Maketa CZ75 pro nácvik manipulace?

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#16 » čtv 13. črc 2017, 18:52

Předně, lidi by se měli učit před i po zkoušce. A jediná zbraň, která je bezpečná, je vybitá a uložená v trezoru (šikovný člověk se vždycky může šťouchnout do oka). Ale nevidím nic divného na tom, že jde člověk k ZOZ po pár výstřelech.

Ono na bezpečné manipulaci nic světoborného není, stačí zapojit selský rozum (mířit jen tam, kam mířit můžu) a soustředění (abych tím směrem zbraň udržel a udržel prst mimo lučík). A když člověk zkoušku udělá, může si koupit svou první zbraň a trénovat daleko víc, než s půjčenou. Ačkoli asi málokdo odolá, nikdo nikoho nenutí jit okamžitě střílet. Dokud neexistují dostupné věrné makety, včetně rozborky, pak mi trénink s vybitou reálnou zbraní přijde naprosto normální.



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#17 » čtv 13. črc 2017, 18:58

Možností je spousta od nehybné oranžové čezety, která je dobrá jenom k trénovaní úchopu a míření bezpečným směrem až po různé vzduchovky a kuličkovky, které se dají využít i na nácvik střelby.

Mezi tím je spousta možností, jak se co dá rozebrat, co se s tím dá trénovat atd. a vyměňování si zkušeností s různými výrobky významně pomůže.

Mimochodem, je docela s podivem, proč různé firmy nenabízejí možnost vypůjčit si řez, který je za normálních okolností často dražší, než ostrá zbraň. Je to ohromná příležitost navyknout člověka na výrobek, který ta firma vyrábí nebo prodává. Po koupi ostré by se třeba půjčovné za řez mohlo vracet. Pročpak třeba CZUB, Grand power, Glock, HS produkt a jiní téměř místní výrobci takovou službu nenabízejí?

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#18 » čtv 13. črc 2017, 19:03

Pánové, autoškolu taky neděláte v modýlku auta bez motoru.

A protože se z toho stala pustá tlachárna o tom "kdo co by jak" přesunul jsem to do volné diskuse



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#19 » čtv 13. črc 2017, 19:11

Lynx píše:Ono na bezpečné manipulaci nic světoborného není, stačí zapojit selský rozum....


Žádný selký rozum nikdy nemůže nahradit návyk a návyk se vypěstuje pravidelným cvičením. Za jeden kurz si nikdo žádné návyky nevypěstuje. Při zkoušce se střelbou ostrými by nějaké návyky žadatelé rozhodně měli mít.



Knop
Příspěvky: 184

Příspěvek#20 » čtv 13. črc 2017, 19:16

V autoškole je povinných 28x45 minut praktického výcviku při dohledu instruktora, to je 21 hodin s volantem v ruce.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » čtv 13. črc 2017, 19:17

A někdo Tě nutí jít ke zkouškám po jednom hodinovém kurzu? :) Lidi které jsem učil na ZP se mnou těch hodin absolvovali třeba 10 když chtěli. A nemluvím o večerech u kafe v obýváku při rozborkách a sborkách a bezpečné manipulaci do zblbnutí. Prostě rozhodnutí je na každém, někomu stačí pár hodin, někomu nepomůže ani měsíc. Jen dle mého názoru není kus plastu nebo jakákoliv maketa cesta (nebo aspoň ne pro každého) k nějakému kusu plastu ani nemá člověk respekt, jaký by měl ke zbrani mít. Nehledě na tom, že chování u případné závady si nenacvičíš ani omylem bez ostré. Pro ty z nás kteří v tom cestu vidí, je spousta airsoftovejch modýlků které splní co je třeba.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#22 » čtv 13. črc 2017, 19:27

U ZOZ má uchazeč vše ve svých rukách. Nehrozí mu, že proti němu někdo vyjede, že někam narazí, když sen a minutu zamyslí... Může si všechno, každý pohyb třikrát rozmyslet. Tolik můj názor.

Trénovat bezpečný směr, to lze i prstem, kapslíkovkou, čímkoli. Ale rozborku nebo závady, to bez ostré zbraně půjde daleko hůř. A proto si myslím, co jsem v tomto vlákně psal. A mimochodem, hodně úspěchů u zkoušky (a není to sarkasmus) ;)

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#23 » čtv 13. črc 2017, 19:28

Mícháte jablka s hruškami :-)

Dotaz byl na maketu na nácvik rozborky/sborky a manipulace, ne na nácvik s ostrými. A vlastníka ostré zbraně nikdo nenutí cvičit s ostrými náboji a střílet, když má čerstvý zbroják a čerstvou zbraň.

Pokud tu píše, že pravidelně střílí pod dozorem, ale z Glock, tak asi nějaké návyky má. Takže jde o znalosti manipulace s ČZ, ne o střílení.

Fakt je ten, že jsem si hned s čerstvou zbraní i zastřílel, ale to jsem už měl nastříleno z výběru zbraně a rovnou jsem kupoval i školní náboje a pak trénoval manipulaci. Koneckonců, to dělám stále.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#24 » čtv 13. črc 2017, 19:28

Osobně spíš než manipulaci s libovolnou náhražkou doma po večerech doporučuji několik i kratších návštěv střelnice kde se dělají přípravné kurzy. Zkušený instruktor zastaví člověka včas, a nenechá ho naučit si špatné návyky.
Vlastní zbroják mám jen rok, tj. vlastní přípravu mám v živé paměti. A mohu i srovnávat, jak se během posledního roku na střelnici před zkouškou a krátce po zkoušce chovali kolegové kteří dobrou výukou prošli a ti kteří si mysleli, že to doma doladí sami.
Hlavní je dělat to před někým, kdo vidí chyby a hned na ně upozorní. Jinak je vlastní manipulace jednoduchá.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#25 » čtv 13. črc 2017, 19:29

Přesně tak. Každý má, to co chce a co si pochopitelně buď zaplatí nebo získá jinde. O kvalitě a kvantitě je to jinde.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#26 » čtv 13. črc 2017, 20:01

kolombo píše:Mícháte jablka s hruškami :-)
...
Pokud tu píše, že pravidelně střílí pod dozorem, ale z Glock, tak asi nějaké návyky má. Takže jde o znalosti manipulace s ČZ, ne o střílení.
....

Pravdu má náčelník! Vraťme se k CZ75, pokud teda může někdo něco doporučit.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#27 » čtv 13. črc 2017, 20:06

Knop :
Nedemonizuj ty zbraně. Vždyť je to jednodušší než řídit auto.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#28 » čtv 13. črc 2017, 20:06

Zase bych z toho nedelal kosmickej vycvik, jde o to udelat zkousku a pak si muze klidne hrat s ostrou, naboje si pro jistotu treba zamknout extra a nemuze se nic stat at si doma hraje s ostrou nebo drevenou maketou... Doporucoval bych ty kurzy na strelnici, me jedna lekce - asi hodina povidani a hrani se zbranema + strelba, asi 500Kc. 3 takove navstevy bohate stacily, jeste jsem se dozvedel spoustu uzitecnych info o prubehu ZOZ na konkretni strelnici.
Ja si sice koupil pred ZOZ z nadseni jak plynovou imitaci CZ75 tak CO2 P07, plynovka mela prinos, ze jsem si zni parkrat v garazi vystrelil a prestal se trochu bat rany, s CO2 je samozrejme sranda takze ta je stale uzitecna. Plynovka lezi celkem neuzitecne v supliku, je to docela smejd z nejake lehke slitiny a nejak I zoxidovala.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#29 » čtv 13. črc 2017, 20:21

Já trvám na opakování ceremoniálu! Teda na tom, že na plynovce se dá cvičit všechno, akorát že rozborka je trochu jiná.
A že je potřeba zejména nácvik s ostrýma zbraněma, ideálně přímo těma, který budou u zkoušky, o tom přece není polemika.
Jde jenom o doplňkový procvičování toho, co dělám na střelnici pod dozorem, sám doma.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#30 » čtv 13. črc 2017, 20:44

Přijde mi, že ty rozdíly a rozborku trochu moc démonizujete. Technicky to není složité a hlavní je mít zažité úhly a prst mimo spoušť.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: nn, Střelec a 12 hostů