Maketa CZ75 pro nácvik manipulace?



RiMr
Příspěvky: 4

Příspěvek#1 » čtv 13. črc 2017, 11:09

Zdravím, v budoucnu si hodlám pořídit ZP. CHodím na střelnici s dozorem kde střílím z Glocka. Chci se na zkoušky důkladně připravit a protože pravděpodobně bude při zkouškách použita CZ75, potřeboval bych si důkladně nacvičit manipulaci se zbraní, sborku rozborku, závady atd. Jasně že si můžu půjčit zbraň na střelnici a tam to pod odborným dohledem pilovat (což v přípravě na zkoušky na závěr plánuju), ale před tím bych si chtěl v klidu doma udělat nějaký "předvýcvik". Jde mi hlavně o velikost, mám opravdu velké ruce a dlouhé prsty a úchop CZ75 je pro mě dost složitý, všude je něco kde prsty nemají co dělat :) .
Tedy, dá se koupit nějaká maketa CZ75, která má části jako skutečná, tedy z hlediska nácviku manipulace? Vím, že se dají koupit znehodnocené, ale ty stojí x tisíc. STačila by mi nějaká plastová atrapa. Jasně, nemá hmotnost, ale jde mi o tu velikost.
Děkuji za případný tip či názor.



Slezman
Příspěvky: 352

Příspěvek#2 » čtv 13. črc 2017, 11:17

Nejdřív bych šel na kurz na domovské střelnici, kde bude zkouška.
Já si pak dle naučených postupů z kurzu úkony pro zkoušku a manipulaci obecně zkoušel na mé dosavadní plynovce s několika použitými nábojkami , včetně rozborky, kterou jsem ale od úchopu ala CZ75 dělal jen jako, protože se samozřejmě rozebírala jinak. Plynovku jsem ale taky rozebíral, prtoože jsem měl tendence zapomínat na ověření funkce po složení.
Spíš doporučuji několik dní před zkouškou kondiční střelbu (20 ran) + čas na manipulaci (30 minut) domluvit na domovské střelnici a dokoupit.
Naposledy upravil(a) Slezman dne čtv 13. črc 2017, 11:19, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1299

Příspěvek#3 » čtv 13. črc 2017, 11:19

Být Tebou, tak bych si zašel na střelnici, kde budeš dělat zkoušky a zeptal se na přípravný kurz - pak bys měl dostat do ruky přímo pistoli, se kterou budeš dělat zkoušku (ale nemusí být úplně pravidlem, tak se zeptej, jestli zkouška probíhá s jejich zbraněmi).

Aby to nebyl úplně OT, tak já trénoval na plynovce Kimar... Ale rozborka je trochu jiná (hlaveň je v jednom kuse s rámem, musí se povytáhnout vedení vratné pružiny např. špendlíkem a teprve pak jde rozborný čep ven), nicméně na zbytek manipulace - držení směru, vypouštění atd. pomohla... Koupena (bez světlic) za 1900,- na bazoši...

viewtopic.php?f=5&t=7331



Chip
Příspěvky: 641

Příspěvek#4 » čtv 13. črc 2017, 11:32

Zcela chápu zacatečnicke nadseni, ale tento plán příliš dobrý není. Funkční makety zbraní se sice vyráběji( např. červený Glock) ale jejich cena je minimálně stejná jako ostré zbraně. Pokud jde o zbraně znehodocené, tudy cesta nevede. Zákon nařizuje znehybnit veškeré ovládací prvky, takže š nimi můžeš maximálně rozbíjet ořechy. Všechny další cesty, např. Airsoft atd jsou možná dobre pro nácvik změn polohy nebo přesuny pokud stŕílís IPSC, ale k vyuce samotného ovládání zbraně se moc nehodí. Spíše než experimentovat s nejistým výsledkem bych doporučoval nekoupit nic a ušetřené peníze investovat do nákupu munice a pobytu a střelnici. Po úspěšných zkouškách si koupíš vlastní zbraň a můžeš sušit až ti upadnou ruce...:'l



Vaclaf
Příspěvky: 102

Příspěvek#5 » čtv 13. črc 2017, 11:33

Podívej se na netu, jsou firmy, co přípravu dělají. Teď dochází ke změně prováděcích předpisů, tak uvidíme, co nás čeká. třeba http://www.chcizbrojniprukaz.cz

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 1011

Příspěvek#6 » čtv 13. črc 2017, 11:36

Koupil jsem dceři CZ 75 SP-01 SHADOW manuální airsoft. Rozměry jsou 1:1 , hmotnost samozřejmě podstatě nižší. Stálá 410 kč. Tak možná jestli by ti taková varianta vyhovovala ? Manipulace se zásobníkem totožná, kohout bohužel nefunguje jako na originále a natažení závěru má kratší ciklus. Jinak existují airsoft verze kde je manipulace i mechanizmus totožný ale tam je cena kolem 4000 kč.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#7 » čtv 13. črc 2017, 11:39

Taky určitě doporučuju plynovku, zásady jako zásobník ven, kontrola komory, míření jedním směrem, průchodnost hlavně, závady, atd, všechno se s tím dá cvičit, a že je rozborka jiná, notabene jednodušší, to už stačí absolovovat párkrát na střelnici v rámci přípravy. Ty dva litry, co ten Kimar stojí, jsou v porovnání s výdajema jenom trochu aktivního střelce naprostej pakatel.



RiMr
Příspěvky: 4

Příspěvek#8 » čtv 13. črc 2017, 11:46

Díky všem za odpovědi.
Na střelnici chodím cca každé dva týdny (vždycky si prosvištím takovou tu základní manipulaci, vystřílím 1 krabičku a jdu) a když jsem dřív bydlel jinde tak jsem s přáteli co měli ZP chodil na střelnici často a pravidelně. Dá se říct, že už jsem osel (protože zbytečně draze) prostřílel několik vlastních zbraní. Co se týče manipulace se zbraní, tak jsem vždy i po dozoru vyžadoval aby na mě byl pes a nevzpomínám si, kdy jsem měl naposled nějaký problém. A právě jsem se rozhodnul, že už to konečně udělám jak to má být, tedy s vlastním ZP. Jen prostě s tou ČZ toho moc nemám, skutečně se mi špatně drží (oproti tomu Glocku třeba) a nerad bych vyletěl kvůli tomu, že ve snaze viditelně držet prsty od spouště nebudu schopný pohodlně vypustit zásobník atd.
Tak jo, mrknu na ty plynovky někde v obchodě a hlavně holt začnu střílet s tou ČZ, no :) Ani nevím, jestli se na ni dají dát větší části hřbetu rámu? Předpokládám že ano. Otázka ale je, jestli bych je mohl mít i při zkouškách..
Kde budu dělat zbroják včetně přípr. kurzu jsem se ještě nerozhodnul, jsem z Prahy takže těch možností je dost.



Sedek
Příspěvky: 97

Příspěvek#9 » čtv 13. črc 2017, 11:55

Já jsem si v hračkářství koupil dětskou kuličkovou pistoli, co má vyjímatelný zásobník a natahuje se pohybem závěru, stála mě 100 Kč. Po cca hodině hraní s Dremelkou se dala rozebírat stejným způsobem, jako CZ75. Sice vratná pružina je navlečená na hlavni (dalo by se to dobře vyřešit, ale už se mi pak nechtělo), náboje do ní nejdou a je menší, než klasika CZ75, ale pro nácvik manipulace to bylo dost dobré.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#10 » čtv 13. črc 2017, 11:59

Pokud máš manipulaci zažitou s jinou zbraní té 75 bych se tak nebál a spíše bych si vybral střelnici kde budeš dělat ZOZ a udělal si manipulaci se zbraní kterou nabízí ke zkouškám. Pokud nedosáhneš na vypuštění zásobníku, tak za použití slabé ruky tě nikdo soudný nevylije, stejně tak za vytlačení rozborného čepu zásobníkem.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2981

Příspěvek#11 » čtv 13. črc 2017, 12:12

Kromě výše uvedených rad, pokud by byly nedostatečné, doporučuji :
- zapamatování způsobu rozebirani zbraně postačuje běžně kurz na domovské střelnici. Zbraň tam máš v ruce (jak kde) minimálně 4x a na požádání víckrát.
- zapamatování si posloupností činností z hlediska bezpečné manipulace : to si stačí napsat na papírek, co vše se dělá když je příkaz xyz, a to se naučit nazpaměť na zkoušky. Pokud se to nedostane do podvědomí dříve.

Víc bych neshanel, zbytečné.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#12 » čtv 13. črc 2017, 12:16

Souhlasím. Za ty peníze ti udělá lepší službu přípravný kurz. Pokud bude instruktor aspoň trochu kvalitní, tak tě naučí rozborku ale taky s tebou nadriluje všechny povely a závady, co tě můžou potkat a jak je řešit nejen bezpečně, ale zároveň tě upozorní na to, co může k tomu komisař chtít za varianty a na co si dát pozor (kupříkladu v jiném vlákně tady najdeš debatu o tom, že někteří komisaři vyhazují za ránu jistoty při slabé ráně a jiní nikoliv - takovýhle druh informací mám na mysli).



RiMr
Příspěvky: 4

Příspěvek#13 » čtv 13. črc 2017, 12:19

OK, díky!



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#14 » čtv 13. črc 2017, 18:30

Žádný přípravný kurz sám o sobě nedokáže nahradit opakovaný nácvik a upevňování si dovedností, které je nutné pro učení se čehokoliv!

Že je někdo schopný jít na zkoušky ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI V ZACHÁZENÍ SE SMRTÍCÍMI ZBRANĚMI po tom, co je drží v rukách přinejlepším několik desítek minut čistého času, nemá zažitého vůbec nic a čeká ho střelba ostrými, je neuvěřitelné.

Napadlo by někoho jít na zkoušku odborné způsobilosti v plavání, kdyby bu někdo ukázal tempa a uplaval by jeden bazén?

Jak si může někdo myslet, že kurz a pár minut se zbraní v ruce stačí?

LIDI SE MAJÍ UČIT PŘED ZKOUŠKAMI NA CVIČNÝCH A BEZPEČNÝCH ZBRANÍCH A NE PO ZKOUŠKÁCH NA OSTRÝCH.

Téma na to, s čím a jak se dá před zkouškami trénovat je velice prospěšné a bylo by dobré, kdyby ti, kteří tady budou popisovat svoje zkušenosti s různými výrobky, dávali tak konkrétní informace, aby se podle toho dal ten výrobek najít, kdyby si ho chtěl někdo další pořídit.



RiMr
Příspěvky: 4

Příspěvek#15 » čtv 13. črc 2017, 18:43

"LIDI SE MAJÍ UČIT PŘED ZKOUŠKAMI NA CVIČNÝCH A BEZPEČNÝCH ZBRANÍCH"

Souhlasim a o tom je muj dotaz, kde takovou cvicnou zbran ziskat.
Dokonce jsem premyslel o tom, ze si nejakou jednoduchou pseudozbran na nacvik manipulace vymodeluju a vytisknu na 3D tiskarne...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mikk, Seznam.cz a 5 hostů