Zkouška odborné způsobilosti - jen reálné zkušenosti



stopper
Příspěvky: 101

Příspěvek#121 » ned 10. zář 2017, 17:38

Datum: čtvrtek, 7.9.2017
Střelnice: Magnum club, Jirkov (okr. Chomutov)
Zkušební komisař: Jan Korecký

Přihlášeno 17 lidí. Na teoretickou přišlo 5 lidí (!!! – asi strach z nových testů), všichni na první termín.
Skupiny: B, E.
Poplatky: střelnice 1500,- + komisař 600,-

Před zkouškou jsem se připravoval spíš na možné varianty jejího průběhu s ohledem na rozdílné osoby komisařů, ale když jsem viděl přicházet z parkoviště ke střelnici známou tvář, spadnul ze mě velký šutr.

Komisař po zahájení a kontrole totožnosti a dotazu na zdravotní stav vysvětlil pravidla psaní testu, šli se losovat testové soubory a psát testy. Na teoretickou část jsem byl dobře připraven. Zkušební otázky jsem se učil již potřetí (verze 2014, 2016 a 2017), proto jsem test odevzdával celkem brzy. Do dalšího kola bez ztráty kytičky jsme postoupili 4 (dva bez chyby, dva s jednou chybou – komisař vysvětlil, kde; pátý to psal celých 40 minut, ale chyb bylo asi 8, takže znovu za 3 měsíce).
Poté se šlo na manipulaci a střelby. Manipulace byla připravena přímo na stavech a za bezpečný směr bylo určeno v podstatě celé dopadiště. Připomenutí zásad bezpečné manipulace, pár upřesňujících dotazů (hlásit závadu netřeba, hlavní je správně ji samostatně vyřešit, připouští řešení závady v taktickém režimu, pokud žadatel vysvětlí, proč). Střelba hned po (úspěšné) manipulaci.
Komisař volal jednotlivě k manipulaci podle pořadí odevzdání testů. Šel jsem jako první a úplně v klidu (zatím). Začal jsem KKZ (CZ 85). Komisař chtěl to, co nakonec sám píše ve svém manuálu – hlavně manipulaci, teorii jen přímo související. Tedy: převzetí, kontrola a rovnou rozborka. Dotaz na hlavní části zbraně. Pak sborka s kontrolou průchodnosti hlavně a funkční kontrolou (závěr, pojistka, SA, DA). Následovalo napáskování zásobníku a nabití zbraně školním nábojem a simulace výstřelu. Výsledek simulace komisař sám hlásil (tady jsem si před zkouškou nebyl jistý, jak bych se měl zachovat, pokud by se komisař ptal „Co se stalo?“ Snad nemůžu sám rozhodnout, že „závada“ a ještě k tomu jaká?). První jsem dostal selhač. Vyřešil jsem. Komisař ale oznámil, že jsem zapomněl jeden důležitý krok a já zažil pořádný šok. Při snaze promítnout si v hlavě průběh manipulace jsem měl okno. Mozek přepnul z hlavy na ruce a odmítal spolupracovat. Ještě mně došlo, že z připravovaného komentáře mojí činnosti nepadlo ani slovo. Dostal jsem červený vykřičník s tím, že další již musí být bez chybičky. Jako další vydal komisař pokyn znovu nabít a vystřelit. Tentokrát to byl slabý výstřel. Znovu jsem zapracoval rukama a naštěstí se mozek těsně před oním opomenutým krokem restartoval a zbytek řešení závady již proběhnul správně, stejně jako poslední závada - zádržka.
Na další zbraně se již nešlo a následovala střelba. Vzal jsem si nástřelné, i když jsem měl zbraně z kurzů na této střelnici ověřené, podle hesla „Škoda každé rány, která nepadne.“ (nebo tak nějak). Nástřelné do černého, při hodnocených, kdy jsem si ještě v hlavě srovnával výpadek mozku, jsem spáchal dva bělouše. Nakonec vyhodnocení, upozornění, abych si dával pozor na „rybáře“, gratulace a doklad o odborné způsobilosti.

Z dalších uchazečů to ještě udělali dva (všichni se skupinami v kombinaci s E, tj. střelba jen z pistole), žadatel se sk. C nezvládnul manipulaci, tedy malorážka a kozlice si dnes nevystřelily.
Pak už přímo k doktorovi (končili jsme na střelnici asi v 11 hod.), který je také střelec a tak jsme si opět i pokecali. V pondělí na policii a začít vybírat, co pod stromeček (Vánoce letos u nás určitě ještě budou!).

Hodnocení komisaře: Z fóra na ZbraneKvalitne.cz jsem věděl, že komisař je náročný, ale má rozumný přístup k celému obsahu zkoušky a i sám školí. Proto zná obě strany barikády. Toto očekávání skutečně naplnil. Jsem si jist, že pokud v uchazeči něco je, poctivě se to pokusí prověřit a uchazeče uklidnit. A pokud ne, uchazeč odchází sice s hodnocením neprospěl, ale přesně ví, co a jak bylo zanedbáno a jaký to mělo vliv na bezpečnost - čili zkouška je pro něho i poučením. Teorii komisař zkoumá jen tak, jak má vliv na bezpečnou manipulaci. Tímto mu děkuji za opravdu kvalitní průběh zkoušky.

Hodnocení střelnice: Kurz na střelnici jsem absolvoval 2x a další manipulaci se střelbou 5x. Oba správci se mi věnovali, jak jsem potřeboval. Dali mně osahat všechny zbraně, které by mohly být použity na zkoušce (i revolver – pro jistotu, prý ho tam někdy jeden komisař zkoušel). Manipulovat a sušit jsem mohl, jak jsem potřeboval. Po zaplacení zkoušky jsem si uvědomil jejich cenovou politiku. Poplatek za střelnici při zkoušce je sice dost vysoký (možná i nejvyšší, co jsem četl), ale kurz byl jen za pětistovku. Takže se mi zdá, že směřují uchazeče k tomu, aby neriskoval „drahou“ zkoušku, když má velmi dostupný kurz. Sympatické a prozíravé.

Hodnocení přípravy: Na testy se musíte naučit sami. Já i můj mobil jsme už staršího data výroby a appka je pro nás téměř sprosté slovo, tak jsem si testové otázky překonvertoval a zkoušel na notebooku ve vlastním programu, navíc bez nutnosti přístupu k internetu. Ke střelbě musíte mít určité předpoklady a trpělivost si je prověřit. No a moje zpackaná manipulace...? Měl jsem ji naučenou, ale ne nadrilovanou!!! A jak sám cmk jednou v diskusi ve vedlejším tématu věnovanému možným situacím při zkouškách napsal, mozek při zkoušení „nemá dost systémových prostředků“. Čili dokud jsem si trénoval manipulaci, sám jsem si určoval, co dělat, a když jsem dostal pokyn zvenčí, mozek přepnul a... A na tuto reakci (možná z psychologického hlediska normální) jsem nebyl připraven.

Tak to je z mé zkoušky to nejpodstatnější. Napsal jsem toho dost, tak už konec.

Přeji i Vám dalším hodně zdaru u zkoušky!

A já se těším, až se prvně postavím na stav samostatně – sakra, vždyť já budu zase na začátku! Ať, mně to se líbí.



Kovis
Příspěvky: 16

Příspěvek#122 » stř 20. zář 2017, 09:57

Datum: 14.9.2017
Střelnice: Chlum Louny

Statistika:
- Dorazilo 10 lidi ( v planu bylo o cca 3 vic)
- Test udelalo 7 lidi ( jeden o bod, dva experti o 20 bodu)
- Prvni cast prakticke zkousky udelalo vsech 7
- Jeden nenastrilel
- tj. celkem 6 z 10 proslo
Cena: 1000kc strelnice + 600 komisar

1600 se plati hned u vstupu a probehne prvni legitimace obcanskym prukazem.

Zkouska zacala v 9 hodin. Pritomen komisar( prijel z Prahy) , dve policistky ( z Loun) a dva lidi ze strelnice. Komisar cca 15minut vysvetloval jaky bude prubeh cele zkousky, od testu po strelbu. Zameril se take na to co se zmenilo oproti predchozim zkouskam. Co je navic v testech atd

Pred rozdanim/losovanim testu kontrola obcanskeho prukazu komisarem a vylosovani testu.
Na test 40min, prvni zacli odevzdavat uz po cca 10min ( ja mel napsano asi za 3 min, ale nekolikrat jsem si to kontroloval a odevzdal az treti, samozrejmne bez chyby). Posledni psal pres 30min. Jeden neudelal o bod a sam se "tloukl" do hlavy, protoze presne vedel co zkazil a chtel vybrat spravnou odpoved. Dva experti ( maskacove kalhoty, tricka s positkem zbrani atd) meli kazdy cca 10 chyb. K tomu nebyli ani komentare, proste to sli zkusit bez uceni...

Prakticka zkouska. Ja sel jako prvni. Probihala venku primo na strelnici. Skupiny A,B,E, takze jsem mel pouze samonabijeci pistoli ( to same i na strelbu). Brokovnice a malorazka byla pro C. Mel jsem hodne natrenovano ( zaplaceny nekolikahodinovy kurz o 6 navstevach, vcetne strelnice atd) takze kontrola zbrane, vybiti. Nabijet, strelba, selhac. Nakonec rozborka. Komisar uz na zacatku rekl, ze je videt, ze to mam najete a tak vse trvalo cca 3min. Na nicem me netrapil, zadny zaludnosti nezkousel. Vzdy jsem nahlas presne popisoval co delam ( koukal jsem samozrejmne na zbran a hlidal si bezpecny prostor).

Hned pote nandat sluchatka, bryle. Nabijet 5 ran a strelba. Vse do cerneho.

Na miste komisar vypsal potvrzeni a ja v 10 hodin odchazel..

Zajel jsem si rovnou k doktorovi pro zdravotni potvrzeni ( 500 ), navstivil fotografa ( 120 ), na postu pro 2100 za kolky a po obede uz jsem podaval zadost ZP na mistnim oddeleni pro zbrane. Policistky se akorad vratili ze zkousek, tak mi jen rekli, ze jeden nenastrilel a zbytek ok.

Me osobne to prislo az moc "jednoduchy", testy jsem se ucil skoro 2 mesice hlavne kvuli zmene v legislative ( app v telefonu) a poslednich 14 dni uz jsem vsechny daval bez chyb. Pak samozrejmne velkou roli hral pripravny kurz. Kdy jsem 6x dojizdel do ucebny a na strelnici. Pripraven jsem byl na vsechny zbrane ( pistole, kulovnice, brokovnice) a vsechny situace. Nechci delat verejnou reklamu tomu kdo me pripravil proto muzu zaslat kontakt pres SZ pokud bude zajem.

Edit: Vsiml jsem si, ze uz se mu tu reklama dela. Jedna se o pana Zbynka Ledvinku, Combat Kladno, strelnice Libusin.

M.



Satanáš
Příspěvky: 134

Příspěvek#123 » pát 29. zář 2017, 18:20

Od úterka jsem oficiálně způsobilý, zde přikládám svou zkušenost.

Úterý 26.9.
Střelnice Corrado Ostrava

Uchazečů: 14
Úspěšní: 11
Exitus na testech: 1
Exitus na manipulaci: 3
Exitus na střelbách: 0
Cena za zkoušku: 1500,- + 600,-

Zkouška začala v 9:00 velmi krátkým briefingem ze strany komisaře, zmínil zákonná pravidla, k průběhu zkoušky (co bude vyžadovat, na co si dát pozor atp.) nezmínil ani slovo.
Prezentace občanských průkazů, každému byl vrácen i s písemnou zkouškou a 9:10 jsme začali vypisovat. Jestli se na průběhu podepsala hromadná nervozita a nebo byli všichni sebejistí neodhadnu, nicméně první začali odevzdávat do 5 min a do první čtvrthodiny měli odevzdáno všichni. Nenapsal pouze jeden člověk, který s námi navštěvoval kurz a neřekl bych, že zrovna on neudělá písemnou; asi zkrat.

K praktické jsme byli voláni postupně, já se postavil do řady jako druhý. Komisař byl skoupý na slovo, snažil se donutit člověka mluvit, popisovat co dělá a tahat z něj rozumy. K rozborce jsem dostal malorážku a pistoli - Glocka 19. Malorážka čistá, bezpečná manipulace, rozborka, poté komisař velí nabít školní náboj a pálit do bezpečného prostoru - chtěl předvést řešení závady. Po vyřešení, následovaly dotazy, co může takovou závadu způsobit a s odpověďmi byl spokojen. V Glockovi školní náboj, komora čistá - standartní bezpečná manipulace, rozborka, poté jsem se však nechal napálit. Když se mě zeptal, zda po rozborce mohu dále pokračovat v rozebírání, suverénně jsem mu odpověděl, že za použití nástrojů určitě můžu rozebrat tam bicí mechanismus, tam spoušťové ústrojí, načež mě zarazil, že by se již jednalo o nedovolený zásah do zbraně a dle legislativy je to velké NE. Pak dodal, že to stejně dělají všichni a poslal mě se usadit, že kromě toho manipulaci zvládám a ke střelbám postupuji.

Střelby už jsou takových těch posledních 100m maratonu. Mám skupiny ABE, komisař chtěl pouze pistoli (Glock 19), tedy stojím u stavu, hlásím připraven ke střelbě a s vidinou potvrzení o odborné způsobilosti se ukazovákem opírám o dozadu spadlou spoušť. V nedočkavosti jsem si vyrobil závadu tím, že jsem si jednoduše nenatáhnul závěr, takže levá ruka hore, hlásím závada, kontrola zbraně, kontrola počtu nábojů, nabít, natáhnout, odstřílet, podepsat, domů ve 12:00.

Komisař fér. Očekával, že víme do čeho jdeme a podle toho k nám přistupoval. Lidi od manipulace vyhodil odůvodněně: Jeden to vzdal, když se mu 10min nedařilo rozebrat Glocka, jeden začal bezpečnou manipulaci stažením závěru a jeden vytáhl zásobník se školním nábojem, zkontroloval pohledem, rozborka, sborka, poté znovu vzal zásobník se školním, zkontroloval pohledem a suverénně zasunul do zbraně se slovy, že ji odkládá nenabitou a nenataženou.

S Corradem jako střelnicí jsem spokojený, zvláště pak s kurzem. Byl skutečně extenzivní, začal jsem jej navštěvovat 8.9. pravidelně po+st+pá od 18:00 do zpravidla až 21-22:00 (celkem 8 dní) . Tři nebo čtyři lekce čistě teoretické, zbytek celou dobu rozborky sborky pistolí, malorážek, brokovnic, jednu lekci i rozborky sborky AK-74, Sa58 a AR-15. Všichni instruktoři maximální vstřícní, odpovídali i na sebeblbější dotazy, spousta praktických informací, neustále se drilovaly všechny možné situace u bezpečné manipulace a střelby každý druhý kurz. Ospravedlnitelná je pak i ta cena - cca 3800,- vč. střeliva.

Já se budu těšit na další kartičku v peněžence a především na Vás kolegové, snad se potkáme někdy u stavu nebo na soutěži :)



divocak
Příspěvky: 2

Příspěvek#124 » úte 3. říj 2017, 15:44

Datum: 21.9.2017
Místo: Přeštice, Plzeň-jih
Komisař: p. Kratochvíl
Uchazeči: cca 21 přihlášených vč. 1 opravkář, dostavilo se 16, 1 omluva
Čas: 9:00-14:00 hod.

Úspěšní: 8
Exitus na testech: 8
Exitus na manipulaci: 1
Exitus na střelbách: 0
Cena za zkoušku: 1200,-

Příprava na zkoušku: Teorii jsem cvičil přes tento web + aplikace v telefonu cc 2 měsíce. Praktickou část jsem absolvoval individuálně s jedním z dobrovolníků uvedených zde na webu -> https://zbranekvalitne.cz/zbrojni-pruka ... ke-zauceni. Výuka intenzivní a připraven jsem byl výborně. Přípravu jsem prováděl v Praze - pokud bude mít někdo zájem rád předám kontakt na osobu co mě připravovala.

Zkouška začala přibližně v 9:00 velmi zevrubným vysvětlením jednotlivých částí zkoušky, včetně upozornění na novinky v zákonech. Komisař rovněž velmi detailně probral manipulaci se zbraní a přípustné možnosti při řešení problémů. Celkový dojem velmi profesionální a vše vysvětleno důkladně, byl i prostor pro otázky. Policie byla zastoupena čtyřmi policistkami, které seděly přímo za mnou :).

Test napsala přesně polovina zůčastněných, okrajové případy kolem 20-40 bodů a pár účastníků 73. Zbytek vetšinou 79, nebo 76. Komisař nechal nahlédnout do testů pro zjištění chybných odpovědí. Komisař konstatoval, že to celkově byla docela bída.

Manipulace: Dělal jsem B,C,E. Ve všech zbraních byl náboj. Byl zkoušen i postup při závadě a postup při přerušení střelby. Komisař skvěle komunikoval a vždy jsme si jasně určili zda je zbraň bezpečná a je možné přistoupit k dalším krokům. Žádné naschvály, zbraně jsme projeli všechny včetně rozborek a závad. Tempo jsem si určoval sám a komisař reagoval vždy až po dokončení úkonu který jsem prováděl. Z mé strany naprostá spokojenost.

Střelba: Střílet jsme šli 2 s B,C,E jako poslední, protože jsme meli 3 zbraně a ostatní jen pistoli. Čekali jsme tedy až všichni před námi odstřílí a s rozzářeným obličejem odejdou s potvrzením o složení zkoušky. Myslím, že nikdo nevyužil nástřelné série. Nakonec došlo i na nás a s kolegou jsme se postupně vystřídali na všech zbraních a obstáli.

Závěrem: Z mého úhlu pohledu je nejlehčí částí samotná střelba. Nejvíce zrádnou a nebezpečnou je pak manipulace (včetně manipulace před střelbou) Mě osobně nestačilo "to mít 2x v ruce", ale rozebíral jsem, skládal a vybíjel hodně intenzivně. V testu je na všechno dost času a není zde žadný externí vliv jako je to u manipulace kdy máte komisaře vedle sebe. Dost často se stává že se u manipulace chvátá a pak skončí prst v lučíku a podobně... Neškodí si takovou situaci představit při tréningu a vymyslet na ní i řešení a celkově si nastavit tempo úkonů před zkouškou, aby byl při samotném testu větší klid. Samozřejmě záleží na každém, ale i při téhle zkoušce platí "jednou dvakrát měř, jednou řež "

Všem dalším uchazečům přeji hodně štěstí!



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#125 » čtv 5. říj 2017, 05:40

Datum: 4.10.2017
Místo: Jihlava
Zkušební komisař: Mgr. Ivo Tesař
Policistky se střídaly, všechny usměvavé a příjemné.
Hlavní policista byl bubák (prostě ten druhej, zlej :-)) Ale nakonec srdečněj chlapík...
A,B,E
Přihlášeno: 21 (asi tak)
Účast: 18
Úmrtnost: 10
Teorie: Komisař začal detailně popisovat co bude po nás chtít (testy, manipulace, střelba). Na můj ZP bude vše jen z krátké. Rozdal manuál manipulace i střelby. Všechno vysvětlil, odpověděl na dotazy. Nechce nic navíc, mimo nekompromisní bezpečnosti.
Čekání asi hodinu na výsledky. Z teorie odešlo 8, komisař z toho byl trochu zklamaný.
sic....První jsem odevzdal test, jako první jsem nastupoval potom na vše ostatní, i když abecedně jam by někde uprostřed.
Manipulace: Šel jsem první po vyhozených na seznámení s výsledky, myslel jsem, že to bude jen o výsledcích, ale na stolku, kde ležely zbraně komisař ukázal na Jericho (klon 75), určil bezpečný prostor a začal dávat pokyny, zjistit zda je nabitá, pak rozebrat , poradil se záchytem, který šel fakt těžko......a složit a nakonec chování na střelnici (nabíjet, pálit, kontrola). Jediný problém bylo nasazení závěru, jak se mi klepaly ruce, všichni se smáli a fandili mi :-) Při simulací střelby jsem napáskoval a rovnou zasunul zásobník, v tu chvíli mě napadlo, že jsem neudělal kontrolu zbraně, ale byla už zkontrolovaná při předchozí manipulaci, takže v pohodě. Žádná doplňující otázka (sám to říkal před testy, že už se ptát na nic nebude). Komisař to prostě bral jako v reálu. Pokud člověk neudělal fakt botu, je komisař v pohodě.
Všechno jsem udělal, ani nevím jak. Před zkouškou jsem si říkal, jak budu nad každým krokem přemýšlet, abych neudělal chybu a pak jsem to vymlask asi za 5 minut, až venku mi došlo, že jsem to dělal :-)
Z manipulace vypadli myslím 2, za zásobníky.

Střelnice: Batelov, šli jsme střílet po 2, první si mohl vybrat zbraň (75 ful, 75 compact), já truhlík, i když jsem střílel vždycky jen z full, jsem si vybral compact, protože se mi líbil a chtěl bych ho.
Začal dávat pokyny: nabíjet 3 nástřelny (napáskovat, natáhnout, připravit) - palit - kontrola. V terčí jsem měl jen 2 a ještě nadivoko :-(
Nabíjet 5 - pálit - kontrola, terče - vyhodnocení. Čtyři byly v bílé, a to jsem na kurzu všechno sázel do černé..... Kolega na full dal všechno na flek.
Tak jsem to s odřenýma ušima dal, a to jsem střelby považoval za to nejjednoduší :-(
Rozdal osvědčení a jen jsem hned zažádat o ZP (Žďár, termín 13. 11. :-( ) Komisař úplně v pohodě, vše vysvětloval i vícekrát.
Takže dík všem, kteří mí to umožnili úspěšně absolvovat, hlavně Zbraně Kvalitně, bez apky by to byl asi problém...
Pokud je tu někdo, kdo střílel po mně, napište, jak to dopadlo.



Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#126 » úte 10. říj 2017, 22:19

6.10.2017
Místo: Střelnice Fort XVII Křelov (Olomoucký kraj)
Zkušební komisař: Mgr. Tomáš Hampl
+ Příslušník a Příslušnice policie + 2 zaměstnanci střelnice
Čas 8:00 až 11:30
Cena: 1000 + 600
Přihlášeno: cca 25
Přítomných: 17
Neprošli testem 2
Manipulace: Všichni OK

Protože mi nevyšel odvoz, na zkoušku jsem se dostavil ještě před samotným začátkem. Oba přítomní pánové ze střelnice byli velmi vstřícní, přítomní si mohli zbraně ještě naposledy před zkoušku vyzkoušet.
Komisař provedl kontrolu účasti a výběr poplatku, střelnice vybírala až po absolvování praktické zkoušky. Komisař byl v klidu, uklidňoval vše vysvětloval velmi důkladně.

Před testem byli všichni důkladně seznámení s průběhem zkoušky včetně praktické části. S výsledky byli všichni seznámeni, všem co chybovali byly testy dány k nahlédnutí.

Praktická zkouška - manipulace:
Jako jediný opakující jsem šel jako první, k manipulaci připraveny opakovací malorážka, broková dvojka, CZ 85 aCZ83 já jsem dostal CZ 85, klasika kontrola(náboje byli v zásobníku i v komoře), rozborka/sborka postup při závadě typu selhač, předvedení postupu odstranění této závady. Zbraň nepříliš ochozená, musel jsem použít zásobník na uvolnění čepu. Komisař vyžadoval vypáskování zásobníku při kontrole zbraně, což ale uvedl v postupu v briefingu před zkouškou, takže nebyl problém. Ránu jistoty nevyžadoval, ale ani mi ji nezakázal. Nicméně vypouštění kohoutu přes palec asi vidět chtěl, tak jsem předvedl. (byť se mu moc můj styl ala klepnutí se do prstu asi nelíbil, nicméně to jako chybu nebral, pak jsem ale používal raději RJ)
Někteří účastníci dostali k rozborce CZ83.

Střelby:
Ještě před samotným přesunem komisař opět zopakoval povely které bude používat a jak bude střelba probíhat. Střílelo se ze správných zbraní podle skupin, což komisař hned na začátku i vysvětlil. Střílelo se po dvou, já jsem šel opět jako první. Ke střelbě jsem dostal CZ75. Komisař vyžadoval předložení zbraně ke kontrole na záchytu před střelbou i po střelbě. Mně nešlo zachytit závěr, takže jsem ho prostě držel. :). Naštěstí se mi podařilo nastřílet, komisař ihned vyplnil způsobilost všichni mi pogratulovali a hurá domů. Tímto moc děkuji, díky že tyhle stránky děláte.

Uživatelský avatar
Wolfi
Příspěvky: 75

Příspěvek#127 » pát 13. říj 2017, 20:35

Zkouška na skupiny: ABE

7. 9. 2017
Střelnice okresního mysliveckého spolku - Na hliníku, Frýdek - Místek

Komisař: Martin Konvička
Účast: 10 dorazilo + 2 opakovači (nevím kolik bylo přihlášeno :D)
Úspěšnost: úspěšní asi 3 nebo 4 (podle toho jak dopadly střelby)
1 vyhozen na testech, 7 vyhozeno na manipulaci (včetně mě :D) a střelby nevím.

Příprava na střelnici s panem Chodurou naprosto luxusní vše vysvětlí a ukáže, za nějakých 600, což je parádní cena za přípravu.

U samotné zkoušky, jsme rychle zaplatili, poslechli si vysvětlení v rámci několika minut, komisař zkontroloval totožnosti a šlo se na testy, z testu vyletěl jen jeden. Následovala manipulace a komisař očividně neměl svůj den, působil hodně přísně a vyhazoval možná až moc přehnaně. Manipulaci zvládli 3 lidi na začátku, 2 na konci a všechny mezi tím vyhodil, celých 7 lidí. Byly to zejména malé chyby, údajně vyhodil, za to, když někdo nevěděl, že se podle nového zákona čeká jen 10s místo 30s. Pak tam bylo nějaké vyhození za nesprávný postup u zádržky a pár vyhození, za primitivní chyby.

Já jsem dále u zkoušky už nepokračoval, manipulaci jsem ukončil s tím, že mi komisař sdělil, že nevím v jakém stavu mám zbraň a zkoušku ukončil s hodnocením neprospěl. Manipulaci jsem měl s pistolí a malorážkou.




Jelikož se mi u prvního pokusu povedlo napsat aspoň test, tak jsem si byl zkusit druhý pokus :D
12. 10. 2017
Střelnice Třinec - Na borku

Komisař: Adam Svojanovský
Účast: 13 + 4 opakovači (všichni 4 ze stejného kolapsu uvedeného výše :D, včetně mě)
Úspěšnost: 15
2 vyhození na testech, jinak všichni úspěšní jak ve střelbě tam manipulaci

Opět jsem měl přípravu s panem Krestou, které také nemohu nic vytknout za 600 kč parádní příprava.

Na zkoušku jsem dorazil až po testu, jelikož ten jsem měl splněn. Komisař vše důkladně vysvětlil a to mnohem podrobněji, než komisař předchozí, přesně řekl co bude chtít, pokud někdo udělal chybu u manipulace komisař ho zastavil, upozornil, případně ho nechal ať si chybu sám uvědomí. Komisař byl hodně férový a nehledal žádné chytáky, předem důkladně vysvětlil celou část rozborky a sborky všech zbraní. Nevím no, když to srovnám s předchozím komisařem, tenhle byl možná až přehnaně hodný, protože tohle je až přehnaná úspěšnost, nikdo na manipulaci ani na střelbě nevyletěl, pouze na testech, ale to komisař neovlivní. Hned po příchodu na manipulaci, komisař začal "Tak mě pobavte", na tohle jsem mu vysvětlil jak to vypadalo na předchozí střelnici a proč jsem vlastně neprospěl, zasmál se a říkal, že stejnou chybu určitě neudělám. Rozborka a sborka v mém případě opět pistole a malorážka, chtěl úplně vše co bych podle zákona měl u zkoušky předvést, tzn. uvedení zbraně do bezpečného stavu, rozborka, sborka, předvedení znalosti povelů atd.. U zkoušky celkem vtipný, při manipulaci jsem byl z jedné strany nervozní, ale na druhou stranu jsem si s komisařem dobře pokecal, dokonce tam vtipkoval a po rozborce mi ukázal jednodušší způsob (způsob, který údajně uvádí výrobce). Manipulace trvala 15 lidem asi 2 hodiny, protože jestli s ním každý kecal a vtipkoval tak dlouho jako já, tak se není čemu divit :D.

Střelby byly rychlovka, na stejný povel stříleli 4 lidi současně, což možná není úplně v souladu se zákonem (protože příkaz by měl obsahovat vzdálenost, počet ran a čas, což se lišilo pro každého), tudíž každý střílel jinou zbraň případně vzdálenost, pak jsme se případně prohazovali. Takže 1 střílel brokovnici, další malorážku a 2 pistoli (10,15m) dle skupin. Střelba od ostatních občas trochu znervózňovala, ale s tím se setkám i na střelnici v budoucnu, tak se není čemu divit, jelikož jsem střílel jen 10m pistoli, tak jsem to rychle nasypal do terče a poté co jsem oznámil konec střelby, tak jsem snad ještě minutu mířil na terč a čekal na povel než ostatní dostříleli :D.

Tak na druhý pokus jsem se nějak dobral k osvědčení a tímto bych chtěl taky již tradičně poděkovat všem co se podílí na přípravě tohoto webu, dále bych chtěl obzvlášť poděkovat marinakusovi, za trpělivost se mnou a odepisování na pár soukromých zpráv, které byly občas trochu mimo :D.



MaGnum76
Příspěvky: 1

Příspěvek#128 » stř 18. říj 2017, 08:52

10.10.2017
Brno, Střelnice sportovní hala Rosnička

zkušební komisař: Ing. St. Kubis
účast cca 20 lidí, 4 opravky, 2 odešli před zkouškou s tím, že se ještě raději lépe připraví...

Po krátkém představení a vysvětlení 3 částí zkoušky si každý vylosoval svůj test a byla spuštěna časomíra. Kdo napsal, opustil místnost a čekal venku. Pořadí odevzdání testu pak nemělo vliv na další pořadí v ostatních částech zkoušky (tedy ten kdo odevzdal jako první, nešel na praktickou první...) Po cca půl hodině na opravení testu následovalo vyhlášení výsledku a 4 uchazeči zkoušku opustili. Jeden žel pouze o bod, ostatní docela mimo... Ke skupině se připojili opravkáři a následoval větší brífing, co bude následovat a co bude u praktické komisař vyžadovat.
Např.:
po převzetí zbraně a kontrole považuje zbraň za bezpečnou i pro následující úkony. nedělat nic, co vysloveně nepřikáže. rána jistoty povinná u střeleb, u manipulace možné vypuštění kohoutu. Po každém bude chtít identifikaci zbraně - u krátké například: "krátká palná zbraň - pistole" - a chtěl :-)
Na manipulace se chodilo po dvou, klasika: identifikace zbraně, převzetí, kontrola, rozborka, identifikace hlavních částí zbraně, kontrola hlavně, komisař povídání o nečistotách v hlavni a možnostech vydutí hlavně, sborka, kontrola funkčnosti zbraně - závěr a bicí mechanizmus, vyžádal si kontrolu pojistky.
cvičná střelba: připravit 1 náboj do zásobníku, nabít zbraň ke střelbě, pálit, vybít zbraň, kontrola, odložit - hotovo
"děkuji pánové, to mi stačí..."

v našem případě tedy žádné nestandardní situace, simulované selhače, nastrčené školní náboje v komoře atd...

zase ven a čekat až projdou všichni manipulacemi. Následovaly střelby. Opět úplně jiné pořadí, komisař si volal jmény po třech. Každého se zeptal, zda bude chtít nástřel nebo ne. Na střelnici jsem se stejnou zbraní absolvoval přípravu, tak jsem nástřel nechtěl. Následovalo velení:
kontrola zbraně, připravit 5 nábojů do zásobníku, nabíjet, v určeném čase samostatně na cíl pálit, ukončit střelbu, předložit zbraň ke kontrole...
zde se postup rozcházel. Kdo pokračoval ve střelbě, nechal závěr ve střelecké pohotovosti a zásobník venku a čekal na pokyn k nabití a kdo končil bez nástřelu jako já shodit závěr, rána jistoty (jediná chvíle, kdy to vyžadoval) a zasunout zásobník. A pak už jen počkat až dostřílejí kolegové, vyplnění osvědčení, potřást rukou a tradá domů...

Zkouška se protáhla do cca 13 hod.

Nejsem si vědom, že by ten den někdo vypadl od manipulace a do doby, kdy jsem šel na střelby já tak nastříleli všichni. (ačkoliv mezi opravkáři byli lidé co u stejného komisaře neudělali manipulaci v předchozím běhu)

Komisař v pohodě, žádné záludnosti, velel jasně, pokud někdo zaváhal zavelel klidně po krocích (závěr dopředu, rána jistoty atd...)

Obsluha střelnice nápomocná. Pokud absolvujete přípravný kurz za příjemných 500 Kč tak vám dovolí přijít cca hodinu před zkouškou a ještě si zbraně "osahat" a osvěžit rozborku atd...

O přípravě se zde psalo hodně. Mě se osvědčilo co ostatním: aplikace od mobilu a nadrilovat otázky a poté si zaplatit kurz na Rosničce (btw cena 500 Kč za přípravu je fakt v pohodě. Nějak postrádám smysl proč na jiných střelnicích platit 3x tolik) Příprava byla ve dvou a bylo dost času na pořádné procvičení. Zahrnovala i střelbu. Pokud někomu nestačilo, mohl absolvovat podruhé za 14 dní za 400 Kč. Píšu o tom záměrně, protože cenová politika přípravy mi byla sympatická. Cena za zkoušku pak již standardní jako u ostatních.



veve99
Příspěvky: 1

Příspěvek#129 » stř 25. říj 2017, 20:29

Datum: středa 25.10.2017
Začátek: 9:00
Konec: 13:00
Střelnice: MAGNUM Praha
Zkušební komisař: nevím jméno, ale super člověk

Přihlášeno 19 lidí
Přišlo na teorii 11 lidí
Propsalo se 7 lidí a 3 přišli na opravný termín
Úspěšně zkoušku vykonalo myslím 7 lidí

Skupiny: A, B, C, E

Poplatky: střelnice 1.200 Kč + komisař 600 Kč (přehlásil jsem se na PČR ze zkoušky na střelnici STŘELECKÝ SERVIS s.r.o s poplatkem 2.400 Kč + 600 Kč; proč platit střelnici dvojnásobek za ZOZ)

LIDI, KTEŘÍ NEJSOU SCHOPNI SE ANI TELEFONICKY OMLUVIT Z TERMÍNU, BY SE MĚLI ZA SEBE STYDĚT! UCHAZEČI SE PRÁVĚ KVŮLI VÁM NEMOHOU ZÚČASTNIT TERMÍNŮ! ŠKODA, ŽE SE NEPLATÍ POPLATKY SPOJENÉ SE ZOZ JIŽ U PŘIHLÁŠKY!

Nyní ke zkoušce. Na úvod seznámení s průběhem zkoušky a hurá na testy, u kterých není moc co řešit :-) Následovalo vyhodnocení a možnost nahlédnutí do testů. Výsledky asi jako všude dle individuální přípravy od 0 do 9 chyb. Jsem zastáncem přípravy alespoň měsíc předem po částech, namísto učení se na poslední chvíli. Není toho málo, volba přístupu je na každém.

Následovala manipulace, u které 8 z 10 mělo pouze pistoli, dva jsme měli i C (všechny tři zbraně). Komisař byl super, neptal se na teorii, bylo potřeba znát zásady bezpečné manipulace a "nic víc". Jediný požadavek komisaře, který jsem nijak extra netrénoval, bylo VŽDY odložit pistoli ve střelecké pohotovosti (se závěrem v zadní poloze). U pistole jen jedna závada, já měl u ZP sk. C selhač a zádržku. Vyhodil za nezkontrolování průchodnosti hlavně při rozborce, při selhači uchazeč nehlásil závadu a začal svévolně závadu řešit, při kontrole nebyl vytažen zásobník a stažením závěru vyhozen náboj.

Poslední částí zkoušky pochopitelně střelba. Pouze nabíjet do komory, pálit, ke kontrole zbraň.

Pro shrnutí všichni uchazeči, kteří úspěšně vykonali zkoušku, byli na přípravném kurzu na dané střelnici. Nejedná se o komerční sdělení, ale kurz na střelnici MAGNUM opravdu doporučuji i v případě, že se chystáte na zkoušku na jiné střelnici. Jeden uchazeč nebyl na kurzu a při rozborce nezkontroloval hlaveň a rovnou šel. Shlédnutí desítek videí na youtube ke zkoušce prostě nestačí. Byl jsem na naprosto TOP skupinovém školení na dané střelnici za 960 Kč na cca 5h, na dvou 2h individuálních školení pro nasušení manipulace a teorie o zbraních a střelivu a hodiny vhodných youtube videí ke zkoušce.

Hodně štěstí u zkoušek :-)



lzet
Příspěvky: 7

Příspěvek#130 » pon 6. lis 2017, 14:30

Tak jsem čerstvým majitelem ZP /E a CZ 10 P
Před absolvováním zkoušky jsem :

Zakoupil program zbraněkvalitně do mobilu a jako divý jsem v Metru zkoušel. Díky tomu jsem teorii udělal na 79.

Musím poděkovat pánům ze serveru ZBRANEKVALITNE ,odvedli skvělou práci bylo to super.

Přímo na střelnici AVIM jsem si zaplatil cc 4 hodiny teorie a praxe. Požádal jsem instruktora, aby mně nelitoval a dal mi do těla.
Vřele doporučuji všem budoucím čekatelům na zkoušky, bez toho bych asi neudělal. Kamarádi sice předtím něco předvedli, ale nebyli dostatečně přísní.

Možná bych doporučil více trénovat se zbraní v ruce, aby se manipulace dostala do krve. Nevím, jestli by půjčovny/střelnice nemohly půjčovat makety domů za rozumný peníz. 10-20 rozborek a zborek navíc, udělá hodně.


Datum zkoušky: 19.10.2017
Střelnice: AVIM Praha čas : 9:00 až cca 14:00
Statistika:
- Dorazilo 16 lidi ( v planu bylo o cca 4 vic) z toho 2 opravy
- Test neudelali 2
- Prvni cast prakticke zkousky neudelali 2 (D- éčkaři to byli ti dva na opravu) odložili nataženou nezajištěnou zbraň ( zapomněli ránu jistoty nebo vypustit kohout ?)
- Jedna nenastřílela - tréma, jinak podle lidí ze střelnice při kurzu střílela jako Vilém Tell

Komisař a dva přísedící policisté v civilu.
Vše vysvětlil, neopomenul zmínit, že už platí nová pravidla, a nebude za každou cenu vyžadovat ránu jistoty. \navzdory tomu si myslím ,že je to dobré, jeden nikdy neví.
Žádné chytáky, takže největším nepřítelem byla tréma.
U první části praktické jsem malinko zazmatkoval , ale tím, že jsem neohlásil konec zborky, tak jsem to mohl opravit dokončit. Myslím jako plus bylo bráno, že jsem furt dával ránu jistoty. Viděl také že se snažím pochopit a vysvětlit proč a co dělám.

Střelba pouze z pistole (Shadow , ta snad střílela sama) v pohodě 3 nástřelné v černým to samé i střelba + 2 v terči.

Závěr: nebylo to tak hrozné jak jsem si to představoval, komisař i policisté byli úplně v pohodě.

Takže teď už jen průkaz zbraně (do 2 týdnů) a hurá vyzkoušet
Tak všem budoucím zkoužkařům držím palce.



Pezot
Příspěvky: 21

Příspěvek#131 » úte 7. lis 2017, 14:20

Z důvodu časového zanepráznění se poděluji o ZOZ až nyní.
20.10. 2017
SSK Klatovy
Komisař Ing. Ivo Musil
Správce střelnice, policista a policistka z KŘ PČR Plzeň
Rozšíření o A k B,E.
Přihlášeno 20 lidí, dorazilo 16, jen jeden se předem omluvil. Přidali se 4 opravkáři.
Začátek v 9,00h. Do 9,15 h. ověřování totožností a placení (600 + 600),seznámení s průběhem zkoušky a losování testů. Zatímco jsme psali testy, komisař s policistou se odebrali do vedlejší místnosti s opravářema na manipulaci a pak na střeliště. Na nás dohlížela policejní dáma.Tu opravu udělali všichni, ale jeden nešťastník nenastřílel. Před desátou měli odevzdáno všichni a komisař začal vyhodnocovat. Napřed, kteří prospěli i s informací o dosažených bodech. Nakonec dva testy s verdiktem neprospěl. Mladá dívčina s 52 a pán důchodového věku kolem 60 bodů. Takže na manipulaci nás šlo 14. Já šel na řadu tak v půlce a do té doby vyletěli 3 ( klasika při zvednutí zbraně ze stolu ČZ 75 B prst na spoušti, nevyndaný zásobník při kontrole v jakém stavu je , u malorážky slabý výstřel, sice ohlásil čekání a vyhodil nábojnici, ale nezkontroloval průchodnost hlavně a nabil znova).
Jsem sice kliďas, ale taková selekce přede mnou mě trochu rozhodila ikdyž mám manipulaci se svou CZ 75 P-01 v krvi. Bylo to jen dočasné znervóźnění, v momentě když jsem přišel ke stolu a komisař mi řekl ať si přeberu zbraň, tak to ze mě spadlo. Přebral jsem zbraň,zkontroloval, odložil. Další povel byl nabít a střílet, zbraň po dostřílení odložit, zkontrolovanou jsem odložil. Poslední povel byl po střelbě vyčištěte zbraň, tak jsem ji rozebíral a komisař mě to nenechal dodělat úplně do konce, v podstatě jsem oddělil jen rám od závěru a řekl mi že mu to stačí, ať ji dám dohromady a odložím, že je vidět, že to se zbraní umím.
Jo ještě musím doplnit, že ránu jistoty nevyžadoval (ale dbal na důkladné zkontrolování komory) na přání správce, abychom tu čízu šetřili, takže vypouštění přes palec.

Po mě nedali manipulaci ještě dva, takže na střelby nás šlo 9. Rozděleni na tři skupinky a já šel hned v první. Napřed střílel pán co si dodělával C, takže se všeho. Pak paní taky ze všeho, u ní bylo zajimavé, že byla pravačka a mířila levým okem , než se u malorajdy chytla, tak všechny nástřelné měla někde v kopřivách, komisař i správce nechápal, asi to ale měla vychytané, protože k úžasu všech přítomných to potom dala. Já jenom z krátký i s nástřelnejma, když už, tak si zastřílet. Komisař po střelbě a zkontrolování zásahů, přímo na stolečku (na palebné čáře pro dlouhé) dovyplnil doklad o ZOZ, orazítkoval,podepsal, podal ruku s gratulací a bylo hotovo. Jestli po mě někdo nenastřílel nevím, protože jsem po převzetí dokladu ZOZ ve 12,30 odjel.
Komisař férový, pohodový, žádné záludnosti. Policisté nijak nezasahovali, jen dozor. Nenahrávalo se.

Děkuji těmto stránkám za možnost se dobře připravit na teorii, protože od té doby co jsem si dělal ZP se mnohé změnilo a zde jsem měl možnost nové zákony v testech pilovat. Tak ještě jednou dík, admini.



ind
Příspěvky: 1

Příspěvek#132 » úte 7. lis 2017, 20:19

Datum: 7. 11. 2017
Místo: Střelnice Katusice (Středočeský kraj)
Zkušební komisař: Mgr. Michal Pitro
Účast: 15
Opakovači praktické části: 5
Neúspěšných v teoretické části: 5
Neúspěšných na manipulaci: 0
Neúspěšných na střelbách: nevím (střílel jsem jako první a nečekal jsem)
Cena: 1800 (1200 střelnice + 600 komisař)

Uvedené počty osob nemusí úplně přesně odpovídat, protože to lovím z paměti a žádné poznámky jsem si nedělal.

Ze zkoušky jsem měl poměrně velkou trému, ale nakonec vše probíhalo v naprosto pohodové atmosféře. K teorii asi nemá smysl se nijak rozepisovat. Vyhodnocení testů trvalo asi 15 minut. Pan komisař byl velmi příjemný, všechno jasně vysvětlil a u manipulace i střeleb vyžadoval to, co uvedl při brífinku. Největší důraz kladl na "prst na spoušti" a "míření do bezpečného prostoru". Mířenou ránu jistoty nám doporučoval, ale bral by i vypouštění kohoutu přes palec nestřílející ruky. Šel jsem na řadu jako první (možná proto, že jsem jako první odevzal test). Při manipulaci na mě čekala nabitá zbraň. Měl jsem ji uvést do bezpečného stavu, provést rozborku, sborku a následně se připravit ke střelbě. Po prvním výstřelu jsem měl simulovanou zádržku. Po jejím vyřešení jsem měl pokračovat ve střelbě. Po dalším výstřelu jsem dostal příkaz k přerušení střelby a nakonec k ukončení střelby. Po vybití, odložení zbraně a vypáskování zásobníku mi bylo oznámeno, že jsem uspěl. Ostatní na tom byli podobně, jen se měnily závady, které dostali k řešení.

Na střelby jsme šli ve stejném pořadí jako na manipulaci. Nástřelnou sérii jsem neodmítnul. Při druhém výstřelu v ostré sérii se mi přihodila závada na spoušťovém mechanismu. Zbraň jsem vybil. Pánové komisař a správce zbraň prohlédnuli a závadu prohlásili jako neodstranitelnou. Dostal jsem tedy namísto P09 náhradní P07 a střelbu úspěšně dokončil s ní. Kolega, který šel po mně, také nastřílel. Po obdržení potvrzení o odborné způsobilosti jsme ostatním popřáli štěstí a rozloučili se. Snad nastřílel i zbytek.

Na teorii jsem se připravoval pomocí mobilní aplikace. Na střelecké přípravě jsem byl dvakrát u p. Kocourka přímo v Katusicích a zároveň pomohl kamarád, který mě jeden dlouhý večer driloval manipulaci a jednou mě vzal na střelnici. Tímto děkuji všem, kteří mi v přípravě pomohli.

Uživatelský avatar
genu
Příspěvky: 1206

Příspěvek#133 » stř 15. lis 2017, 01:10

Datum: 25. 10. 2017
Místo: Magnum, Praha 6 Suchdol
Zkušební komisař: Bc. Vladimír Fiedler
Přihlášeno: 22 uchazečů + 4 na praktické opravky

Statistika:
- 14 na testu (8 nepřislo bez omluvy) - 4 vypadli
- 4 měli přijít na opravu praktické části, dorazili 3
- z praktických vypadli 3 (nepočkání při selhači, kontrola zbraně bez vyndání zásobníku 2x)
Cena: 1.200 střelnice + 600 komisaři

Dorazilo 14 lidí (1 žena), komisař pak zklamaně komentoval, že chybějící se ani neomluvili a právě proto jsou tak dlouhé termíny, protože se sice hlásí spousta lidí, ale přijde jich málo. Dohled policie příslušník a příslušnice, absolutně v klídku, vše natáčeno na kameru.
Komisař v pohodě, uklidňoval nás, hlavně ať nejsme nervózní. Říkal, že nebude bazírovat na teorii, ale chce vidět, že tomu rozumíme a ovládáme zbraň a postupy.
Upozornil, že všechny postupy budou dle jeho pokynů a AŽ na základě jeho povelů. Odkládání bezpečné zbraně se staženým závěrem.

Při praktické jsem měl zkontrolovat zbraň, nabít a vystřelit (školní). Následovala rozborka, popis jednotlivých částí, sborka. Poté závada - slabá rána. Vše jsem v průběhu komentoval slovy co dělám, takže jsem řekl, že počkám 30 sekund, vyndám zásobník, ale nedávám ránu jistoty a provedu rozborku, abych zkontroloval hlaveň. To už jsem nemusel, řekl že to stačí, že vím která bije.

Na střelby jsem šel jako třetí a pak odcházel, takže nevím jestli někdo nenastřílel. Cčkaře si nechali na konec.

Příprava: Aplikace Zbrojní průkaz - testy na PC i mobilu. 1x hromadný přípravný kurz, několik individuálních (hlavně manipulace, sborka a rozborka - i dlouhých pro jistotu) a průběžné chození na střelnici pro radost už dlouho před ZOZ.

Oceňuji a děkuji teamu MAGNUM za výborné vedení, péči a atmosféru.



LB171
Příspěvky: 37

Příspěvek#134 » čtv 16. lis 2017, 20:04

Datum: 16.11.2017
Střelnice : AVZO Mladotice
Zkušební komisař : mgr. Sklenář
Policista a policistka
Přihlášeno : 22
Omluveno : 2
Opakované praktické : 4
9- 15 hod.

