Rozptyl brokovnice Uzkona AS-41

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#1 » stř 21. bře 2018, 15:34

Po koupi brokvnice Uzkon AS-41 jsem se mimo jiné rozhodl otestovat rozptyl různých brokových nábojů i nábojů do brokovnice s jednotnou střelou.
Takže se mi po nějakých časových peripetiích nakonec povedlo dát dohromady minitest – nastřílet, nafotit a poskládat fotky dle pořadí. Testoval jsem rozptyl této brokovnice, s udávanou délkou hlavně 35 cm. Když si od této délky odečtete délku nábojnice (cca 70 mm), vyjde vám délka letu střely cca 28 cm. Z takto krátké hlavně jsem střílel na vzdálenost 25 metrů. Vzhledem k časové náročnosti na přípravu a k tomu, že jsem nebyl na střelnici sám, test mi trval několik návštěv střelnice. Střílel jsem na papírový terč o rozměru 110x110 cm, připevněný na doma dělaném dřevěném rámu. To co za některými bílými terči vyčnívá je pouze kartonová podložka. Jako záměrný bod jsem pro střelbu broky i jednotnými střelami zvolil plný černý kruh, který má rozměr přesně 10 cm (lze je tedy zvolit jako přibližné měřítko). Popis průběhu samotného výstřelu je popisem mého subjektivního názoru a nemusí se shodovat s názory jiných střelců, a to vzhledem k mému „malému nástřelu“ (počtu vystřelených ran a malými zkušenostmi se střelbou z brokovnice).

Upozornění !:
při střelbě jsem následně zjistil, že mám mušku posunutou na hlavni vlevo. Je napájena (navařena - nevím) na pevno a bez možnosti stranové korekce. V podstatě všechny zásahy jsou proto umístěny mírně vpravo. Nešlo mi ani tak o to trefit ten černý bod, jako o ukázku a zjištění rozptylu broků a jednotných střel z krátké hlavně.
Naposledy upravil(a) Georg dne stř 21. bře 2018, 15:46, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#2 » stř 21. bře 2018, 15:36

Jako první jsem testoval hrubé broky (buckshot) z Turecké produkce. Jednalo se o náboj 12/70, 34 g., průměr broku 7,80 (mm), 12 ks broků v jednom náboji. Dle obrázku určeno k lovu lišky, kance, jelena. Rozptyl jednoho náboje jak je na fotografii patrno (mimochodem fotografie náboje je ilustrativní, stažená z internetu, ale odpovídá zkoušenému náboji) je na vzdálenost 25 metrů zhruba 1 metr. Všech 12 broků skončilo v terči – 9 zhruba uprostřed, jeden vlevo a dva vpravo, ale vše v papíru. Co se týče samotného výstřelu, tak ten mi na brokovnici nebyl nijak příjemný, tyto náboje bych si na osobní obranu (tzv. Home-Defens, dále jen „HD“) nevybral.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#3 » stř 21. bře 2018, 15:38

Další testovaný náboj byl s jednotnou střelou (slug). Kdo jej vyrábí již nevím (viz foto). Náboj 12/70, 32 g. Cenově celkem dost drahý na to jak se předvedl (25,-Kč/kus). Jako rozptyl asi nebyl až tak špatný, na 25 metrů to dle roztrženého papíru „lítalo“ kolmo. Zpětný ráz byl ale na můj vkus taky celkem velký. Sice chybí celkové foto, ale protože průměr toho černého kola je přesně 10 cm, lze si zhruba odvodit rozptyl střel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#4 » stř 21. bře 2018, 15:39

Pak přišel na řadu Turecký náboj 12/70 nazvaný Double Action Slug. Váha 30g., střela tvořena ze dvou kulí. Náboj jsem „nekuchal“, neměřil jsem průměry kulí ani jejich váhu. Rozptyl je vidět na fotografiích, kdy na druhé je terč po výstřelu jedním nábojem (jedna kule v černém, druhá cca 27 cm vpravo), na třetí fotografii je terč po zásahu třemi náboji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#5 » stř 21. bře 2018, 15:40

Na řadu také přišla Česká produkce a to S&B. Konkrétně SB Plastik 12/67,5. Počet broků 12, průměr 7,62. Určeno na běžícího zajíce a nějakou naštvanou kočku – viz obrázek. Na druhé fotografii je terč po zásahu třemi ranami. Po sečtení všech „dírek“ jsem musel konstatovat, že všech 36 broků (ze všech tří zásahů) skončilo v papírovém terči. Zpětný ráz na brokovnici se mi zdál celkem přijatelný, tyto brokové náboje bych si na HD klidně pořídil (místo nějakých „ptačinek“).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#6 » stř 21. bře 2018, 15:41

Na test jsem si zakoupil i další náboje 12/67 s jednotnou střelou z Italské produkce (RC), označené jako TIRO A PALA Evolution, váha 28g. Dle obrázku asi na běžící prase (?, :D ). Co se týče celkového hodnocení, tak jsem jimi byl docela nadšen. Rozptyl tří ran o trošičku menší než ty předcházející náboje s jednotnou střelou. Prohlídkou papíru (terče) jsem zjistil, že střele buď „lítá“ zadek sem a tam, nebo se jedná o odpadnuto plastovou zátku. Nevím, náboj jsem nerozebíral a dále nezkooumal. Zpětný ráz také menší. V záchvatu nadšení jsem si s nimi troufl na kulatý kovový terč o průměru cca 45 cm na vzdálenost 50metrů (co měli westerňáci na trénink) a i to z takto krátké hlavně. Podařilo se mi jej opakovaně dvakrát po sobě zasáhnout. Pak jsem toho ale nechal, protože na tom „gongu“ bylo patrno, že dostává dost velké rany. Tento náboj bych si na HD také pořídil (teda už má svoje místo v držáku na pažbě :D ).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#7 » stř 21. bře 2018, 15:43

Dalším testovaným nábojem z České produkce S&B byl náboj RED AND BLACK 12/70, průměr broku 4,5 mm. Dle obrázku na nějakou naštvanou kočku a letící ptakoveverku nebo či co to je ( :D ). Po vybalení mne překvapil retro styl náboje (barevný potisk a papírová nábojnice, které jsem vídal u starých myslivců). Na druhém obrázku je terč po zásahu jedním nábojem, na třetím obrázku po zásahu třemi náboji. Zpětný ráz si už nyní nevybavuji, ale mé povědomí mi říká, že byl celkem v pohodě. Broky jsem po zásahu nepočítal, ale na HD si myslím také vhodné :D
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#8 » stř 21. bře 2018, 15:44

Nábojů mám samozřejmě víc, včetně tzv. „gumídků“ (ty mám ale jen 2 – 1 do sbírky, druhý na ukázky), ale chtěl jsem si jen pro sebe vyzkoušet (a pak se s výsledky podělit i s ostatními :D ) rozptyl různých broků abych měl představu, co od brokovnice s tak krátkou hlavní můžu čekat za „výsledky“. Jakmile mi to čas dovolí, otestuju ještě další náboje. Na závěr ještě jednou připomínám, že mé hodnocení zpětného rázu nábojů při výstřelu a hodnocení pro HD je pouze mé subjektivní hodnocení a nemusí se shodovat s názory ostatních lidí. Brokovnice nebyla osazena žádným zaměřovačem ani jiným podobným „udělátkem“ (vč. světlovodné mušky), které by zvyšovalo střelecký komfort při míření, ale jednalo se pouze o tovární mířidla tak, jak byla zbraň vybalena z krabice – tedy letovaná černá muška na hlavni. Hledí není, tvoří jej pouze klasická podélně rýhovaná plocha o délce cca 15 cm na rámu zbraně. I přes bočně posunutou mušku jsem se snažil mířit stále stejně na spodek černého kolečka.



pelanj
Příspěvky: 888

Příspěvek#9 » čtv 22. bře 2018, 02:08

Mám v podstatě stejnou, ale od jiné firmy (Derya). Rozptyl je téměř stejný, v pistoláku 50/20 jsou skoro všechny broky z buckshotu 8,4 mm v kruzích. Mířeno dle nejsvětějšího bodu baterky na předpažbí od boku:)



Adam 56
Příspěvky: 20

Příspěvek#10 » pát 23. bře 2018, 14:16

Máte někdo zkušenost s použitím ocelových broků ??? díky

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#11 » sob 24. bře 2018, 15:39

Ne, osobně k ocelovým brokům nemám kladný vztah, proto jsem je nekoupil, nekoupím a kupovat nehodlám. Z toho důvodu se u mne v testu neobjeví :D



Adam 56
Příspěvky: 20

Příspěvek#12 » sob 24. bře 2018, 17:19

Díky za odpověď

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2980

Příspěvek#13 » sob 24. bře 2018, 21:17

hezky zpracované výsledky.

Já z brokny hlaveň 50 cm (Uzkon BR99) , na asi 12 metrů, broky 2,4 mm, plné zahrdlení nástavcem z balení, posypán celý papír 50 x 50 cm s preferencí (mnohem více dírek resp papír zmizel) středního bodu zásahu. Čekal jsem bez zkušeností užší shluk, ale asi to je normál .



JardaB
Příspěvky: 1246

Příspěvek#14 » sob 24. bře 2018, 21:27

No taky o porizeni brokovnice uvazuju, ale když to tady ctu, co se tyce HD, kde je nejaka vyhoda proti proste pistoli? Jako predpokladal bych, ze je to hlavne velky rozptyl, ze proste když vysypu hromadu broku nekam do chodby, tak to narusitele mozna zastavi a přitom ho to snad nezabije a mohlo by byt min problemu... Ale když to vezmu velkyma brokama nebo slugem, tak se musim jednak dobře trefit a taky se ten flek na zdi bude spatne vysvětlovat...

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2980

Příspěvek#15 » sob 24. bře 2018, 21:44

A právě proto je třeba pro HD použít obyčejné náboje 2,0 nebo 2,4 mm (skeet nebo trap). Testovac nahoře používat náboje s většími broky jak píše, až do velikosti 8mm nebo slug.

A bude li to z brokny s kratší hlavní (méně je lépe, těch 35 cm jako člověk nahoře, nebo 50 cm), bude výsledek co nejblíže tomu co chceš, prakticky ideál co chceš.

Příklad na mě : 12 metru, hlaveň 50 cm plně zahrdlená 5 vrypu, obyčejné náboje trap 2,4 mm, rozptyl 50 cm drobně broků jistě i více. S kratší hlavní bez zahrdleni bude rozptyl ještě větší. Nemám představu jaký.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů