Novela evropske smernice o zbranich

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 2231

Příspěvek#2596 » pát 8. pro 2017, 15:42

On to asi admin preradi.. Neni to uplne o novele...
No, jako sportovni lehce zrychlena mirenka je to rozhodne zajimavy.
Jestli je to ale vojenske kvalifikacni kriterium, tak potes koste.



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#2597 » sob 9. pro 2017, 11:37

Novela umožňuje výjimky a toto by mohla být jedna z cest, jak takovou výjimku získat.
Bylo by to kvalifikační kritérium pro splnění podmínek pro výjimku v rámci novely.
Záleží na tom, jak bude vypadat implementace novely (změna ZoZS, nový zákon o branných spolcích).

Uživatelský avatar
peggy
moderátor
Příspěvky: 1571

Příspěvek#2598 » ned 10. pro 2017, 08:36

Politika se zde řešit nebude, pouze Směrnice a bezprostředně související. OT odmažu, při opakovaném porušení budou padat odměny!



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#2599 » ned 10. pro 2017, 11:42

6..12. jsem v Senátu byl a vše slyšel a viděl. Senátora Czernina jsem hned druhý den kontaktoval mailem, a ptal se jej, co tedy míní konkrétně podniknout a proč s tímto názorem nevystoupil již dříve a něco lepšího sám neinicioval, když do zapracování směrnice zbývá necelý rok. O návrhu změny ústavního zákona přeci již ví dlouho ...
Jsem v jeho volebním okrsku a uvedl jsem i svou adresu.
Zatím bez odpovědi...
Pokud neodpoví uspokojivě, tak ho stejně budu dál otravovat... Nejdřív dopisem, pak se objednám na schůzku.

Také jsem si pročetl návrh novela zákona o zbraních se zapracováním smernice EU. Je to tam velice "chytře" vymyšleno. Kdo nedostane výjimku, musí zbraň odevzdat na policii a pak do 6 měsíců prodat nebo nechat znehodnotit. Pokud to neudělá, tak se zbraň pokusí prodat policie. Ale komu, když by se výjimky nerozdávali masově ...
Když se prodej do dvou let neprovede, tak je pak zbraň předána k likvidaci ...
Tedy faktické VYVLASTNĚNÍ BEZ NÁHRADY :-(
Jen to není napsáno přímo, ale je potřeba si to dát dohromady z různých paragrafů zákona ...

Pokud to bude takto, tak se stane stát = politici a státní úředníci, mým největším nepřítelem ...
Kdo neodporuje zlu, jako by jej páchal sám ..

Uživatelský avatar
Letec 12
Příspěvky: 2415

Příspěvek#2600 » ned 10. pro 2017, 11:57

Naznačuješ, že to bude jak za Komunistů, jedno povolení a na další, protože je nenárokové si můžeš nechat zajít chuť?

Tvůj postoj se mi líbí, taky začnu otravovat.



Irish_terrier
Příspěvky: 91

Příspěvek#2601 » ned 10. pro 2017, 12:56

Já doufám, že k tomu takto nedojde. Ale je potřeba prostudovat zákony ve všech možných verzích jejich výkladu včetně následků.
A bohužel vyvlastnění, dokonce bez náhrady, je takto zakukleně možno realizovat :-(

Oficiálně bude vina samozřejmě na straně majitele, protože zbraň kategorie A-1 nedokázal prodat a policii nakonec nezbylo nic jiného, než ji zničit, viz § 64 ...

To že prodej bez masového udělování výjimek nemusí být realizovatelný objektivně se samozřejmě pomlčí ...

Bohužel si nedělám iluze. Je mi 65 a podrazů od úředníků a politiků jsem již zažíl víc než dost :-(
Policie musí poslouchat nadřízené. Takže i když by chtěli sebevíc, pokud dostanou rozkaz neudělovat výjimky, tak je udělovat nebudou.
To že jsou na odděleních zbraní většinou na naší straně nám nemusí být nic platné.

Neberte to jako sýčkování, ale vždy se mi vyplatilo uvažovat i nejhorší alternativu, pokud možno se na ni v rámci možností nějak připravit, a pak být mile překvapen, že nenastala ...

Já mám SA 2058 od Gun Expertu vyrobenou nově z nepoužitých náhradních dílů a nově vyrobených součástí. Takže to není úprava ze samonabíjecí, tedy by stále měla zůstat v kategorii B. Ale kdo ví jak to nakonec dopadne ...



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#2602 » pon 25. pro 2017, 10:56

prostudoval jsem ve volnu stávající zákon a už v něm je prakticky to, co se převzalo do novýho. jenže v novým s kombinací s novou kategorizací to nabírá na tědlech grádech. Jinak co se týče vyjímek, pokud čtu prováděcí předpis správně, tak všichni, kdo maj do 13.6. tka sou ze zákona dál oprávněný majitelé, bez nějakýho požadování vyjímky. Ty co poříděj v období takzvanýho právního vakua, což je mimochodem dost přesnej výraz, tak by teoreticky měli mít vyjímku nárokovou.
Zbytek v platnosti novýho zákona, což doufejme nenastane, tak bude velice komplikovanej. jetu ale jedno velky ale, a to je nakonec výklad, kterýho se budou držet policajti. Jinak sýčkování je tu na místě,´vyjímka se dá odebrat , a zbytek oprávněných majitelů se dá sejmout pomocí další revize směrnice, kde se prostě komise inspiruje z aktuálního vývoje a tektokrát si nechá poradit a bude přesně definovat, co jo a ne a nepomůže nám žádný, že se vyrobilo jako nový, nebo to jako vyrobený samonabíjecí definuje výrobce, třeba UB.
Realitaje bohužel taková, že sme vydaný na milost politikům a jejich hrám, což sme videli v případě ústavního dodatku. Osobně jsem názoru, že v tuhle chvíli by se snaha o ústavní dodatek měla výrazně upozadit ve prospěch tlaku na odmítnutí směrnice a neimplementace a ovlivnění složení senátu při dalších volbách 2018. A pokud řešit nějaký ústavní dodatek, tak prostě rovnou odbodu druhýho dodatku v usa, modifikovanou pro naše podmínky, něco typu, že každý občan má právo nabývat, vlastnit držet a nosit zbraň po splnění zákonných podmínek daných ZoZ.



notobi
Příspěvky: 661

Příspěvek#2603 » pon 25. pro 2017, 11:48

Jenže když v zákoně bude stanoveno, že na určitý zbraně a zásobníky nebudeš mít nárok protože jsou podle komise fujky moc platnej Nám ten dodatek nebude.



juraj1
Příspěvky: 489

Příspěvek#2604 » pon 25. pro 2017, 16:41

Neslo by ustavne prohlasit, ze zakon 119/2002 a vsechny navazujici provadejici predpisy souvisi s vnitrni bezpecnosti statu a ahoj?

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#2605 » pon 25. pro 2017, 17:48

No, někteří páni senátoři svojí neúčastí při hlasování o ústavní novele nám všem už svůj názor osvětlili.

P.S.: Byl mezi nimi i ten za náš obvod. Od té doby jsem ho nepotkal, abych se ho mohl zeptat, co měl v tom čase tak důležitého na práci, že u toho hlasování nebyl.



DJ Die
Příspěvky: 666

Příspěvek#2606 » pon 25. pro 2017, 20:07

Jo, taky budu chtít od Linharta vysvětlení. Bohužel, toho se týkají až volby 2020...



zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#2607 » úte 26. pro 2017, 08:03

vysvětlení se spousta z nás nedočká, už sem se ptal dvou, z cizích obvodů, a odpovědí je mlčení, ovšem neptám se proč nepodpořili dodatek, zde se totiž musím at se to spoustě lidí nebude líbit ztotožnit s Dfensem, ale ptám se, když teda nepodpořili, co hodlaj udělat pro to, aby naše práva neutrpěli újmu dalším řáděním komise, který stopro přijde. Výsledek všichni známe, odpověď je mlčení, což me vrací zpět k úvaze nad tím co napsal Dfens a dává mu to za pravdu.

Uživatelský avatar
hauser
Příspěvky: 115

Příspěvek#2608 » čtv 28. pro 2017, 11:26




zodiiac
Příspěvky: 184

Příspěvek#2609 » čtv 28. pro 2017, 17:23

Video jsem viděl, naplňuje mě to mírným optimismem, že se snad podaří ten hnus poslat tam, odkud přišel.



jhora
Příspěvky: 1388

Příspěvek#2610 » sob 30. pro 2017, 11:36

Vzhledem k tomu, že jsem tomuhle zákonu v současné době docela blízko, tak můžu dodat pár informací o aktuálním stavu zákona i jeho připomínkování, mám za sebou analýzu zákona plus pár obecných informací, které vás mohou zajímat:

1) výjimky A-I budou nárokové při splnění podmínek (členství ve sportovním nebo obranném spolku)
2) Grandfathering se vztahuje na všechny bez podmínek a výjimek, jediným kritériem je datum platnosti zákona a datum nabytí zbraně. To ustanovení je běžné neprávnické osobě jako já těžko srozumitelné, ale kolega mě ujišťuje, že je jednoznačné (tj. máte-li k datu platnosti zákona zbraň která spadne do A-I, máte na ní automaticky výjimku)
3) Lex se poctivě snažil dostat z toho zákona všechny blbosti o A-I a C-I a související bordel a zachovat jen smysluplné věci ohledně znehodnocování a podobně, ale nevypadá to, že to klapne. Nicméně poslali i alternativní návrhy, jak zákon vyladit a zpřesnit a ty mají větší šanci. Poslední verze je z 19.12. a tu ještě musím znova projít, abych viděl co se povedlo a co ne.
4) Hodně bude záležet na navazujících zákonech a podzákonných normách. To připravuje vnitro a obrana a o jejich podobě se zatím ví pramálo. Zákon chystaný obranou by měl pokrývat obranné spolky. Vzájemná nezávislost norem je docela výrazným rizikem pro všechny střelce, bo jejich úpravou lze dosáhnout toho, že přijdeme o možnost být ve spolcích a tím splnit podmínky nárokové výjimky. Jediné co je přímo v zákoně 119 jsou střelecké spolky (sportovní sdružení).
5) Chystají se interpelace na ministry vnitra a obrany, aby se výše uvedené vyjasnilo a alespoň jsme měli představu, kdy uvidíme návrhy navazujících zákonů a co v nich vlastně bude řešeno
6) Chystají se taky pozměňovací návrhy, jejichž účelem je upravit některé zbytečné zákazy a usnadnit střelcům život (samozřejmě tak, aby nedošlo k negativním dopadům na bezpečnost kohokoliv). My jich tam pár připravujeme a pokud vím, nejsme jediní. Uvidíme, pro co budeme schopní vyjednat podporu a co bude muset jít ze stolu.
7) Chystá se analýza prováděcích vyhlášek (teď se je snažíme sehnat), protože hodně toho bude až přímo v nich.

Snad jsem na nic zásadního nezapomněl, jestli ano, hoďte to sem, zkusím doplnit.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 hostů