Na testech : 3 vypadli

Praktické : 4 vypadli ( selhače + proč kontrola nábojnice, kontrola zbraně bez vyndaného zásobníku, špatná rozborka, 1 odešel již po minutě a nic neřekl - okamžitě odjel )

Střelba : nenastříleli 2

Střelnice 500 + komisař 600

Komisař "většího vzrůstu " - budil respekt. Vše dopodrobna vysvětlil, upozorňoval HLAVNĚ na prst na spoušti a bezpečný směr. Hlavně nás uklidňoval, občas i žertoval. Upozornil nápomoc při psaní testu - ZÁSADNĚ NETOLERUJE !!

Praktická : pokec - máte nějaký kurz a kde , kolik máte nastříleno . .
dělal jsem jen KKZ - zkontrolujte zbraň ( náboj v komoře ), rozborka - vyjmenovat a ukázat hlavní části , řešení závady - nasimuloval dvojitou zádržku. Při této zkoušce nevyžadoval slovní výklad, co právě dělám.

Střelba : šel jsem druhý ve dvojici - dostala se na mě CZ 70. Přestože jsem z ní nikdy nestřílel, komisař mě uklidňoval a nakonec ( nevzal jsem si nástřelné ) 7,7,8,9,10

Komisař při testech občas žertoval, ale jak se vzali do rukou zbraně - přitvrdil.
Před rozdáním potvrzení měl proslov - zkráceně : je nás cca 300 000 střelců, ale když jen jeden z nás něco provede, odnesou to vlastně všichni !! Trénovat a drilovat !!

Za mě : díky zbraněkvalitně.cz - super příprava a velké díky do Leika v Plzni, hlavně Carlosovi za trpělivost.



dj.coffee
Příspěvky: 11

Příspěvek#135 » sob 18. lis 2017, 10:36

Datum: 16. 11. 2017
Místo: Prague Armory, Praha 9, Vysočany
Zkušební komisař: Jakub Novotný
Přihlášeno: 13 uchazečů + 3 na praktické opravy
Skupiny: od A do E
Další přítomní: Správce střelnice, 2 policisté v civilu
Celá zkouška se nahrávala na kameru (GoPro)

Statistika:
- 13 na testu - 2 vypadli
- 3 uchazeči přišli na opravu
- z praktických vypadl 1 (nevyndání zásobníku po selhači)
- jedna slečna nensatřílela
Cena: 1.200 střelnice + 600 komisaři

Dorazilo myslím 13 lidí + 3 na opravy. Tentokráte byly silně zastoupeny ženy (tuším že 4). Zkouška rozdělena na 3 části. Před každou částí byla instruktáž. Testy bez komentáře. Po vyhodnocení testů komisař prohlásil, že spolu strávíme pěkné dlouhé odpoledne a šlo se na manipulace.

Na úvod řekl, že nebude chtít nic speciálního, pouze to, co je ve zkušebním řádu (a tak se stalo). Také objasnil všechny typické dotazy už předem (ránu jistoty doporučuje, ale uznává všechny bezpečné způsoby manipulace i odložení zbraně). Manipulovalo se s CZ 85 (ovládací prvky na obou stranách)

Z manipulace vypadl hned první uchazeč. Potom už všichni dali. Já měl klasicky kontrola zbraně a rozborka. Na rozebrané zbraní chtěl ukázat bezpečnostní ozub. Řekl jsem, že je součástí spoušťového mechanismu a ukázal zhruba na místo, kde by mohl být (nikdy jsem to vyndané neviděl). Řekl, že myslel, abych dal kohout na ozub. Chvíli jsem váhal, protože jsem to vždy trénoval se složenou zbraní, ale pak jsem si řekl, že to by nemělo mít na nic vliv a tak jsem to udělal se sundaným závěrem, jako kdyby tam byl - OK. Další pokyn byl složit zbraň - OK. Vzal mi to z ruky a nasimuloval závadu dvojího nabití. Odstranil jsem - OK. Poté se zeptal na postup při přerušení střelby - zajistit a čekat - OK. Pak se ptal, zdali mohu v tomto stavu zbraň odložit. Na kurzu jsme si říkali, že zbraň odkládáme VŽDY vybitou/bezpečný stav, tak jsem řekl, že ne. On povídá, co kdyby vedle vás někdo krvácel? To mě zmátlo. O výjimkách na kurzu nebyla řeč, držel jsem se tedy svého, ačkoliv mi to nepřišlo logické a v praxi bych samozřejmě odložil a poskytl pomoc. Řekl mi, že v tomto případě mohu zbraň odložit i pouze zajištěnou pojistkou, ale nedělal z toho velkou vědu. Uvést zbraň do bezpečného stavu, odložit a konec - OK.

Byli uchazeči, co dostali 3 nebo 4 závady, ale nikoho to nerozhodilo. Pár lidí dostalo i malorážku a slabou ránu z ní, což mi přijde divné. Malorážka sama o sobě je slabá rána :-). Postup tedy stejný jako při selhači. Jeden céčkař (pouze rozšiřoval) dostal jen brokovnici. Druhý céčkař pistoli, malorážku i brokovnici.

Pak se šlo na střelby, které šly rychle. Pan komisař ještě uvedl, že samozřejmě během střelby důsledně trvá na bezpečné manipulaci. První céčkaři, pak ostatní. Pan komisař to chtěl mít evidentně rychle za sebou - každému páskoval zásobník :D . Zeptal se na nástřel, když ano, napáskoval rovnou 8, když ne tak jen 5. Po třech ranách přerušit střelbu (na pojistku), přivolat terč, zalepit, a rovnou se už bez další kontroly pokračovalo ostrou sérií.

Jednomu napáskoval místo 8 nábojů 9 (ne schválně, prý se omylem přepočítal). Takže po ostré sérii byl závěr normálně vepředu a zbraň stále nabitá. Dotyčný si prý počítal výstřely (na té zbrani se totiž stávalo, že závěr ze zadní polohy spadl i při posledním výstřelu...hold stará raketa), takže po pěti zahlásil "střelba ukončena" a na pokyn uvést zbraň do bezpečné polohy mu vyskočil pes z boudy :D . Po vyhodnocení se o tom ještě bavili, co by se stalo, kdyby tam nasypal všech 6. Prý nic - měl 5 v terči. Ale kdyby měl ze šesti dva vedle, musel by to prý hodnotit jako "neprospěl" protože by nešlo určit, které 2 šly mimo. Komisař by z toho prý vybruslil tak že dal pokyn pálit 5 ran, nikoliv 6...tedy zajímavá situace.

Po střelbách komisař všem pogratuloval, rozdal papíry a šlo se domů.

Mé hodnocení zkoušky: Přístup velice seriozní jak ze strany střelnice, tak od komisaře. Byl to profesionál a jak řekl, tak bylo. Nikdo z uchazečů si pokud vím na nic ani náznakem nestěžoval.

Příprava: Aplikace "Zbrojní průkaz" iOS, testy na zbranekvalitne.cz + několik videí z youtube + pročítání tohoto vlákna. Přípravný kurz na Prague Armory 1400,- plus opakování dva dny před zkouškou se simulací samotné zkoušky 400,-.

Díky za materiály zde přístupné a přeji všem dalším uchazečům hodně zdaru. Kdyby měl někdo dotaz, klidně pište PM.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 hostů