Operace očí



iloveguns
Příspěvky: 1424

Příspěvek#16 » stř 17. kvě 2017, 14:38

Já jsem měl oči v takovém stavu, že jsem bez brýlí nepřečetl noviny a na televizi jsem potřeboval jiné brýle. Už jsem byl dost nasrán z toho neustálého střídání brýlí a dávání pozor, abych je náhodou nezapomněl doma, že jsem zajel do Zlína na kliniku docenta Smečky. Nechal jsem si udělat obě oči najednou a již cestou zpět z operace jsem si v pohodě bez brýlí četl.



pitrsm
Příspěvky: 63

Příspěvek#17 » stř 17. kvě 2017, 14:46

Piggy, peggy: Nevidět a trefovat se může vymstít i hůře :roll: viewtopic.php?f=10&t=3613
Sorry za mírné OT



Sysop
Příspěvky: 411

Příspěvek#18 » stř 17. kvě 2017, 15:23

Ja jsem kratkozrakej, na levym 2,75, na pravym 0,5. Nikdy v zivote jsem dioptricke bryle nenosil, ale loni uz mi prislo divny ze tim levym vidim do dalky nejak blbe, takze jsem sel do obchodu, nechal si zmerit oci a koupil kontaktni cocky. Uz jsem je mel parkat pri rizeni, ale na strileni ne.

Zvazoval jsem i operaci, ale vsude jsem cetl, ze na kratkozrakost je ta operace rizikova s vselijakym vysledkem, tak na to zatim kaslu. Stve mne, ze nevidim perfektne, ale co par let se zlepsuji metody ocnich operaci, tak treba jeste neco vymyslej.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#19 » stř 17. kvě 2017, 17:11

pitrsm: Jednak jsem psal "žertem říkáme" a nenapadlo by mě, že to někdo vezme vážně, druhak mám vadu samozřejmě korigovanou brýlemi, jak vyplývá z kontextu.



pitrsm
Příspěvky: 63

Příspěvek#20 » stř 17. kvě 2017, 17:40

peggy: V pohodě, já to myslel také s nadsázkou k té replice, protože to druhé moc k žertování není (leda hodně černý humor). Pokud to bylo pochopeno jinak tak se omlouvám.
Jinak zrak je při střelbě jeden z nejdůležitějších faktorů. Já zatím brýle nenosím, ale vzhledem k věku už taky začínám pozorovat nastupující vetchozrakost a "dlouhé ruce" tak jsem zvědav co to udělá časem a nějaké ty brýle na čtení)střelbu mě počítám také neminou.

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1572

Příspěvek#21 » stř 17. kvě 2017, 18:30

Ano, ten případ je až neskutečný.
Ale abychom se drželi tématu - a přivedly mě k tomu ty "dlouhé ruce" - víte někdo, jak se tento efekt stárnutí projevuje u operovaných očí (korekce laserem)? Hádám, že se bude objevovat také.

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 640

Příspěvek#22 » stř 17. kvě 2017, 18:52

vetchozrakost, tj. snížená schopnost zaostření v důsledku stárnutí se projevuje i u laserových korekcí

lze to řešit poměrně rizikovou další korekcí (čímž se navíc jen posune optimální vzdálenost zaostření), anebo implantací nitrooční multifokální čočky (pak není rozdíl mezi korigovaným a "přirozeným" okem)

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 640

Příspěvek#23 » stř 17. kvě 2017, 19:09

osobně velmi lituji 12 let od korekce obou očí (-4,5D) metodou 3D Lasik v ÚVN jediné věci = totiž, že jsem si ji nechal udělat až ve 30 letech a ne už o 10 let dřív (na 100 % to byla má nejlepší životní investice)
ano, ve skutečnosti bych na to tehdy neměl peníze a technologie ještě nebyla na dostatečné úrovni... ale životní komfort je prostě nesrovnatelný (a to jsem nosil superlehké brýle, které mne neomezovaly ani při sportu)

před operací jsem ale střílel jen ze vzduchovky a kuše/luku, takže těžko to srovnávat... každopádně po 12 letech je "vada" stabilní (v podstatě 0, jen podobně jako Niaz mám dominantní pravé oko a přitom malinko ostřeji vidím na levé, což mi tak první rok vadilo, teď už to nevnímám)... jen mi poslední dobou někdy po ránu trvá dlouho, než se rozkoukám, oči jakoby nechtěly ostřit, ale to může být věkem a únavou, těžko to svádět na laser

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 990

Příspěvek#24 » stř 17. kvě 2017, 20:51

Já jsem věku značně pokročilého a uvažoval jsem také o laserové operaci. Mám - 2,5D. Když jsem se ptal tam kde to dělají, tak ten věk nebrali jako limitující (i když je zcela mimo doporučované rozmezí), ale naše známá, oční lékařka ke které chodím, mi to vymluvila s tím, že je to vždy něco za něco, že ta operace evokuje jiné drobné komplikace, které se časem mohou násobit. Tak jsem to vzdal i když mě to mrzí. Ona sama nosí brýle a na operaci by prý nikdy nešla a její názor je takový, že ta zařízení, která laserové operace nabízejí, to berou hlavně přes finance a tak vyhoví a operaci provedou i když to není právě moc vhodné...

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 640

Příspěvek#25 » stř 17. kvě 2017, 21:21

ano, je hodně pracovišť, která jdou beohledně po zisku (do určité míry se to dá odhalit předběžnou prohlídkou), ale také je v optice velmi silná profesní nevraživost a množství předsudků

v mé sociální bublině je neobvykle mnoho optiků, optometristů i pár očních lékařů a vždycky když došlo na diskusi o něčem mimo mainstream, tak jsem si vyslechl... nejdřív čočky byly děsně fujky a zdraví škodlivé, ale po čase, kdy je začli sami prodávat a používat už vlastně nebyly problém, pokud je to od odborníka... pak zase refrakční operace jsou nejhorší zlo a nikdo neví co to člověku za 20 let udělá (v době kdy já sám jsem laicky technologii sledoval alespoň 15 let), teď když už je kolem dost lidí, kteří si to nenechali rozmluvit a jsou spokojení, tak pomalu začínají připouštět, že pro někoho by to mohla být za ideálních podmínek možná varianta...



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#26 » stř 17. kvě 2017, 21:21

Absolvoval jsem operaci v roce 1997 kvůli střelbě na dlouhé vzdálenosti v armádě. Měl jsem sice jen něco přes půl dioptrie, ale musel jsem mít oči zdravé. Technologie ještě nebyla dokonala, takže se oko k normálu vracelo snad tři měsíce, ale teď oko 20 let drží jako židovská víra. Navíc jsem celou dobu cvičil plnokontaktni bojové sporty, takže oko dostalo urcitě stovky úderů, včetně několika slušných KO s převozem do spitálu, kdy byla v oku dva měsíce krev. Všechno vydrželo a doteď drží skvěle. Ipsc pistolové a puškové střílím 13 let bez jakýchkoliv problémů. Operaci každému doporučuji.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#27 » čtv 18. kvě 2017, 13:05

Já mám voperované monofokální čočky na dálku již přes 3 roky a nemohu si je vynachválit. Vidím na ně na všechny vzdálenosti lépe, než dříve s brýlemi (cca 6 dioptrií a atigmatismus- každé oko trochu jinak). Na čtení a k PC používám brýle, ale krátkodobě (cca A4) přečtu lépe, než dříve i bez brýlí. Střelba naprosto bezproblémová. Před operací jsem měl mírně rozmazaná buď miřidla, nebo cíl. Teď vidém oboje vyhovujícím způsobem docela ostře.

Umělé nitrooční čočky se doporučují cca od 40 let výše. Ale chce si vybrat kliniku, kde to provedou. Po osobní zkušennosti mohu doporučit Prahu- Horní Počernice http://www.ocniklinikahp.cz/.

Kamaráda oprerovali v Praze na jiné klinice. Přes veekend, hned po operaci, měl nějaké problémy s pravým okem, volal jim, ale odkázali jej až na pondělí. Bohužel díky pozdnímu ošetření problému pak na to pravé oko téměř nevidí. To mu dělá velké problémy zvláště při řízení ...

Nejsem si jistý, ale na nouzové případy jsou v Horních Počernicích připraveni. Já tenkrát měl mobilní telefon přímo na primaře, který mě operoval s upozorněním, že mám volat při jakýchkoli potížích i o veekendu ... Naštěstí se nevyskytli ani sebemenší problémy :-)
Jak to mají aktuálně nevím. Ale stačí se zeptat. Stejně je nejdříve nutné vyšetření, je-li operace pro konkrétního pacienta vhodná.

Uživatelský avatar
Harmitsch
Příspěvky: 81

Příspěvek#28 » čtv 18. kvě 2017, 14:57

Irish_terrier> tak to mě opravdu zaujalo - jsem zcela v cílové skupině :) Dioptrií mám méně +3.25 / +3.75 a různý astigmatismus. Na čtení klidně brýle budu mít do smrti, ale pokud bych se zbavil brýlí na dálku (teď bez brýlí nevidím ani na blízko, ani na dálku), ta by to bylo skvělé. Jak dlouho ty čočky vydrží? Předpokládám, že ta operace je asi trochu náročnější než pouhé seříznutí rohovky....

Na http://www.lekari-online.cz/ocni-lekars ... mele-cocky píšou, že je tam dlouhé adaptační období (3 měsíce). To jako že je třeba tu dobu oči vůbec nenamáhat? Já dělám u počítače, takže to by bylo dost nepříjemné



smates
Příspěvky: 351

Příspěvek#29 » čtv 18. kvě 2017, 16:33

Ja bych na tu operaci rad sel mam -5,5 na kazde oko a spatne se mi miri.Ale bohuzel financne je to pro me jako delnika neunosna castka :-(



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#30 » čtv 18. kvě 2017, 17:42

Na Horní Počernice opatrně měli před nějakou dobou dost velký průser a vzápětí si změnili jméno.
Jinak přes 3 roky korekce u LEXUM. Sice dražší, ale se zárukou. Měl jsem brýle skoro 30 let, od -0,75 přes -2,0 do -1,5. Už mně nebavilo stále hlídat kde jsou, v létě mít druhé sluneční a střílení speciální ... Ostře vidět max. do 2 m.
Střílení nyní výrazně lepší i když na jednom oku pro lepší koukání na blízko byla nechána malá vada do dálky. Přesto vidím ostře. Výhodou je kompletní periferní vidění, protože to s brýlemi nedáš.

Vetchozralost žádná operace nespraví, to je prostě stáří.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 25 hostů