Průzkum: Jak často nosíte, jaké střelné zbraně i jiné obranné prostředky v současnosti nosíte, co plánujete dokoupit?

Co jinam nepatří...


Dragunov
Příspěvky: 395

Příspěvek#76 » stř 13. zář 2017, 12:38

No já zatím jako adept na ZP nosit pouze plánuji. Necítím se nijak valně ohrožen a ani si pro to ZP nedělám. Ale když už, tak už. :) Pro mě je to taky něco jako vyjádření názoru, životní postoj a "propagace" toho, že normální lidi mají právo tak činit.
Nosím zavírací nůž, to už je opravdu doslova propagace, protože to už v kapse dost lidí pozná. Opět je to z praktických důvodů. Proto jsem si často pořizoval nože co "nejcivilnějšího" vzhledu (za předpokladu splnění mých podmínek na nůž), aby když je používám na veřejnosti abych nepůsobil dojmem "wanabe warrior." (kupodivu Spyderco Endura na lidi působilo spíš "nebezpečnějí" než ten "takticky" vyhlížejíci Kershaw/Emerson co mám teď :D)
Na gymplu se na to netvářily, ale nikdo mě nepopotahoval, na vysoké to bylo každýmu jedno a když mi někdo připomene v práci (už dělám v kanceláři), že jsou zbraně zakázány tak tvrdím, že je to nástroj a né zbraň. :D Pravda je ta, že bez nože nedám ani ránu. Jak nemám klíče,mobil,peněženku,hodinky,nůž tak nejsem komplet.
Plánuji nějakou kvalitnější šikovnou baterku. Po nedávném incidentu se psem v Polsku zvažuji i pepřák

Uživatelský avatar
RomanB74
Příspěvky: 390

Příspěvek#77 » stř 13. zář 2017, 12:56

Ten článek od Čapka, to je dobře naivní výplod. Navíc to datum... sorry jako ale z historického hlediska období let 1925 = mazec. Sedm let po jedné válce, 14 let do další (co samozřejmě nikdo netušil). Ale samozřejmě, ten článek je právně i mentálně poplatný své době. Dnes by nikdo "příčetný" na náboje nezapoměl, nikdo "normální" by před kamarády se zbraní nemanipuloval jen aby viděli. Co si budeme povídat, je to skoro sto let starý článek a změnilo se zejména myšlení lidí. Dnešní dostupnost "všech" informací je na nesrovnatelně jiné úrovni - díky Bohu, respektive Internetu... Cosi mi říká, že tehdy snad neexistovaly žádné testy, manipulace či lékařská potvrzení způsobilosti. Je mi však také jasné, že zbraně se válely v každé druhé stodole - zejména asi ty vojenské vzhledem k datu.

Uživatelský avatar
Rough boy
Příspěvky: 1160

Příspěvek#78 » stř 13. zář 2017, 14:02

To nemůžeš brát až tak vážně, prostě satira. Ale něco mi říká, že ke konci článku se Čapek strefil do doby nedávno minulé, kdy byly střelnice zasypány vyplašenými uchazeči o ZP sk. E a "kua nějakou devítku"(není to tak dávno, v Praze v Soukalce byly fronty i na schodech, už je to zaplaťpámbu zase pryč), kteří se(po pár týdnech znechuceni obtížným skrýváním fullsize, kvéry odložili do šuplíku) jistě poznali v těch posledních dvou větách:
"A tu vy, muž se zbraní, docházíte domů poněkud zklamán: svět se nezměnil přes heroické možnosti, které máte v kapse; nestal se černým lesem, v němž číhají šelmy a bandité; je k vám stejně mírný a všední, jak býval k muži beze zbraně.
Načež teprve shledáte, že jste si zapomněl koupit patrony".



jark
Příspěvky: 34

Příspěvek#79 » stř 13. zář 2017, 14:56

Mně se na tom líbilo právě to, proč zbraň mít, ten "chlapskej" pristup. A jak to dokázal s vtipem a nadhledem podat. Technické věci bych v prastarem fejetonu neresil.. Je to vtipné a možná dnešní.



Slezman
Příspěvky: 352

Příspěvek#80 » čtv 14. zář 2017, 08:43

Rough boy píše:"....poněkud zklamán: svět se nezměnil přes heroické možnosti, které máte v kapse; nestal se černým lesem, v němž číhají šelmy a bandité; je k vám stejně mírný a všední, jak býval k muži beze zbraně..."

opravdu trefné, ne na každého platí to "zklamání", to už normální není, ale počátky nošení člověk určitým způsobem prožívá, než se to stane běžnou realitou, skoro to vypadá, že si tím také prošel :-)



gryphon
Příspěvky: 24

Příspěvek#81 » úte 13. úno 2018, 17:27

Na těle: Pistole, náhradní zásobník, nůž (považuji za nástroj, ne zbraň), svítilna, rukavice na první pomoc. V tašce přes rameno je mezi běžnými věcmi lékárnička, která slouží jako osobní, auto, i střelnicová.
K výplodu pana Čapka bych dodal jen to, že sám pouze těsně unikl zatčení Gestapem smrtí na zápal plic a jeho bratr zemřel v koncentráku Bergen-Belsen. Tolik tedy k mírnému a všednímu světu člověka beze zbraně.



davidk
Příspěvky: 64

Příspěvek#82 » úte 13. úno 2018, 21:22

Pistoli nenosím vůbec a každý den mám v kapse na klíčích jen malý victorinox , už 18 let ten stejný.



Střelec
Příspěvky: 1648

Příspěvek#83 » stř 14. úno 2018, 11:29

Nosím prakticky stále P232 v 9 Br. Pak mívám sem tam u sebe, vesměs v bundě nůž, ale to neberu jako sebeobranný prostředek, čistě jen praktickou věc. Do lesa nosím vždy, vesměs ale dlouhou - protože myslivost. Nenosím jen když jdu do hospody nebo mi kápne cesta do zahraničí. Sem tam jsem z důvodu zapomětlivosti měl v Německu nůž, protože jsem na něj zapomněl nebo si to neuvědomil. Pistoli samozřejmě nikdy. O tom, že nosím ví prakticky jen pár nejbližších, popř. kamarádů ze střelnice. Ne všichni s tím ale souhlasí, což je jiný příběh. Neventiluju to.

Není to tak dávno, co jsem byl okolím nucen vůbec poprvé přemýšlet, jestli bych byl připraven fakt střílet.

Nepřímo mě do toho dostala historka z práce. Dělám ve výrobní společnosti, sice v kanclu, ale vzhledem k povaze mé pozice často chodím přímo do výroby. Firma na nekvalifikovanou pozici nabrala člověka, který byl celkem problémový, řekněme agresivní blbec (vydržel asi měsíc, než byl z tohoto důvodu vyhozen). Měl časté konflikty se spolupracovníky i nadřízenýma, ty vznikaly z toho důvodu, že se mu nechtělo pracovat, často se flákal a nesnesl, když ho na to někdo upozornil. Sám jsem s ním měl pár konfliktů, když jsem ho párkrát slušně požádal, aby pracoval. Nevystartoval na mě sice nikdy přímo, ale nebyl moc chytrý, tak stačilo odejít za dveře a už začal vyřvávat, co jsem to za debila a jak si na mě počká za branou (asi si myslel, že ho neslyším). Po jeho vyhození z firmy jsem se bavil s jeho někdejšími spolupracovníky a přišla řeč na to, jak lidem vyhrožoval násilím (včetně mě) a pak zmínili, že se chlubíval plynovkou, kterou stále nosil. Docela mě překvapilo, kolik z nich o té plynovce mluvilo jako o regulérní střelné zbrani, tak se divím, že ho nikdo nenehlásil, když to ukazoval. Každopádně to jsem se poprvé zamyslel, co bych asi dělal, kdyby někdo takový na mě něco vytáhl. Ukazovali mi fotky a ta plynovka vypadala celkem věrně jako Walther PP, asi bych to v té chvíli nepoznal. Přímo u této povahy bych si byl jistý, že by byl schopný "zmáčknout" i ostrou...

Doma jsem historku zmínil sluníčkovému příbuznému, co nemá rád, že nosím, jako historku ze života s tím, že třeba pochopí a místo toho jsem se dočkal odpovědi: ,,vidíš, to jsi stejný debil jako on, když nosíš pistoli" Prostě když někdo nechce, nepochopí... :-D

Uživatelský avatar
Kalič
Příspěvky: 304

Příspěvek#84 » stř 14. úno 2018, 13:03

Příbuzné, sousedy a spolupracovníky si člověk nevybere. Ty prvně jmenované nikdo a ty další většina lidí také ne.



dave1354
Příspěvky: 100

Příspěvek#85 » pát 16. úno 2018, 09:15

Čapek je super, akorát je to potřeba brát jako glosu a ne realitu. ,,Ušetříte jejich životy a jdete dál...'' :D celkem mě překvapuje, že v tý době byl takto podobný názor na nosiče, jako je teď.

Nosím furt (krom hospod). Od té doby, co jsem začal mám o všechny a všechno paradoxně větší strach; dřív člověk spoustu věcí neřeší (vůbec ho nenapadnou). Teď vždycky vzdáleně vidím (čtu nebo tuším) konflikt upřímně řečeno netuším, co bych v té situaci dělal já, nešlo-li by vykecat se, utéct, .... předtím člověk žil v přesvědčení, že se mu nic stát nemůže, protože přece nikomu nic nedělá (k tomu jsem byl i vychováván).

Fakt ale nevím, kde se v lidech bere to, co psal Čapek. Přece když si koupím autolékárničku, taky se od toho momentu netřepu jak ratlík až si konečně budu moct vyzkoušet tu tracheostomii nebo tlakovej obvaz na tepenný krvácení, ne? Když si na kole oblíkám helmu, taky se netěším na to, až s ní prásknu do nejbližšího pangejtu.. když jako hasič dostanu nový auto, tak se taky netěším na ty krásný požáry ke kterým pojedu.. přijde mi to prostě úplně zvrhlý. Jak jde o zbraně, veškerá logika jde úplně do kopru.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů