Novela evropske smernice o zbranich



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#2371 » pon 23. říj 2017, 22:17

Dobrá bomba je:
"Využití argumentace založené striktně na výrokové logice vede k absurdním závěrům. Jak si je ale předkladatel jistě velmi dobře vědom, pro aplikaci (obecněji výkladu) právních norem je zapotřebí užívat celého komplexu pravidel pro jejich výklad a správné užití, tedy například kromě výkladu gramatického (v tomto případě striktního využití výrokové logiky), současně zapojit také výklad logický a systematický." :D

Co má výroková logika společného s gramatikou? To je hroznej blábol.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#2372 » pon 23. říj 2017, 22:41

To vypadá, že autor toho veledíla nemá o existenci výrokové logiky ani páru a myslí (ne)logiku výroků.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#2373 » úte 24. říj 2017, 05:43

Dokud neuvidíme návrh zákona, nemá cenu se stresovat. Ti, co text zákona budou připravovat jsou víceméně na naší straně.



Carloss
Příspěvky: 2919

Příspěvek#2374 » úte 24. říj 2017, 05:49

Tím bych si tk jistej nebyl. Jestli tohle leží někde v šuplíku na vládě, která mimochodem střelce jakože podporuje... situace se může kdykoli změnit, hned, jak se "vody ustálí".



cmd_
Příspěvky: 182

Příspěvek#2375 » úte 24. říj 2017, 05:51

SansLogique: No, kravina, z pohledu herce a jemu podobných mi to přijde jako elegantní způsob, jak dosáhnout téměř úplného odzbrojení občanů, zejména pokud zkouška nepůjde opakovat. Stávající ZP pozbudou platnost? Vivat právní stát. EK se ani nebude muset nijak snažit a stáhneme ocas sami.
Akreditovaný orgán, co mi to jenom připomíná (já vím, i komisaři musí skládat zkoušky na MV, ale aspoň tam je nějaká míra "objektivity" daná definovanými otázkami, nebo ne?)
Takže, nejdřív uchazeče o ZP prokádrujeme, možná se najde místo i pro vyjádření toho správného psychouše ala Džamila, potom mu dáme zahulit náloží (možná) nesmyslných otázek a jako poslední pojistka, kdyby tím náhodou prošel, bude akreditovaný orgán, něco jako když jsem při přijímačkách na vysokou musel před zvláštní komisi pánů ve vyboulených sakách, kteří kladli otázky ohledně bratrské pomoci spřátelených armád v roce 1968. A to celé posichrujeme neopakovatelností zkoušky. Věřme, že je to jen čistě teoretický scénář.
Naposledy upravil(a) cmd_ dne úte 24. říj 2017, 06:08, celkem upraveno 1 x.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#2376 » úte 24. říj 2017, 05:53

A už vidím, jak i například dosavadní zkušební komisaři si budou muset zaplatit např. měsíční kurz a dělat nové zkoušky na ZP, stejně jako spousta profíků, kteří se zbraněmi desítky let pracují. :-)

Zajímavá je ještě úvaha vlády o tzv. grandfatheringu. Ten by prý měl platit jen na přechodnou omezenou dobu, jen od doby novelizace stávajícího zákona do doby platnosti nového zákona. Pak si prý bude muset každý držitel "áčka" požádat o výjimku. Dále je tam úvaha vlády o zavedení zvláštního zákona na ničení zbraní.

A vlastnictví a držení zásobníků do zbraně kategorie "A" se má umožnit jen držitelům výjimek.

A kdo a jak bude posuzovat, zda žadatel o výjimku nemá "extrémistické" názory apod., jak se uvádí v dalších průvodních materiálech vlády?

Každopádně, tento materiál na vládě leží již od června, až do voleb byl neveřejný, a to považuji za dost velký podraz.
A eurohujerismus dost hrubého zrna spatřuji ve větě, že zrušení platnosti dosavadních ZP a zavedení nových zkoušek směrnice nenařizuje, ale přesto to uděláme nad její rámec...

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#2377 » úte 24. říj 2017, 07:01

Dragunov píše:
.....
Co má výroková logika společného s gramatikou? To je hroznej blábol.
.....


Mozna vic, nez je v tomto pripade patrne. Pro nas tedy bohuzel.

Uvedu nasledujici priklad, ktery snad neni z tech nejlepsich, ale dokaze, doufam, ozrejmit pointu.

Maminka dala na stul veceri a rekla, "jezte deti!"

Z vyrokove logiky, lpenim na gramatice, z vyse uvedene vety vyplyva, ze maminka nabada ke kanibalismu a to jeste k jedne z jeho nejodpornejsich forem, kterou je pojidani, a tedy zabijeni, deti. Z uzsich i sirsich souvislosti vsak lze dovodit, ze maminka chtela asi rici, "jezte, deti!" Tedy myslela sva slova jako pobidku ke konzumaci predkladaneho pokrmu a nikoliv tedy k pojidani detskych bytosti. Predpokladam, ze neslo o tepelne ci jinak ke konzumaci upravene deti. (Odhlizim nyni od skutecnosti, ze (ne)existence carky nemusi byt v mluvenem projevu patrna)

Muj vyse uvedeny vylev snad tedy dostatecne demonstruje, ze gramatika ma vliv na logiku vyroku a snad demonstruje i skutecnost, ze vyrok nelze vzdy chapat izolovane a doslovne.

Jinym prikladem muze byt, nyni uz diky me derave pameti ne zcela presne citovane, ustanoveni vyhlasky c. 99/1989 Sb. o silnicnim provozu. Ta mimo jine ukladala ridici motocyklu mit radne pripevnenou helmu. Rada lidi ucelove chapala ustanoveni tak, ze helmu (prilbu) radne pripevnila ke stene garaze, cimz formalne splnila podminku vyhlasky, aniz by brala ohled na pomerne zrejmy fakt, ze helma ma z podstaty sve existence ma plnit ochrannou funkci a toho lze docilit jen spravnym usazenim na hlave v tomto pripade motocyklisty. Obdobnych pripadu lze nalezt v legislative vice.

Popsanemu pristupu se take nekdy rika pravni pozitivismus, pokud tedy chapu tento termin spravne.

No nic, nasi odpurci (odpurci zbrani), zda se, maji slusne nabito. Jejich argumenty se budou jen tezko vyvracet a spise to bude o ochote nekterych z nich nebyt zas tak striktnimi odpurci. Nechci podlehat malomyslnosti, ale dobre casy nam nenastavaji....

Edit: Jo, a i pojem "vyrokova logika" si dovoluji chapat sireji, nez striktne jen v matematickem smyslu.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#2378 » úte 24. říj 2017, 07:41

Hlavně by mě zajímalo, kdy a jak sek tomu vyjádří LEX.



maciz
Příspěvky: 71

Příspěvek#2379 » úte 24. říj 2017, 08:38

Iloveguns: Pokud je to opravdu nějaký vládní dokument, něco čím se vláda opravdu zabývá, tak dej nějaký oficiální odkaz. Mě to totiž celé co tu píšeš přijde jako totální kravina, jako nějaká konspirace vypuštěná z Kremlu.



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#2380 » úte 24. říj 2017, 08:52

"Konspirace vypuštěná z Kremlu"... Ta by možná byla veselejší než dlouho (až do voleb), utajovaný výtvor naši vlády... :-(

To zde není nikdo schopen si zajít na oiciální web vlády ČR? Jenže to by na něm také musel umět i hledat, že jo? A stahovat komprimované dokumenty a otevírat... Doufám, že nebudu muset každého vodit za ručičku, abych mu ukázal i tu příslušnou větu:

https://apps.odok.cz/djv-agenda?date=2017-10-23
Naposledy upravil(a) iloveguns dne úte 24. říj 2017, 09:15, celkem upraveno 1 x.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#2381 » úte 24. říj 2017, 09:02

Přímý odkaz: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/KORNARNB5HRN

Zde jsou uvedené (mimo jiné) připomínky MO.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#2382 » úte 24. říj 2017, 09:32

Tak hlavně to jsou nějaký návrhy MV jako reakce na nutnost implementace směrnice.
MV jaksi nemůže prohlásit, že jebeme směrnici, to musí někdo jinej.
Tyhle návrhy se musej přetavit do zákona a ten pak budou poslanci připomínkovat a schvalovat. Už vidím poslance, jak si pod sebou budou dobrovolně řezat větev nějakým větším zpřísňováním zákonů, než je nutno.
Zejména, když zbroják mají většinou ti nejvlivnější.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#2383 » úte 24. říj 2017, 12:23

iloveguns píše:Ještě jsem se dále dočetl v předkládaných materiálech, že se uvažuje o zrušení institutu zkušebního komisaře. Zkoušky se mají vykonávat jen na policii nebo na akreditovaném pracovišti, které bude mít státní licenci, a mají být podstatně náročnější, zejména počet otázek má prý být mnohem vyšší. Uvažují také o tom, že neúspěšnou zkoušku nebude možné opakovat. Poplatek za zkoušky má být podstatně vyšší s ohledem na povinný kurz, který bude zkouškám předcházet. Všichni dosavadní držitelé ZP budou muset dělat nové zkoušky za nových podmínek, jelikož dosavadní ZP pozbudou platnosti. Skupiny ZP mají být rovněž upraveny, B a C budou sloučeny ve skupinu "zájmová činnost", na skupinu A (sběratelství) bude muset žadatel předložit i podrobně vypracovaný "sběratelský plán".

Kde se píše o těchto návrzích, zejména o ukončení platnosti stávajících ZP a nemožnosti opakova zkoušky?



iloveguns
Příspěvky: 1408

Příspěvek#2384 » úte 24. říj 2017, 12:36

Je nutné prostudovat všechny vládní materiály, které se zbraní týkají včetně návrhů, důvodových a dopadových zpráv, a najdete to tam.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#2385 » úte 24. říj 2017, 15:15

iloveguns: Prolít jsem stručně analýzu legislativního řešení, jen podle vyhledávání klíčovejch slov. Nikde jsem nenarazil na návrh, že by stávající držitelé měli dělat zkoušku za nových podmínek, pokud se změní zkouška. Všiml jsem si jen debaty o zkrácení platnosti ZP a jeho výměně, což by byl v podstatě jen administrativní vopruz. Nasměrujte mě prosím na dokument a příslušnou stránku, kde je zmíněna varianta uvažující o nutnosti dělat nové zkoušky pro stávajícíí držitele. Nmám čas studovat stovky stran.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Government a 13 hostů