nováček



ajamaja
Příspěvky: 1

Příspěvek#1 » sob 18. čer 2011, 22:39

Dobrý večer,

Ráda bych poprosila o rady, protože jsem naprostý nováček a ze zbraně – vzduchovky jsem střílela jako malá na pouti :( . Po pradědovi jsme zdědili nějakou brokovnici určenou pro sběratelské účely A a musím udělat průkaz. Začala jsem se pídit po informacích a naštěstí jsem natrefila na ochotného policajta. Ten mě odkázal na tyto stránky, kde se dozvím vše potřebné a měl pravdu. Pan policista mi doporučil, abych si rovnou udělala i zkoušku pro sportovní účely B.

Z teorie strach nemám, ale ze střelby na terč ano. Nemám moc přesnou mušku a zbraně obecně moc ráda nemám. Počítám s tím, že si na mě střelbě pánové smlsnou :roll: Abych se na to dobře připravila, tak samozřejmě budu muset navštěvovat nějaký kurz střelby.

Má prosím někdo zkušenost s tím, jak dlouho naprostému nováčkovi trvá, aby praktickou zkouškou „prošel“? Vzhledem k tomu, že je zkouška ze 3 druhů zbraní, o to je to pro mě ještě horší, tak to nějaký čas zabere. Pro úspěšné složení zkoušek mi bude stačit znalost zákona o zbraních a testových otázek, které tu jsou dostupné nebo ještě něco další? Poradíte mi prosím nějakou dobrou střelnici, kde se mohu připravit na zkoušku za rozumnou cenu? Bydlím na okraji Prahy za Černým Mostem.

Netuším kdo je tvůrcem těchto stránek, ale díky moc všechny informace, které tu jsou.

Budu vděčná za jakoukoliv radu.

Markéta

Uživatelský avatar
sw_fox
Příspěvky: 30

Příspěvek#2 » ned 19. čer 2011, 00:47

Myslim ze se te kluci prazaci radi ujmou a po dvou navstevach strelnice budes na zkousku pripravena, a jestli te to bude bavit teprve uvidis :-), davej bacha, je to navykovy konicek :-))

Uživatelský avatar
Maňas
Příspěvky: 46

Příspěvek#3 » ned 19. čer 2011, 19:35

Udelej si rovnou i skupinu E. Muze se hodit a je to jen 500Kc navic. Casto, pokud zadas mimo jine prave o E, tak strilis jen z pistole a to neni problem na tech 10m. S brokovnici se neda netrefit, pokud nebudes orat zem na strelnici :lol: S malorazkou muzes strilet s oporou a to take neni problem oproti pozisi vstoje bez opory.

Jinak pokud vazne nemas rada zbrane, nebylo by lepsi tu zbran dat do komise?

Uživatelský avatar
MarK
moderátor
Příspěvky: 3264
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 19. čer 2011, 22:52

Vítejte u nás!
Těší mě, že nás doporučují i policisté :)

ajamaja píše:Po pradědovi jsme zdědili nějakou brokovnici určenou pro sběratelské účely A a musím udělat průkaz. ... zbraně obecně moc ráda nemám.

Nechci vás vůbec odrazovat, ale jak říká Maňas - pokud zbraně nemáte ráda, stojí za zvážení, jestli zbraň neprodat či nedarovat někomu známému se ZP. Pokud má velkou osobní hodnotu (a nechcete se s ní rozloučit), ale malou sběratelskou hodnotu, je i možnost ...skoro se to bojím říct :oops: ... nechat zbraň znehodnotit. To říkám jen pro úplnost, osobně se mi znehodnocování historické zbraně příčí (je mi jí prostě líto!).
V žádném případě vás ale neodrazuji od ZP, jen se snažím představit i jiné možnosti řešení této situace a ušetřit se procesu získávání ZP a následných povinností jeho držitele (třeba pravidlné pětileté zdravotní prohlídky).

ajamaja píše:Pan policista mi doporučil, abych si rovnou udělala i zkoušku pro sportovní účely B.

Pan policista má pravdu a stejně tak i Maňas se skupinou E. Viz http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/skupiny-zbrojniho-prukazu

ajamaja píše:Z teorie strach nemám, ale ze střelby na terč ano. Nemám moc přesnou mušku a zbraně obecně moc ráda nemám. Počítám s tím, že si na mě střelbě pánové smlsnou :roll:

Co se přesné mušky týče, nemůže si na vás u zkoušky nikdo "smlsnout". Zákon (respektive vyhláška) přesně definují, kolik je třeba nastřílet. Navíc také: "Zásahem v terči se rozumí zasažení terče střelou nebo brokem do prostoru na něm vyobrazených soustředných kruhů." Jestli je tedy zasažena středová desítka nebo jen okraj vnějšího kruhu je pro posouzení výsledku zkoušky irelevantní.
Důraz by ale mohl (a měl) komisař klást na bezpečnost manipulace se zbraní, ať už během střelby nebo mimo ni.

ajamaja píše:Abych se na to dobře připravila, tak samozřejmě budu muset navštěvovat nějaký kurz střelby. ... Poradíte mi prosím nějakou dobrou střelnici, kde se mohu připravit na zkoušku za rozumnou cenu? Bydlím na okraji Prahy za Černým Mostem.

Možností je více, viz http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/prakticke-zauceni, můžete zkusit kontaktovat někoho z pražských dobrovolníků z odkazu.
Komerční přípravné kurzy: já před lety absolvoval s kamarádem přípravný kurz na střelnici Magnum, s jinými osobní zkušenost nemám. Poblíž ČM můžete zkusit kontaktovat SSK Přezletice či Střelecký servis.

ajamaja píše:Má prosím někdo zkušenost s tím, jak dlouho naprostému nováčkovi trvá, aby praktickou zkouškou „prošel“? Vzhledem k tomu, že je zkouška ze 3 druhů zbraní, o to je to pro mě ještě horší, tak to nějaký čas zabere.

To je pochopitelně velice individuální. Někdo to má "v ruce" po jednom odpolední na střelnici, jiný může trénovat třeba rok a do terče se netrefí :mrgreen: Samozřejmě trochu přeháním - základ dobrého zásahu na vzdálenosti, které jsou u zkoušek, je hlavně dobré odmáčknutí bez strhávání. Opravdu není třeba se toho bát a troufám si tvrdit, že se trefí každý, kdo nezanedbal přípravu a z každého ze tří typů zbraní si předem vystřelil aspoň pár ran pod dohledem zkušeného střelce.
Co je mnohem důležitější a musím to opět zdůraznit je především bezpečné zacházení se zbraní.

ajamaja píše:Pro úspěšné složení zkoušek mi bude stačit znalost zákona o zbraních a testových otázek, které tu jsou dostupné nebo ještě něco další?

http://zbranekvalitne.cz/zbrojni-prukaz/casto-kladene-otazky#faq_what_to_learn



Antestorix
Příspěvky: 7
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » sob 18. srp 2012, 10:47

Zdravím, mám jeden dotaz, asi před 6 lety se po dědově smrti objevilo plno nelegálně držených zbraní, policie si vše vzala, zajímalo by mě, jestli bych si je nemohl vyžádat zpět, byť už znehodnocené, myslíte si že je to možné ?



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#6 » sob 18. srp 2012, 11:20

Policie zbraně neznehodnocuje, maximálně je nechává zničit, pokud ovšem nejde o cenné historické unikáty které končí v muzeu. Po šesti letech mám pocit, že nemá cenu se na to ani ptát.

Uživatelský avatar
mercedes777
Příspěvky: 49

Příspěvek#7 » ned 19. srp 2012, 20:56

Nezlobte se na mne, ale po dedovi najit zbrane a dat je fizlum, tak to muze udelat pouze b...c. :thumbdown:
Ale nenavazejte se do mne , je to muj nazor. :lol:



maja
Příspěvky: 120

Příspěvek#8 » pon 20. srp 2012, 10:40

Nevíme, kdo se k nim dostal jako první :)

Uživatelský avatar
mercedes777
Příspěvky: 49

Příspěvek#9 » pon 20. srp 2012, 10:47

Tak to abych se omluvil :-? , takova okolnost by taky mohla byt. :wink:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 80 hostů