Parlamentní volby 2017

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#256 » úte 12. zář 2017, 17:39

jhora píše:...
A s tím vývojem za bolševika zásadně nesouhlasím. Těch 40 let zasadilo brutální ránu populaci, z níže se za 28 let svobody rozhodně nevzapamtovala. Ekonomika není všechno, po téhle stránce jsme ušli kus cesty, ale po stánce populace (což je tak oblíbené téma v migračních debatách), je dopad drtivý a teprve posledních pár let s novou generací je vidět určitý mírný posun. Pokud obětuješ dalších dvacet let čistě boji proti větrným mlýnům a obětuješ tomu vývoj společnosti, tak to dopadne blbě.

Je třeba se věnovat všemu co je důležité, ne jen tomu, co je důležité a populární (v tomhle kontextu to znamená že lidi se toho bojí a díky tomu sebou nechají manipulovat).

...

Nezlob se, ale tímhle jsi dost mimo dění? Jak to dali tu brutální ránu populaci? Myslíš tím, že se rodila hromada dětí které nebyl problém zabezpečit a rodina si klidně mohla pořídit i 3-4 aniž by ji to porazilo? A tím vzpamatováním máš na mysli, že je dnes více úmrtí než narozených? Já vidím jen posun v tom, že drtivá část mladé populace nechce manuálně makat. Posun je ten, že se dnes vystuduje sociální obor a jde se tlachat do nějaký neziskovky, případně se vystudují práva a pak se s přístupem, budu dělat jen managaera za nástup minimálně 50k čistého, sedí doma, protože nebude dělat nějakou podřadnou práci.
To je posun, jak stehno.
Je už načase se vzpamatovat a prostě se smířit s tím, že nebude stezka pro kola kolem kdejakého rybníka a kašny na návsi si budou muset něsta stavět za své a vypadnout už z toho Titanicu jménem EU.

Uživatelský avatar
Serz
Příspěvky: 1871

Příspěvek#257 » úte 12. zář 2017, 18:26

V tom pripade je to referendum frantiska matejky



Pezot
Příspěvky: 21

Příspěvek#258 » úte 12. zář 2017, 19:15

Tohle říká bývalý krajský předseda Svobodných Josef Zbořil.

Otázka:
Když jsme u „svobodných lidí“. Koncem srpna rezignoval na post europoslance za Stranu svobodných občanů jejich předseda Petr Mach a nahradil jej Jiří Payne. Vy jste byl dva roky krajským olomouckým předsedou Svobodných a úzce jste s nimi spolupracoval v několika kampaních. Jak hodnotíte tento čin?

Odpověď:
Jako poslední marketingový tah. Od zvolení Petra Macha za europoslance jej už šlo vnímat čím dál víc jen jako prodavače deště kapitalizujícího antiestablishmentový postoj a jako freeloadera dělajícího si business ze salónního eurodisidenství, a ne jako nositele myšlenky a lídra pozitivní společenské změny. Jeho nástupce Jiří Payne, jeho žena Jana Payne a vybraní funkcionáři Svobodných byli i na výplatních páskách jako jeho europoslanečtí asistenti. Tím a také, že nechtěl Svobodné jako stranu protiislámskou ani národního odporu a že se nesmí při ochraně hranic střílet po uprchlících, stranu rozvrátil. Prosazoval také porušování zákona přelepováním SPZ jako akt svobody projevu – ale obhajuje konzistentně stejně nošení burek? Ne. Česká republika nesmí skončit v rozkladu jako organizace Svobodní a sám zvažuji volit menší zla: ANO, SPD, Realisty nebo Piráty. Co ale stále prosazuji, je systém bez kariérních politiků dosažitelný pomocí metod z technické praxe, s vlajkovou lodí nástrojů Průmyslu 4.0.

A teď babo raď.

