Operace očí



negr
Příspěvky: 18

Příspěvek#31 » čtv 18. kvě 2017, 20:25

Na vetchozrakost existuje operace-jmenuje se kapka rosy.
http://www.gemini.cz/zakroky/operace-oc ... apka-rosy/

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#32 » čtv 18. kvě 2017, 21:15

to ji ovšem _nespraví_ (v coffeeho slova smyslu), pouze implantují čočku mimo osu vidění, abys v určitém úhlu viděl ostře na blízko (alternativa za bifokální brýle)... na dálku ti to tedy zaostřit nepomůže a na střílení to asi moc nebude (viz potíže iloveguns na začátku vlákna)



Kubeš
Příspěvky: 11

Příspěvek#33 » pát 19. kvě 2017, 07:28

Já jsem se na operaci chystal. dokonce jsem měl již po vyšetření a když jsem zjistil, že se to dá operovat jen při síle rohovky nad 500 mikronů (?), tak jsem se na to vykašlal. Ta záruka co dávají je celkem zavádějící, protože pod 500 nepůjdou kvůli zhroucení rohovky. Já měl na jednom oku 538 na druhém 529. Kámoše dokonce vyřadili protože měl pod 500 a doporučili mu nitrooční čočku.
Následně mi dochtor řekl, abych počítal s tím, že budu muset okamžitě nosit brýle na blízko, protože je mi přez 40 a je vůbec divné, že je stále nepotřebuji. Poslední kapka byla, když jsem se dozvěděl, že po této operaci se pořádně nedá změřit nitrooční tlak.



Piggy
Příspěvky: 1864

Příspěvek#34 » pát 19. kvě 2017, 07:56

K tomu "(?)": je to logické, protože při té operaci se ubírá materiál rohovky. Když je její tloušťka pod půl milimetru, byla by už potom příliš tenká, "nedržela by tvar" a vidění by bylo spíš horší než lepší.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#35 » pát 19. kvě 2017, 10:03

Já jsem si nechal implantovat nitrooční čočky na obě oči a je to ta nejlepší investice. Dříve jsem musel nosit dvoje brýle, jak na blízko, tak i na dálku, už jsem bez brýlí nepřečetl ani titulky v televizi a o čtení ani memluvě. Nyní bez problémů čtu, dobře vidím i na dálku. Brýle tedy již nosím jen k počítači a na střelbu. Je to stále lepší, než brýle nosit pořád.

Uživatelský avatar
sunny-x
Příspěvky: 78

Příspěvek#36 » pát 19. kvě 2017, 13:05

Napíšu svoji zkušenost s Gemini (Ostrava) rok 2014: Vstupní vyšetření = všechno krásné ok. Doživotní záruka bla bla. Osobní pocit=jako ve fabrice na běžícím páse. Měl jsem brýle pouze na dálku. Rozhodnutí opeovat je moje blbost (věk 35). Byl jsem upozorměn na možné komplikace, které jsou jen velmi výjmečně a já se prý bát nemusím. Po operaci mě posadili před terminál a řekli zaplaťte, jako bych na něj měl hned vidět (viděl jsem šedou mlhu a oči mě bolely jak cyp). Operace prý proběhla v pořádku a vše je OK. I pooperační vyšetření OK. Problémy které mi operací vznikly: Dioptrické brýle jsem vyměnil za sluneční, jsem velmi citlivý na UV záření, světla v noci mají paprsky do všech stran, zaostření blízko/dálka mi trvá dlouho, a když v noci v místnosti zhasnu, tak trvá cca 10 min než se rozkoukám (před operací to bylo tak 10s). S kecama jak je to OK jděte do ...
Já si oči zničil sám, prosím neopakujte moji blbost.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#37 » pát 19. kvě 2017, 13:51

Je velký rozdíl mezi pracovišti, kde operace dělají. Rozhodně doporučuji se svěřit jen těm, kteří nemají reklamace a kteří toho úspěšně odoperovali nejvíc. Já jsem asi dva měsíce sbíral informace o všech pracovištích v republice než jsem si vybral, a nelituji toho.

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#38 » pát 19. kvě 2017, 18:18

přesně to potvrzuji... já sbíral informace dokonce mnoho let před zákrokem, než jsem se rozhodl (ale měsíc by stačil, já tehdy hlavně čekal na novější technologii)... a šel jsem tam, kde se semnou bavili o negativech, nikoliv pozitivech operace, tam, kde mi na předoperačním vyšetřením našli problém, nikoliv tam kde potvrdili, že je vše super, a přímo k operatérovi, který měl široko daleko nejvíc zkušeností, nejen do kliniky zaštítěné známým jménem



Apep
Příspěvky: 93

Příspěvek#39 » pát 19. kvě 2017, 19:51

Taky přidám zkušenost. Od dětsví jsem nosil brýle, postupem času se mi ustálila krátkozrakost s dioptriemi na pravém 8,75 a na levém dokonce +- 11,25, navíc k tomu astigmatizmus. Před cca 9 lety jsem postoupil operaci typu LASIK na klinice LEXUM v ČB. Pan primář mi tenkrát, řekl že pravé oko bude dobré ale u toho levého nezaručí 100% úspěšnost. Na levém mi pooperaci zůstalo cca 0,25-0,5 D a pravé naprosto OK. Dneska je vše stále zatím v pohodě. Žádné navazují problémy nemám, žádná šeroslepost nebo světloplachost, prostě nic ani brýle kvůli levému oku vůbec nosit nemusím. Takže záleží taky jak se asi poštěstí.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 853

Příspěvek#40 » pát 19. kvě 2017, 22:25

Doživotní záruka je blbost, znamená to otočit se a jít jinam.
Záleží také na metodě. To že nebylo vidět po operaci už něco výrazně naznačuje. Co vím, tak kdo se nechal vylepšit, tak hned viděl. Sice jsou oči po operaci rozkapané, ale žádná mlha. Jedinou mlhu jsem viděl při operaci, když mi oddělovali krycí vrstvu rohovky. To nebyl příjemný pocit, pár záblesků, rohovka zpět a rázem sokolí zrak. :-)

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#41 » sob 20. kvě 2017, 05:57

Zhodou okolnosti som bol minuly tyzden po par rokoch na kontrole u ocnej vo Viedni (co som zaregistroval tak dama popri svojej ambulancii vykonava aj operacie na klinike). Robila mi rozne vysetrenia pomaly pol hodinu, tak sme pokecali. Na temu operacie mi bolo povedane ze pri mojich dioptriach a veku je to nezmysel. Som kratkozraky, mam na slabsom oku -4, po vysetreni som dostal na pracu na PC / citanie / hrabanie sa v drobnych veciach predpisane aktualne -2,5ky - s tym ze pocita ze ked sa mi to definitivne ustali (vraj medzi 50-55rokov) tak budem "na blizko" bez okuliarov.

Inak tento efekt kde mi posledne roky vek koriguje kratkozrakost som uz zaregistroval pri sparringu na treningoch resp. v inych situaciach kde odkladam (sosovky mi nikdy prilis nevyhovovali). Po operacii by som sice mal kratkozrakost prec, ale zase by som potreboval okuliare na blizko. Toz neviem ci mi to za to stoji. Mat o 20-25 rokov menej, samozrejme do toho idem, takto na to kaslem.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#42 » sob 20. kvě 2017, 12:58

Harmitsch píše:Irish_terrier> tak to mě opravdu zaujalo - jsem zcela v cílové skupině :) Dioptrií mám méně +3.25 / +3.75 a různý astigmatismus. Na čtení klidně brýle budu mít do smrti, ale pokud bych se zbavil brýlí na dálku (teď bez brýlí nevidím ani na blízko, ani na dálku), ta by to bylo skvělé. Jak dlouho ty čočky vydrží? Předpokládám, že ta operace je asi trochu náročnější než pouhé seříznutí rohovky....

Na http://www.lekari-online.cz/ocni-lekars ... mele-cocky píšou, že je tam dlouhé adaptační období (3 měsíce). To jako že je třeba tu dobu oči vůbec nenamáhat? Já dělám u počítače, takže to by bylo dost nepříjemné

Čočky jsou již nadosmrti, tedy pokud Ti někdo nevipíchne oko ...
Operace jednoho oka trvá cca 30 min. Já jsem si připlatil za laserový řez. Ten zároveň původní čočku rozdělí na 4 části. Tato operace trvá cca 10 min. Pak mě převezli na druhé pracoviště, kde byly odstrněny zbytky původní čočky a vsunuta a rozbalena nová čočka. To bylo asi také tak na 10 min. Takže s prodlevou mezi tech cca 30 min. Druhé oko bylo déle, protože si mezi udělali asi 20 minut pauzu ...
Vidět oběma očima je okamžitě. Problém je jedno oko po operaci a druhé přes brýle. To jsem viděl na jedno, nebo druhé oko. Spolu to moc nešlo.
Pacientům z velké dálky dělali obě oči najednou. Ale asi lepší je jaždý den jedno oko. Druhý den před operací jsem byl na kontrole, a když vše bylo v pořádku, tak jsem šel na operaci druhého oka.

Četl jsem tedy až asi za 4 dny. Ale ne kvůli očím, ale čekal jsem na brýle na čtení a k PC. To chce u monofokálních čoček pak vyladit na optimum.
Mezi čtením a PC mám rozdíl asi 1/4 nebo 1/2 dioptrie. Přesně si to nepamatuji.
Takže pracovat u PC můžeš fakticky hned. to žádný problém není. Větší fyzické námaze je nutné se vyvarovat minimálně měsíc, ale úplně té maximální námaze 3 měsíce. On se totiž při fyzické námaze zvyšuje i nitrooční tlak. Takže raději s fyzičkou počkat déle. Známému při horské tůře praskly žilky, ale dali ho dohromady. Jen to pak trvalo déle ...

Další "komplikace" je v tom, že než zaroste umělá čočka do oka, tak jsou v periferním vidění vidět lomy obrazu. Takže když okolo mne např. projížděl pomalu vlak, viděl jsem chvilinku jakoby 3 překrývající se lokomotivy. Ale to po pár měsících přejde a vidíš úplně normálně, jako člověk se zdravým zrakem. Jen neakomoduješ čočku a na blízko nouzově ostříš štěrbinou víček ... Na práci a čtení samozřejmě pak brýle na blízko.

Uživatelský avatar
Harmitsch
Příspěvky: 81

Příspěvek#43 » sob 20. kvě 2017, 15:20

díky za vyčerpávající popis. Teď stejně nosím jedny brýle abych viděl ostře kolem sebe + nedávno přibyly spec. na čtení (teda když nejsou malá písmena, tak to jde jen tak tak i těmi druhými). Začnu tedy zase sledovat "zkušenosti". Představa se zbavit brýlí na střílení je hodně lákavá.....

Uživatelský avatar
Hockeyista
Příspěvky: 36

Příspěvek#44 » ned 21. kvě 2017, 11:39

Dokud alespoň trochu vidím, tak bych do operace nešel. Jak už psala spousta lidí přede mnou, je tam řada dost četných negativ v podobě pozdějších problémů s vysycháním oka nebo zvýšená fotosenzitivita či co já vím. Navíc je to většinou jen dočasné řešení.

Sám přemýšlím co dělat. Když se setmí nebo jsem unavený, tak vidím o něco hůř než normálně. Na 50 metrů ale např. nepřečtu číslo tramvaje ani za světla, ale s ohledem na použití zbraně mi to přijde jako nepodstatné omezení. Většina případů NO se odehraje na vzdálenost menší než 5 metrů a je rozdíl nedokázat na tu vzdálenost něco přečíst nebo někoho vidět. Určitě nechci mít brýle na nose vždy, když u sebe budu mít kvér (tzn. třeba celý den). Asi to ani není příliš dobré, protože oko tím leniví.

Mnohem víc mě ale se..., štvou sklivcové zákalky.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#45 » ned 21. kvě 2017, 21:35

Hockeyista píše:Většina případů NO se odehraje na vzdálenost menší než 5 metrů a je rozdíl nedokázat na tu vzdálenost něco přečíst nebo někoho vidět.

Nejde o to, že někoho vidíš, ale že bezpečně identifikuješ, že má/nemá zbraň. Aby se Ti nestalo, že zastřelíš domnělého útočníka s mačetou, ale svědci uvedou, že nesl smeták. V lepším případě. Sorry za OT.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: nn, Střelec a 10 hostů