PČR a zbraně při silničních kontrolách

Co jinam nepatří...
Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#106 » čtv 1. úno 2018, 12:39

I pres kontrolu se mi tam vloudil nefunkcni odkaz:

§35 zakona o policii: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-273#p35



Beran
Příspěvky: 24

Příspěvek#107 » čtv 1. úno 2018, 13:48

4: tuton
Zajímalo by mě jak by se řešilo to když bych odmítl předložit ke kontrole / odebrání zbraň, ale zároveň by byla součinost v tom že bych souhlasil s omezením osobní svobody do příjezdu na vhodné místo (služebna s vybíjecí stolicí).
Jedná se mě o to že nosím nadrcnuto a připadne mě nebezpečné ji v tomto stavu odevzdat policistovi na ulici o křípadné kontrole, odebrání ohledně manipulace se zbraní na veřejnosti.
Nechci nijak snižovat kvalifikaci hlídek policie, nicméně pokud se nejedná o prvosledovou hlídku tak to v rukou moc nemají...
Čili abych to shrnul - v případě že bych souhlasil aby mi byla nasazena klepeta a byl jsem dopraven i se zbraní na nejbližší služebnu, kde by poté proběhlo vybití zbraně a následné kontrole. Je tato možnost v pořádku?



4R
Příspěvky: 91

Příspěvek#108 » čtv 1. úno 2018, 15:03

Vy tu hodně mluvíte o odebrání, ale mě napadá souvislost s kontrolou. Žádné přestupky apod.
Zastaví mě v autě ke kontrolní kontrole... Ví, že mám ZP, ať už z pc nebo jakkoli. Zeptá se, jestli ji mám u sebe. Řeknu ano a on bude chtít zkontrolovat doklady...potud ok. Mohla by však v zápětí následovat věta typu: "tak mi ji ukažte (tu zbraň), jestli je to ona, zkontroluju si číslo"?
Předpokládám že v žádném případě. A od městské defacto ani ta část se ZP a PZ, pokud se člověk nebude chtít zdržovat čekáním na příjezd PCR. Děkuji

Uživatelský avatar
tuton
Příspěvky: 387

Příspěvek#109 » čtv 1. úno 2018, 15:11

Beran:

Uff, tak kovanej v tom teda nejsem, ale:

_ "souhlasil, aby mi byla nasazena klepeta"

1) nejedna se o omezeni svobody ve smyslu zakona o policii. Tim muze byt pripoutani (ne spoutani), zajisteni, zadrzeni atd. Vice §24 a nasledujici zakona o policii (https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-273#cast1-hlava5)

2) nasazena klepeta (spoutani resp. pouta) je donucovaci prostredek. Pokud spolupracujes, informujes policisty o vsech relevantnich skutecnostech, pak neni duvod donucovaci prostredky pouzit. Netvrdim ale, ze "v zajmu zachovani vzajemne duvery" nelze s uzitim pout souhlasit. Slusna odpoved na vyzvu k predlozeni zbrane, ze je ma zbran nabita a ze jsem ochoten se ke kontrole odebrat na misto, kde nebude ohrozena bezpecnost a verejny poradek by, dle meho, nemela byt povazovana za odmitnuti vyhovet vyzve, tudiz by ani nemel nastat duvod k uziti donucovacich prostredku. A uprimne, ja kontrolovat drzitele (a nosice) zbrane, nebude-li dotycny vzbuzovat duvodne obavy, ze muze byt ohrozeno neci zdravi ci zivot atd., tak ho rozhodne k predlozeni zbrane nebudu vyzyvat. Maximalne si necham ukazat zbrojak a prukaz zbrane, abych si (primerene) overil, ze neni pachan prestupek proti zakonu o zbranich. Nutit nekoho na verejnosti manipulovat s nabitou zbrani je hazard. A i na te sluzebne by se to asi docela tezko organizovalo. (timto jsem se vyporadal s §35, odst. 2, pism a)

3) v pripade, ze spolupracuji nebo projevuji ochotu spolupracovat, neni treba vuci me provest zakrok (viz §10, odst. 5 zakona o policii - https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2008-273#p10) a tudiz ani prohlidku a odebrani zbrane. (timto jsem se vyporadal s §35, odst. 2, pism b)

4) a jsme u ukonu, kterym muze byt napriklad prohlidka vozidla, ma-li policista duvodne podezreni na poruseni ci ohrozeni vnitrniho poradku a bezpecnosti. Opet, pokud, byt treba s namitkou na neopravnenost ukonu, nebudu klast odpor, neni duvod, aby u me byla provedena osobni prohlidka a byla mi nasledne odebrana zbran. (timto jsem se vyporadal s §35, odst. 2, pism c)

Takze asi tak, podle me je v poradku, kdyz s policistou provadejicim (silnicni) kontrolu spolupracuji a v klidu vse domluvim. A znovu zduraznuji, ze odbornik nejsem a muj vyklad nemusi byt spravny.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#110 » čtv 1. úno 2018, 15:35

Zatím se mi nestalo, že by se policista dotazoval na zbraň. Za dobu, co mám zbroják, jsem zatím nepotkal silniční kontrolu, když jsem řídil.
Kdyby se ale policista na zbraň ptal, dle pravdy bych odpověděl, aniž bych měl pocit, že tím utrpělo moje ego. Nevidím jediný důvod, proč se vyhejbat odpovědi nebo zapírat. Problém by nebyl ani při nějakém banálním dopravním přestupku. Legální zbraň mi v tomto přestupku nemůže nijak přitížit.

Kdyby jí chtěl vidět, klidně bych jí předložil ke kontrole. Právo na to má. Sice člověk nesmí na veřejnosti manipulovat se zbraní, ale předpokládám, že povinnost předložit zbraň ke kontrole na výzvu policisty je v tu chvíli nadřazena skrytému nošení.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#111 » čtv 1. úno 2018, 15:42

Policista opravdu nemůže sahat na cizí zbraň (tím méně kontrolovat). Pokud je to v rámci zásahu, tak si člověka odzbrojí sami.

Uživatelský avatar
oldlamehand
Příspěvky: 498

Příspěvek#112 » čtv 1. úno 2018, 15:51

pelanj: může dle zákona o zbraních

§ 75c
Oprávnění příslušníka policie
Příslušník policie je oprávněn
a) vyzvat k předložení zbraně, střeliva nebo munice, dokladu nebo jiného oprávnění k držení nebo nošení zbraně nebo střeliva nebo muničního průkazu,

Píše se tu tedy obecně o policistovi,nikoliv jen o příslušném útvaru policie.



Boci
Příspěvky: 90

Příspěvek#113 » čtv 1. úno 2018, 17:25

Stavěli mě hodněkrát na cestě do honidby nebo při návratu,kulovnice na zadních sedačkách,někdy ve futrále jindy volně ložená.Nikdy nechtěli vidět zbroják,průkaz zbraně natož flintu.Jednou při cestě na střelnici,kontrola poviné výbavy.V kufru terče,pár krabic střeliva a kufr s krátkejma a taky je to nezajímalo.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#114 » čtv 1. úno 2018, 18:54

oldlamehand: Máš pravdu, tohle přibylo v minulé novele.

Uživatelský avatar
Blacky
Příspěvky: 2511

Příspěvek#115 » čtv 1. úno 2018, 19:58

Prostě běžně tě kontrolovat nebudou. Když to bude prudič, tak může. Když budou mít důvod, tak můžou.

No a my slušní a zákonadbalí občané jim slušně mile s úsměvem ukážeme zbroják a průkaz znraně. Pokud budou trvat i na ukázce zbraně, tak jim při stálem (klidným hlasem) popisováním toho co a proč děláme, ukážeme zbran, bezpečně ji vybijeme, pokud budou chtít kontrolovat čísla ukážeme ev. i dáme do ruky. Vše bude v klidu a pohodě. Pak poděkujeme a pojedeme si po svém. .)



Caroprd111
Příspěvky: 313

Příspěvek#116 » čtv 1. úno 2018, 20:10

Já jsem taky slušnej a právě proto fizlovi na ulici určitě nebudu ukazovat zbraň. Stejně jako se s ním nebudu vůbec bavit, protože to slušní lidi nedělají. A z mojí strany to taky v klidu bude. :-)



Alacatazar
Příspěvky: 5

Příspěvek#117 » čtv 1. úno 2018, 20:11

Nezapomeňte, že pokud by se policista zeptal zda mu zbraň ukážu, tak mu ji samozřejmě klidně předám se slovy: "Jasně, cizí otisky na zbrani se hodí vždycky" :D
Toto je samozřejmě myšleno pouze jako vtip.



HonzaLBC
Příspěvky: 558

Příspěvek#118 » čtv 1. úno 2018, 21:10

A co situace: Zastaví mě ve městě na rušné ulici a dostaneme se k výzvě na předložení zbraně, řeknu ok, zbraň mám tady v pouzdře, je natažená, nezajištěná, s velmi hustě sportovně vytuněnou spouští na hooodně slabé fouknutí,pokud jí chcete zkontrolovat, tak budu spolupracovat a nechám vás, ať si jí z toho pouzdra vezmete, ale já osobně se té zbraně nedotknu, protože v této situaci na rušné ulici považuji manipulaci se zbraní za velmi nebezpečné ohrožení nebohých nezůčastněných civilistů okolo.Bude tenhle postup v pořádku? A než někdo zkusí argument, že jsem povinen předložit zbraň vybitou, tak prosím o doplnění podle kterého paragrafu jakého zákona jsem povinen nebezpečně manipulovat se zbraní na rušné ulici, abych předložit nenabitou zbraň ke kontrole.

Uživatelský avatar
marinakus
Příspěvky: 4543

Příspěvek#119 » čtv 1. úno 2018, 21:46

Podívejte se na ten paragraf 75 celý od začátku.



Beran
Příspěvky: 24

Příspěvek#120 » čtv 1. úno 2018, 22:41

4: tuton
Já to právě myslel tak že budu souhlasit s předložením zbraně, ale na služebně kde dojde k bezpečnému vybití mimo veřejný prostot - proto píšu o součinnosti. Otázka dobrovolného strpění použití pout by mne nevadila, protože chápu že je to pro ně práce a chcou se taky vrátit v pořádku domů... nikdy neví na koho narazí a mě to nic neudělá (mám je na rukou celkem často - v rámci tréninku).
Vždy když mě kontrolovali kluci od PČR tak jsem je jako první větu pozdravil a hned poté jsem dodal že mám u sebe LEGÁLNĚ drženou zbraň v nabitém stavu v režimu nošení. a jen jednou chtěli vidět ZP a technyčák od zbraně. Vždy to proběhlo naprosto v pohodě a ještě jsme i pokecali co a jak.
Nicméně pokut dojde k tomu že by mě vyzvali k předložení zbraně ke kontrole a já ač v klidu a věcně vysvětlil že by bylo vhodnější, vzhledem ke stavu v jakém se zbraň nachází učinit kontrolu po bezpečném vybití - jedná se o neuposlechnutí výzvy a reakce může být skutečně různá...
Dokonce mě už jeden horlivý (asi čerstvý) policista naznačil že kdybych neuposlechl tak mám hnedle zbraň u hlavy :-D
Nicméně je tu právě to neuposlechnutí výzvy...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: smety a 11 hostů