UTAS XTR 12

Uživatelský avatar
erteple
Příspěvky: 229

Příspěvek#1 » čtv 13. črc 2017, 07:44

Ahoj,

uvažuji o koupi UTAS XTR 12ga a tak sbírám názory.Samozřejmě jsem viděl speciíl střelnice HD na YTB , ale kromě toho (dovolím si říci, snad nikoho neurazím) poučného proma o ní zatím nikdo moc neví. Na českých fórech jsem nenašel nic moc; něco nepřebíjí, jsou (samozřejmě) potřeba silnější navážky, ale na druhou stranu se to musí nejdřív ochodit, pak poznámky ohledně kolísavé kvality zpracování (povrchové úpravy, včetně "střev").

Na fórech v USA jse mse dozvěděl něco trochu víc, jak kladné (hezká zbraň, funguje), tak záporné a ne zrovna málo: slabé pružiny vyhazovače, po 5 výstřelech odešl "6 o'clock bolt" (podavač nábojnic?) a "operating rod" (nějaká zarážka pístu?). Hodně radili brát později vyrobené kusy (jasně, turci prý reagují a průběžně upravují), ale tak nějak pochybuji, že v ČR budou k dostání (předpokládám, že "se" dovezla jedna várka). A nechtěl bych mít problémy jako jeden přispívající, kterému postupně odešlo snad vše, co mohlo a zbraň mu stejně přebíjela jen s jedním typem náboje. Stejně tak řešit tady výměnu dílů bude problém (hlaveň spíše připravena na kompenzátor než na choky - na výměnu nákupka atd...)

Na druhou stranu mě opravdu láká možná výměna za .308 win upper receiver a i celková možnost vlastnit tohle kladivo - ostatně i když bych si raději pořídil nějakou opakovačku (ze stejného důvodu - pro radost, jentak 5x ročně na střelnici, možná občas nějaká amatérská soutěž stylu LOS), mám tendenci chvátat, protože nikdo neví, jak to bude s novým zákonem / směrnicí / revizí směrnice atd... Další pravdou je to, že zbraň určitě nekoupilo jen těch 5-7 lidí, co jsem od nich četl negativní hodnocení - co ten zbytek? Upravoval? Je spokojený? Prodal?

Jaké jsou Vaše zkušenosti?
A Váš názor? Koupit, nekoupit, vyčkat?



RastoSB
Příspěvky: 12

Příspěvek#2 » stř 14. lis 2018, 18:47

Oživuji toto téma, jsou nějaké zkušenosti s touto brokovnicí ?



McGoff
Příspěvky: 37

Příspěvek#3 » stř 14. lis 2018, 20:10

Dnes jsem si ji přinesl domů, po neděli ji zajdu přihlásit a mohu poreferovat. Co jsem zatím našel na českých fórech, tak je třeba vybrat střelivo, které bude přebíjet. SB jsou nevhodné kvůli slabé navážce, zkusil jsem vzít Fiocchi, které by měly být silnější. Uvidíme na střelnici, jak se to bude chovat. Tak či onak je ji třeba zajet, aby se hrany srazily a vše začalo chodit hladčeji.

Jinak povrchovka nic moc, blíže ji budu zkoumat za světla. Jsou tam fleky, jako by to někdo stříkal barvou ve spreji. Ale stejně tak může jít o zbytky oleje, teď večer těžko říct. Nicméně na funkci to nemá vliv a kdykoliv ji lze dát na cerakote :-)

Co se moc nepovedlo je předpažbí, které hodně řeže do ruky bez rukavic. Není to ale nic, co by se nedalo spravit pilníkem či jiným vhodným nástrojem na sražení hran. Zevnitř to vypadá opracované dobře, možná ale bude potřeba něco dodělat. Blbé je, že pro natažení závěru je zapotřebí dvou prstů, není to ale nic, co by se nedalo doma upravit. Také ovládání pojistky není úplně komfortní, ale to se asi časem vychodí (nebo nastoupí opět pilník). Je to takové DoDo, ale za ty prachy... :-)

Najde se tu někdo další, kdo si ji pořídil ve výprodeji, aby poreferoval?

Uživatelský avatar
Beast
Příspěvky: 7

Příspěvek#4 » čtv 29. lis 2018, 19:25

Taky jsem si ji pořídil a první věc, co jsem s ní udělal bylo, že jsem ji komplet rozebral a komplet vyčistil. Asi ji po výrobě zkoušeli a moc práce s čištěním si pak rozhodně nedali. Při sundávání předpažbí přišlo na řadu i kladivo přes kousek dřeva. Ale to se asi časem oběhá. Sa vz. 58 se holt rozebírá jednodušeji. :lol: Teď už je vyčištěná.

Na střelnici jsem se zatím nedostal, mám připravené k vyzkoušení různé patrony, od starých papírových Black Star 12/70, přes nové Fiocchi až po Buck Shot Magnum 12/70 s 8,4 mm broky. Tak uvidím.

Hodil by se druhý pětiranný zásobník a samozřejmě aspoň jeden desetiranný. Taky nějaký popruh. Tipy na oboje se hodí. ;)

20181127_172501.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
erteple
Příspěvky: 229

Příspěvek#5 » pon 31. pro 2018, 22:08

Já ji zatím nekoupil, přednost dotala jiná (CZ557 Varmint)... Ale to vůbec nevadí; chlapi chlubte se, vychvalujte, referujte, přesvsědčte mě, že je čas na semiauto brokovnici :-D Když vidím fotku od Beast, říkám si, "sakra krása, i ty hrany bych snad srazil", ale jak to střílí? Chápu, v zimě se na střelnici tolik nechodí, ale budu rád za každý feedback...



RastoSB
Příspěvky: 12

Příspěvek#6 » úte 8. led 2019, 17:45

Ahoj, tak jsem si ji pořídil a byl jsem ji vyzkoušet na střelnici. 50 ks Slug 12/67 SB a 50 brokových RC 12/70 obě 32g. Obě bez problému. Stříleno na 25m pistolový terč. Po úvodních 5 ranách jemně pod černou, po výškové korekci mušky již vše v černém. Mám 75 kg a zpětný ráz mi vůbec nepřišel nějak velký. Mimochodem 5 posledních slugů vystřeleno půjčenou brokovnicí Winchester SXP Defender a zpětný ráz trochu znatelnější, nicméně střelba rovněž velice příjemná. ( taky by se mi líbila ).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Kouťák
Příspěvky: 1

Příspěvek#7 » sob 9. úno 2019, 16:21

Ahoj přátelé, také jsem se stal majitelem této "hračky" . Zbraň byla zakoupena jako nová v obchodě zlatá puška ale doma po důkladné rozborce jsem zjistil že zbraň je již hodně střílená :( což mě velice zamrzelo. Nicméně zatím jsem dal jen pár zkušebních ran trapovými a skeetovými náboji o navážce 28g a Všechny bez problémů natáhli.
Chtěl jsem se zeptat zda někdo nezkoušel zda do brokovnice pasují zásobníky balikli a uzkon? Dík za info



Karlos81
Příspěvky: 54

Příspěvek#8 » ned 18. říj 2020, 18:12

Zásobníky z Balikli co maji v Esaku nepasujou. Otvor pro záchyt je umístěný výš.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 9 hostů