Kolimátory a pod.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#61 » úte 16. kvě 2017, 14:50

Našel jsem si, že aby mě kolimator nedemaskoval cílem viděnou tečkou, mám shánět kolimator názvu nepřímý nebo zrcadlový. Google však nic takového nezná.

Co mám hledat, abych našel nedemaskujici kolimatory?stručný popis, cena.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#62 » úte 16. kvě 2017, 14:58

Holografickej kolimátor neprosvítá, typicky EOTech.

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#63 » úte 16. kvě 2017, 16:27

Díky.
A není lepší vždy používat holograficke? Resp. V čem jsou holograficke horší oproti neholo? Výhody nevýhody principů?
Naposledy upravil(a) audis dne úte 16. kvě 2017, 16:29, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#64 » úte 16. kvě 2017, 16:29

V podstatě se daj kolimátory dělit do tří skupin, holgrafický (EoTech), tubusový (Aimpioint) a neprůhledový (už se dneska v podstatě nepoužívaj) Ani u jednoho typu si nedokážu představit že by tečka demaskovala.

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#65 » úte 16. kvě 2017, 16:50

Dám sem text z WIKI : https://cs.wikipedia.org/wiki/Kolim%C3% ... 9ova%C4%8D)
Průhledový
Průhledový kolimátor je nejčastějším typem a spoléhá se na odraz kolimovaného obrazce od reflexního sklíčka. V některých případech je reflexní sklíčko zakřivené a přímo nahrazuje kolimační čočku (tzn. obrazec se na sklíčku odráží i kolimuje), tím je možné konstrukci zaměřovače dále zjednodušit.

Výhodou průhledových kolimátorů je, že jen minimálně omezují zorné pole a střelec si zachovává přehled o svém okolí. Nevýhodou je, že malé množství světla může z kolimátoru proniknout ve směru střelby a tím střelce demaskovat. Proto tento typ zaměřovačů některé armády zakazují používat.

Problém průsvitu světla řeší holografické zaměřovače. Ty vycházejí z funkčního principu kolimátoru, ale používají jinou optickou soustavu a obrazec promítají jako hologram. Nevýhodou však je vyšší složitost a cena.

Neprůhledový
Neprůhledový kolimátor je levnější variantou kolimátoru. Místo odrazného sklíčka a čočky se používá zakřivené zrcátko, čímž může být výrazně snížena cena. Vedlejším efektem je, že u nich nehrozí průsvit směrem dopředu a tím demaskování.

Neprůhledový kolimátor vyžaduje míření oběma očima, protože oko, do kterého se promítá obrazec má kolimátorem blokován výhled na cíl. Při pohledu oběma očima však obraz z obou očí splývá a bod se zdánlivě promítá na cíl viděný druhým okem.

Nevýhodou tohoto typu je, že střelec ztrácí část zorného pole a přehledu nad situací. Tím, že se na cíl dívá pouze jedno oko také může být problém při horších světelných podmínkách. Dále pak může být míření obtížnější či zcela nemožné pro střelce s nějakou formou zrakového postižení. Kvůli těmto problémům a protože masová výroba snížila rozdíl mezi průhledovými a neprůhledovými kolimátory na minimum se od užívání neprůhledových kolimátorů silně ustupuje.

Další rozdělení
Dále se kolimátory můžou dělit například podle toho zda jsou uzavřené (tubusové, podobné klasickým puškohledům) nebo otevřené (klasické kolimátory), např. český kolimátor OKO. Nebo například podle způsobu promítání obrazce na klasické a holografické, např. zaměřovače EOTech.


K tomu jen dodám že EOTecha mám a žere o pořádnej kus víc baterky než Aimpoint :) Ale, já chtěl holograf..

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#66 » stř 31. kvě 2017, 15:22

Díky všem.



Bonifac78
Příspěvky: 32

Příspěvek#67 » pon 31. črc 2017, 17:28

Všechny zdravím,
rád bych požádal o radu. Spolu s puškou jsem zakoupil nový kolimátor Eotech EXPS3-0. Dnes jsem si všiml, že pokud mám nějaký zdroj světla v zádech, tak se uvnitř lesknou takové dva kousky , vypadá to na šupinky nějakého kovu. Dost mne to ruší, protože se oko snaží zaostřit na tyto dva rušivé elementy. Je to normální, že je uvnitř nějaký prach, případně nečistota, nebo by měl být vnitřek naprosto čistý ? Říkám si, že u zařízení přes 20tis by mělo být vše OK a bordel by tam být neměl. Ale pokud je to normální, nerad bych aby mi po reklamaci přišlo ještě něco horšího. Mám to řešit nebo si zvyknout ? Pokud nemám světlo v zádech tak si těch šupinek ani nevšimnu a nevadí mi. Předem dík za informaci.
DSCN3984-3.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



mobil-man
Příspěvky: 844

Příspěvek#68 » pon 31. črc 2017, 20:13

Není to normální. Jestli to není na povrchu skla, ale uvnitř, pak bych to reklamoval. Bohužel jsem už slyšel o špatných sériích eotechů, resp. špatné výstupní kontrole. Možná to bude tento případ.



Bonifac78
Příspěvky: 32

Příspěvek#69 » úte 1. srp 2017, 17:40

Díky za info, myslel jsem si že to nebude normální. Dnes jsem tedy poslal na reklamaci a mám slíbeno že obratem pošlou nový kus tak snad budu spokojen :-)



tomasson
Příspěvky: 1

Příspěvek#70 » stř 6. zář 2017, 22:17

Zdravím pánové. Máte někdo zkušenosti s kolimátorem Meprolight 21?
http://www.meprolight.com/default.asp?catid={2D1A5EA0-9AE1-4487-8E2B-CBBF5641658B}&details_type=1&itemid={FD44627E-1FD3-4811-969B-D59CE751DD4A}

http://www.meprolight.cz/productsd61c.html

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2967

Příspěvek#71 » pát 8. zář 2017, 14:55

Kdy je lepší použití otevřeného a kdy tubusoveho kolimátoru?

Uživatelský avatar
electrickota
Příspěvky: 99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#72 » pon 11. zář 2017, 13:36

audis, jde o zvyk. A o to co od toho ocekavas. Tubus ma zpravidla mensi uhel pohledu, nicméně muzes si zvyknout na to ze to máš i s integrovaným zvetsením, otevreny kolimos má podstatne sirsi uhel pohledu, respektive tolik ti nebrání v celkovým výhledu. Co je na co vhodný si proste musis prijit sam.

Uživatelský avatar
hauser
Příspěvky: 115

Příspěvek#73 » pon 4. pro 2017, 12:34

Také jsem dlouho hledal a nevěděl co pořídt za kolimátor + zvětšovací modul.
Nakonec jsem skončil u eotechu exps2 + eotech zvětšovák. A řekl jsem si že sepíšu důvody (bacha, budou subjektivní), třeba to někomu pomůže?
Jo cena není malá, jenže jsou tu věci, které by mne štvaly.
Do různých tubusů jsem koukal dlouho, ponejvíce Vortexy. Půjčené od známých, nebo rovnou co bylo na střelnici možno zkusit na různých zbraních. Okukování v obchodě neberu, protože tam není možnost pohledu na terč a taky je to mimo zbraň.

- světelnost - jsem cíťa na oči (rozuměj náročný, vymýšlím si) a když přijde šero, rozdíl mezi pohledem přes eotech a těmi ostatními byl prostě znát. Nehaním ostatní, jsou to při rozumném výběru kvalitní výrobky odpovídající ceně a jsem ochoten i uznat, že eotech je pro jméno předražený, ale pořád u mne má navrch.

- záběr/šíře úhlu - exps (a podobné konstrukce) toho prostě zaberou víc. Navic hranatej tvar okna kolimu mi z nějakého důvodu pomáhá být rychlejší a líp s ním vnímám okolí. Tubus mne jakoby od okolí izoluje...

- okolní vlivy - otevřený c-more a spol. se mi líbil do doby, než jsem se dostal na ostré slunce. To je asi jediný případ, kdy má tubus navrch i oproti eotechu. Ale ne o moc. Při použití magifieru je to už zas fuk.

- záměrný obrazec - tvarů je na trhu mraky, každý si vybere. Tady je to čistě osobní volba. Některé dražší tubusy měly automaticky řízený jas a barvu. To (e)xps nemá, což si říkám by byla třešnička na dortu (s možostí si to řídit ručně).

- baterie, moudro ne z mé hlavy - pokud eotech tak prý nebrat ten dlouhý na tužkovky i když máte místo, jelikož v ose s hlavní uložené tužkovky dávají při těch rázech zabrat kontaktům a ty pak mají tendenci odcházet. Z toho důvodu je prý lepší mrňous na CR123, která leží příčně. Zní mi to logicky.

- zvětšovací modul - u eotechu zase dobrá světelnost, ale hlavně ta montáž drží, neviklá se a, co mne zejména u vortexu štvalo, eotecháckej nemá pojistku pro odklopení. Prostě ho bez ptaní "ohnu pryč" a je to. Žádné mačkání čudlu. Tohle + ta tuhost je obrovskej důvod.

- v kombinaci se zvětšovacím modulem je podstatný detail, že exps mají ovládání z boku, kdežto xps ho mají ze strany pohledu a museli byste cpát prsty mezi něj a zvětšovák.

Pro toto vše, co se zdá jako malé drobnosti jsem skončil u exps2 (podporu NV nepotřebuji). Rychlomontáž ani ne tak protože to rychleji sundám, ale proto že při opětovném nasazení to sedí jak to bylo (plus to ovládání na straně).
Ty rychlomontáže jsou o kousek vyšší než klasika ale je to pidi kousek.

Klidně připište své postřehy, rozhodně toto není a nemá být reklama na jistou značku. Jen jsem sepsal své důvody.
Pokud někomu sedí třeba Vortexový komplet tak, jako mně eotecháckej, mohu mu jen závidět, že ušetřil (stejně se ten rozdíl za chvíli prostřílí).
Zas na druhou stranu, pokud se někomu zdá eotech drahej, mrkněte na ELCAN (ale taky mrkněte DO něj, je to lahoda) :-)

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#74 » pon 4. pro 2017, 18:56

tomasson píše:Zdravím pánové. Máte někdo zkušenosti s kolimátorem Meprolight 21?
http://www.meprolight.com/default.asp?catid={2D1A5EA0-9AE1-4487-8E2B-CBBF5641658B}&details_type=1&itemid={FD44627E-1FD3-4811-969B-D59CE751DD4A}

http://www.meprolight.cz/productsd61c.html

Nevím, jestli je dotaz ještě aktuální, ale když jsem se podíval na ty stránky, tak info, že "Poslední aktualizace : 05.02.2007" ve mě spolu s absencí cen produktů vzbudily nedůvěru.

Již nějakou chvíli pokukuji po tomhle kolimátoru:
http://m.sa58.cz/products/vomz-pilad-p1x30-weaver/
Chci to právě na 858 Tactical. Má ještě o fous většího brášku:
http://m.sa58.cz/products/vomz-pilad-p1x42-weaver/

Sice tam píšou, ze s tím "větším" má prodejce osobní zkušenost, ale tímto bych se chtěl zdejších zeptat, zda i někdo z vas má osobní zkušenost (ať už kladnou či zápornou) s jedním či druhým.

Uživatelský avatar
Mac.42
Příspěvky: 638

Příspěvek#75 » pon 4. pro 2017, 20:15

popravdě osobní zkušenost nemám, ale byl jsem pro něj rozhodnutý, než jsem narazil na Holosun za výhodnou cenu
nicméně reference má dobré (přinejmenším ten větší)... a nechá se poslat přes eBay z Ruska za polovic

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů