Rána jistoty - doma

Co jinam nepatří...


SlashKO
Příspěvky: 251
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#166 » úte 26. zář 2017, 05:39

2 kiv61:

Třeba Trigger service Brno a Guncenter Otrokovice, co mě napadá jen tak narychlo :-)
Ale obě střelnice mají před vchodem vybíjecí zařízení.



ggrandcz
Příspěvky: 146

Příspěvek#167 » úte 26. zář 2017, 05:57

wigum: Díky za odpověď. Takže je z tvého hlediska vpořádku, že chytneš zbraň do ruky z trezoru, ani ji nezkotroluješ a nabíjíš? Já jen, že z toho by tu polovina osazenstva dostalo infarkt :D Chápu, co by se mohlo stát, když ji stejně vlastně nabíjíš a před tím si dával ránu jistoty a nikdo do trezoru nemá přístup.
Já jen, že pro někoho je nemyslitelné nedát ránu jistoty a přitom zanedbává následnou kontrolu zbraně. Pro mě je zase podstatné dodržení bezpečné manipulace se zbraní. Každý to máme jinak.
A nevkládej mi slova, které jsem neřekl/nenapsal. Píšu snad někde, že zbraně s přímoběžným úderníkem jsou zastaralé? Píšu, že Glock není moderní konstrukce! Překvápko pro tebe - existuje celá řada zbraní s přímoběžným úderníkem, u kterých k rozborce netřeba mačkat spoušť. Kdo jenom trošičku zavadil o zbraně, nemůže CZ P10C nazvat kopií Glocku. Možná tak někdo, pro koho cokoliv s kohoutem je CZ a cokoliv bez něj Glock, to pak asi jo.

Biggles: Jestli ti střílení po obýváku přijde jako bezpečnostní krok, tak prosím. Ale chápu, že jako fanda 1911 se při rozdělávání zbraně podíváš častěji do hlavně/ tam strkáš ruce, než třeba čezetář a tak chceš mít 100% jistotu. Jelikož zbraně používám, nechápu pointu myšlenky s teoretikama.

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#168 » úte 26. zář 2017, 07:17

ggrandcz: rána jistoty přece není "střílení po obýváku". Rána jistoty se přece většinou dává po vyndání zásobníku a kontrole komory. jasně i přes to si někdo někdy jistě vystřelil, ale ta pravděpodobnost je tak malá, že říkat tomu střílení po obýváku je víc než přehnané. :-)

Uživatelský avatar
sided
moderátor
Příspěvky: 3754

Příspěvek#169 » úte 26. zář 2017, 07:40

ggrandcz: už toho mám dost, jen provokuješ a vyvoláváš flame. Končíš.



Stewie
Příspěvky: 326

Příspěvek#170 » úte 26. zář 2017, 08:25

sided: Nemyslím si, že vyvolával uplně flame. Tak jako cvakači behementně brání ránu jistoty, tak on se stejným způsobem a stejným stylem zasazoval o nedávání rány jistoty.

9) Dodržujte pokyny moderátorů a nehádejte se s nimi! = napomenutí.

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 988

Příspěvek#171 » úte 26. zář 2017, 08:37

kiv61 píše:Jen dotaz: můžete uvést konkrétní střelnice, kde je zapovězen vstup se zbraní v režimu nošení?
Já jen, že jsem se s tímto za posledních 22 let zatím nikde nesetkal.....


Mám dojem, že to vyžadují například v AVIM v Praze...

Přiznám se, že moc nechápu, proč někde tento požadavek mají :shock:



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#172 » úte 26. zář 2017, 09:09

A není to čistě náhodou myšleno jen na zbraně, se kterýma tam pak chci střílet? Podle řady provozních řádů střelnic je to celkem pochopitelná podmínka, protože mají v řádu napsáno, že hlaveň s nábojem v komoře může být pouze vodorovně, ve směru sektoru střelby. Tudíž neexistuje možnost, bez porušení řádu, tasit nabitou zbraň a začít střílet. V tomto případě potom chápu onen požadavek. Ale pokud jdu na střelnici s kufříkem, kde mám třeba 2-3 zbraně a za pasem tu čtvrtou, nabitou atd., tak tu přece nebudu vybíjet, protože s ní nemíním manipulovat (střílet). Ty 2-3 v kufříku samozřejmě vybité jsou a budou nabity až na palebné čáře, v souladu s provozním řádem.
Co se týče toho střílení v obyváku, rány jistoty atd., tak jsem zastáncem toho, že považuji zbraň za nabitou, dokud se nepřesvědčím o opaku. Tedy ránu jistoty dávám před veškerou jinou manipulací než je nabití zbraně, střelbě, případně uložení nabité zbraně do pouzdra.