Celý rozhovor zde: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/ro ... sti-503716



fangli69
Příspěvky: 64

Příspěvek#259 » úte 12. zář 2017, 19:27

Budu volit toho kdo bude chtít snížit daňovou zátěž obyvatel,a kdo bude chtít zrušit veškeré dotace na cokoliv.Pak se celá slavná EU zhroutí sama.



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#260 » úte 12. zář 2017, 19:47

Jo, pak si z nas EU sedne na .... Ale spis si ji s nama vytre, ze.
Ja sam nevim, co s tim, proste se blizi asi blba doba a budou se dit veci, ktere nebudou moc slunickove. A nebo neco prekvapi a bude to v pohode. Kazdopadne deni v nasi zemi na to bude bude mit vliv asi jako na radeni hurikanu na Floride... Ja bych preferoval co nejvetsi izolaci od tech EU turbulenci nez se to nejak vyjasni.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#261 » úte 12. zář 2017, 20:09

Pezot: pan Zbořil mě přijde poněkud mimo, v článku na PL má pod odkazem že Mach nechce stranu jako protislámskou video Wilderse. A proč by měl chtít stranu protiislámskou, když ji postavil na mnohem širších cílech. A burky? Ať si každý chodí v čem chce, jádro pudla nejsou burky, ale mít složení obyvatelstva takové, že tě něco jako zákaz burek vůbec nenapadne. Pokud někdo chce nogou zóny evropsky oblečených muslimů ať prosazuje zákaz burek. Nevím, celý mě to přijde, že se prostě nerozešli se Svobodnými v dobrém a Zbořil plive špínu.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#262 » úte 12. zář 2017, 20:27

Chtěl jsem napsat něco podobného, jako gogan. Pan Zbořil má celkem zajímavý pohled na svět a má vizi, ale z praktického hlediska dle mě malinko mimo možnou realitu během několika dalších let.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#263 » úte 12. zář 2017, 21:15

wigum: Jestli myslíš, že za komunistů bylo líp, není problém je volit. Je to tvé právo :)

zedik: Myslel jsem že už jsem to udělal, ale nemám problém sdělit znovu - minule jsem volil Úsvit, a to ze dvou důvodů. První bylo to, že jako program se zaštítili knihou Úsvit přímé demokracie Pavla Kohouta, jehož představa o fungování demokracie se mi velmi zamlouvá (sám pan Kohout se od nich nakonec distancoval, ale v době kdy jsem zahájil výběr se tak ještě nestalo). Druhým důvodem byl nyní poslanec Milan Šarapatka, jehož odbornost i osobní vystupování mě hodně oslovilo. Takže navzdory tomu, že pan Okamura mě neoslovil vůbec a pár lidí co jsem tam poznal bylo zvláštních, tak jsem je volil. Nakonec to dopadlo přesně tak, jak jsem si přál - hlas jsem odevzdal v Praze a za Prahu byl zvolen jediný poslanec za Úsvit, a to pan Šarapatka :) A předtím to byly Věci Veřejné. Tam jsem prostě uvěřil programu a poprvé uviděl možnost, že se něco změní. S odstupem času samozřejmě vidím, jak to bylo naivní, ale tehdy jsem tomu programu opravdu hodně věřil a fakt jsem si myslel, že je tam dostatek lidí, aby se ho část dala prosadit.

Ad sliby - zrovna tohle jsem psal jako reakci na hledání strany, která se vyjádřila jednoznačně. Ale co se týká splnitelnosti - zrovna piráti v tomhle směru už slavili pár úspěchů, kdy vytáhli na světlo něco nepěkného. Byť sami nemohli danou věc ovlivnit, tak jejím zveřejněním dostala takovou publicitu, že nakonec neprošla. Na magistrátu v Praze už takhle pár věcí zarazili a k pár aspoň přitáhli pozornost médií. KDyž budou mít pod 10%, pak přesně v tomhle vidím jejich reálnou možnost stát za svým programem. Pokud by měli dvacet, budu očekávat mnohem víc, ale reálné je něco kolem 8%. Je nesmysl chtít všechno hned. Reálně můžou zásadní věci z programu prosazovat pouze vládní strany a to piráti nebudou (aspoň doufám - nejdřív se musí 4 roky učit, jak se nenechat sežrat, když půjdou do vlády, dopadnou jako Zelení a to by mě hodně zklamali).

EDIT: V podstatě mi jde hodně o to, jakou formou přistoupí ke svému programu. Očekávám, že tam, kde nebudou mít faktickou možnost něco změnit, budou fungovat jako hlídací pes a informovat veřejnost. I to funguje dobře, politici neradi dělají nepopulární rozhodnutí. Viz hlasování o změně ústavy - patřičná medializace nám přihrála i hlasy těch, kterým by to jinak bylo fuk a zamítli by ten návrh bez mrknutí oka. V tomhle směru můžou Piráti udělat hodně i když budou jen malá strana v opozici - a to přesně bude základem pro moje hodnocení, zda plní volební sliby - jak ty krátkodobé na nadcházející volební období (být hlídacím psem dohlížejícím na vládní strany), tak dlouhodobé a komplexní (jejich program).

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#264 » úte 12. zář 2017, 23:20

jhora: jako přál bych jim 8%, ale přijde mě to optimistické. vidím to trochu jako ty. dostane se jich tam (snad) pár a budou fungovat obdobně jako v Praze. upozorňovat na věci co by rádi někteří zametli pod koberec. i kdybych je nakonec nevoli, stejně bych jim přál, aby uspěli. aby tam právě někdo, kdo by tohle dokázal dělat byl.



Golem
Příspěvky: 489

Příspěvek#265 » stř 13. zář 2017, 00:51

jhora píše:Stačí se podívat tady do diskuse, kolikrát znělo na něčí adresu "havlista", "sluníčkář", "vítač" a variace na "eurohujer". Fakt mi to hodně připomíná ty staré plakáty a texty se slovy jako "bouržoust", "válečný štváč ze západu" a "nepřítel socialismu".

To myslím není úplně povedené srovnání.
Staré totalitní plakáty a praktiky mi připomíná dehonestace každého kdo nesouhlasí s dovozem neslučitelných migrantů v masmédiích. Bez ohledu na to, jestli jsou to prostí občané, opoziční politické strany, nebo prezident světové velmoci. Označování každého, kdo má jiný názor, výrazy jako xenofob, fašista, rasista a podobně, bez jakékoliv souvislosti se skutečným smyslem těch slov. Hlavně že znějí ošklivě. Neustálé opakování, že jsou to ti hloupější, protože přece kdo je moudrý, s jásotem vítá přestěhování Afriky do Evropy. Naprosto neobjektivní informování veřejnosti. Nestydaté lhaní a zatajování faktů. Atmosféra strachu říct otevřeně svůj názor, protože bych mohl mít problémy ve škole, v zaměstnání. A ač toho u nás není málo, tak v tomhle mají jednoznačně navrch staré členské státy EU, země, kde v minulém století marxistickou totalitu ještě neměli.

Svého favorita do voleb bych nerad vybíral pouze podle přístupu k jednomu problému. Ale je tu bohužel jeden problém, který je natolik zásadní, že pokud v tomto bodě nějaká strana nesplňuje, automaticky to vetuje jakákoliv její případná pozitiva. Moje první síto vyžaduje jednoznačné NE dovozu nových nepřizpůsobivých. Potom teprve nastává výběr z těch, co prošli. Ale výběr, ne náhodný los stylem "prošli prvním kolem a na ničem jiném mi nezáleží".

Piráty volit nebudu. Není to tak dlouho, co měli na většinu témat tolik názorů, jako měli členů. A názorů často velice rozporných. Teď dali dohromady nějaký program. Ale bude tak nesourodá skupina schopná se za ním opravdu sjednotit? Uvidíme.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#266 » stř 13. zář 2017, 06:30

Golem: Ano, proto jsem říkal že na západě se tohle děje z té druhé strany. Tam se nálepkuje "xenofob", "nácek", "rasista" - obecně se držím názvu "politická korektnost" - a považuju to za druhou stranu téže mince. Je to špatně z kterékoliv strany, protože to znemožňuje racionální objektivní diskusi a hledání schůdného a co nejmíň bolestivého řešení.

Piráti skutečně mají hodně různých frakcí. Mě se právě líbí ten vnitřní mechanismus, kterým řeší různé konfliktní názory, když se potřebujou dohodnout na jednotném programu nebo přístupu k nějaké problematice. Ale pokud je chceš nejdřív vidět v akci, aby ukázali, co umí, tak to je pro mě naprosto OK. Sám jsem k nim tak přistoupil minulé volby a pak 4 roky pozoroval, co předvedou. Jsem spokojen s tím, co jsem vypozoroval, takže letos jim tu důvěru dám a dokonce jim i trochu pomůžu :)

Sedmej: Těch 8% by tam být mohlo. Počet mandátů záleží na tom, kolik procent kde naberou, ale myslím že optimistická varianta je 10 mandátů, realistická tak 6. Doufám že budou mít aspoň tři, aby mohli ustavit poslanecký klub, to je totiž ve sněmovně docela silný prvek, který jim otevře další možnosti.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#267 » stř 13. zář 2017, 08:35

jhora píše:wigum: Jestli myslíš, že za komunistů bylo líp, není problém je volit. Je to tvé právo :)

...

Ach jo. Mám pocit, že je v poslední době dost problém buď s pochopením textu nebo prostě dát odpověď na otázku.
Já od tebe chtěl jen odpověď na otázku, jakou to dostala populace brutální ránu, že se téměř do dnes nedokázala srovnat. A byl jsem druhý co se tě na to ptal a odpověď zatím nedorazila. ;)
Zatím stále nejsem rozhodnutej koho vlastně volit. Mám jen jasno, kdo to nebude. Ale když tu se Sedmým prosazujete ty sociální experimenty a budu se řídit tvou radou, tak bych teda měl hodit komunistům, v rámci experimentu, zda se poučili z minulosti.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1866

Příspěvek#268 » stř 13. zář 2017, 09:43

wigum: sociálním experimentem to tu nazval někdo jiný, já nic takového neprosazuju. pokud myslíš třeba volbu Pirátů, jsou v politice dostatečně dlouho, aby se to nenazvalo experiment. jestli nezmění své chování, dá se odhadnout jaké postoje budou zastávat v parlamentu.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#269 » stř 13. zář 2017, 10:00

Sedmej to vystihl přesně.

Jinak tu ránu, na to už jsem odpovídal - pomocí destrukce schopnosti kritického a svobodného myšlení, likvidace elit (pro hnidopichy - likvidace elit nemusí být nutně jejich fyzické odstranění) a systematické výchově ke strachu z mocných a autocenzuře hodně změnili myšlení lidí. Dodnes se setkávám běžně s názory, které jsou zcela jednoznačně důsledkem života v totalitě. Dokonce jsem i slyšel takové věci, jako že člověk k volbám musí, jinak bude mít v budoucnu problémy. Bylo to minulé volby, 24 let po revoluci a stále se najdou lidi, co tomu věří. Stejně tak racionalizace je pomalu národním sportem. Léta kompromisů na úrovni etiky, kdy člověk buď dělal věci, se kterými nesouhlasil, nebo riskoval nějakou formu trestu udělala svoje. Lidi si dokáží omluvit věci, nad kterými mě, zůstává rozum stát (v roce 1989 jsem byl malej kluk a táta byl tak trochu rebel, nebyli jsme typická česká rodina). To jsou prostě věci, které téměř nepozoruju na západ od nás (když se potkávám s expaty nebo jedu do zahraničí), ale celkem běžně na ně narážím ve svém okolí.

