Margolin vs. Ruger Mark II

Krátké zbraně .22LR


kzavrel
Příspěvky: 1

Příspěvek#1 » pát 9. bře 2018, 19:09

Ahoj,
chci koupit terčovou pistoli .22LR a mám nabídky Margolin za 3500 a Ruger Mark II za 7500, obě zachovalé. Je mi vcelku jasné, že ten Ruger je "lepší". Ale může mi někdo prosím vysvětlit v čem všem? Je to přesnost? Ergonomie? Údržba? Životnost? Vybíravost na střelivo? Náhradní díly?...

Z Rugeru jsem už střílel, a byl super. Margolinu jsem v ruce zatím neměl.

Díky.
K

Uživatelský avatar
Misak.kadlec
Příspěvky: 156

Příspěvek#2 » pát 9. bře 2018, 19:51

Margolinu jsem nejdřív chtěl pořídit z nostalgie před 15 lety to byla první ze které jsem střílel v bývalém svazarmu, tehdy co si pamatuju se mi to líbilo, bylo přesný jednoduchý spolehlivý. Ale vyprd jsem se na to i když taky byla nabídka na zachovalou s asi 10 zasobnikama. V dnešní době už na to nic nesezenete.



Tomi_901
Příspěvky: 60

Příspěvek#3 » pon 12. bře 2018, 09:16

Margolinu mám a leží v trezoru. Je to možná nemoc toho mého kousku, ale je to skvělá zbraň na tréning zádržek, kouslých nábojnic a nepřebití... tak ji mám odloženou až budu učit děcka střílet. Na střelnici si radši beru Berettu. Kdybych si měl vybrat já, volím Rugera. A pokud by měl i tu horní lištu na kolimátor, tak vůbec neváhám. Jestli budeš mít možnost, vytáhni obě na střelnici a vyzkoušej. Kup nejlevnější SB standardy a každou nakrm tak 50 kousky.

Výhoda Margoliny - stavitelná muška, funguje i bez vytahovače, některé díly se dají vyrobit na soustruhu.
Nevýhoda - Margolin bylo hodně ve svazarmech, některé jsou napadeny samodomo tunery, mají navrtané dírky do hlavně a pod. Je to poměrně dlouhá pistole, ve srovnání třeba s CZ 75.

Na Margolinu lze zavěsit závaží, má na hlavni závit, ale dnes se obvykle nezachovala komplet sada v kufříku jak to dostal Svazarm, ale jen pistole a k tomu možná jako bonus druhý zásobník. Nákup zásobníků a příslušenství přes inzerát může být problém, protože za ty roky, co se Margolina vyrábí existuje několik výrobních provedení, které se vzájemně liší. Možná lze někde dohledat jak je odlišit, pokud se člověk dokáže prohrabat weby v azbuce.



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#4 » pon 12. bře 2018, 10:02

kzavrel píše:Ahoj,
chci koupit terčovou pistoli .22LR a mám nabídky Margolin za 3500 a Ruger Mark II za 7500, obě zachovalé. Je mi vcelku jasné, že ten Ruger je "lepší". Ale může mi někdo prosím vysvětlit v čem všem? Je to přesnost? Ergonomie? Údržba? Životnost? Vybíravost na střelivo? Náhradní díly?...

Z Rugeru jsem už střílel, a byl super. Margolinu jsem v ruce zatím neměl.

Díky.
K


Ruger není "sportka" v tom pravém slova smyslu - je to imho spíš hobby pistole. Je poměrně těžký, komplikovaná rozborka.
Margolina je jednoduchá, ovšem již věkovitá pistole. Mě na ní neseděl ten zahnutý "bobří ocas", tlačilo mě to při přirozeném uchopení do ruky. Nastavování mířidel je taky historické a to povolování šroubku při "přecvakávání" ...
Záleží, jakou máš představu, jak s ní budeš střílet. Pokud máš sportovní ambice, neber ani jednu, ale kup walthra gsp :mrgreen:
Pokud představu nemáš, zkus, jak ti sednou do ruky a ber to, z čeho se ti bude lépe střílet.

Samozřejmě předpokládám, že jsou obě v technicky dobrém stavu. Viděl jsem upravované Margoliny a s tím už opravdu nešlo nic dělat - úprava náběhu do komory vrtákem ...



Tomi_901
Příspěvky: 60

Příspěvek#5 » úte 13. bře 2018, 09:19

Tam byl šroubek? Aha... tak asi někde během těch 50 let vypadnul :-)
Margolina má na hlavni ve vyhazovacím okénku vyražený rok výroby. U Margolíny je běžný "nájezd" v desítkách tisíc ran bez toho, aby to nějak snížilo kvalitu a přesnost. Najdi si na Googlu obrázky jak má vypadat, já měl v ruce několik a každá byla jiná - upravovaná. Závaží na hlavni napevno, takže je problém to rozebrat a vyčistit, zbroušený palečník na kohoutu, takže je problém vypustit "přes palec", polámané střenky, vypadané šroubky, stržené závity a pod. Pokud někdo s tou pistolí bastlil, tak může mít problém. Mně to např. s .22 short dělá závady a .22 LR zas nedorazí do komory, protože je to shortka... Pokud máš tu pistoli v ruce poprvé, nepoznáš jestli to je OK, na to si z ní musíš zastřílet.

Malorážku nosím jen na střelnici na střílení do terče na 20m, protože rád odložím devítku a chvilku střílím s něčím, co se chová trochu jinak. Slyšel jsem názor, že na terčové střílení je lepší PCP vzduchová pistole. Prvotní investice je srovnatelná s malorážkou, výkon dostatečný, ale provoz je levnější a může se s tím střílet i na dvorku... vyhrabal jsem svou starou LOVku a mám v plánu udělat si ve sklepě střelnici :-)



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#6 » úte 13. bře 2018, 09:54

Mě se Margolina líbí - jednoduchá, pěkně vypadá (můj názor, samozřejmě :mrgreen: ), věčná, pokud se o ni jen trochu staráš. Ale - příliš lehká na předek - proto ta amatérská závaží. Pak jsem vzal do ruky zmíněné GSP za cca 10 tis. Kč a nástřel byl někde jinde i s mýma olšovýma rukama.

Vzduchovka je náročnější - nižší úsťová rychlost, tzn. delší doba, než diabolka opustí hlaveň - musíš to udržet delší dobu od stisknutí spouště. A prvotní investice je imho vyšší. Za 10 tis. Kč koupíš tak možná něco na co2.



smates
Příspěvky: 351

Příspěvek#7 » úte 13. bře 2018, 20:52

Za me jednoznacne Ruger.Mam ho taky a nemuzu si to vynachvalit.Margolina byla mozna dobra pred 30ti lety ale ta dobe je uz pryc.Mozna tak kdyby to byla nejaka ulozenka ale to je blbost.Navic s ni nemuzes strilet HV naboje.



kolemjdoucí
Příspěvky: 810

Příspěvek#8 » úte 13. bře 2018, 22:13

A v čem vidíš výhodu střelby s HV náboji, kromě toho, že jsou nepřesnější? :lol:



smates
Příspěvky: 351

Příspěvek#9 » stř 14. bře 2018, 21:27

Treba v tom ze to v Rugeru nechodi jak lemra a na gongy a podobne je to lepsi.Klasickou mirenku nestrilim



mikymoto
Příspěvky: 1322

Příspěvek#10 » čtv 15. bře 2018, 15:42

No na prskání jsou HV dobrý - svého času byly sypané HV dokonce levnější než standardy. Jak jsem ale později zjistil byly dobré tak akorát na díry v papíru - přesnost skutečně většinou mizerná pokud chceš nějaký výsledky.
Já bych Margolinu uplně nezavrhoval - cenově je to lidovka a pro začínajícího střelce možný rozcestník pro to kam se u další pistole vydat. Kolega střílí s Margolinou mířenku na 25m s výsledkama jako někteří s dlouhou malorážkou na 50. Takže ta pistole celkem umí (kolega taky).
Asi bych se rozhodoval primárně podle toho jak sedí v ruce a jak se konkrétní kus chová při střelbě.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů