Novela evropske smernice o zbranich



vesmirek
Příspěvky: 27

Příspěvek#2386 » úte 24. říj 2017, 15:16

"Na skupinu A (sběratelství) bude muset žadatel předložit i podrobně vypracovaný "sběratelský plán"." A jak to bude u sběratelů zbraní historických, tedy vyrobených před rokem 1890? Nebo sběratelů zbraní znehodnocených? Kteří na to dnes zbroják mít NEMUSÍ... ale asi ho už budou muset mít.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#2387 » úte 24. říj 2017, 21:37

tuton píše:Edit: Jo, a i pojem "vyrokova logika" si dovoluji chapat sireji, nez striktne jen v matematickem smyslu.


To je právě o co mi šlo. Poukazoval jsem na neznalost dotyčného, který se snaží schovávat z milion termínů a složitostí, až použije výraz
výroková logika, což je prostě a sprorstě přesně ta matematická výroková logika - negace atp.
Co je sranda, tak jsem se učil, že výroková logika se používá právě i pro rozbor právních dokumentů. :lol: Chtěl jsem jenom ukázat jací "experti" tam sedí.

Jo příklad z dopravy je ten, kdy se policajt při kontrole řidiče zeptal kde má brýle, když má v řidičáku napsáno "Brýle nutné" a on měl kontaktní čočky. Stejně dostal pokutu. Takže bylo teoreticky možné jezdit s pěti dioptriema třeba ve svářečských. Ani nevím jestli došlo k úpravě.
Dle obecných principů by mělo platit, že občan může vůči zákonu hledat kličky, ale naopak to nejde. Stejně jako pro člověka/firmu platí, že co není zakázano je povoleno, pro úřad platí naprostý opak.

Ale to je jedno. Doufám že se stát z EU neposere. Naivní představa.
Edit: Jo, a i pojem "vyrokova logika" si dovoluji chapat sireji, nez striktne jen v matematickem smyslu.[/quote]



iloveguns
Příspěvky: 1432

Příspěvek#2388 » úte 24. říj 2017, 22:03

vesmirek píše:"Na skupinu A (sběratelství) bude muset žadatel předložit i podrobně vypracovaný "sběratelský plán"." A jak to bude u sběratelů zbraní historických, tedy vyrobených před rokem 1890? Nebo sběratelů zbraní znehodnocených? Kteří na to dnes zbroják mít NEMUSÍ... ale asi ho už budou muset mít.


Možná se najde ještě nějaký "zlepšovatel", který k tomu sběratelskému plánu vymyslí, že když má sběratel určitý plán, musí jej také plnit. A každý kvartál budou sběratele chodit kontrolovat, zda plní plán a na kolik procent jej plní... :-) A za neplnění sběratelského plánu budou sankce nebo odebrání ZP... :-))))

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#2389 » stř 25. říj 2017, 00:00

Nesplnění plánu bude sice nepříjemné, ale plnění kupříkladu na 110% už bude rovnou nedovolené ozbrojování.

BTW: přečetl jsem si ten článek na LEXu, a rád bych se cítil uklidněn, leč bohužel ne zcela se mu to povedlo.



Piggy
Příspěvky: 1885

Příspěvek#2390 » stř 25. říj 2017, 05:19

Dragunov píše:Jo příklad z dopravy je ten, kdy se policajt při kontrole řidiče zeptal kde má brýle, když má v řidičáku napsáno "Brýle nutné" a on měl kontaktní čočky. Stejně dostal pokutu. ... Ani nevím jestli došlo k úpravě.
K jaké úpravě? Podle předpisu jsou dány tři možnosti omezení: 01.01. Brýle; 01.02. Kontaktní čočky; 01.06. Brýle nebo kontaktní čočky. Takže chybu udělal doktor a policajt neměl jinou možnost. Nesmí přece hledat kličky.
Omlouvám se za OT, ale nedalo mi.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#2391 » stř 25. říj 2017, 05:39

SansLogique píše:Tak realisticky, zrušíš platnost ZP a všichni držitelé si ho budou dělat znova. Jak dlouho to zabere, těch 300.000 lidí? 10 let? ......
Je to celý kravina.

Přesně tohle tu bylo v 90.létech. tehdy si stávající majitelé museli taky dělat povinně všichni nový ZP. Možná jen počet žadatelů byl o žád nižší.

Všimli jste si, že po zavedení směrnice nebyl v unii spáchán jediný teroristický útok palnou zbraní? To asi není náhoda.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#2392 » stř 25. říj 2017, 06:30

gogan píše:BTW: přečetl jsem si ten článek na LEXu, a rád bych se cítil uklidněn, leč bohužel ne zcela se mu to povedlo.

Bohužel, LEX asi v tuto chvíli ví tolik, co řadový střelec. Nová vláda ješte neexistuje a na starou už nedosáhne. Analýzu dopadu analýzy udělat nejde, protože její vliv na připravovaný zákon není jednoznačný. LEX se zatím ani nevyjádřil k faktu, že vláda rovnou přikročila k dvoufazové novele s první vlnou do konce roku. Asi vážně končí sranda...



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#2393 » stř 25. říj 2017, 07:14

Letec12 - pokud ale vím, tak zkoušky na ZP probíhaly v 90.letech kapánek jinak. Kapánek úplně jinak. Mám 3 kamarády, co to tehdy dělali.



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#2394 » stř 25. říj 2017, 07:36

sansLogique: jak to bylo?

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#2395 » stř 25. říj 2017, 13:16

Já ji taky dělal a nic jiného než dnes tehdy nebylo. Měl jsem na začátku devadesátek ještě starý zbroják, takovou tu knížečku z tvrdého papíru. Na tu se těsně po revoluci žádné zkoušky nedělaly. Podals žádost, měsíc počkal a bylo hotovo. Se změnou zákona přišly testy v dnešní podobě. Tj.teorie a střelba, měl jsem všechny skupiny, tak ze všech zbraní. Komisař byl přísný, jen těch otázek bylo asi jen 150.

Uživatelský avatar
P.V.
Příspěvky: 1300

Příspěvek#2396 » stř 25. říj 2017, 13:24

Letec 12 píše:Všimli jste si, že po zavedení směrnice nebyl v unii spáchán jediný teroristický útok palnou zbraní? To asi není náhoda.


Dnes - novinky - V Berlíně zadrželi osobu - napojení na IS a našli zbraně (i armádní - těžko říct jestli samočinné nebo "jen" armádní pistole) a náboje...

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#2397 » stř 25. říj 2017, 13:30

Dík za reakci, ale už to není teroristický útok s desítkami mrtvých (jakoby ty útoky splnily svůj úkol-směrnici a nebylo třeba dalších útoků).


Naše zkouška probíhala takto: (je to dnes jiné?)
-Nejdřív testy.. pod dohledem..
-Kdo měl hotovo mohl odejí čekat ven..
-Potom bylo vyhodnocení.. kdo prošel šel dál..
-Praktické zkoušky..
-Popis zbraní.. co byly předložené a u vybrané zbraně sborka a rozborka….
-U toho technické otázky
-Kdo prošel šel na střelby..
-A pak celkové vyhodnocení a předání papírů



iloveguns
Příspěvky: 1432

Příspěvek#2398 » stř 25. říj 2017, 15:23

Dělal jsem zkoušky hned mezi prvními, protože předtím jsem měl jen takovou tu průkazku z tvrdého papíru, než začal platit nový zákon a ty průkazky pozbyly platnosti... Komisař byl profesor z vojenské akademie Jan Komenda, písemné zkoušky se dělaly v posluchárně vojenské vysoké školy, kde nás rozesadil tak, aby nikdo nemohl opisovat, byly mezi námi dvoumetrové odstupy... Bedlivě nás střežil ostřížím zrakem, zda někdo nemá tahák apod... Pak nás zval každého zvlášť k sobě do kabinetu, kde se každého snažil očividně znervóznit, aby při manipulaci se zbraní udělal chybu. Pak jsme se přesunuli na tunelovou střelnici do podniku Brno - Prototypa, kde proběhly střelby na cíl... Tak asi tak... Ať někdo posoudí, zda je to dnes jiné....

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2232

Příspěvek#2399 » stř 25. říj 2017, 15:40

Letec 12 - dnes je to komplexnejsi.
Napriklad popis neni ze zakona vyzadovan (ten je v teoretickych otazkach).
Ale nedela se pouze rozborka, ale vic veci (predevsim reseni zavad, ale leckde uvedeni zbrane do bezpecneho stavu z nejake nestandardni situace pri prebirani - napr naboj v komore, ale vytahovac nezadraply za drazku). A permanentne se sleduje primarne prst a uhel.

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2419

Příspěvek#2400 » stř 25. říj 2017, 20:34

To co popisuješ hodně záleží na komisaři. I za nás se hledělo na prst na spoušti a další. Možná se změnily detaily, dopilovala metodika, ale dramatický rozdíl až na počet otázek nevidím. I docela nedávno mi známý říkal, že to měli snadné, jiný zas že šíleně těžké a lpěli na každém detailu. Jak kdo, jak kde. Metodika se měla naštěstí od prázdnin sjednotit.

Jak jsem psal výš, těsně po revoluci to dávali skoro komukoli kdo si požádal a měl čistý rejstřík a přitom se nic nedělo. Na střelnici jsem mohl kdykoli, kterýkoli den a vše bylo bez problémů. Dnes roste počet omezení, slušný střelec je brán za potenciální hrozbu. Všichni se bojí a léčí to zákazy a omezováním, které plodí další strach a nenávist.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Piggy a 49 hostů