Nutná obrana, krajní nouze...



Indian
Příspěvky: 1427

Příspěvek#886 » pát 8. čer 2018, 11:47

Tady si evidentně za odsouzení mohl ten odsouzený. Nezavolal policii, ani záchranku. Nepřihlásil se. Před střelbou podle všeho ("dal si večeři proloženou několika pivy a panáky") pil alkohol. To vše mu přitěžuje. Nemá se čemu divit.
Na druhou stranu prohlášení státní zástupkyně typu "věděl, že střelnou zbraní muže zabít" je hodno děcka za školky. Tam už to většinou taky vědí. A hodnotit vyčištění zbraně kovovým kartáčem jako pokus o změnu charakteristických znaků vývrtu hlavně je fatální békovina, kterou může vypustit jen absolutní zbraňový analfabet. Takový by ovšem neměl mít právo podobné soudy vyřknout. A používat výhradně soudní znalce.
Protože potom se asi všichni, kdo čistíme zbraň po střelbě třeba mosazným kartáčkem, dopouštíme podobného prohřešku, že si upravujeme znaky vývrtu zbraně...

Uživatelský avatar
kolombo
Příspěvky: 2221

Příspěvek#887 » pát 8. čer 2018, 12:30

No, prostě pokud to má být nutná obrana, tak nejde odejít domů a začít to řešit až když na mne přijdou.



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#888 » pát 8. čer 2018, 14:43

@kolombo – to snad ani nikdo nerozporuje. Ale představ si situaci skutečné nutné obrany, kdy zazní podobné argumenty, jako citované výše :shock: Co si pak chceš o českých soudech myslet?



Hujer Viktor
Příspěvky: 328

Příspěvek#889 » pát 8. čer 2018, 14:54

ViralWinter
a co si chceš myslet o soudci co prohlásí, že nemá rád zbraně a pak uvěří tomu, že kulka za letu 2x změní směr o 180 stupňů
snad jen že "Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat", a to ani fyzikální zákony



ViralWinter
Příspěvky: 659

Příspěvek#890 » pát 8. čer 2018, 15:15

@Hujer Viktor – Ano, KBK, neboli Krušnohorská balistická křivka, a soudce Lněnička jsou v naší komunitě legendární. Ale o ty teď nejde, ten případ už se propral ze všech možných i nemožných úhlů. Spíš jde o to, že se od té doby mnoho nezměnilo...

Uživatelský avatar
Sedmej
Příspěvky: 1859

Příspěvek#891 » pát 8. čer 2018, 16:23

zase by bylo fér neházet je do jednoho pytle, vždyť těch "chybných" rozhodnutí bylo asi méně, než těch nejspíš správných.



SansLogique
Příspěvky: 1007

Příspěvek#892 » pát 8. čer 2018, 21:03

Tak jestliže se někdo dobrovolně půl roku potom, co někoho zastřelil, přizná, že byl v době činu vožralej a nedokáže za tu dobu dát dohromady neprůstřelnou verzi vlastní výpovědi...

Uživatelský avatar
audis
Příspěvky: 2966

Příspěvek#893 » pát 8. čer 2018, 21:23

To je jasná věc. Pomohlo by mu prve nevypovidat, a vypovídat až u soudu.

A dotaz na místní vyšetřovatelé z předchozí stranky:
1) kdyby byla ráže 9 luger (předpokládám o řád více zbraní mezi obyvateli) , opět by začali dělat expertyzi zbraní v okrese?
2) pokud by nenašli v okrese shodu, rozšířili by expertyzu na kraj?
3) na republiku?

Uživatelský avatar
paza
Příspěvky: 987

Příspěvek#894 » sob 9. čer 2018, 14:51

4) výzva všem držitelům nelegálních zbraní aby je předložili k expertýze :o :lol:

Ale vážněji a trochu něco v jeho prospěch (ale je to blb, nehájím ho, ale jak to asi vyhodnotil) - viděl jsem ten rozhovor s jeho sestrou, tak jestli byl ten zavražděný poměrně velký, asi dva týdny před tím si prý vyholil hlavu, tak si dovedu představit, že přiožralý varhaník, mátožící se ve tmě parkem uvidí ve svém duševním pohnutí jasného násilníka a aniž uvažuje tak vystřelí, zvláště pokud přiznal, že do parku vstupoval s pistolí v ruce.
Tady je důvod, proč držitel zbraně, má-li zbraň u sebe, nemá pít alkohol nebo být zfetovaný, protože to silně usnadní možnost udělat hloupost a dostat se do průšvihu... A hlavně možnost zabít nevinného člověka a zkazit život mnoha lidem okolo...

Uživatelský avatar
gogan
Příspěvky: 978

Příspěvek#895 » ned 10. čer 2018, 12:10

Tady se hlavně už nikdo nedopátrá jak to vlastně bylo. Zastřelený asi taky nebyl žádné neviňátko, jak se sestra snaží přesvědčit (i jeho otec na něj volal policajty), a klidně tam k potyčce mohlo dojít, expertýza která mluví o tom že zranění na oku měl od brýlí a ne od pěsti je dost směšná ... pokud dostal ťafku přes brýle.
Kdyby se snažil poskytnout pomoc a volal sanitku, ti už by PČR pozvali sami, tak mohl být s trochou štěstí souzen z ublížení na zdraví s následkem smrti, ne za vraždu. Takto mu už stěží bude mít vůli někdo věřit.



xmanasm
Příspěvky: 27

Příspěvek#896 » čtv 14. čer 2018, 15:02

Ahoj, dnes se mi stala taková situace. jedu autem se ženou po městě a nějakej skejťák jede prostředkem ulice zatroubím na něj, aby uhnul a on místo toho seskočil vzal skate do ruky a nejdřív na mě něco řval a pak chtěl zautočit skatem na auto možná i na mě v tu chvíli už jsem chtěl vystupovat z auta a pak asi to rozmyslel a zmizel s nějakými prupovídkami krom toho, že mi asi vyhrožoval. Ale to jsem moc neslyšel pač jsem nestihl ani vystoupit a bylo po všem. Teď otázka - kdybych vylezl a vytasil zbraň jsem v právu ? Měl v ruce prkno a byl napřažen a vyhrožoval.



-recon-
Příspěvky: 104

Příspěvek#897 » čtv 14. čer 2018, 15:07

pokud jeho skejt nestřílí tak ne



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#898 » čtv 14. čer 2018, 15:40

Jak to, že ne? Měl v ruce zbraň? Měl. Dotaz byl na tasení pistole, ne na střílení. Navíc v tomto případě by snad ani nebylo třeba tasit pistoli, bohatě by stačilo ukázat pouzdro.
Nicméně je to stejně jedno, protože byl stejně pomalý a ani si nestihl připravit zbraň, natož vylézt z auta. No ale když už to rozebíráme, tak v tomto případě by asi ani nebyl dobrý nápad vystupovat z auta ani tahat zbraň. V jedné přece sedí :)



vgj
Příspěvky: 605

Příspěvek#899 » čtv 14. čer 2018, 16:14

Rozhodně bych nevylézal, maximálně stáhnul okýnko tak 2 cm aby jste se dobře slyšeli. V okmžiku prvního fyzického výpadu proti autu bych s klidem pistoli vyndal a použil pohrůžku zbraní. Ale hlavně hned volat policajty (s tím, že jsi byl napaden a použil pohrůžku zbraní. Tj. fakt bych to řešil, až po první škodě na autě (okýnko, nebo zrcátko).
Každopádně, za 20 let za volantem jsem toto zažil jen jednou, a to jsem radši ujel (v pronásledování agresor nepokračoval). A na motorce jsem byl naháněn také jednou... okusy o vytlačení ze silnice partou fetek... podařilo se mi uvolnit na akceleraci a brzdách a pak zmizet v těžce průjezdných jednosměrkách. V současnosti bych tolik neriskoval (fakt jízda za hranou) a radši bych zastavil a případně použil pohrůžku zbraní.



cipis
Příspěvky: 2076

Příspěvek#900 » čtv 14. čer 2018, 17:12

Jj, prostě holt čekat, co se bude dít, ale v nastartovaném autě a připravený zmizet anebo použít tu zbraň jako hrozbu. A jak správně podotknul kolega, tak volat 158.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 hostů