějakého pobudy, ale i o vlastní život, aby ho člověk netrávil po cvokhauzech...



Sarkafarka.Loupeznik
Příspěvky: 546

Příspěvek#75 » úte 16. kvě 2017, 20:19

Knop píše:"Pokud mu dáš šanci se uklidnit a nabídneš mu falešnou morální výhru, je daleko větší šance, že docílíš svého, tj. konflikt je zažehnán..."

Kolik lidí dokáže naprosto chladnokrevně komunikovat se zločincem, který hrozí útokem, dokáže ho uklidnit, zažehnat útok a nejlépe mu přitom ještě poskytnout psychoterapii a napravit ho?

Tohle jsou naprosto teoretické a nereálné řeči. Nějaký ostřílený policajt, bachař, terapeut, atd., který se s takovými lidmi stýká denně a má za sebou dlouhá léta zkušeností, by to možná dokázal. Ale normální člověk? Ten je proti takovému individuu v obrovské nevýhodě a může mít jedinou šanci se ubránit. Snaha varovat a vyjednávat a dávat zločinci šanci ho může stát život.

To je realita, každý jí holt žije jinak... ;) Ale jedno je jisté, jen tak od poče se to člověk nenaučí a nezažije si to pod kůži... Buďto má někdo dar od Boha, nebo to musí někde potrénovat... A i tak mu to nemusí fungovat, když se, jak už to v životě chodí, podělá co může a stane se to, co se milionkrát předtím nestalo... ;)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: cipis a 14 hostů