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#173 » úte 26. zář 2017, 10:25

Já myslím, že si to s ranou jistoty můžete dělat každý jak chcete. Je to Vaše zodpovědnost.

Jen nevnucujte ostatním, že to musí dělat stejně !!!

Uživatelský avatar
wigum
Příspěvky: 921

Příspěvek#174 » úte 26. zář 2017, 14:41

Cipis: A jak má člověk chápat co tím dotyčný myslel? Já osobně znám jen jednu střelnici, kde mají hned u vstupu nápis: Zákaz vstupu s nabitou zbraní. a hned za dveřma prostor na vybíjení.

Kolombo: já nevím, že by tu někdo nutil, že dávání RJ je modla, jen spousta lidí nechápe proč se dobrovolně vzdávat bezpečnostní pojistky.
Sám se spíš divím, kam někteří tu RJ doma dávají. Mířit na kuchyň, gauč a podobné části nábytku mi teda jako 2x rozumné nepřijde.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#175 » úte 26. zář 2017, 16:23

No on je občas k nepochopení i samotný provozní řád, viz. diskuze kdesi o terčích pro brokovnici, povolené jen na zemi. Autor pravděpodobně myslel, že se nemá střílet na letící holuby, ale na terče, jak pro pistoli/pušku. Nicméně ta formulace se dá snadněji vysvětlit tak, že si položíš např. papírovou trubku na zem a našiješ to tam tak :)
Většina lidí ten provozní řád nečte, tak si provozovatel snažil ulehčit práci a proto to zavedl takto. V principu to není možné, protože majitel mlže zakázat držení, nikoliv nošení. A pak samozřejmě vůbec přístup se zbraní.
Řešila se tato hláška už kdysi, většina lidí se shodla, že se myslí zbraň, ze které se bude střílet. Nabitou, skrytě nošenou zbraň, tak vytahovat nebudu, takže za a) nemá vůbec kdo zjistit, jestli tu zbraň mám a za b) jestli je vůbec nabitá.

Ta RJ doma, no, jeden případ domácí rány zastavila právě kuchyňská linka, ono to lamino vydrží fest :D
Od toho je ale jinak doma velký květináč s pískem, no, nebo v dílně pytle suché maltové směsi či lepidla :)



Boci
Příspěvky: 90

Příspěvek#176 » úte 26. zář 2017, 17:49

První legální krátkou jsem koupil v září 1993.Ránu jistoty jsem nikdy nedal a kupodivu jsem nic neumyslně neprostřelil.Každý den mám nějakou u sebe a na střelnici jsem minimálně jednou tydně.Nemám pocit,že bych se choval nezodpovědně,když nedávám RJ.



Slezman
Příspěvky: 352

Příspěvek#177 » úte 26. zář 2017, 18:41

@Boci: ještě doplň, zda nemáš všechny pistole s kohoutem :) To jen pro jistotu, zdejší diskuse je pünktlich a letopočet k tomu svádí

Jinak ze vzrušené diskuse jsem si jako poučení odnesl to, že upravím jeden ozdobný květináč na vybíjecí zařízení, bude to lepší než "rána" pootevřenými dveřmi do komory ( i když moje komora je tak plná, že střela by asi ani nezasáhla podlahu natož pak nějaké další odrazy :D )

Uživatelský avatar
Václaf
Příspěvky: 67

Příspěvek#178 » úte 26. zář 2017, 18:51

Jestli mohu se svou troškou do mlýna. ZP nevlastním tak dlouho jako Vy. Nosím Glock celý den,večer ho uložím do trezoru v jiné budově než bydlím ( hned vedle ) a ráno si ho zase zastrčím do pouzdra. Nabitý a náboj v komoře. Dělám něco špatně? K pistoli je cesta přes několik zámků. Pokud by si dal někdo tu šílenou práci,tak jeden Glock proti ostatním zbraním a střelivu v oddělených částech je už banalita.



Boci
Příspěvky: 90

Příspěvek#179 » úte 26. zář 2017, 19:11

Bez kohoutu mám v současné době jen jednu a ta je furt nadrclá.Pravda,když ji rozbírám tak zmáčknu spoušť,ale RJ tomu neříkám.
Václaf:já to mám podobně.



zcdnargg
Příspěvky: 1

Příspěvek#180 » úte 26. zář 2017, 19:12

Stewie: Já si myslím, že jen neměl stejný názor jako místní stvořitel a to stačí.
Ale abych nebyl OT, tak doma cvakám. Mám Glocka, tak si nebudu přece ničit pružiny.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 13 hostů