Jestli myslíš, že 40 let totality, útlaku, nesvobody a indoktrinace nemá prostřednictvím ovlivnění jednotlivců i vliv na společnost jako celek, tak ti to neberu, je mi jasné, že pokud tomu věříš, tak není nic, čím bych tě dokázal přesvědčit. Ale já kolem sebe vidím, že má.

Ostatně i to tvoje hájení života v komunismu před chvílí - to je krásný příklad. Lidem s velkýma rodinama se žilo mizerně. Dodnes si pamatuju, jak naši přišli z práce a táta šel dělat bokem pro někoho melouch - anebo počítali drobný, jestli bude druhej den na chleba. Pak se šlo dělat na pole pečovat o zeleninu a brambory (já jako malej nemusel tvrdě makat, ale pamatuju si to i tak), aby vůbec bylo co žrát, protože v krámu kolikrát neměli ani ten chleba. A to jsme se ještě měli celkem dobře, protože jsme žili na vesnici a měli to políčko (ona to byla větší zahrada, jedinej pozemek, co dědovi komunisti nesebrali, protože jim nebyl kvůli poloze k ničemu). Rodiny mých kamarádů z dětství se měly ještě hůř. Po revoluci ale táta mohl otevřít živnost - a světe div se, najednou jsme se měli docela dobře, dětství jsem prožil celkem pohodlně, na poli dělat nemusel a dokonce mě táta zvládl živit polovinu studia na vysoké škole, než jsem sehnal pořádnou práci. A ta úmrtnost, z toho bych lezl po zdi. Vždyť je to naprosto snadno ověřitelný argumentační faul! Podívej se do odkazu dole, kojenecká úmrtnost postupně klesá a jako bonus tam vůbec žádná korelace mezi dobou totality a dobou post-totality není. Krásná demonstrace oné brutální rány zasazené populaci. Je to zakořeněné tak hluboko, že si lidé tu dobu idealizují a obhajují ji věcmi, které se nestaly a výhodami, které člověk měl, jen když byl aktivní straník a dobrý komunista - vůbec jsi to svoje vyjádření nepodrobil kritickému myšlení.

Chceš-li další příklad, mrkni se do diskusí na všechny ty posty "malá strana nemůže nic změnit, je tam k ničemu a nemůže prosadit program". Je toho všude tuny a přitom historie nabízí kopec příkladů dokazujících, že to není pravda a že záleží na jiných faktorech, než je velikost organizace či uskupení.

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#270 » stř 13. zář 2017, 16:13

jhora:Aha, takže dnešní doba vůbec není pokřivená a vesele bez trestu můžeš s naprosto se vším nesouhlasit a naplno to říct :lol: Dobrej fór.
Krásně je to vidět, když někdo kritizuje nejen přístup státu k určitým věcem a problémům. Jak jsi mimo řadu, tak dostaneš samolepku.
Mě osobně potkal po kritice hospodaření, přístupu vedení k podřízeným, systému vedení takovej céres, že by se komunisti nemuseli vůbec stydět. To ani nemluvím o kázeňkých posihách, zastavení povýšení, přeložení na lepší, apod.
Kdo si myslí, že je to dneska jinak, tak se plete. Vládnou nám jen elity co se jmenují jinak.
Netvrdím, že malá strana nemůže nic změnit. Jen by taky mohla pracovat a být vidět po celou dobu svého působení a ne jen 2 měsíce před volbama. Což většina tak dělá. Ono je jednoduché si najít momentální populární téma a pár populistickejma slibama honit voliče. Ale taky je třeba se zamyslet, zda ona dotyčná strana jednak má šanci a vůly něco splnit a zda jsou taky její sliby reálné.

O životě za komanče a teď si můžem jít potlachat spíš do hospody. Ale opět si nepochopil. Já nikde nepsal o úmrtí kojenců, ale o rozdílu nově narozených a těch co zemřeli stářím. O tom kolik dřív a dnes zemřelo kojencůjsem nepsal.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 38 hostů