Útočník v ostravské tramvaji rozbil cestujícímu lahev o hlavu. Zahnala ho žena s pistolí

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy


DOLLYm
Příspěvky: 28

Příspěvek#1 » čtv 14. pro 2017, 13:28




SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#2 » čtv 14. pro 2017, 13:30

Tak hlavně, aby z toho ještě neměla nějakej problém.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#3 » čtv 14. pro 2017, 13:40

Vzhledem k tomu videu, kde je jasně viditelný útok (mimořádně zákeřný a brutální) bych se divil, kdyby jí za něco popotahovali. Bych jí ještě udělil metál, že se nebála takovýmu magorovi postavit. Jak potom v sedě ještě držkoval, tak byl evidentně pěkně v ráži a mohl ještě zaútočit.
Před paní smekám.

Uživatelský avatar
graver
Příspěvky: 656
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » čtv 14. pro 2017, 13:49

Trochu mě to vyděsilo. Borec byl zjevně magor a/nebo smažka. Tyhle často bouchačka nezastaví, když se jen ukáže. Štěstí, že ho to usadilo. Kdyby ne, tak co? Střelba v šalině?



Otik Platenik
Příspěvky: 82

Příspěvek#5 » čtv 14. pro 2017, 13:59

Je to ta blondýnka v černém kabátu co sedí u okna přes uličku? Pistoli asi vytáhla z batohu v 11 sekundě.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#6 » čtv 14. pro 2017, 14:37

Teď zcela vážně: jak myslíte, že by případ dopadl, kdyby útočník svého jednání nezanechal, či dokonce napadl dotyčnou, ona musela vystřelit a vážně zranila nebo zabila útočníka? Neuvažuji variantu, kdyby snad omylem zasáhla někoho nezúčastněného. Jde mi jen o to, jestli vidíte slušnou šanci na uznání nutné obrany, nebo by došlo spíše ke snaze bagatelizovat původní útok a dotyčnou obvinit ze zabití či vraždy?

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#7 » čtv 14. pro 2017, 15:01

Nejsem si jistý, jak lze s úspěchem bagatelizovat flašku rozbitou o hlavu. Nejsem soudce, ale kdyby bezprostředně po takovémto útoku zaútočil na ni a ona měla být popotahována za jeho zastřelení, pak přestávám nosit, protože by neexistovala situace opravňující k použití zbraně.

Vzpomeňte na prodejnu Dave western guns, hodně podobná situace. Napadení třetí osoby, obrácení útočníka proti obránci, zastřelený útočník.
Naposledy upravil(a) Lynx dne čtv 14. pro 2017, 15:08, celkem upraveno 1 x.



Slezman
Příspěvky: 352

Příspěvek#8 » čtv 14. pro 2017, 15:02

Původní útok by se díky krásným záběrům z kamery bagatelizoval dost těžko. Pokud by to tady nedopadlo OK, pak nemá vůbec cenu sebe nebo někoho jiného bránit. Ve většině případů je to pak o svěděctvích, a to si každý umíme představit.



Niaz
Příspěvky: 131

Příspěvek#9 » čtv 14. pro 2017, 15:22

Lynx píše:Nejsem si jistý, jak lze s úspěchem bagatelizovat flašku rozbitou o hlavu. Nejsem soudce, ale kdyby bezprostředně po takovémto útoku zaútočil na ni a ona měla být popotahována za jeho zastřelení, pak přestávám nosit, protože by neexistovala situace opravňující k použití zbraně.


Otázka zní, jak by v případě teoretického útoku na dámu soud vyhodnotil její původní vytažení zbraně. Bez něj by se útok vůči ní pravděpodobně neodehrál.

Ale pořád by hájila svůj (a jiných) život a ve výsledku si myslím, že je lepší být živý v lochu než jiné alternativy.

Tedy otázka je, jak se postavit k obraně zbraní druhých, když nám samotným to může přinést jen eskalaci.

Uživatelský avatar
Lynx
Příspěvky: 1002

Příspěvek#10 » čtv 14. pro 2017, 15:36

Zaměňuješ příčinu a následek. Kdyby nebyl první útok, nevytahovala by zbraň.

A jak se postavit k obraně druhých, to si musí každý vyřešit sám. Do budoucnosti nikdo nevidí a nikdo neví, co bude následovat. Když zbraň vytáhneš, musíš být připravený ji použít, protože nemusí situaci zklidnit, ale naopak vyeskalovat. A může to znamenat, že pak budeš mít spoustu času na nerušené přemýšlení. Ale o tom už toho bylo tady napsáno tolik... Jen bych podotknul, že nikdo neví, kdy sám uvítá pomoc druhých.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#11 » čtv 14. pro 2017, 15:37

Lynx píše:Nejsem si jistý, jak lze s úspěchem bagatelizovat flašku rozbitou o hlavu. Nejsem soudce, ale kdyby bezprostředně po takovémto útoku zaútočil na ni a ona měla být popotahována za jeho zastřelení, pak přestávám nosit, protože by neexistovala situace opravňující k použití zbraně.

Vzpomeňte na prodejnu Dave western guns, hodně podobná situace. Napadení třetí osoby, obrácení útočníka proti obránci, zastřelený útočník.

Jenže v prodejně Dawe westenr guns ten grázl nejspíš pořád ještě držel nůž, když se obrátil proti paní. Tady bych se trochu obával, že pokud by případ vyšetřoval/soudil kretén, mohl by začít mlít něco o tom, že od chvíle, kdy útočník napadenému rozbil flašku o hlavu a zahodil zbytek střepů, už vlastně neměl žádnou zbraň, nikomu dalšímu nic moc nehrozilo a střelba proto byla zcela zjevně nepřiměřená.
Samozřejmě nám je jasné, že ta slečna by beze zbraně měla nejspíš mizivou šanci ubránit se a grázl jí klidně mohl zmrzačit jedním úderem, ale ne vždy je u vyšetřování nebou soudu přítomen rozum. Spíš si myslím, že by jí střelba asi prošla, kdyby grázl nezanechal svého útoku, ale jistý si nejsem.



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#12 » čtv 14. pro 2017, 15:39

Jednala v krajní nouzi - pokud by došlo k útoku na ní tak by jednala v rámci nutné obrany. Jako nemám přílišnou důvěru v naše soudy, ale tohle by překroutit nešlo s ohledem na záznam a svědky.

Pokud se někoho zastaneš tak celkem logicky přenášíš určité riziko dalšího útoku i na sebe. Z tohoto důvodu velká část lidí raději dělá, že nic nevidí, protože se prostě bojí toho, co by mohlo následovat. A jak napsal kolega přede mnou - jak je zbraň venku z penálu, tak musíš být připraven střílet. Zaváhání v případě další eskalace a útoku může znamenat ozbrojení takovýho šílence Tvojí vlastní zbraní.

Uživatelský avatar
graver
Příspěvky: 656
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » čtv 14. pro 2017, 16:27

Já osobně jsem neměl na mysli důsledky právní, ale technické. Ještě jednou: střelba v šalině. Kdyby si magor nesedl a šel po ní, asi by střílet musela. Kdyby ne, tak další scénář - sebere jí zbraň, budou se o ni tahat...

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#14 » čtv 14. pro 2017, 16:35

mikymoto : Opět jen věcná poznámka : Nejednala v krajní nouzi ale v pomoci v nutné obraně. Hodně ji obdivuji, pokud si ovšem vůbec uvědomila, do čeho třeba leze.

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#15 » čtv 14. pro 2017, 17:02

graver: pokud by si dokázala ohlídat směr, ohledně dalších osob, nemusel by to být problém. Ty materiály budou odrážet míň než třeba dlažba nebo betonovej kandelábr a to vč. madel který se mají kam bortit. Ale pravda, madlo by stálo za pokus jak moc je z takové vzdálenosti schopné změnit směr střely.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů