Průzkum: Jak často nosíte, jaké střelné zbraně i jiné obranné prostředky v současnosti nosíte, co plánujete dokoupit?

Co jinam nepatří...


jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#61 » stř 13. zář 2017, 07:17

jhora: možná je tohle i jeden z důvodů, proč si dělám ZP, budoucnost. Ale v téhle chvíli mě nenapadá žádný důvod ke každodennímu nošení, o kterém tu u většiny čtu (bankomat, výlet do lesa, s dětmi). Občas jedeme s karavanem, tam se to možná hodí při přenocování někde na samotě. Ale být celý život připraven na něco, co asi ani nepřijde? Dvakrát jsem dostal na tlamu, jednou od cigánů ještě za bolševika a nedávno od Slováka, kterého jsem napomenul za chování k cizí ženě. A ani nevím, jak se to stalo a ležel jsem v krvi :-).
P.V.: Tak buď všichni trénují sebeobranu a přežití a potom to chápu. Ale já zatím ten intenzivní pocit ohrožení nemám....
Proto se ptám vás ostatních. kteří už umí a mají... :-)

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#62 » stř 13. zář 2017, 07:26

Až ten intezivní pocit přijde, tak můžeš taky zjistit, že obranný prostředek máš doma v šuplíku... Prostě pokud plánuju mít u sebe něco, co chci použít na obranu, tak to musím umět v prvé řadě vyndat (bezpečně a rychle) a to nebudu umět, pokud nebudu zvyklý to nosit a tasení trénovat a takový trénink není otázka dnů nebo týdnů, spíš měsíců a to trénuješ v klidu bez stresu.

Člověku, který zajde i několikrát týdně na střelnici, vysype pár zásobníků, dá bouchačku do kufříku a jde domů bude v krizovce ta bouchačka (pokud jí bude mít u sebe) k ničemu, protože si na ní ani nevzpomene a pokud vzpomene, tak jí nevyndá...

Klišé na závěr: Radši mít a nepotřebovat než potřebovat a nemít.



Ozzy1
Příspěvky: 103

Příspěvek#63 » stř 13. zář 2017, 07:55

Pistoli (1911) nosím vyjímečně, zpravidla při rodinném výletu do lesa, předvánoční nákupy a když bych měl větší částku peněz.
Pepřák nosím o dost častěji, tak 50% případů, kdy jdu ven a vždy, když hrozí nějaké riziko. Líbí se mi na něm, že by při reálném použití nebylo potřeba volat policajty.
A nůž nosím skoro furt, protože má nejvíc využití a docela často se hodí. :-)



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#64 » stř 13. zář 2017, 08:26

Asi žiju v jiném světě, kde beránci snídají se lvy :-) nenapadají mě moc krizovky u kterých by mě napadlo mít u sebe nůž (nosím ho v batohu kvůli krájení jídla :-))
Jinak jsem ale rád, že jsou okolo "neviditelní" kteří snad umí, protože policie je většinou někde mimo.



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#65 » stř 13. zář 2017, 08:37

Nůž a taktickou svítilnu nosím stále (na krájení jídla a svícení.. ale dá se to použít i jinak). Zbraň jen při volnočasových aktivitách mimo běžný denní režim (v práci jsou zbraně zakázány... i ten nůž či šroubovák je mimo pravidla, ale tolerován...). Jdu li na střelnici (s více zbraněmi v režimu držení), pro střelivo, nebo do míst kde vím, že se pohybují bezďáci a feťáci, pak zbraň prakticky vždy nosím.
Každopádně, snažím se maximalizovat čas kdy nosím, čistě pro získání návyků.
Pokud mám prostor pro manipulaci, pak je to vždy s nábojem v komoře.

Každopádně vše je na principu, nenosím z nutnosti, že se cítím ohrožen, nosím proto, že chci a nehodlám si budovat návyky mimo komfortní zónu běžných dní.



mrkev
Příspěvky: 69

Příspěvek#66 » stř 13. zář 2017, 09:31

2jark: pokud byl zájem deklarován jako "vyloženě statistický", pak úplně nerozumím následujícím emočně zabarveným příspěvkům typu "Ale být celý život připraven na něco, co asi ani nepřijde?" nebo "Ale já zatím ten intenzivní pocit ohrožení nemám". Promiňte, ale toto nemá se statistikou nic společného, data budou zkreslena tím, jak účelově ovlivňujete respondenty.

Dovolil bych si jednu dobrou radu: Jsou to Vaše pocity ohrožení nebo neohrožení a Vaše osobní zodpovědnost, jak se k tomu postavíte, stejně jako osobní pocity a zodpovědnost každého člověka. Podle mě nemá význam se navzájem přesvědčovat o potřebnosti nošení/nenošení zbraně, protože pocity má každý jiné, stejně jako potřebu zodpovědnosti. Shrňte si svoje vlastní důvody a svoje vlastní pro a proti a udělejte svoje vlastní rozhodnutí.



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#67 » stř 13. zář 2017, 09:48

mrkev: nemyslím, že chci někoho ovlivňovat k nenošení (asi bych si nepořizoval zbraň). jen jsem byl překvapený, kolik z přispěvatelů nosí denně a všude. Možná je to tím, že jsem z menšího města, kde není tolik "rizik". Chtěl jsem to proto zjistit, pochopit. Není to konfrontační...

Uživatelský avatar
McFly
moderátor
Příspěvky: 1696
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#68 » stř 13. zář 2017, 10:04

jark: ptáš se na důvody a sám sis odpověděl :)) viz: "Jinak jsem ale rád, že jsou okolo "neviditelní" kteří snad umí, protože policie je většinou někde mimo."
Osobně je pro mě nošení zbraně něco jako KPZ pro skauty. Doufám, že na ni nedojde, ale pokud se tak stane chci mít možnost ochránit sebe či okolí. Přecijen nežijeme ve světě kde se k sobě všichni chovají "sluníčkově"..



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#69 » stř 13. zář 2017, 10:09

Jasně, beru všechny důvody, chtěl jsem je jen znát..dík..



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#70 » stř 13. zář 2017, 10:12

Upřímně, kdybych mohl, tak nosím denně a všude. Pak stačí jen jedna sada návyků pro běžný život (i krizové scénáře) :) Zatím jsem se ze všech konfliktů vykecal, ale taky šlo vždy o mě, nikdy o třetí osobu, které by hrozilo nebezpečí. A zrovna já jsem díky nekonfliktní nátuře takový oblíbený cíl, vypadám, že jdu snadno šikanovat :)

Jelikož to možné pro mě není, tak nosím všude sebou pepřák (tak kde nedává smysl mít ho po kapsách či na opasku, je aspoň v batohu)

Uživatelský avatar
RomanB74
Příspěvky: 390

Příspěvek#71 » stř 13. zář 2017, 11:43

No, tato otázka týkající se nošení má docela dost vazeb na další záležitosti. Jednak, ať už chceme nebo ne, existuje zde určitá společenská bariéra vůči zbraním. Řekne se "zbraň" a spoudtě lidí se vybaví nějakej grázl. Ale řekne se mobilní telefon a málokoho napadne blbeček v autě na kruháči s telefonem u hlavy nebo chodec přecházející silnici s rypákem zabořeným o svýho Galaxy.
Rovněž si málokdo uvědomuje, že díky našim zákonům a věcem souvisejícím se zbraněmi má tento stav nezanedbatelný vliv na bezpečnostní situaci v zemi. Zkuste se zeptat britů nebo němců, zda "nosí a jak často". Věřím, že mnozí britové by tuto možnost uvítali, ale teď tam mají stav zakazující nosit i nože pokud se nepletu.
Shrnu-li to jednoduše, nevidím mnoho rozdílů mezi zmíněným telefonem a zbraní: jsou to prostě věci které mají z mého pohledu sloužit ke svému účelu. Obě dokáží nevhodným použitím způsobit škody, obě jsou samy o sobě naprosto neškodné, obě mohou zachránit Vaše zdraví, život či majetek. Zde bych vyzdvihl původní účel obou věcí, kdy ani telefon ani zbraň nebyly původně určeny "na hraní".
Takto bych mohl pokračovat prakticky do nekonečna. Primárně jsem chtěl sdělit, že osobní zbraně legálních držitelů vnímám jako naprosto normální věc z kategorie "denní potřeby", právě jako telefon, cigára, doklady, klíče od auta...



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#72 » stř 13. zář 2017, 11:53




Bigpista
Příspěvky: 18

Příspěvek#73 » stř 13. zář 2017, 11:56

Střelnou zbraň nosím příležitostně. Když plánuju výlet na střelnici, tak nosím. Když jdu sám do přírody (rybařím), nosím. Do práce a do města zatím moc ne. Nůž mám ale v kapse vždy. Původně pro pocit bezpečí, teď hlavně jako nástroj. Když ho náhodou nemám (třeba právě teď), cítím se jak nahý v trní. Nůž jsem začal nosit před cca 15ti lety, protože jsem se stal nedobrovolným účastníkem loupežného přepadení a od pocitu "všichni na mě čumí, protože ví, že mám v kapse kudlu" jsem si postupně zvykl tak, že bez něj nedám ránu. ZP mám asi rok a půl. S pistolí pozoruji podobný průběh.



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#74 » stř 13. zář 2017, 12:08

RomanB74: naprostý souhlas, jeden z důvodů, proč si ZP pořizuji je pro mě asi i ta (mimo jiných), že pokud se mají zbraně omezovat, chci být v té skupině na kterou to dopadá, protože je násilím omezovaná. A vývoj ve světě i u nás podporuje v člověku spíš potřebu mít legální zbraň. Jen to běžné každodenní nošení mě překvapuje. Ale čím víc, tím snad menší možnost opakování U. Brodu.
SansLogique: hezký...napsal o tom úplně všechno.
Naposledy upravil(a) jark dne stř 13. zář 2017, 12:25, celkem upraveno 1 x.



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#75 » stř 13. zář 2017, 12:23

Osobne nosim kazdy den. Radeji to budu nosit 50 let aniz by se cokoliv prihodilo, nez se jednou dostat do situace, ze ktere v tomto poradi: 1) nevykecam se, 2) neutecu, 3) nevykoupim se hmotnymi statky, 4) neprobiju se rukama/peprakem, a nemel bych to u sebe. Nedej boze, kdyz se mnou bude nekdo, na kom mi zalezi.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů