Beretta 21A (Bobcat)

Krátké zbraně .22LR


Kusák
Příspěvky: 28

Příspěvek#1 » sob 10. čer 2017, 19:52

Dostala se mi do ruky Beretta 21A, která byla řádově roky nevhodně uskladněna. Byla asi ve vlhku, z krabičky a návodu uvnitř je cítit plíseň a zatuchlina, pistole samotná docela OK až na drobné známky rzi naštěstí jen vně závěru mezi vroubky. Pistoli jsem vyčistil a promazal. Přesto jde závěr brutálně ztuha, slabší žena nemá šanci natáhnout. Zkoušel jsem pár ran, při použití normálního střeliva .22 LR nedojde k přebití. Při použití HV střeliva již přibije. Máte někdo zkušenost s tímto typem? Je takové chování pistole běžné, nebo je to potřeba ještě důkladněji vyčistit a rozchodit?
Zkoušel jsem i něco googlit, česky jsem objevil jen článek ze Střelecké revue "kapesní pistole", anglicky je toho víc. V nějakém anglickém zdroji jsem se právě dočetl, že je lepší používat HV střelivo. Proti tomu jde ovšem tato úvaha - pistolka je opravdu malá s krátkou hlavní, tak bych nerad, aby ji HV střelivo poškodilo.
Stál bych o tedy zkušenosti a rady zdejších střelců.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#2 » pon 12. čer 2017, 11:23

Mám Taurus PT22, což je v podstatě taková kopie tohohle systému. Tahle pistole se nenatahuje, náboj se vkládá do komory vyklopené hlavně. Střílím z toho HV SB, protože mají poměděnou střelu a tolik to nešpiní. Pak se podaří vystřílet i krabičku bez závady. Nesmí se používat akorát "hyper velocity", normální HV by měla snést - alespoň to píší v návodu k tomu Taurusu. Taurus má taky DAO spoušť, nevím, jak ta Beretta - ale pokud si to dobře pamatuji, tak by měla mít SA/DA, takže pro ránu v SA stačí natáhnout pouze kohout.



Kusák
Příspěvky: 28

Příspěvek#3 » pon 12. čer 2017, 17:44

Díky za reakci.
Ano, tento typ má SA/DA spoušť. Nabíjí se obvykle tak, že se dá plný zásobník (7) a má sklopnou hlaveň, do ní se přidá 8. náboj. Samozřejmě jde dát jen zásobník a nabít do komory přetažením závěru. Při náboji v komoře se ani nesmí tahat za závěr, nemá totiž vytahovač a tak by se další náboj vzpříčil. Při použití normálního střeliva ale nedojde k přebití, jen se vyhodí prázdná nábojnice. Tam SA/DA spoušť nebo natažení kohoutu palcem nepomůže, náboj není v komoře a musí se tedy zatáhnout za závěr. Zajímá mne, zda je to vlastnost pistole, nebo je to jen tím kusem. Jak jsem psal, byla nevhodně uskladněna. S HV střelivem již závěr přetáhne OK a k přebití dojde.



msshop
Příspěvky: 7
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 10. bře 2018, 09:16

Zdravím,
podařilo se vyřešit problém s přebitím? Před týdnem jsem si také koupil Bobcata a mám úplně stejný problém HV v pohodě a Standard na prd.
Díky za odpověď

MS



Kusák
Příspěvky: 28

Příspěvek#5 » ned 1. dub 2018, 20:27

Ahoj, zatím ne. Pistolka není moje, ale tchýně, a já jsem na to neměl čas. Ale je rozhondnutá ji dát k puškaři na repas. Pokud se to podaří brzy, tak poreferuji.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů