Klony SA58 / Hermex efekt

Samonabíjecí pušky


jbiker
Příspěvky: 79

Příspěvek#1 » čtv 11. čer 2009, 19:25

Pánové, nemáte někdo srozumitelnou "kuchařku" možných příčin hermex efektu a jejich eliminace ? Prosím jen příspěvky k věci. Dík. J.

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#2 » čtv 11. čer 2009, 20:03

Abych to doplnil na objasnenou:
Jde o moji 858cku (byvala Bobrova a jeste pred nim 4Mikeova). Vloni jsem mel problemy s Barnaulkama, ale kdyz jsem presel na kremliky, vsechno v pohode. Vcera jsem ji poprve vytahl a s jbikerem jsme ji trochu provetrali. Kremlici a problemy jako vloni s Barnaulkama. Nedovedu si to vysvetlit, ale je to tak.



jbiker
Příspěvky: 79

Příspěvek#3 » pát 12. čer 2009, 20:15

Tak začínám sám. Rada od kolegy ze SZ:
===========================================
Spolehlivě to neodstraní asi nikdo, je to vlastnost, jež se projeví u někoho a někoho ne a to u stejný flinty. Záleží na seřízení spouštáku, většinou stačí zvětšit mrtvý chody, či přišponovat listovou pružinu
===========================================

Kdyby někdo dal dohromady co, kde a jak v obrazech jako kolega Netrefijev pro Mosina ... ;)

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#4 » sob 13. čer 2009, 01:13

Lidi, to opravdu nikdo nevite, co s tim udelat? Vzdyt to je mechanicka chyba (ne nejaka magie), ktera se musi dat odstranit!

Bobr, 4Mike, ..., muzete nekdo poradit? Urcite by to zajimalo vice uzivatelu tohoto fora. :?: :!:

Uživatelský avatar
Bonanza
Příspěvky: 224

Příspěvek#5 » čtv 25. čer 2009, 14:46

Možná, že radím blbě, ale pokud nemáte Banán na Střelectví, tak tam o tom byla diskuse. Já mám T 858 a žádné problémy nejsou.

Uživatelský avatar
Justinian
Příspěvky: 100
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » sob 27. čer 2009, 23:00

Kdosi psal, že to úspěšně reklamoval u CZUB a jejich puškař mu vyměnil spoušťák, pak prý vše OK.
Plánuju to taky, už mě to pomalu u mojí 858 začíná s*át. Zvlášť proto, že s ní počítám jako se zbraní pro SHTF situace. :D

Co se týče projevování "hermex efektu", tak se mi zdá, že se stává jen u určitého "vzorce" odmáčknutí.
Pokud jsem střílel rychle za sebou série pěti ran, ani jedna z cca 120 ran se nekousla.
Pokud jsem míříl a odmačkával pomalu, tak se kouslo třeba i 4/10 ran. Stříleli jsme z ní tři, stalo se to všem.



jbiker
Příspěvky: 79

Příspěvek#7 » pon 29. čer 2009, 21:43

Bonanza píše:Možná, že radím blbě, ale pokud nemáte Banán na Střelectví, tak tam o tom byla diskuse. Já mám T 858 a žádné problémy nejsou.
Diskuse je, ale vlákno o 70-ti stránkách, z nichž je 68 o (slušně řečeno) ničem je nad moje síly. Něco je i ve vláknech FSN a Hermex, ale ne mnoho a k tomu opět kila balastu.

Justinian: Vyměnit spoušťák je asi nejfrekventovanější rada. Jestli se do toho dáš, tak poreferuj. Vliv způsobu spouštění máme taky odpozorovaný. Na jedné flintě to dvěma lidem hermexí s jinými náboji.



Patrik
moderátor
Příspěvky: 3539

Příspěvek#8 » pon 29. čer 2009, 22:45

Možná by neškodilo hned na úvod popsat co to ten "hermex efekt" je aby i věci neznalí a případní budoucí majitelé těchto zbraní věděli o co jde.

Uživatelský avatar
Netrefijev
Příspěvky: 144

Příspěvek#9 » úte 30. čer 2009, 09:41

Hermex efekt je nezadržení uderníku na záchytu uderníku. To znamená že uderník jde dopředu spolu s unašečem závorníku a nedojde tedy k odpálení náboje. Dojde jen k naťuknutí zápalky.

Teď budu vařit z vody, protože nemám dost informací po ruce:
U plné verze Sa58 se problém nevyskytuje protože záchyt pro sammočinnou střelbu je o kosusek v zadu a udržuje uderník dokud není zmáčknuta páka pod závorníkem v předu. Když závorník najede na tuto páku odsune se záchyt pro samočiinou verzi dolů a úderník se z něho sesmekne, ale následně je zachycen záchytem pro střelbu jednotlivými výstřely. Je to vlastně takové "dvojí" jištění.

Jak ji odstranit? Úderník musí být zachycen. Napadá mne silnější pružina; větší ozub na záchytu..

Pokud jsem napsal nějakou blbost tak mne prosím opravte...

Edit:
Včera odpoledne jsem se na ten spoušťák ještě podíval. Větší ozub by nepomohl protože je v maximální možné vrchní poloze a stejně uderník nevisí celou plochou za ozub. Bylo by dobré zjistit dvě věci:

1, Po výstřelu sledovat při pomalém vypouštění spouště zda ve zbrani cvakne. Pokud cvakne znamená to že ozub byl vypuštěn nahoru ale nezachytil úderník.
2, Pokud ve zbrani necvakne, znamená to že nedošlo k rozpojení táhla spouště se záchytem a závadu bych hledal tam.

Uživatelský avatar
jomekabi
Příspěvky: 937

Příspěvek#10 » ned 30. srp 2009, 11:39

Tak nevim, od te doby jsem to nekolikrat vyzkousel, a nehermexuje mi to. Kamarad to vyzkousel, s kremlikama i s redukovanymi naboji, nehermexuje mu to. Jbiker to opet vyzkousel, na stojaka ok, ale v sede s oporou zacne okamzite hermexovat. :roll:



jbiker
Příspěvky: 79

Příspěvek#11 » stř 2. zář 2009, 20:45

Potvrzuje se postřeh 4mika, že tahle "přednost" může být i hodně individuální. Stříleli jsme tam z téhle konkrétní flinty snad čtyři a dělalo to jen mně a jen s oporou. Asi jinak (blbě ?) spouštím.



Kubusz-ka
Příspěvky: 6

Příspěvek#12 » úte 8. úno 2011, 23:47

Pánové, ještě jste nepřišli na to, čím je způsobené selhávání zcivilněných 58ček ? :-) Já jsem měl zase nespavost, tak jsem si se svou zbraní hrál celou noc a hledal... A zřejmě jsem na to přišel :-) Když tak písněte, kdo má s tím problém, já ho zdárně vyřešil :-) Zajímá mě, jestli to pomůže i jiným :-) Pokud je někdo z Ostravy, Karviné a okolí, tak bych rád na jiné 58čky koukl, nemám možnost si jiné osahat, jen tu svou :-)

Uživatelský avatar
bobr
moderátor
Příspěvky: 567
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » stř 9. úno 2011, 19:04

a co takhle nedělat tajemnýho a rovnou napsat jak na to ?



LudoGS
Příspěvky: 26

Příspěvek#14 » stř 9. úno 2011, 19:22

Taky mi moje FSN hermexilo, byl jsem z toho už na prášky, efekt se projevil třeba každou druhou ránu. Potom jsem někde zahlédl řešení pomocí měděné pasty, tak jsem ji pořídil (Liqui moly) a máznul všechny kluzný plochy, prvních sto nábojů po namazání se hermex efekt projevil 1x, potom ještě odstříleno 400 ran a hermex ani jednou jak v sedě s oporou, tak ve stoje rychlopalba.



Kubusz-ka
Příspěvky: 6

Příspěvek#15 » stř 9. úno 2011, 20:11

Nooo, já si to chtěl první vyzkoušet a prověřit na jiných 58čkách :-) Ne jen na své :-) Nafotit to a hodit tady... Ale dobře, pokusím se to napsat :-)

Vycházel jsem z toho, že se popisuje, se úderník nezachytí o záchyt a "sveze" se se závěrem, tím dojde k naťuknutí zápalky... Ale protože mám pistoli s plovoucím zápalníkem, tak vím, že mám zápalky po natažení závěru a vsunutí náboje do komory naťuklé taky. Vyzkoušel jsem to v 58čce prohodil jsem si komorou celý zásobník a plovoucí zápalník svou setrvačností opravdu naťukl všechny všechny zápalky stejným způsobem jako při "hermexování" ... Proto jsem se vydal hledat chybu někde jinde a ne v tom, že záchyt úderník nezachytí.. Jednou při čištění, když jsem zkoušel po stisknutí spouště jak se záchyt chove, se mi stalo, že po stištění spouště se záchyt nehnul !! To znamená, že selhávání je opravdu v záchytu úderníku, ale ne tím, že záchyt úderník pustí kdy nemá, ale nepustí ho vůbec :-) Zjišťoval jsem čím to je.. a přišel na to... V originální 58čce je automatický záchyt pro střelbu dávkou na stejné hřídelce jako ten co používáme my civilisté, po jeho odstranění tam dali místo něj váleček. Ale ten váleček je moc krátký, záchyt pro střelbu jednotlivých ran má axiální vůli a na hřídelce chodí o cca 1,5 mm. ve většině poloh je vše v pořádku, ale v jedné (úplně vpravo) se po stištění spouště závěr ani nehne !! Takže během výstřelu, čištění, manipulaci se stává, že záchyt mění svou poloho a když se dostane do polohy kde to zlobí, tak je hermexování tady :-) s tím, že po každém natažení závěru a výstřelu se mění nepatrně jeho poloho a tím dochází k úplnému náhodnému selhávání :-)

Tohle ve platí o moji zbrani CZ858 Tactical 4V :-) Zítra se pokusím kouknout na původní 58čku a podívat se, jak je to s vůlema tam :-)

Řešení jak to opravit je posunout záchyt úplně doleva a do mezery, která tam vznikne dát třeba segerku nebo pár závitu teňounkého drátku a tím vymezit vůli :-) (já jsem to neřešil zatím vůbec, při každém čištění dám záchyt co nejvíce vlevo nechám to tak :-) ) Až někdy budu v železářství koupím segerku.

Tak když tak koukněte na své zbraně a zkuste napsat, co vám to dělá, když posunete záchyt vpravo :-) Jestli je to jen u mě nebo u všech klonů :-)

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 33 hostů