Změna ráže - z 9mm na 40sw

Co jinam nepatří...


g17.brno
Příspěvky: 3

Příspěvek#1 » ned 2. črc 2017, 18:39

Ahoj.
mám Glock 17, asi rok. Teď se trochu změnily mé časové možnosti, a bohužel, už jen nosím. Když jsem ji kupoval, rozhodl jsem se jednoznačně pro 9mm z důvodu levnějšího střeliva na střelnici. Teď se ale dostanu na střelnici tak maximálně jednou za měsíc. Stále ale denně nosím. Tak jsem rozmýšlel, že bych ji vyměnil za 40sw. Osobně na mě tento náboj působí daleko lépe pro obranné účely, než devítka. A při mých časových možnostech teď cenu střeliva řešit nějaký čas nemusím.

Chtěl bych ale, pro klid duše, požehnání zkušenějších.

Náboj 40sw beru jako o něco účitnější než 9mm, a o trochu bezpečnější pro okolí (průstřel).

Děkuji předem za názory.



Luboš16
Příspěvky: 111

Příspěvek#2 » sob 8. črc 2017, 16:41

Můj osobní názor, zůstaň u 9 luger.
1) Luger je levnější, zvladatelnější a vždy můžeš zase začít chodit na střelnici
2) 40 SW je dražší, hůře zvladatelný, tudíž vyžadující trénik a pokud to chceš nosit, tak obzvlášť
3) U povoleného výrobního provedení obou ráží v zastavovacím účinku nebude znatelný rozdíl, průstřel nastane u obou ráží, takže bezpečnější pro okolí se 40 SW nebudeš a nakonec i opakování výstřelu bude vzhledem k vyššímu výkonu a netrénovanosti horší a při snaze o co nejrychlejší opakování výstřelu spíš strhneš. Dostupné tabulky zastavovacího účinku, kde se 40 SW jeví jako lepší jsou střely s řízenou deformací a tudíž z nich nelze vycházet.
4) U obou ráží rozhoduje spíš umístění zásahu než výkon
Měl jsem G27 v 40 SW a nebyl nezvladatelný, přesto jsem se vrátil zpět k Lugeru

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#3 » sob 8. črc 2017, 17:11

Šel bych spíš cestou menší (případně méně výkonné) a tím pádem lépe zvládnutelné ráže. Netrápilo by tě, že nemáš natrénováno a vše s čím přijdeš do kontaktu bys zvládl. Myslíš, že výkonnější ráže ti dá víc klidu?



ggrandcz
Příspěvky: 146

Příspěvek#4 » ned 9. črc 2017, 08:21

V CR neni 40 lepsi obranna raze. Kdyz uz, tak 45. 40 ma sice vetsi prumer o 1mm nez 9mm,ale taky ma vic koni nez 9mm. Takze je to stejne derovadlo lidi jako 9mm. 45 ma o vic jak 2mm vetsi prumer nez 9mm,ale pritom stejne koni, takze je vetsi pravdepodobnost, ze neprojde. Staci si spocitat hybnosti lehcich variant strel techto razi a vis na cem jsi. Nebo vyzkouset.



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#5 » ned 9. črc 2017, 23:29

Zůstal bych u Lugera.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#6 » pon 10. črc 2017, 17:46

Pokud chce větší zastavovací zastavovací účinek souhlasím, že .45 je lepší a zvládnutelnější volba.



radim78
Příspěvky: 302

Příspěvek#7 » pon 10. črc 2017, 21:10

Ostatni maji pravdu. Zustal bych u Lugeru.

ADD "zastavovaci" ucinek 9mm,.40,.45 v FMJ
- to je poddruzny detail.
Dulezite je se predevsim ve vypjatem a z hlediska dalsi existence zasadnim momentu NO spravne trefit.

Nabito mit pouze strelivo, ktere mas naprosto spolehlive odzkousene a nebude zavadit...

Bonus G17 v 9mm je kapacita.
Pokud planujes vstoupit do legend jako ucastnik prestrelky " U AC Corall 2", bude se Ti hodit. :) (blby zert)

Nastesti statistika je na nasi strane - jsme 6. Nejbezpecnejsi zeme na svete. Sance incidentu spojeneho s NO je velmi, velmi mala. To ovsem neznamena, ze se mame odzbrojit a rezignovat na ucinnou a efektivni obranu.

Ted jedno rypnuti do nas diskuteru - terminalni balistika je pomerne komplexni obor a na forech kolikrat najdeme nazory, ktere jsou v lepsim pripade oznacitelne za "urban legend" . V horsim pripade to jsou vylozene nebezpecne blaboly typu: "na noseni je lepsi subsonic s tezkou strelou, mene toho prostreli..."



step11
Příspěvky: 39

Příspěvek#8 » čtv 27. črc 2017, 00:37

Souhlas s ostatnima. 9para.

1] Uz s tim mas zda se nastrileno..

2] Zvladatelny, vyzkouseny, dostupny

3] Jak tu zaznělo, hlavni je se trefit.. rozdily (beru dostupne strelivo) nejsou natolik signifikantni, aby to za to stalo

4] Vice naboju v zasobniku, nez u vetsiny dalších relevantních razi

5] Ve statech tusim FBI porovnávalo raze a nakonec jejich verdikt znel prave 9mm para



ggrandcz
Příspěvky: 146

Příspěvek#9 » čtv 27. črc 2017, 05:47

step11: 5) Naprosto poddružný bod, protože se porovnávalo s naprosto odlišnýma střelama, než se používá u nás.



Clusoe
Příspěvky: 3

Příspěvek#10 » pát 15. zář 2017, 21:46

Zdravím pánové, jsem tu sice nováček, ale trochu přispěji svými zkušenostmi. Pokud se jedná o tu tzv. zvladatelnost ráže 9 mm Luger a .40 SW, máte trochu mylné představy. Obě ráže se chovají u standardních velikostí pistolí Glock prakticky stejně, není v tom žádný velký rozdíl, zejména používáte-li střelivo SB či jiné značky obdobné laborace. Výjimkou jsou náboje .357 SIG a 10 mm Auto, které jsou proti nim, co se chování zbraně týká opravdu jinde. Ale ani tady nejde o nic nezvladatelného, střelbu z G29 (10mm) zvládá v pohodě i moje 16 letá vnučka a mladší vnuci. Osobně denně nosím G22 (G29 má manželka), právě pro ten jeho zastavovací účinek, náboje Federal FMJ 165 gr a to kvůli legislativě. Ranivý kanál je u tohoto náboje (FMJ) extrémní, tedy má cca 96-98% zastavovací účinek při zásahu trupu, a trefíte-li T zónu, je zastavení útoku okamžité. Na druhou stranu mýty o tom, že 40 neprostřelí jsou mylné, projde tělem stejně dobře, ne-li lépe než 9 mm Luger (samozřejmě záleží na laboraci, typu střely(uvažuji pouze FMJ a její hmotnosti). Ze zkušenosti preferuji lehké střely s extrémní rychlostí a energií, která zaručí deformaci kuželového tvaru střely při nárazu na překážku(nevýhoda je, že tělem procházejí jako máslem a to včetně kostí). S tím se 9 mm Luger nemůže rovnat, byť tomu stále hodně lidí věří, nebo věřit chce. Mimochodem standardní ráže FBI je právě .40 SW se střelami JHP, která nahradila 9 mm Luger. A teď k té případné obraně. Nejdůležitější je zastavovací účinek zbraně, protože ve vypjaté situaci přes 98% vlastníků zbraně tuto ani nenatáhne, natož aby se "správně" trefila. Na střelnici to jde, ale reálná situace je pánové dost odlišná. Pokud zbraň vůbec vytasíte a povede se vám natáhnout, budete rádi, když "někam" ve směru útoku vystřelíte, natož, že se trefíte, a ještě správně trefíte. Tohle jsou reálné zkušenosti, ne ty ze střelnice. Můžete si to trochu nasimulovat a vyzkoušet tímto testem, abyste věděli o čem mluvím. Před terč si do vzdálenosti 10 m postavte kbelík s vodou, pak se ze vzdálenosti 50 m sprintem rozběhněte (nebo udělejte 30 rychlých kliků) ke kbelíku s vodou, ponořte do něj ruce ruce (přiložte je ke dnu kbelíku), ihned taste zbraň , natáhněte a vystřelte na terč. Tak a kdo z vás natáhl napoprvé a vystřelil? Popravdě, na poprvé asi nikdo že? Ano to je reál. Já to napoprvé také nedokázal. A to vám u toho ještě nelétaly střely nad hlavou. Ale abych nehanil 9 mm Luger, pro naše poměry je myslím dostačující, pokud zvolíte legální poloplášťové střely, třeba GECO, je to naprostý ideál i co se zákona týče. Takže bych ti doporučil kvalitní náboje do 9 mm, pokud požaduješ ten zastavovací účinek. Co je velmi podceňovaná ráže z hlediska zastavovacího účinku a ranivého kanálu je .38 SPL s terčovou střelou Wadcutter, ale to tak na okraj.

Uživatelský avatar
Petzold
Příspěvky: 1146

Příspěvek#11 » pát 15. zář 2017, 22:44

No, tvl, už jsem toho v diskusích přečetl hodně ..... :)

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1298

Příspěvek#12 » sob 16. zář 2017, 13:13

Proč natahovat? :angel:



notobi
Příspěvky: 661

Příspěvek#13 » sob 16. zář 2017, 15:10

od toho se nosí v komoře aby odpadly zbytečný časový ztráty



Clusoe
Příspěvky: 3

Příspěvek#14 » sob 16. zář 2017, 15:42

Na tomto fóru bych odpovědi typu: "Proč natahovat?" nebo "od toho se nosí náboj v komoře..." tedy opravdu nečekal. To si schovejte na střelnici či teoretické debaty. Samozřejmě, pokud jste v situaci, kdy opravdu máte pocit, že vám jde tzv. o život, je nošení náboje v komoře nutností. Jinak přes 99% držitelů zbraně pro vlastní "ochranu" náboj v komoře nenosi, a hodně přes 60% zbraň pravidelně nenosí, leží jim doma. Psal jsem, že jde o simulaci stresu, proto se natahuje, proto není náboj v komoře. Stresové vypětí se takto dá docela reálně nasimulovat pro všechny civilní uživatele.



Slezman
Příspěvky: 352

Příspěvek#15 » sob 16. zář 2017, 16:26

Já bych zas nečekal, že tu někdo řekne, že do komory jde náboj jen když jde o život.
To se přece změní klidně i během jediné vteřiny. Já nevím, když vycházím z baráku že mi půjde o život. Někdo to ví? A natahovat mám kde? za rohem na ulici, na záchodě nebo v keříku? Úplně zbytečné riziko navíc. Viz vlákna o tom kdo jak nosí - každého věc podle potřeb, zbraně a pouzdra.
No offense :-) a jsme OT.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů